Lorentz Napisano 13 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Wrzesień 2015 A fakt, ze ta podeszwa jest przyszyta nie utrudnia sprawy? Bo trzeba rozpruć cala podeszwę, czy to jest "doszyte" tylko do kruponu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 13 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Wrzesień 2015 Nic nie trzeba rozpruwać, bo najprościej jest ściąć lub zeszlifować bieżnik i ewentualnie podzelować cienką zelówką. Rafale, popraw mnie jeśli się mylę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 13 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Wrzesień 2015 Waldku - nic dodać, nic ująć Spody w butach, to taki ich element, z którym można zrobić dosłownie wszystko. Nie podoba się bieżnik - zmienić, nie podoba się kolor spodów - zmienić, niewygodne - przerobić, sztuczne lub twarde w łamaniu się - wymienić na skórzane, tylko szyte - wzmocnić klejeniem, klejone - wzmocnić przeszyciem, itd. itd... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lorentz Napisano 13 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Wrzesień 2015 No tak, nie pomyślałem o tym! Dzięki panowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PantaRhei Napisano 17 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2015 To moje pierwsze buty tego typu, więc targają mną pewne niepewności.... zelować czy nie? pytam ponieważ szwy są bardzo płytko, wręcz na równi z podeszwą! a chód mam szybki i energiczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 17 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2015 Jak dla mnie to trochę podejrzane te szwy, wyglądają mi na imitację, ale może się mylę. edit: Tak czy inaczej pochodź w butach normalnie i obserwuj. Na reakcję zawsze jest czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PantaRhei Napisano 17 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2015 jutro zrobię porządne zdjęcia, może pozwolą lepiej ocenić...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 17 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2015 Chyba jednak masz podeszwę z tworzywa, a skóra to pewnie tylko otok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leonid Napisano 14 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2016 Chcialbym poruszyc temat zabezpieczenia butow szytych blake'iem. Czy uwazacie, ze konieczne jest zelowanie zanim przetra sie szwy? Wszak taka konstrukcja rozleci sie, gdy szwy sie przetra, stad chyba nie ma na co czekac..? Doradzcie prosze, bo nie wiem, czy chodzic az zacznie korek wylazic, czy lepiej od razy nakleic gume. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 14 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2016 Nie panikuj, chodź i od czasu do czasu zerknij na podeszwę. W razie czego, można podzelować, lub przeszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leonid Napisano 14 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2016 Czy byłbyś w razie czego dokonać przeszycia? Dziś ciężko o szewca ze sprzętem, który to umożliwia. A co sądzisz, a zalaniu kanałów z szwami klejem epoksydowym? Jest bardzo twardy i w miarę elastyczny, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 14 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2016 Z przeszyciem nie ma problemu. A co sądzisz, a zalaniu kanałów z szwami klejem epoksydowym? Jest bardzo twardy i w miarę elastyczny, Nigdy nie przyszło mi do głowy szpachlowanie kanałów jakimkolwiek klejem, poza tym po co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leonid Napisano 14 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2016 Zabezpieczenie przed przetarciem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smolo Napisano 14 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2016 Pytanie do kolegów mających buty "podkute" żabkami: czy takie rozwiązanie nie rysuje parkietu? Czy po założeniu żabek można później podzelować but? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leonid Napisano 14 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2016 Nie rysuje, ale trzeba bardzo uważać i delikatnie chodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smolo Napisano 14 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2016 Domyślam się, że tańce na weselu nie są wskazane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leonid Napisano 14 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2016 Jeśli urządzasz wesele w swoim salonie, nie radzę. Jak w sali weselnej, to co się martwisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal83 Napisano 14 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2016 No jasne! Jak z samochodami służbowymi - nie moje to pier....lę, że się zniszczy. Żenujące Smutna pozostałość po komunie, za dwa pokolenia pewnie przejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Midlife-Crisis Napisano 14 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2016 Przy okazji tutaj wyrazy zadowolenia z następującego rozwiązania problemu zelować/nie zelować. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 14 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2016 Jeżeli Ci się to podoba to ok, ale moim zdaniem słabo to wygląda :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Midlife-Crisis Napisano 15 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2016 Sam jestem ciekaw ile to wytrzyma. Na razie chodzi się w tym bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 15 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2016 Doprecyzowując : Słabo to wygląda pod względem trwałości jak i estetyki/sposobu wykonania, ale po kolei : Warsztat wykonujący usługę ma widocznie problem jak wykonać trwałe połączenie nowej skóry ze starym kruponem. W tym celu w miejscu połączenia skór, szewc powbijał gwoździki w założeniu mające nadać wzmocnienie temu połączeniu. Przyjmując nawet, że z różnych względów chciałby to prawidłowo wykonać, to użyte gwoździki zupełnie nie nadają się do tego celu. Należałoby w tym wypadku użyć specjalnych teksów szewskich. Użyte gwoździki, to gwoździe ozdobne, stosowane do fleków. Takie połączenie skór mogłoby być w ostateczności dozwolone, ale jeśli już to bardziej za pomocą kołkowania. W prezentowanej parze warsztat poszedł na łatwiznę, nie obrabiając nawet miejsca połączenia skór. Priorytetem było pokazanie logo, a nie dobra praca. Pomijam przy tym brak przeszycia spodów, chyba że zakład proponował, ale Ty nie chciałeś/nie decydowałeś się na taki zabieg z przyczyn ekonomicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Midlife-Crisis Napisano 15 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2016 No to ciekawe. To robota serwisowa producenta po przetarciu się szwu. Nie pytał mnie czego chcę, tylko miał usunąć problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shinobi Napisano 15 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2016 Po gumowych flekach - Shoepassion. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paparazzo Napisano 15 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2016 W motoryzacji taka właściwa naprawa nazywa się to potocznie "szpacha" Nie było informacji o tym, że ten sam "miszcz" nie wymieniał przypadkiem wcześniej fleków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi