Skocz do zawartości

Producenci butów: Bow-Tie

Miro

Rekomendowane odpowiedzi

W mojej parze nie ma takich pęknięć, mam nadzieję, ze się prędko nie pojawią, a jeśli już - to szewc sobie z tym poradzi.

W każdym razie za tę cenę nic nie żałuję.

Widzę, ze z bliska struktura filcu brązowego jest podobna do struktury szarego.

Pirat, no tak - są trochę podobne do tych gumofilców roboczych ;)

Ale też zamierzam ich używać do codziennego stroju zimowego na większe mrozy - mnie się podobają właśnie dlatego, że takie troszkę poczciwe i zabawne :)

Tak na szybko:

Za 340 zł to strzał miesiąca (nie taki jaki lobby czy krokiety z tikeja, ale zawsze). Jeżeli chodzi o jakość skóry i detale to nie boję się stwierdzenia, że jest to poziom meerminów z linii podstawowej, może trochę niżej, na pewno niżej niż yanko (skóra nie jest tak mięsista), zdecydowanie wyżej niż gordony. Nie porównam do bexleyów bo nigdy nie miałem z nimi styczności. Żadnych skaz poza nadszarpniętą sznurówką. UK 7 tych trzewików = UK 6,5 na 915. Zaczynam się mocno zastanawiać, czy chce mi się bawić w farbowanie. Trochę ponoszę i wówczas zdecyduję. 

To co wyprawa fotograf zalando to chyba jakiś żart. 

post-6702-0-56699600-1457528239_thumb.jp

post-6702-0-04655600-1457528238_thumb.jp

post-6702-0-84969600-1457528241_thumb.jp

post-6702-0-63173000-1457528240_thumb.jp

• Oceniam pozytywnie 4

Zastanawiam się , czy wam te "walonki" naprawdę się podobają czy kupiliście je dlatego , że tak mocno je "przecenili"  

Porównanie do walonek bardzo zabawne, choć dla mnie dalekosiężne. Mimo to punkt reputacji dla Ciebie.  

Trudno mi sobie wyobrazić ich udane zestawienie z innymi spodniami niż jeans lub alternatywna odzież "robociarska". 

Z taką właśnie myślą dokonałem ich zakupu. Rozważam również grubsze chinosy. 

Gdyby nie ten pseudo filc może nie byłyby takie złe ;)

Zgadzam się. Również wolałbym zamsz w miejscu tej wełny.

Hargin, mnie się te buty spodobały zaraz po pojawieniu się na Zalando, kiedy były za ok. 120 0 zł. Czekałem, aż stanieją, a w międzyczasie kupiłem chukka tej marki - i wtedy już wiedziałem, że jakość "walonek" będzie OK.

Staniały wtedy o połowę, ale już nie było mojego rozmiaru. I nagle się znowu pojawił, w drastycznie niższej cenie :) Z bonem wyszło ok. 300 zł. Kupiłbym je i za 500 zł.

Na forum nazwano je "walonkami" już kilka tygodni temu.

Mnie właśnie kolorystyka tych czarnych i ta nietypowa wełna przyciągnęły, w zamszu bym nie kupił, bo zamsz oklepany i nie miałyby tego specyficznego charakteru.

Ja dżinsów nie noszę (najwyżej o domu itd.), nie lubię bawełnianych spodni, jak już - to cienkie chinosy. A te buty mi dobrze pasują do szarych i ciemnograntowych spodni z flaneli wełnianej czy grubszej szorstkiej wełny czesankowej oraz puchowej parki. Chyba zgrają się też z granatową bosmanką.

• Oceniam pozytywnie 1

@Miro: Twoje buty, Twoje wybory, Twoje pieniądze. Nie ma sensu przekonywać innych, że są ładniejsze niż wyglądają. Nieformalne i czarne buty, które są udane to dość rzadkie zjawisko (imho). Na pewno nie jest to trzewik captoe z filcem BHP. Taki filc nie może wyglądać poważnie do spodni bardziej formalnych od jeansów czy chino (niech będzie). Takie jest moje zdanie. Zresztą możesz je zmienić, pokazując ten filc bhp udanie skomponowany w wątku CMDNS.

Tak na szybko:

Za 340 zł to strzał miesiąca (nie taki jaki lobby czy krokiety z tikeja, ale zawsze). Jeżeli chodzi o jakość skóry i detale to nie boję się stwierdzenia, że jest to poziom meerminów z linii podstawowej

Porównywanie jakości skór butów - biorąc do porównania buty nowe, jest dosyć ryzykowne. To trochę jak ocenianie powłoki antykorozyjnej po kolorze i ziarnie lakieru wierzchniego ;)

@Miro: Twoje buty, Twoje wybory, Twoje pieniądze. Nie ma sensu przekonywać innych, że są ładniejsze niż wyglądają. Nieformalne i czarne buty, które są udane to dość rzadkie zjawisko (imho). Na pewno nie jest to trzewik captoe z filcem BHP. Taki filc nie może wyglądać poważnie do spodni bardziej formalnych od jeansów czy chino (niech będzie). Takie jest moje zdanie. Zresztą możesz je zmienić, pokazując ten filc bhp udanie skomponowany w wątku CMDNS.

Ależ ja nie przekonuję nikogo do swojego zdania, tylko wyrażam swoją pozytywna opinię o tych butach :)

Oczywiście, zamieszczę zdjęcia w CMDNS lub JBMDNS. Ale trochę się musi ochłodzić :)

Ale masz rację, że nie tak łatwo czarne nieformalne buty zrobić, a tu jeszcze jest kontrowersyjne połączenie obłego kopyta z dość formalną formą ćwierć-brogsa i materiałem wełnianym włochatym :)

PS. To nie jest filc, to nie jest nawet włóknina (której odmiana jest filc) - to jest dzianina wełniana. Buty robocze, walonki są natomiast filcowe.

• Oceniam pozytywnie 1

Szybkie foto (wybaczcie niedociągnięte sznurówki) z dość jasną flanelą i szarą, grubszą, matową czesanką.

Odcienie mi nie grają do końca, innym razem sprawdzę z flanelą ciemnoszarą, jak pisze Mosze, i z flanelą w ciemnym granacie.

post-6480-0-81239900-1457563564_thumb.jp

post-6480-0-46864500-1457563580_thumb.jp

post-6480-0-68871300-1457563593_thumb.jp

• 3 weeks later...

Po kilku wyjściach w modelu Archer odpadło mi kółeczko jak na załączonym obrazku:

post-2878-0-62498000-1458977734_thumb.jp

Napisałem więc wiadomość do dostawcy (zalando.pl) z prośbą o reklamacje butów.

Oto jaką odpowiedź otrzymałem:

"Dzień dobry Panie Robercie,

serdecznie dziękuję za przesłanie zgłoszenia reklamacyjnego.

Z przykrością informuję, że nie mogę pozytywnie rozpatrzyć Pana reklamacji.

Reklamowana wada artykułu nie powstała w wyniku zastosowania nieodpowiedniego materiału czy błędu produkcji.
Naturalne zużywanie się obuwia wraz z jego następstwami w postaci nabytych uszkodzeń mechanicznych nie są powodem do roszczeń reklamacyjnych.

Chętnie odpowiem na dodatkowe pytania.

Życzę przyjemnego weekendu

Serdecznie pozdrawiam z Berlina"

Może ja w innym świecie żyje ale dla mnie to zdecydowanie nie jest naturalne zużycie.

Mimo iż dotąd polecałem zalando po tym przypadku zdecydowanie nie polecam!

Zwrócić używane, uszkodzone buty? Gratuluję pomysłu... Może gdyby takie cwaniactwo Zalando dalej by miało proklienckie podejście do reklamacji (do tej pory standardem był spory rabat).

@roelegant nie wiem czy są dalsze kroki jeżeli chodzi o procedurę reklamacji, ale w sprawie samego uszkodzenia to podobna sprawa zdarzyła się w moich trzewiach Yanko bardzo niedługo po ich kupnie. Trudno mi powiedzieć na ile wynikało to z mojego sposobu ich używania, ale jak widać takie rzeczy zdarzają się także w lepszych butach.

• Oceniam pozytywnie 1

Sam niedawno dostałem używane buty w jednym z zamówień , wrzucałem nawet ich zdjęcia . Nie popieram takich działań , ale najwyraźniej są praktykowane .

A Twoje wielkie oburzenie Kolego tego nie zmieni .

W innej z kolei paczce otrzymałem byty z wyraźnymi śladami przymiarek , podrapaną podeszwą , odpowiedz zalando że mogę oddać jeśli mi nie pasują i rabat 10% na następne zakupy .

Pociągnałem sprawę dalej powołując się na rękojmie. Mam nadzieję że teraz sprawa pójdzie gładko i zwróca mi pieniądze za buty.

W przypadku rękojmi mam prawo żądać odstąpienia od umowy i zwrotu gotowki.

Rozumiem że takie uszkodzenia zdażają się niezależnie od wydanej kwoty na buty i renomy producenta ale stwierdzenie że jest to naturalne zużycie obuwia oburzyło mnie starsznie.

Szok. Dwukrotnie reklamowałem byty w zalando. Jedne po miesiącu drugie po ponad roku.

W obydwu przypadkach był problem z trwałością szycia. W obydwu przypadkach miałem wybór zwrot butów lub rabat na naprawę.

Co prawda rok temu to było ale to dziwne że teraz mają podejście antyklienckie.

• Oceniam pozytywnie 1