Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Poznajcie Teodora Axentowicza oraz jego obraz "Kołomyjka" https://bit.ly/axentowicz

➾ jeden z czołowych reprezentantów młodopolskiej sztuki inspirowanej rodzimym folklorem

➾ w 1894 współpracował z Wojciechem Kossakiem i Janem Styką przy realizacji "Panoramy Racławickiej".

➾ w 1895 osiadł na stałe w Krakowie, gdzie objął stanowisko profesora w Szkole Sztuk Pięknych, które piastował do 1934. 

➾ w 1897 założył szkołę malarstwa dla kobiet, w której wykładali m.in. Wyczółkowski i Stanisławski. 

➾ w Paryżu Axentowicz rozpoczął karierę ilustratora tworząc prace dla tak poczytnych magazynów francuskich, jak „Le Monde Illustré” czy „Le Figaro” oraz angielskiego „The Graphic”.

➾ w roku 1891 artysta powrócił do Paryża, gdzie został przyjęty do Société Nationale des Beaux-Arts, a także otrzymał prestiżową nagrodę: Złote Palmy Akademii.

W tym roku obchodzimy rocznicę 160 urodzin Teodora Axentowicza, z tej został został uhonorowany patronem 2020 roku.

https://bit.ly/axentowicz

104566757_3025803070845009_6000110359682

104401209_3025926087499374_6657333578519
104288253_3025926054166044_2518866042463
  • Like 1
Opublikowano

Co to jest wysoki stan?

Gdzie zaczyna się wysoki stan spodni? 

To zależy.

Zależy od wielu czynników: od wzrostu noszącego, proporcji jego ciała, kształtu sylwetki czy nawet subiektywnego postrzegania. Spodnie, które wypadają wysoko dla osoby o wzroście 170 cm, będą już spodniami z niskim lub co najwyżej średnim stanem dla osoby 20 cm wyższej. Żeby nieco ułatwić sprawę, można przyjąć, że spodnie z wyższym stanem to takie, które całą szerokością pasa spoczywają powyżej kolców biodrowych, już w miękkiej części talii. Dla jednych to będzie na wysokości pępka, dla innych kilka centymetrów pod - ale to powinny być okolice najwęższej części korpusu.

Kiedyś dużo popularniejsze, obecnie zdecydowanie w mniejszości - choć spodnie z wysokim stanem odchodziły i wracały wraz z trendami, w długim okresie utrzymywała się tendencja do obniżania stanu w męskich spodniach. Doszło to już do takiego momentu, że z ofert sieciowych sklepów wysoki stan praktycznie zniknął, poza pojedynczymi przypadkami, które można właściwie zaliczyć jako jednorazowe eksperymenty. Mężczyźni (podobno) obecnie nie chcą ich nosić, z dwóch bardzo prozaicznych powodów: po pierwsze, większość nie zdaje sobie sprawy z ich istnienia, a po drugie, wszystkiemu winien jest… pasek.

Pas z ozdoby stał się praktycznym narzędziem, pierwszym wyborem jeżeli chodzi o sposób podtrzymywania spodni na właściwej wysokości. Niekoniecznie wygodnym, a już szczególnie, jeżeli miałby ściskać brzuch. Dla wielu łatwiej go zapiąć niżej, na biodrach, na twardszej części korpusu. Dlatego niestety wraz z odejściem od powszechności krawiectwa miarowego, pozwalającego na idealne dopasowanie w pasie, odwrotem od szelek oraz ogromnym wzrostem popularności dżinsów (praktycznie zawsze wymagających paska), spodnie z wysokim stanem odeszły do lamusa.

Więcej: link

DSC09204.jpg

• Like 2
Opublikowano

I właśnie dzięki takim radom kupowałem 3 razy :) Mowa o Espadrij l´originale. Wpierw kupiłem 46, bo przecież większe muszą być. Jak przyszły i zobaczyłem tą płetwę to prewencyjnie kupiłem 44 i 45. Finalnie noszę 43. Stopa 28,5 cm.

Opublikowano
Godzinę temu, eduardo napisał:

I właśnie dzięki takim radom kupowałem 3 razy :) Mowa o Espadrij l´originale. Wpierw kupiłem 46, bo przecież większe muszą być. Jak przyszły i zobaczyłem tą płetwę to prewencyjnie kupiłem 44 i 45. Finalnie noszę 43. Stopa 28,5 cm.

czyli chyba się wstrzeliłem bo też moja stopa ma taką długość :)

Opublikowano
I właśnie dzięki takim radom kupowałem 3 razy  Mowa o Espadrij l´originale. Wpierw kupiłem 46, bo przecież większe muszą być. Jak przyszły i zobaczyłem tą płetwę to prewencyjnie kupiłem 44 i 45. Finalnie noszę 43. Stopa 28,5 cm.

To nie była żadna rada, tylko stwierdzenie jak jest u mnie. No i jednak przy normalnym rozmiarze 43 espadryle mam 44, nie 46Firmę mogę sprawdzic, jak je wyjmę z szafy. To zależy od rozmiarówki producentów.

Opublikowano

Dziś odebrałem swoje espadryle w kolorze khaki, rozm. 43. Normalnie noszę 42.5 (Yanko, Berwick), a do tych mi ledwo stopa weszła. Powinienem wziąć rozm. 45, może 44.

Jeżeli jest ktoś chętny na espadryle w kolorze khaki (bardzo ładny kolor) w rozmiarze 43 to zapraszam na PW. Polecam osobom o rozmiarze buta 41 i 41.5.

Ja natomiast chętnie odkupię parę w rozmiarze 45, kolory khaki, burgund i granat.

d65c8e8a47b6a3b4103f0610a16e911e.jpg