Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. gdynianin Opublikowano 17 Kwietnia Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia CJ Bach 12 Cytuj
Szydlowsky Opublikowano 17 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 19 godzin temu, Velahrn napisał(a): Pataboot Michał a jak rozmiarówka ? Cytuj
Velahrn Opublikowano 17 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 3 godziny temu, Szydlowsky napisał(a): a jak rozmiarówka ? Mając stopy ~268 mm, ten model pasuje na mnie w rozmiarze 42,5 (mierzyłem też inne rozmiary, fizycznie, w Warsaw Sneaker Store). Jest to 0,5 rozmiaru więcej niż typowe moje buty "eleganckie". Dla porówania: White's 9E, Red Wing 42, Loake 42, Carmina 42, Sperry Top-Sider 42,5, Hanwag 43, Baker's 42 1 Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. MarkizDeSade Opublikowano 18 Kwietnia Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia Edward Green 17 1 Cytuj
checkeredstripedhawk Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia Berwick Moje pierwsze szyte buty. Mają 6 lat i sprawują się znakomicie. 8 1 Cytuj
Zbyt Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 5 godzin temu, CZM napisał(a): Grenson wow, czy to jest Kudu? Cytuj
CZM Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 4 godziny temu, Zbyt napisał(a): wow, czy to jest Kudu? Nie, coś jakby nubuk, ale nie kudu. Cytuj
Fermiol Opublikowano 25 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia Dodam tylko że dzisiaj przeszedłem w nich 14 km i brak odcisków. Cisną w małe palce ale przy moich szerokich stopach prawdziwego polskiego chłopa i takim dystansie to każde mnie cisną. Cytuj
Velahrn Opublikowano 25 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia Skóra tych butów (Seidel Red Dog Oiled) wykazuje bardzo ciekawy efekt, który po angielsku nazywa się "wax blooming", a po polsku chyba nie ma nazwy? Ja to nazywam "krwawieniem woskiem" i dotychczas widziałem tylko na cordovanie. Otóż skóra jest tak nabita woskami i olejami, że niekiedy w miejscach gdzie pracuje, "krwawi" właśnie woskiem na biało. Jest to widoczne na lewym bucie na wysokości kostki. Taki wosk można z łatwością wetrzeć z powrotem poprzez szczotkowanie, albo zostawić i uznać za feature. 5 1 Cytuj
kanko Opublikowano 27 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia W dniu 23.04.2026 o 11:43, checkeredstripedhawk napisał(a): Berwick Nie miałem nigdy takiego zapięcia. Wygodne to? Cytuj
rumcajs43 Opublikowano 27 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia Mam dwie pary monków i dla mnie odpinanie tej pierwszej (od przodu) to mordęga. Cytuj
Butomator Opublikowano 27 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia W dniu 25.04.2026 o 22:10, Velahrn napisał(a): Skóra tych butów (Seidel Red Dog Oiled) wykazuje bardzo ciekawy efekt, który po angielsku nazywa się "wax blooming", a po polsku chyba nie ma nazwy? Ja to nazywam "krwawieniem woskiem" i dotychczas widziałem tylko na cordovanie. Otóż skóra jest tak nabita woskami i olejami, że niekiedy w miejscach gdzie pracuje, "krwawi" właśnie woskiem na biało. Jest to widoczne na lewym bucie na wysokości kostki. Taki wosk można z łatwością wetrzeć z powrotem poprzez szczotkowanie, albo zostawić i uznać za feature. Mam skórzaną kaburę na broń, kupioną z demobilu, docelowo przeznaczoną do poczciwych pistoletów LWP, P-83 Wanad. I pomimo tego, że dysponuję i wiedzą, i arsenałem środków przeznaczonych do konserwacji i renowacji skór nie mogłem sie pozbyć tych uporczywie się pojawiających białych wykwitów. Teraz już będę wiedział, czym są spowodowane oraz że mają swoją angielską nazwę 😉. Dziękuję za cenne informacje i pozdrawiam! 1 Cytuj
lubo69 Opublikowano 27 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 1 godzinę temu, Butomator napisał(a): Mam skórzaną kaburę na broń, kupioną z demobilu, docelowo przeznaczoną do poczciwych pistoletów LWP, P-83 Wanad. I pomimo tego, że dysponuję i wiedzą, i arsenałem środków przeznaczonych do konserwacji i renowacji skór nie mogłem sie pozbyć tych uporczywie się pojawiających białych wykwitów. Nie jestem przekonany, czy ten efekt może pojawić się po kilkudziesięciu latach, a jak rozumiem mniej więcej w takim wieku jest kabura. Ja miałem to na teczce od Skalpela (Sedgwick bridle leather), ustąpiło bezpowrotnie po kilku tygodniach. Podgrzej kaburę suszarką. Jeśli osad zniknie, to wosk; jeśli pozostanie, to pleśń. 2 Cytuj
checkeredstripedhawk Opublikowano 28 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia W dniu 27.04.2026 o 09:46, kanko napisał(a): Nie miałem nigdy takiego zapięcia. Wygodne to? Bardzo wygodne. Odpinany tylko górną klamrę żeby zdjąć lub założyć buty. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi