Tunkx Napisano 5 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Listopad 2015 Witam, Nurtuje mnie pewna rzecz. U mężczyzn ubranie czarnego garnituru w dzień jako garnituru business informal albo business formal jest uznawane za coś nie odpowiedniego. (zasada czarny po 18 itp itd). Czy kobiety obowiązuje ta sama zasada? Ciekawi mnie to, bo ciąglę widzę, że kobiety ubrane na czarno w 'business attire' i nie wiem co o tym myśleć. Znajomym facetom w czerni doradzam, żeby zainwestowali w szary garnitur bo czarny trochę nie wypada, ale nie jestem pewny czy to samo mogę polecić kobietom/koleżankom. Niby powinny się lepiej znać na damskim ubiorze, ale patrząć na obecne społeczeństwo to nie wiem co o tym myśleć. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 5 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Listopad 2015 Myślę, że te zasady (przynajmniej na poziomie elementarnym) nie są czyimś widzimisię, a wynikają z przesłanek obiektywnych: za dnia nosimy kolory, tkaniny i fasony, które lepiej wyglądają w naturalnym świetle, wieczorem - w świetle sztucznym. Nie widzę powodów, dla których nie miałoby się to stosować do kobiet. Natomiast kobiety mają większą skłonność do ekstrawagancji i zwracania na siebie uwagi łamaniem zasad, a także daleko większe społeczne przyzwolenie na tego typu zachowania. Ostateczny werdykt w tej sprawie jest więc bardziej złożony, niż się wydaje i zależy w dużej mierze od gustu i odwagi samej nosicielki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sekret Napisano 5 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Listopad 2015 O ile razi mnie w oczy czarny garnitur w biurze (oczywiście kiedyś sam nosiłem i nie raził o tyle u kobiet czarny żakiet i spódnica/spodnie nie. Aczkolwiek kostiumy w innych kolorach są zwykle po prostu ładniejsze..., może to przemówi do koleżanek. U kobiet jednak pokutuje jeszcze odwieczna zasada "czarny wyszczupla"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 5 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Listopad 2015 bo wyszczupla. Ale odpowiednio dobrany krój wyszczupla chyba bardziej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R50 Napisano 6 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2015 Kobiety mają coś takiego jak makijaż, co pozwala zniwelować ten potworny kontrast kreowany przez czerń. Mężczyźni tego nie mają. Zasadniczo kobieta w czerni bez makijażu też będzie wyglądać słabo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalpel Napisano 6 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2015 O ile razi mnie w oczy czarny garnitur w biurze (oczywiście kiedyś sam nosiłem i nie raził o tyle u kobiet czarny żakiet i spódnica/spodnie nie. Aczkolwiek kostiumy w innych kolorach są zwykle po prostu ładniejsze..., może to przemówi do koleżanek. U kobiet jednak pokutuje jeszcze odwieczna zasada "czarny wyszczupla"... Marcin, może i wyszczupla, no ale bez przesady, wszystko ma swoje granice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kewin Napisano 6 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2015 Ogólnie rzecz ujmując, kobiet ta zasada bezpośrednio nie dotyczy, aczkolwiek jestem pewny, że i u nich granat i szarość będą wyglądały zdecydowanie lepiej od czerni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ajzach Napisano 6 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2015 Kobiety mają coś takiego jak makijaż, co pozwala zniwelować ten potworny kontrast kreowany przez czerń. Mężczyźni tego nie mają. Zasadniczo kobieta w czerni bez makijażu też będzie wyglądać słabo. Ciekawa teza, porównałbym zdjęcia. Co do tematu, odpowiedź brzmi: nie. Kobiety obowiązują inne zasady. W mojej opinii nie tyczy się to jedynie czarnego, ale także pewnych połączeń kolorów- czerń i camel, róż i czerń (hmm wszędzie czerń)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 6 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2015 Proste i oczywiste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anne Napisano 17 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Kwiecień 2016 Witam, Nurtuje mnie pewna rzecz. U mężczyzn ubranie czarnego garnituru w dzień jako garnituru business informal albo business formal jest uznawane za coś nie odpowiedniego. (zasada czarny po 18 itp itd). Czy kobiety obowiązuje ta sama zasada? Ciekawi mnie to, bo ciąglę widzę, że kobiety ubrane na czarno w 'business attire' i nie wiem co o tym myśleć. Znajomym facetom w czerni doradzam, żeby zainwestowali w szary garnitur bo czarny trochę nie wypada, ale nie jestem pewny czy to samo mogę polecić kobietom/koleżankom. Niby powinny się lepiej znać na damskim ubiorze, ale patrząć na obecne społeczeństwo to nie wiem co o tym myśleć. pozdrawiam Tak, kobiety również ta zasada obowiązuje. Oczywiście, jeśli mówimy o elegancji, bo można ubierać się szykownie i jednocześnie nie elegancko (ale nie nieelegancko). W ciągu dnia powinno się nosić kolory jasne, czerń, podobnie jak diamenty, jest zarezerwowana na wieczór - po godzinie 17.00. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrkaramba Napisano 17 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Kwiecień 2016 Jest jeszcze coś. Ciemne kolory - a szczególnie płaski czarny, nadają widoku luksusu i powagi. Są kobiety które wyglądają fenomenalnie w czarnym. Ważne JAK się nosi, a nie CO (w dużym skrócie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adwa Napisano 18 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2016 Tak, kobiety również ta zasada obowiązuje. Oczywiście, jeśli mówimy o elegancji, bo można ubierać się szykownie i jednocześnie nie elegancko (ale nie nieelegancko). W ciągu dnia powinno się nosić kolory jasne, czerń, podobnie jak diamenty, jest zarezerwowana na wieczór - po godzinie 17.00. Po 18:00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adwa Napisano 18 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2016 Jest jeszcze coś. Ciemne kolory - a szczególnie płaski czarny, nadają widoku luksusu i powagi. Są kobiety które wyglądają fenomenalnie w czarnym. Ważne JAK się nosi, a nie CO (w dużym skrócie). Od kiedy czern nadaje widoku luksusu? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greta83 Napisano 7 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Październik 2016 tak kolor czarny wyszczupla, ja np marynarkę mam w kolorze granatowym i szarym jasnym;)bardziej ożywia i mam wrażenie, że jestem wtedy mniej spięta a ciut odważniejsza. Za to w intensywnych kolorach po prostu, źle bym się czuła ale to wszystko zależy od gustu i indywidualność każdej kobiety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrateslax Napisano 19 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2016 Dokładnie każdy czuje się lepiej w czymś innym, ale czarny jest uniwersalny więc w obydwu przypadkach można go wykorzystywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iza Napisano 20 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2016 Moim zdaniem jeśli przebywamy w miejscu, gdzie obowiązuje typowy biznesowy dress code, to i kobiet dotyczy zasada czarny po 18, ale w pozostałych przypadkach, gdzie można sobie pozwolić, na bardziej casualowy wygląd, to czemu nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 22 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2016 Nie, nie dotyczy. Chyba, że jesteśmy na pogrzebie arcyksięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modna_Patrycja Napisano 20 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2017 Dobre pytanie To w takim razie jaki kolor będzie odpowiedni, jeśli generalnie woli się ciemniejsze barwy? Granat będzie w porządku, czy trzeba postawić na jasne kolory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clovis Napisano 20 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2017 Zrób się na gotkę i będzie ok, nikt się nie przyczepi Ale gotka cała w granacie - to byłoby dopiero coś! Albo (przepraszam za offtopic, ale właśnie mnie olśniło) - różogotka. Łącznie z makijażem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modna_Patrycja Napisano 25 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2017 Ciekawa porada A jeśli chodzi o bardziej klasyczny wygląd znacie odpowiedź lub możecie coś polecić? Może jakieś poradniki, książki itp. dotyczące kobiecej elegancji ;)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kawa_i_papierosy Napisano 26 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2017 Drogie Panie, może tutaj coś znajdziecie? http://szkoladam.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modna_Patrycja Napisano 27 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2017 O dziękuję bardzo, przeglądnę w weekend! Wiem, że istnieje cały szereg poradników książkowych, ale właśnie szukam czegoś sprawdzonego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nika88 Napisano 1 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2017 Ciekawe, nigdy się nad tym nie zastanawiałam, ale jeśli już to myślę, że w tym wypadku można by było tak powiedzieć ale o makijażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modna_Patrycja Napisano 2 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2017 Tak myślisz? Jakich zasad odnośnie makijażu uważasz, że trzeba w takim razie przestrzegać :)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awokado Napisano 10 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2017 Czyli zamiast czarnego szary lub inne jasne kolory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi