Skocz do zawartości

Co mam dziś na sobie

Korneliuss

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Vislav

@ Vislav

Jestes pastelowy i lososiowy, ale nie mdly i to mi sie podoba. Ogolnie jeden z lepszych Twoich zestawow IMO.

Chcialbym miec Twoj pasek do boat shoes, ale Twoj zestaw blaga o inny, taki ktory pasuje do butow, torby i krawata.

No i musze to powiedziec .... sorry, ale ten krawat musi odejsc. Wyglada dobrze tylko na zdjeciach, na ktorych go nie widac.

Najlepsze zdjecie srodkowe na dole (chociaz chyba podciagnieta nogawka co?)

Pasek ma unikalną klamrę z brązu i raczej trudno taki trafić. Dopasowany jest kolorem do spodni i koszuli. Chociaż rzeczywiście ze względu na sposób zapięcia jest na granicy akceptacji, a w dobrze pojętej klasyce poza. Tylko, że to nie jest zestaw formalny, lecz na luzie. Z pewnością, gdyby to były zwykłe stalowe kółka - nie użyłbym go.

Krawat może nie jest fotogeniczny, natomiast w naturze wygląda bardzo dobrze. Ponadto jest pastelowy, a taki był mi potrzebny do koncepcji tego zestawu.

Nogawka podciągnięta, aby pokazać skarpetkę. Symulacja wyglądu gdy siedzimy na krześle, lub w fotelu.

pozdr.Vslv

p.s. najlepsze zestawy są wciąż przede mną :-)

Gość Vislav

Vislav ... zestaw fantastyczny .... z wyjatkiem tego krawatu, Sorry ...ale mnie wydaje sie on wrecz "okropniasty" :D

Fajnie - mam taki sam w kolorze spłowiałym niebieskim :o wykorzystam go jutro :lol:

dzięki za ocenę

pozdr.Vslv

@Torunianin

Fajne zdjęcie - dzięki za propozycję zestawu.

Co mi się nie podoba:

1. Długość rękawa marynarki (minimalnie za długi) i koszuli (za krótki)

2. Buty - trochę subiektywnie, nie lubię "piździbutków" ;-) - zamieniłbym na czarne albo ciemnobrązowe Oxford Brogues (vide Trickers)

3. Kolor poszetki, który przy braku krawata powinien korespondować z koszulą, tymczasem koszula jest zielona, poszetka mieni się na niebiesko...

Co mi się podoba:

1. Ogólna kolorystyka/klimat, choć sam dobrałbym raczej jasnoniebieską koszulę

2. Kolor marynarki

3. Kolor spodni

4. Dopasowanie marynarki w talii i w barkach (choć poza, jaką przyjąłeś może mylić co do dopasowania w barkach i długości rękawów)

5. Długość marynarki - po zaserwowanych nam tabunach zbyt kusych, ta jest wg mnie idealna, szczególnie przy Twoim wzroście.

Generalnie w mojej opinii zestaw bardzo udany.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

@ Bartek

Fajne:

1. Kolorystyka

2. Krój

Niefajne:

1. Długość marynarki - chyba jesteś szczupły i wysoki, wg mnie marynarka powinna być 2-3 cm dłuższa

2. Coś nie gra na linii długość rękawów marynarki i koszuli

3. Buty - niby ok, ale mają nieładne udziwnienie w kroju (niech zgadnę - wittchen) i w ogóle wyglądają na kiepskie, szczególnie w towarzystwie tego garnituru...

4. To już moja fiksacja, ale koszula button down nie gra mi z tym garniturem, który przez skośne kieszenie wydaje się jeszcze bardziej formalny

Ad. 4 - gdyby buty były solidniejsze i masywniejsze, a przez to dodały zestawowi formalności, to koszula button down IMO by uszła.

Pozdr.

Spodnie sa z kantem? Jesli tak to moze lepiej byloby miec odrobine bardziej formalne buty? ... albo zamiana na te przeklete;) chinos :P

Nie! Spodnie - zajebiste - zostawić. Piździbutki wymienić na solidne oxford brogues (mogą być nawet zamszowe), albo na one piece oxford z perforacją (w stylu C&J Weymouth albo J.M.Weston Saville Row One Piece Oxford) :evil:

skośne kieszenie wydaje się jeszcze bardziej formalny

Z tego co wiem, kieszenie skośne są sportowe, a zatem nieformalne. :)

Zestaw Bartka mi się bardzo podoba, z wyjątkiem właściwie jedynie butów, ale moim ulubionym elementem są skarpetki. :D

Pozdrawiam, Dr

Z tego co wiem, kieszenie skośne są sportowe, a zatem nieformalne. :)

Zestaw Bartka mi się bardzo podoba, z wyjątkiem właściwie jedynie butów, ale moim ulubionym elementem są skarpetki. :D

Pozdrawiam, Dr

Teoretycznie tak, wyobraź sobie jednak TEN garnitur z prostymi kieszeniami i odpowiedz sobie na pytanie, w której wersji byłby mniej oficjalny/elegancki. Z jednej strony zasady, może nawet dogmaty, z drugiej wyjątki i własna intuicja :-)

Formalny nie zawsze jest tożsamy z eleganckim. ;) Garnitur, czy nawet zestaw z marynarką klubową może być równie elegancki co frak. Nie zaprzeczam, że skośne kieszenie są eleganckie, ale na pewno nie należą do rozwiązań formalnych. ;)

Pozdrawiam, Dr

Gość gccg

Dołączona grafika

Koszula O.H.H.A (biala bawelniana) z paroma dziurkami obszytymi zielona nitka oraz niebiesko bialymi wstawkami z boku.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Spodnie Steppin' Out - cienka zolta bawelna

Steppin' Out, to holenderska firma zalozona w 1983 roku jako sklep dla studentow sprzedajacy klasyke casual angielska i amerykanska (wtedy takze marynarki z "drugiej reki") Obecnie jest to siec sklepow charakteryzujaca sie doskonala jakoscia i relatywnie niskimu cenami. Ich sklepy (stylizowane na stare angielskie) znajduja sie przy"drogich" ulicach z rownie drogimi butikami. ktorych ciuchy - czesto podobne (a czasem gorsze) jakosciowo anizeli Steppin'Out - kosztuja wielokrotnosc ceny SO.

http://www.steppinout.nl/nl/index

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Buty - Alden Horse Bit Loafer Cape Cod Collection

Ich "prawdziwy" kolor pokazuje pierwsze zdjecie na ktorym rowniez jest widoczne ich wykonczenie wewnatrz. Jedne z ladniejszych w mokasynach przeze mnie widzianych

Dołączona grafika

Gość gccg

Buty świetne - najładniejsze amerykańskie mokasyny jakie można nabyć. Zamierzam to zrobić w te wakacje. Gratuluję posiadanej pary.

Dziekuje ... Ich kopyto mogloby byc troszeczke wezsze ... na piecie. Poza tym jest ono chyba jednym z najkrotszych jakie uzywa Alden. Wykonanie bardzo solidne i jakosc skory wysoka (skora bardzo miekka ... nastawiona na wygode chodzenia) ... w sumie jest to juz casual klasyka.

Mozna je nabyc oczywiscie przez internet tutaj (duzo zdjec butow we "wszystkich mozliwych" ujeciach):

http://www.theshoemart.com/alden-mens-h ... fskin.html

Ja je kupilem tutaj pol numeru mniejsze (US size 9.5 D) i okazaly sie troszeczke za krotkie ... wymienilem bezproblemowo na pol numeru wieksze (tj. moj normalny rozmiar) US size 10 D

http://www.aldenshoes.com/Store/DrawPro ... D=&Action=

gccg - zestaw fajny. Myślę, że poznałbym Cię gdzieś na ulicy gdybym Cię zobaczył - po butach na pewno ;) Ale co chciałem tak naprawdę napisać, to że nie mogę się przekonać do mokasynów noszonych do krótkich spodni. Tak już chyba zostanie. Nie że wygląda to źle, ale po prostu mnie coś w takim zestawieniu nie gra i sam nie czuję się w tym dobrze. Pozostaję do krótkich spodni przy czymś takim:

Dołączona grafika

Gość gccg

gccg - zestaw fajny. Myślę, że poznałbym Cię gdzieś na ulicy gdybym Cię zobaczył - po butach na pewno ;) Ale co chciałem tak naprawdę napisać, to że nie mogę się przekonać do mokasynów noszonych do krótkich spodni. Tak już chyba zostanie. Nie że wygląda to źle, ale po prostu mnie coś w takim zestawieniu nie gra i sam nie czuję się w tym dobrze. Pozostaję do krótkich spodni przy czymś takim:

Coz ... zdarza sie :D ... To najzwyczajniej kwestia smaku. Do krotkich spodni nie nosze jedynie oxfordow. Mokasyny, loafers i monki (nie zrobione na dlugim i smuklym kopycie oraz nie posiadajace zbyt grubej podeszwy i "masywnego" wygladu ) zakladam do krotkich spodni bez problemu. Zawsze popatrze sie w lustro, jak mi sie to podoba.

Coz ... zdarza sie :D ... To najzwyczajniej kwestia smaku. Do krotkich spodni nie nosze jedynie oxfordow. Mokasyny, loafers i monki (nie zrobione na dlugim i smuklym kopycie oraz nie posiadajace zbyt grubej podeszwy i "masywnego" wygladu ) zakladam do krotkich spodni bez problemu. Zawsze popatrze sie w lustro, jak mi sie to podoba.

Wydaje mi się właśnie, że w kwestii formalności butów jest jeszcze gorzej niż ubrań. Te wszystkie boat shoes czy driving mocs do marynarki. Brrr... Dlatego but z półki oczko wyższej od ubrania komponuje się lepiej, niż na odwrót.

@qb_1

Wydaje mi się, że skośne kieszenie jednak są mniej formalne - oryginalnie taki kształt otwarcia miał ułatwić chowanie całej dłoni

Buty to Moreschi i rzeczywiście nie jest to moja ulubiona para.

Są z wykonane z bardzo delikatnej, poddającej się skóry, mają wydłużony nosek i całe sprawiają wrażenie dość płaskich. To najbardziej włoskie w stylu buty jakie mam.

@Kuba

Garnitur MTM Cafardini, oobsługiwał mnie Wojciech Oracz (myslę, że warto dodawać informację o konsultancie w przypadku MTM)

Gość johnny dread

Dzień dobry Panom,

od niedługiego czasu śledzę to forum i postanowiłem zasięgnąć opinii szacownego grona forumowiczów. Otóż zakupiłem niedawno w niewygórowanej cenie, widoczną na zdjęciu koszulę oraz krawat. Moje zastrzeżenia sprowadzają się do krawata, a konkretenie do jego wzoru. Od razu przyznaję, że skusiła mnie głównie cena i te nieregularne (niestety) fioletowe linie, idealnie odwzorowujące kolor koszuli. Pytanie brzmi czy było warto? Czy jednak powinienem jak najszybciej zapomnieć o tej kombinacji?

Dziękuję za wszelkie sugestie.

Łączę wyrazy szacunku

johnny dread

post-1-13658920135797_thumb.jpg

post-1-13658920136117_thumb.jpg