Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam problem związany z doborem butów.

Z racji wstąpienia w cudzysłowie w wiek dojrzały postanowiłem porzucić styl młodzieżowy na ten bardziej klasyczny.

Mam 18 lat,chcę ubierać się w dopasowanie spodnie chino,koszulki polo włożone w spodnie/czasami koszule.

Mam problem jednak z doborem butów.Nie wiem jakie buty będą pasować do tego typu stroju,nie chcę siać "awangardy" w mojej szkole z racji ubioru,wiec raczej mokasyny odpadają.Zastawiam się nad czarnymi monkami,lecz z drugą parą butów na zmianę mam problem. Buty do max 450 zł za parę.

Proszę o wszelką pomoc doświadczonych użytkowników. :)

Opublikowano

Przy takim budżecie i stylu chyba najrozsądniejszym wyborem będą brązowe szkoty - pasują do jeansów jak i chino, a przy tym powoli wchodzą w kanon odzieżowy młodego pokolenia, a więc niczego siać nie będziesz. ;)

Monki rozważ zamszowe. Czarne, ze skóry licowej nie będą, moim zdaniem, najlepiej korespondowały z chino i koszulkami polo. 

Edit: Blekit mnie ubiegł.

Opublikowano

Dziękuję za pomoc!

Brązowe brogsy bardzo mi się podobają.Jednak tylko nie z zamszu ;) to samo z jeansami, kategorycznie nie.Dla mnie jedynie spodnie czino.

W massimo dutti widziałem połącznie takich właśnie spodni ze zgrabnymi czarnymi brogsami. Wiem,że u Was na forum ta marka nie ma dobrej opinii,jednak ich stylistyka bardzo mi się podoba.

Jak właśnie z taki połączeniem?

Mogą być brogsy czarne i brąznowe ?

Opublikowano

Massimo na wyprzedaży są ok, ale w cenie regularnej przeplacasz. Czerń zostaw sobie na pierwsze oksfordy cap-toe, buty w które celuje dużo lepiej wyglądają w odcieniach brązu. Ewentualnie rozwazylbym burgund albo granat.

Opublikowano

Jeśli nie masz samochodu/ chodzisz na imprezy/ chodzisz do szkoły z dużą ilością osób, to zamsz bym odpuścił, bo po prostu szybko się zniszczy. 

Burgund i granat chyb też. IMO jeśli nie nosi się marynarek, poszetek, krawatów i wzorzystych koszul, to trudno zrobić dobre wrażenie butami w takim kolorze i raczej nie będą zbyt uniwersalne. No ile opcji  można stworzyć z zestawu polo+spodnie+burgundowe buty w taki sposób, żeby buty nie przytłaczały całej reszty? 

Opublikowano

Jeśli nie masz samochodu/ chodzisz na imprezy/ chodzisz do szkoły z dużą ilością osób, to zamsz bym odpuścił, bo po prostu szybko się zniszczy.

Jako tegoroczny maturzysta, który większość liceum przechodził w zamszowych butach (bo skóra licowa była dla mnie zbyt formalna), nie zgodzę się z tym zdaniem. Starczy odpowiednio dbać o te buty (jak o każde) i choć trochę uważać na to, jak się chodzi - zamsz wtedy spokojnie się sprawdzi, mówię to z własnego doświadczenia.

Co do kolorów to oprócz brązu (i w zamszu, i w skórze licowej) poleciłbym mimo wszystko granatowy zamsz. W skórze licowej to mógłby być rzeczywiście trudny do połączenia kolor, ale nieformalność zamszu jednak dodaje tu trochę ciekawych zastosowań i myślę, że z chino i koszulkami polo/koszulami by się sprawdził.

Jeżeli chodzi o fasony to może jeszcze rozważyłbyś chukka? Są w miarę całoroczne (w naszych warunkach nawet jakieś 7-8 miesięcy w roku je ponosisz), dość ładne, proste i nieformalne.

• Oceniam pozytywnie 3
Opublikowano

:shock:  :?:

@Kurtka - a skąd ta wiedza?

Wielokrotnie na forum był obalany mit o krótszej żywotności i większych trudnościach w pielęgnacji zamszu.  

Opublikowano

Nie wiem gdzie kupić buty, które pokazałeś w Twoim budżecie. Na podstawie opisu stylu ubierania zrezygnowałbym z czarnych butów, sam zakładam takie tylko na okazje bardziej formalne. Jeżeli chcesz kupić 2 pary, to radziłbym brogsy i monki, oczywiście każda para w innym kolorze np. brąz i granat, brąz i burgund.

Opublikowano

Ja bym jednak brał kilka pierwszych par brązowych. Do stylu ubrań, jaki opisał kolega pewnie wziąłbym brązowe zamszowe oxfordy oraz ażurowane derby ze skóry licowej, w następnej kolejności może loafersy. Do chinosów jakoś nie widzą mi się czarne lub bordowe buty, chociaż ja mam specyficzny gust i nie twierdzę że na pewno mam rację.

Opublikowano

Brązowe czy burgundowe buty będą pasowały do granatowych ubrań. Nie jestem zwolennikiem czarnych ubrań, więc nie do doradzę w tej kwestii. Chyba odradziłbym zestaw skłądających się ciemnych spodni i z ciemnej koszuli. Ciemnych koszul też nie lubię :).

Opublikowano

Dziękuję za pomoc. :) Doradził mi Pan brogsy i monki.O ile brogsy udałoby mi się znaleźć w moim budżecie(na początek Królewski Herb-na moje wymagania bardzo mi się podobają  ;) ) o tyle znaleźć ładne monki ze zgrabnym kopytem uchodzi za cud.Mówił Pan o granatowych/burgundowych. Gdzie w takim razie szukać?

Opublikowano

Nie trzeba zwracać się tutaj per Pan :). Przejrzyj najpierw wątek poświęcony firmie Królewski Herb. Generalnie granatowe buty stosunkowo łatwo spotkać w Massimo Dutti, ostatnio były też monki.

Można sprawdzać tutaj:

http://partenope.pl/

http://www.sklep.klasycznebuty.pl/index.html

http://www.herringshoes.co.uk/- tutaj jest znacznie drożej niż zakłada Twój budżet, ale są też tańsze linie oraz wyprzedaże

Może zamiast 2 par lepiej kupić jedną droższą? Dwie pary po 450 zł, to już 900 zł. Można kupić jedną parę nawet za część tej kwoty, a resztę odłożyć o dozbierać do kolejnej pary.

Opublikowano

Jasne,poczytam. ;-)

Jak tutaj było przypominane na forum buty potrzebują oddychać. Nie mam jeszcze samodzielności finansowej(licealista zdany na łaskę  :-D )więc para butów za 500 zł i tak będzie znacząca.

Spokojnie,jak się wciągnę w ten świat przyjdzie pora na buty za kilkaset zł.Na razie jednak wchodzę w to wszystko i stąd pytanie.Czy aby mieć styl muszę od razu zaczynać od marek tak dobrych,jak np wspomniana wyżej brytyjska?

Opublikowano

Oczywiście, że nie trzeba zaczynać od drogich marek, ale tańsze marki są i gorsze i lepsze. Teraz, gdy już wiesz czego szukasz, przejrzyj te sklepy i ewentualnie pokaż konkretne propozycje. W sklepie Herring Shoes zdarzają się też egzemplarze za 500 zł, przejrzyj dokładnie sklep.

• Oceniam pozytywnie 1