Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 17 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
3 godziny temu, Szydlowsky napisał(a):

a jak rozmiarówka ? 

Mając stopy ~268 mm, ten model pasuje na mnie w rozmiarze 42,5 (mierzyłem też inne rozmiary, fizycznie, w Warsaw Sneaker Store). Jest to 0,5 rozmiaru więcej niż typowe moje buty "eleganckie". Dla porówania: White's 9E, Red Wing 42, Loake 42, Carmina 42, Sperry Top-Sider 42,5, Hanwag 43, Baker's 42

• Like 1
Opublikowano

Dodam tylko że dzisiaj przeszedłem w nich 14 km i brak odcisków. Cisną w małe palce ale przy moich szerokich stopach prawdziwego polskiego chłopa i takim dystansie to każde mnie cisną.

Opublikowano

20260424_152325.jpg

Skóra tych butów (Seidel Red Dog Oiled) wykazuje bardzo ciekawy efekt, który po angielsku nazywa się "wax blooming", a po polsku chyba nie ma nazwy? Ja to nazywam "krwawieniem woskiem" i dotychczas widziałem tylko na cordovanie. Otóż skóra jest tak nabita woskami i olejami, że niekiedy w miejscach gdzie pracuje, "krwawi" właśnie woskiem na biało. Jest to widoczne na lewym bucie na wysokości kostki. Taki wosk można z łatwością wetrzeć z powrotem poprzez szczotkowanie, albo zostawić i uznać za feature.

• Like 5
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
W dniu 25.04.2026 o 22:10, Velahrn napisał(a):

20260424_152325.jpg

Skóra tych butów (Seidel Red Dog Oiled) wykazuje bardzo ciekawy efekt, który po angielsku nazywa się "wax blooming", a po polsku chyba nie ma nazwy? Ja to nazywam "krwawieniem woskiem" i dotychczas widziałem tylko na cordovanie. Otóż skóra jest tak nabita woskami i olejami, że niekiedy w miejscach gdzie pracuje, "krwawi" właśnie woskiem na biało. Jest to widoczne na lewym bucie na wysokości kostki. Taki wosk można z łatwością wetrzeć z powrotem poprzez szczotkowanie, albo zostawić i uznać za feature.

Mam skórzaną kaburę na broń, kupioną z demobilu, docelowo przeznaczoną do poczciwych pistoletów LWP, P-83 Wanad. I pomimo tego, że dysponuję i wiedzą, i arsenałem środków przeznaczonych do konserwacji i renowacji skór nie mogłem sie pozbyć tych uporczywie się pojawiających białych wykwitów. 

Teraz już będę wiedział, czym są spowodowane oraz że mają swoją angielską nazwę 😉

Dziękuję za cenne informacje i pozdrawiam! 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Butomator napisał(a):

Mam skórzaną kaburę na broń, kupioną z demobilu, docelowo przeznaczoną do poczciwych pistoletów LWP, P-83 Wanad. I pomimo tego, że dysponuję i wiedzą, i arsenałem środków przeznaczonych do konserwacji i renowacji skór nie mogłem sie pozbyć tych uporczywie się pojawiających białych wykwitów. 

Nie jestem przekonany, czy ten efekt może pojawić się po kilkudziesięciu latach, a jak rozumiem mniej więcej w takim wieku jest kabura. Ja miałem to na teczce od Skalpela (Sedgwick bridle leather), ustąpiło bezpowrotnie po kilku tygodniach.

Podgrzej kaburę suszarką. Jeśli osad zniknie, to wosk; jeśli pozostanie, to pleśń.

• Like 2