Krzysiek_W Napisano 31 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2016 16 godzin temu, Tanatos70 napisał: To jakaś wariacja na temat sandałów, więc raczej bez skarpet . W sumie wyjątkowo paskudne (moim zdaniem). Jak już takie "zakryte" to albo taki klasyk (dla "oldskulowców" ): albo taka plecionka, którą widziałem u Vassa i bardzo mi się podoba: takie plecionki "chodzą" za mną od 3 lat, ale ciągle jeszcze poza stajnią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NieMy Napisano 31 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2016 51 minut temu, Krzysiek_W napisał: takie plecionki "chodzą" za mną od 3 lat, ale ciągle jeszcze poza stajnią Może to i dobrze W stajni Ci słomy w plecionkę nawłazi i dopiero będzie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanatos70 Napisano 31 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2016 Godzinę temu, Krzysiek_W napisał: takie plecionki "chodzą" za mną od 3 lat, ale ciągle jeszcze poza stajnią Bardzo ładne buty. Oglądałem na żywo w sklepie. Trochę mnie frapuje, jak się będą prezentować po jakimś czasie użytkowania. W każdym razie następne zamówienie u Vassa to może być któraś z poniższych par (czarne nie ) : 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo84 Napisano 6 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2016 Poszukuję niedrogich brązowych sztybletów ze skóry licowej. w tej chwili rozważam zakup KH https://kh-shoes.com/pl/p/Lord-Sztyblety-Brazowe/182 lub H&M http://m2.hm.com/m/pl_pl/productpage.0181818005.html. Czy któreś z nich uważacie za warte zakupu w tych cenach? Ewentualnie znacie jakieś alternatywy w podobnym budżecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clovis Napisano 7 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Listopad 2016 Te podziurawione Givenchy to jakieś rzygi szatana, ale te z plecionki to inna liga, całkiem przyzwoita opcja buta letniego. I jeszcze Vass... Nie odmówiłbym takich koniakowych do jakichś lekkich spodni na lato. W tej chwili jako letnich butów używam albo saddle, albo czasem boatersów. Plecionka jest fajna. Aha, i jeszcze opcja do dziurkowlańców: nie stopki, wcale nie. Widoczne elementy stopy właściciela barwimy po prostu na czarno pastą do obuwia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
metius Napisano 7 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Listopad 2016 Panowie, Szukam czarnych sztybletów do roli wołów roboczych. Takich co to na deszcz czy błoto nie będzie szkoda, ale mimo harówy jakiś tam fason będą trzymać. Mam taki dylemat w związku z tym - Loake (linia podstawowa) czy Berwick. A może coś innego? (Nie wklejam żadnych linków do konkretnych egzemplarzy, ponieważ zależy mi na bardziej ogólnym porównaniu produktów obydwu producentów w kwestii wytrzymałości, wykonania, czyli to co charakteryzuje przyzwoite woły robocze). Pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PGozdek Napisano 9 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2016 Witam, mam dylemat, od dłuższego czasu poluje na brązowe balmorale ze skóry licowej i zamszowej, po przekopaniu internetu pozostały dwie opcje: http://patine.pl/yanko-755yh-marron-softy-negro.html https://www.skoaktiebolaget.se/collections/carlos-santos/products/carlos-santos-balmoral-boot W yankach obawiam się że zamsz będzie za ciemny, patine.pl w opisie podaje że jest on czarny, chociaż na zdjęciach wygląda na bardzo ciemny brąz, przy santosach kolorystyka nie pozostawia żdynch pytań, ale niestety nigdy nie miałem styczniści z tą firmą, dlatego ostatecznie zdecydowałem się bazować na radach mądrzejszych kolegów z forum. Wszelka pomoc i uwagi minie widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 9 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2016 Zamów janki i zobacz na żywo.na pewno mają ładniejsze kopyto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zodiak Napisano 14 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2016 Witam, mam pytanie natury technicznej, czy takie buty Loake będą pasować do garnituru ? Zastanawiam się jak rozwiązać temat garnituru i butów zimowych. Dodatkowo może wiecie gdzie kupić taniej te buty ? Na klasycznychbutach cena 1200 zł ( - 5% z NL ) ale brak rozmiarów, na e-sklepie loake cena już 1320 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 14 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2016 Będą pasować raczej tylko do garniturów nieformalnych np. z flaneli czy tweedu. Taniej kupisz je w sklepach internetowych np. Pediwear, Herringshoes, Bradshaw&Lloyd. Do bardziej formalnych garniturów szukaj trzewików z zamkniętą przyszwą i bez metalowych dziurek na sznurowadła, np. Herring Moriarty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alterte Napisano 16 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2016 Myślicie, że się rozciągną czy jednak za małe? W szczególności mam na myśli lewego buta, która po założeniu ciśnie niemiłosiernie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanatos70 Napisano 16 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2016 Trudno wyrokować na podstawie samych zdjęć, ale jeżeli nie możesz zasznurować mocniej (bez jakichś nadmiernych mąk ) to nie byłbym optymistą. Zresztą nawet jeżeli jakoś tam się rozejdą, to raczej nie będzie to wyglądało dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alterte Napisano 16 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2016 To jest zasznurowane po nadmiernych mękach Niby te Berwicki mają się rozciągać, ale widzę, że chyba w ogóle trzeba będzie ten model odpuścić, bo nie wiem czy nawet pół rozmiaru w górę pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek Napisano 16 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2016 Nie ma ch... aby się rozciągnęły..., zresztą gdzie, sama skóra na tylnym szwie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 16 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2016 Bez żartów, wygląda to strasznie. Skóra to nie jest guma, a gdyby nawet miała się tak rozciągnąć, to by oznaczało kompletną deformację kształtu. W moich, dobrze dopasowanych, trzewikach przy normalnym zasznurowaniu (wygodnym, tzn. z pewnym luzem) szpara między przyszwą wynosi 0.5-1 cm, teraz nie mam jak sprawdzić, ale raczej poniżej 1 cm. A mógłbym ścisnąć. Taka odległość wygląda estetycznie. W dodatku uważam, że trzewiki w samej stopie mogą i powinny być luźniejsze (cholewka dobrze trzyma stopę), chociażby ze względu na lepszą izolację, możliwość założenia grubszej skarpety czy po prostu komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alterte Napisano 16 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2016 To jest rozmiar 41,5. Długość stopy jakieś 27 cm, z tym że podbicie dość wysokie. Myślicie, że rozmoar 42,5 byłby ok, czy w ogóle darować sobie ten model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PGozdek Napisano 16 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2016 Darowałbym go sobie, nigdy nie nosiłem butów za dużych o cały rozmiar, ale wyobrażam sobie że nie jest to wygodne, a dodatkowo buty mogłyby się przez to brzydko łamać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Syen Napisano 16 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2016 Niedawno kupiłem inny model, ale chyba na tym samym kopycie. Dla porównania mogę Ci powiedzieć: długość stopy 27,1; obwód mierzony za palcami 24. Dla mnie rozmiar 42 na długość dobry i ogólnie dopasowany, ale nie ciśnie. Jak się trochę rozejdzie będzie w sam raz. Po zdjęciach można wnioskować, że 42 dużo Ci nie pomoże. Jeśli 41,5 jest dla ciebie na długość dobre/dopasowane, to raczej nie ma co próbować 42,5 bo będą za długie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 16 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2016 Niby już to gruntownie przemyślałem, ale tutaj jeszcze nie zapytałem. Chcę zamówić te buty: z cordovanu w kolorze oxblood, z haczykami, z przelotkami (oczkami) widocznymi z zewnątrz, na kopycie 962 G*. Wszyscy pochwalają mój wybór? *kopyto 962: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanatos70 Napisano 16 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2016 Na podstawie swoich doświadczeń z różnymi "cordovanami" powiem tak: tylko Alden. Horween/oxblood w aldenach jest zdecydowanie innej (lepszej) jakości niż cordovan, który oferują inni wytwórcy (mam 3 pary aldena i 4 "inne"). Mówię tu o takiej średniej półce, z którą miałem do czynienia. Jeszcze w vassach, które oglądałem w Budapeszcie wydawał się O.K. (jednak odrobinę mniej miękki/elastyczny niż ten aldenowski). Trickersa (compiel) jest jakiś taki plastikowy, meermina (japoński) piękny kolorystycznie, ale twardawy. O tym, który horween dostarczył na potrzeby grupowego zamówienia do yanko też raczej więcej złego niż dobrego słyszałem. W Aldenach przez rok od zakupu absolutnie niczego, poza energicznym szczotkowaniem w celu wydobycia połysku i zniwelowania ewentualnych rys, nie trzeba robić. O innych "cordovanach" niestety tego powiedzieć się nie da. No, ale jest jeszcze kwestia fasonu i z tym już niewiele da się zrobić . Reasumując- może jednak lepiej box- calf niż średni cordovan, który swoje kosztuje .. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 16 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2016 A "fason" i detale dobrze wybrałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanatos70 Napisano 16 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2016 1 minutę temu, swordfishtrombone napisał: A "fason" i detale dobrze wybrałem? Jak dla mnie O.K. Rozumiem, że chodzi o yanko ? Jeżeli możesz ingerować, to zastanowiłbym się nad "ciaśniejszą" cholewką. W moich trzewikach yanko strasznie mnie denerwuje układanie się cholewki na łydce (jakieś takie luźne i bezkształtne. Nie do końca jestem przekonany, czy to wina konstrukcji, czy twardości skóry, ale wydaje mi się, że możliwość ciaśniejszego zasznurowania trochę by pomogła. Pamiętam, że w tym odczuciu nie jestem odosobniony. Ideałem jak dla mnie, jest w tym aspekcie "opięcie" w C & j islay. Mistrzostwo świata : Sorry za jakość zdjęcia yanko, ale nie mam ich zbyt wiele, choć na swój sposób je lubię 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 16 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2016 Słyszałem już tę opinię od jednego użytkownika Yanko i obawiam się tego luzu, bo "pęcinę" mam bardzo wąską, ale chyba nic się na to nie poradzi przy MTO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanatos70 Napisano 16 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2016 Widzę, że jesteś/byłeś zdecydowany, więc nie chciałbym Tobie w głowie mieszać (tym bardziej,że wyjątkowo cenię Patine za zaangażowanie, poziom obsługi i urok osobisty ), ale powiem co ja bym zrobił, jeżeli chciałbym trzewiki z cordovanu w typie, jaki wybrałeś. Kupiłbym takie: Jakość skóry- gwarantowana, fason to już kwestia gustu. W myśl zasady- zapytaj na forum a... zyskasz dodatkowe wątpliwości . EDIT: no jasna cholera, miałem w tym roku więcej nie kupować, a zacząłem gorączkowo tego modelu po internecie szukać 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 16 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2016 Tyle że Aldeny z cordovanu po doliczeniu opłat importowych z USA kosztują ~900 dolarów... No chyba, że ma się niewiarygodnego farta i trafia na wyprzedaż na budapester.com gdzie kosztują ~450 dolarów To ja już wolałbym te: https://www.skoaktiebolaget.se/collections/enzo-bonafe/products/enzo-bonafe-etrusco-jumper-boot 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi