Jump to content

Czy kobiety obowiązują takie same zasady doboru koloru?

Tunkx
 Share

Recommended Posts

Witam,

Nurtuje mnie pewna rzecz. U mężczyzn ubranie czarnego garnituru w dzień jako garnituru business informal albo business formal jest uznawane za coś nie odpowiedniego. (zasada czarny po 18 itp itd). 

Czy kobiety obowiązuje ta sama zasada? Ciekawi mnie to, bo ciąglę widzę, że kobiety ubrane na czarno w 'business attire' i nie wiem co o tym myśleć. Znajomym facetom w czerni doradzam, żeby zainwestowali w szary garnitur bo czarny trochę nie wypada, ale nie jestem pewny czy to samo mogę polecić kobietom/koleżankom. Niby powinny się lepiej znać na damskim ubiorze, ale patrząć na obecne społeczeństwo to nie wiem co o tym myśleć.

pozdrawiam

Myślę, że te zasady (przynajmniej na poziomie elementarnym) nie są czyimś widzimisię, a wynikają z przesłanek obiektywnych: za dnia nosimy kolory, tkaniny i fasony, które lepiej wyglądają w naturalnym świetle, wieczorem - w świetle sztucznym. Nie widzę powodów, dla których nie miałoby się to stosować do kobiet.

Natomiast kobiety mają większą skłonność do ekstrawagancji i zwracania na siebie uwagi łamaniem zasad, a także daleko większe społeczne przyzwolenie na tego typu zachowania. Ostateczny werdykt w tej sprawie jest więc bardziej złożony, niż się wydaje i zależy w dużej mierze od gustu i odwagi samej nosicielki.

O ile razi mnie w oczy czarny garnitur w biurze (oczywiście kiedyś sam nosiłem i nie raził:) o tyle u kobiet czarny żakiet i spódnica/spodnie nie. Aczkolwiek kostiumy w innych kolorach są zwykle po prostu ładniejsze..., może to przemówi do koleżanek.

U kobiet jednak pokutuje  jeszcze odwieczna zasada "czarny wyszczupla"...

O ile razi mnie w oczy czarny garnitur w biurze (oczywiście kiedyś sam nosiłem i nie raził :) o tyle u kobiet czarny żakiet i spódnica/spodnie nie. Aczkolwiek kostiumy w innych kolorach są zwykle po prostu ładniejsze..., może to przemówi do koleżanek.

U kobiet jednak pokutuje  jeszcze odwieczna zasada "czarny wyszczupla"...

Marcin, może i wyszczupla, no ale bez przesady, wszystko ma swoje granice :)

post-1071-0-98917400-1446816621_thumb.jp

Kobiety mają coś takiego jak makijaż, co pozwala zniwelować ten potworny kontrast kreowany przez czerń. Mężczyźni tego nie mają. Zasadniczo kobieta w czerni bez makijażu też będzie wyglądać słabo.

Ciekawa teza, porównałbym zdjęcia.

Co do tematu, odpowiedź brzmi: nie. Kobiety obowiązują inne zasady. W mojej opinii nie tyczy się to jedynie czarnego, ale także pewnych połączeń kolorów- czerń i camel, róż i czerń (hmm wszędzie czerń)...

• 5 months later...

Witam,

Nurtuje mnie pewna rzecz. U mężczyzn ubranie czarnego garnituru w dzień jako garnituru business informal albo business formal jest uznawane za coś nie odpowiedniego. (zasada czarny po 18 itp itd). 

Czy kobiety obowiązuje ta sama zasada? Ciekawi mnie to, bo ciąglę widzę, że kobiety ubrane na czarno w 'business attire' i nie wiem co o tym myśleć. Znajomym facetom w czerni doradzam, żeby zainwestowali w szary garnitur bo czarny trochę nie wypada, ale nie jestem pewny czy to samo mogę polecić kobietom/koleżankom. Niby powinny się lepiej znać na damskim ubiorze, ale patrząć na obecne społeczeństwo to nie wiem co o tym myśleć.

pozdrawiam

Tak, kobiety również ta zasada obowiązuje. Oczywiście, jeśli mówimy o elegancji, bo można ubierać się szykownie i jednocześnie nie elegancko (ale nie nieelegancko). W ciągu dnia powinno się nosić kolory jasne, czerń, podobnie jak diamenty, jest zarezerwowana na wieczór - po godzinie 17.00.

Tak, kobiety również ta zasada obowiązuje. Oczywiście, jeśli mówimy o elegancji, bo można ubierać się szykownie i jednocześnie nie elegancko (ale nie nieelegancko). W ciągu dnia powinno się nosić kolory jasne, czerń, podobnie jak diamenty, jest zarezerwowana na wieczór - po godzinie 17.00.

Po 18:00

Jest jeszcze coś. Ciemne kolory - a szczególnie płaski czarny, nadają widoku luksusu i powagi. Są kobiety które wyglądają fenomenalnie w czarnym. Ważne JAK się nosi, a nie CO (w dużym skrócie).

Od kiedy czern nadaje widoku luksusu?:) 

• Upvote 1

• 5 months later...

tak kolor czarny wyszczupla, ja np marynarkę mam w kolorze granatowym i szarym jasnym;)bardziej ożywia i mam wrażenie, że jestem wtedy mniej spięta a ciut odważniejsza. Za to w intensywnych kolorach po prostu, źle bym się czuła ale to wszystko zależy od gustu i indywidualność każdej kobiety.

• 2 weeks later...
  • 2 months later...
  • 5 weeks later...
  • 8 months later...