Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, Miro napisał:

@wielgol - 59.

Jeszcze uwaga: z tego, co czytałem w necie - wełna ma raczej tendencję do kurczenia się, nie do naciągania, np. przy czyszczeniu w wyższych temperaturach - więc trzeba mieć to na uwadze przy wyborze rozmiaru oraz przypilnować pralnię. Ja swojego kaszkietu jeszcze nie czyściłem.

To ciekawe w aspekcie kaszkietów. Może jest szansa na mój trochę za duży kaszkiet z Harris Tweed. ;)

Ktoś testował?

Opublikowano
15 godzin temu, Miro napisał:

@wielgol - 59.

Ja mam obwód głowy 58 przy dość ścisłym opasaniu głowy miarką w stosownym miejscu - od Milera mam rozmiar 59. Jest troszkę za luźny, tak pół rozmiaru, ale jest dostatecznie w obu pozycjach nauszników.

Teraz kupuję kaszkiet od Poszetki, ale nie wiem, jak się ma ich rozmiarówka w stosunku do rozmiarówki Milera - zadałem to pytanie kilka postów wcześniej.

Jeszcze uwaga: z tego, co czytałem w necie - wełna ma raczej tendencję do kurczenia się, nie do naciągania, np. przy czyszczeniu w wyższych temperaturach - więc trzeba mieć to na uwadze przy wyborze rozmiaru oraz przypilnować pralnię. Ja swojego kaszkietu jeszcze nie czyściłem.

Kaszkiety Poszetki i Milera są od tego samego producenta, dlatego rozmiarówka powinna być ta sama.

Opublikowano

Skoro tak - to czy planowane są kaszkiety z kaszmiru oraz z kolorów ciemny brąz / granat?

Osobiście widzą straszną wtórność wśród kaszkietów ("musi być tweed, musi być w jasny wzór") - tymczasem najczęściej przeze mnie noszonym jest kaszmirowy - grafitowy. Ale czasami chciałoby się coś innego włożyć, a tweedowe nie pasują za bardzo do stylu biurowego :)

Opublikowano
20 godzin temu, Caporegime napisał:

Skoro tak - to czy planowane są kaszkiety z kaszmiru oraz z kolorów ciemny brąz / granat?

Osobiście widzą straszną wtórność wśród kaszkietów ("musi być tweed, musi być w jasny wzór") - tymczasem najczęściej przeze mnie noszonym jest kaszmirowy - grafitowy. Ale czasami chciałoby się coś innego włożyć, a tweedowe nie pasują za bardzo do stylu biurowego :)

Mamy granatowy w jodełkę od W.Billa:

pol_pm_Kaszkiet-z-tweedu-W-Bill-3574_4.j

Lżejszym kaszkietem, który mogę polecić jest Scabal:

pol_pm_Kaszkiet-Scabal-3572_13.jpg

Planujemy już nową kolekcję, jednak nie zgodzę się że nasza jest wtórna (patrz donegal, shetland oraz ww. jodełka).

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
Dnia 20.12.2016 o 11:12, poszetka.com napisał:

Planujemy już nową kolekcję, jednak nie zgodzę się że nasza jest wtórna (patrz donegal, shetland oraz ww. jodełka).

Zgadzam się. Dziś dotarły do mnie 3 kaszkiety Wasze - równo 25 godzin od opłacenia - w przedświątecznym amoku. Brawo!

Obsługa Sklepu jak zawsze na poziomie :)

Same kaszkiety bardzo dobrze wykonane oraz z doskonałych (subiektywnie, wg mnie, mam jeszcze do małe rozeznanie w takich markowych tweedach) tkanin.

Wspomniany Scabal w kratę jest całkiem elegancki, dużo mniej "zgrzebny" od Harris Tweedu, a jasno-szary (ta jaśniejsza, gładsza wersja) w kratę POW baaardzo szykowny :) Na pewno będzie się mocno wyróżniał na ulicy :) Tylko zdaje mi się, że w tym drugim ten dolny pas materiału z boków i z tyłu jest dyskusyjny - dodaje mu ciężkości i masywności - ale to też zależy od kształtu głowy/twarzy. Moja nie jest "masywna" - więc stąd może brać się to wrażenie lekkiego przytłoczenia przez tę czapkę.

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Ja zamowilem dwa modele- zielony tweed i niebieska jodelke, oba 59 ale jednak ten w jodelke jest jakby o rozmiar wiekszy. Ogolnie to rozmiar 59 przy obwodzie 58,5 mysle ze jest ok. Kaszkiety robia bardzo dobre wrazenie.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Moja opina pozytywna była szczera. Chyba jeszcze kupię kaszkiet dla dziewczyny i znajomego :) Za rok dajcie jakieś kaszmirowe i z grubego tweedu - dla równowagi :)

Ja powiem jeszcze, że u Państwa ujmuje mnie podawanie nie tylko pochodzenia tkanin (to może wymóg tkalni, przy tym - wiadomo - pochwalenie się jakością), ale też podwykonawcy, które te kaszkiety realnie szyje. Nie wiem, czy ta druga informacja też wynika z umowy ze szwalnią (i nie wnikam, rzecz jasna), lecz dzięki temu wiem, za co płacę. Bardzo mi się podoba takie podejście. Oby było stosowane przez jak najliczniejsze firmy i przy jak najliczniejszych produktach.

Powodzenia w dalszym rozwoju!

• Oceniam pozytywnie 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dziś sentymentalnie, jednak nie może być inaczej ... w końcu Poszetka swój początek ma na Forum. Swoją drogą kto jeszcze pamięta :)

Po świątecznej gonitwie przyszedł czas refleksji nad minionym rokiem, który był przełomowy i zakończył się sukcesem. Warto było wkraczać na tereny nowych produktów i usług. Z pełną otwartością możemy powiedzieć że to rówież Wasza zasługa. To od Was czerpiemy siłę i motywację. Każda opinia, uwaga bądź sugestia kreuje kolejne kolekcje i wpływa na coraz mocniejsze poczucie, że idziemy w odpowiednim kierunku. Dziękujemy !

Z tej okazji proponujemy konkurs dla stałych Klientów, w którym do zdobycia wyjątkowe nagrody - wydruki naszych poszetkowych projektów:
- Polska z podpisem autora projektu Jan Kallwejt
- rysunek Mikołaja z krawatem wool challis, 
- przyszły projekt poszetki nawiązujący do lotników z Dywizjonu 303 (obydwa projektu Jonny Leighart).

15676082_1207915679300433_51321611149398

Zasady:
W komentarzach pod zdjęciem przedstawcie nam swoje poszetkowe zdjęcie. Nie jest to konkurs stylizacyjny, nie oceniamy detali i dodatków. Chodzi nam o historię, wydarzenie, emocje, związane z naszą firmą. Wiemy, że wielu z Was ma pokaźny zbiór naszych krawatów, poszetek … może zdjęcie tej kolekcji ? :)

Wybór Laureatów: 
Wśród propozycji które zyskały najwięcej lajków, wybierzemy trzech zwyciezców. O zwycięstwie nie decyduje jednak największa ilość polubień (jest to drugie kryterium), ostateczny głos pozostawcie nam :).

Na Wasze propozycję czekamy do czwartku.

----------
Na koniec życzymy Wam, aby każdy dzień Nowego Roku był wspaniałą przygodą. Ze swojej strony obiecujemy, że będziemy starali się jeszcze bardziej. Wkraczamy z głowami pełnymi pomysłów, chęciami i naelektryzowani dobrą energią. 

Zapowiada się kolejny ekscytujący rok. Bądźcie nadal z nami 2764.png<3

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
25 minut temu, poszetka.com napisał:

Nie wie czy to nie będzie zbyt nachalna reklama. Ogłoszenia rzemieślników są w tym dziale. 

Nie będzie. W końcu to Forumowicze stanowią o wartości treści na tym Forum i wszystko co może być dla Nich jakąś nagrodą za uczestnictwo, nie powinno przeszkadzać Administracji. 

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
3 godziny temu, MWojtylak napisał:

Ta poszetka z lotnikami jest genialna <3 Must have jak tylko wyjdzie. 

Dla mnie wręcz odwrotnie. Budzi niesmak. W tej formie nie jest to upamiętnienie, lecz dyshonor. Nie w tej formie i nie na takim asortymencie, taki wizerunek.

Opublikowano

Według mnie ma dużo więcej smaku niż cała modna ostatnio odzież patriotyczna... Ale problem jest chyba szerszy - czy można wyjść poza abstrakcyjne wzory i odwoływać się do konkretnej rzeczywistości, a jeśli tak, to czy da się gdzieś postawić granicę. Ciekaw jestem, jak by zareagowano na poszetki ze znanymi z historii ludźmi (powiedzmy nasi królowie, Kochanowski z Orszulką, Skłodowska-Curie, Wałęsa) albo z ważnymi symbolami, na przykład Polski czy Unii Europejskiej. 

PS Czekam na poszetkę w Mikołaja w szarym garniturze i z krawatem z wełny challis. ;)

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Jeśli mam prawo zabrać głos (nie jestem może najwierniejszym klientem Poszetki, ale parę produktów od nich mam), to z jednej strony bardzo podobają mi się poszetki, nazwijmy to, "w obrazki" (a nie "we wzorki"); z drugiej natomiast martwi mnie, że niektóre kompozycje (w tym Dywizjon 303) zdają się tracić "przewidywalność w użytkowaniu". Już tłumaczę. Na Dywizjonie 303 (pomijając wydźwięk ideologiczny, który mnie się osobiście nie podoba) mamy pół błękitnego, pół szaro-brązowego. Na Mikołaju (którego wydźwięk ideologiczny, choć w tym kontekście to duże słowo, podoba mi się jeszcze mniej), mamy pół białego, pół szarego. Taki układ kolorów na poszetce uniemożliwia, moim zdaniem, stworzenie w brustaszy harmonijnej kompozycji, zamiast której wychodzi mało atrakcyjny wizualnie zestaw plam. Co innego Polska lub poszetki ze znakami zodiaku, gdzie kolory są sensownie dobrane (elementy są drobniejsze), a sam obrazek znacznie bardziej interesujący. Bierzcie przykład z najlepszych - słynne zwierzęta z Macclesfield, które z taką przyjemnością od Was kupiłem - tam niby też są obrazki, a jak pięknie komponują się kolory, jak misternie są rozmieszczone!

Bottom line: czekam na nowe wzory w stylu Polski, sportów, znaków zodiaku, lasu (te obrazki, niezbyt pstrokate, z lekko kubistycznym zacięciem pięknie wyglądają nawet po złożeniu). Realistyczne, nasycone ideologią rysunki o wysokim kontraście są nie dla mnie.

Edit: A tak naprawdę naprawdę, to czekam na solidną kolekcję evergreenów - białych lnianych poszetek z kolorowymi obwódkami (niebieskimi, granatowymi, czerwonymi, zielonymi...). Są do bólu klasyczne i bajecznie uniwersalne - zadziwiające, że żaden forumowy sprzedawca ich (już) nie oferuje.

• Oceniam pozytywnie 5
Opublikowano
Godzinę temu, swordfishtrombone napisał:

Jeśli mam prawo zabrać głos (nie jestem może najwierniejszym klientem Poszetki, ale parę produktów od nich mam), to z jednej strony bardzo podobają mi się poszetki, nazwijmy to, "w obrazki" (a nie "we wzorki"); z drugiej natomiast martwi mnie, że niektóre kompozycje (w tym Dywizjon 303) zdają się tracić "przewidywalność w użytkowaniu". Już tłumaczę. Na Dywizjonie 303 (pomijając wydźwięk ideologiczny, który mnie się osobiście nie podoba) mamy pół błękitnego, pół szaro-brązowego. Na Mikołaju (którego wydźwięk ideologiczny, choć w tym kontekście to duże słowo, podoba mi się jeszcze mniej), mamy pół białego, pół szarego. Taki układ kolorów na poszetce uniemożliwia, moim zdaniem, stworzenie w brustaszy harmonijnej kompozycji, zamiast której wychodzi mało atrakcyjny wizualnie zestaw plam. Co innego Polska lub poszetki ze znakami zodiaku, gdzie kolory są sensownie dobrane (elementy są drobniejsze), a sam obrazek znacznie bardziej interesujący. Bierzcie przykład z najlepszych - słynne zwierzęta z Macclesfield, które z taką przyjemnością od Was kupiłem - tam niby też są obrazki, a jak pięknie komponują się kolory, jak misternie są rozmieszczone!

Bottom line: czekam na nowe wzory w stylu Polski, sportów, znaków zodiaku, lasu (te obrazki, niezbyt pstrokate, z lekko kubistycznym zacięciem pięknie wyglądają nawet po złożeniu). Realistyczne, nasycone ideologią rysunki o wysokim kontraście są nie dla mnie.

Edit: A tak naprawdę naprawdę, to czekam na solidną kolekcję evergreenów - białych lnianych poszetek z kolorowymi obwódkami (niebieskimi, granatowymi, czerwonymi, zielonymi...). Są do bólu klasyczne i bajecznie uniwersalne - zadziwiające, że żaden forumowy sprzedawca ich (już) nie oferuje.

U szarmanta sa granatowe i zielone. Wiem bo mam granat. Ale tez dziwie sie ze ich nie ma- sa swietne.

Opublikowano

Tak jest - różnica jest zasadnicza (chociaż też kiedyś myślałem, że jej prawie nie ma).

Faktycznie, Szarmant ma takie, ale jednak wolałbym je kupić w cenach poszetkowych. Może koszt produkcji takiej poszetki (gdzie wymiary są z góry wytyczone i nie można ciąć materiału tak jak np. całkowicie białego lnu) jest faktycznie wysoki, ale jednak - za 119 PLN w Poszetce mogę już kupić porządną, dużo poszetkę z drukowanego jedwabiu. Lniana powinna być chyba odpowiednio tańsza (w Poszetce drukowane lny za 99, przecenione na 89). Na pewno temat jest do ogarnięcia.

• Oceniam pozytywnie 1