Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Piotr.L napisał:

Drugi, o którym myślałem do granatu, to: Dignito Grenadyna.

Piękny, warto mieć ten model w swojej szafie. Faktura grenadyny dodaje "trójwymiarowości".

1 godzinę temu, Piotr.L napisał:

Rozumiem. Wiele osób stosuje taką zasadę.

To bezpieczna opcja, żeby nie przesadzić (generalnie dobra rada i powinna się sprawdzić). Aczkolwiek z tym przypadku skala wzorów różni się, wiec zaryzykowałbym ten regimental.

Ciekawa dyskusja. Rzadko noszę krawaty, ale kiedyś myślałem o uniwersalnym czarnym z grenadyny fina i znalazłem kilka dobrych inspiracji. Niekoniecznie dobry pomysł na pierwszy krawat, ale w szafie warto mieć.

Poniżej kilka nieformalnych połączeń czarnej grenadyny. Trzeba mieć świadomość, że to mocny, akcentujący kolor:
https://afterthesuit.com/inspiration-the-black-grenadine-tie/

Gdybym zaczynał kompletowanie eleganckiej garderoby, zacząłbym od kilku gładkich krawatów z grenadyny (fina albo piccola): ciemnoczerwony lub bordowy, granatowy, szafirowy lub błękitny, różowy lub fioletowy.

Przy zakupach polecam wypróbować jeden i zbadać optymalną długość i szerokość po zawiązaniu (znaczenie ma też wysokość stanu spodni). Ja na start kupiłem kilka krawatów "z półki" po czym zorientowałem się, że są świetne, ale... za krótkie (mam 187 cm wzrostu).

Duży wybór grenadyn i szycie na wymiar oferuje w Warszawie Aleksander Grekowicz (Tiestore.pl).

23 godziny temu, d_k napisał:

Aczkolwiek z tym przypadku skala wzorów różni się, wiec zaryzykowałbym ten regimental.

O, właśnie. Gdzieś kiedyś wyczytałem, że jeśli łączymy wzory, to o różnej wielkości.

4 godziny temu, tsz napisał:

Poniżej kilka nieformalnych połączeń czarnej grenadyny. Trzeba mieć świadomość, że to mocny, akcentujący kolor:
https://afterthesuit.com/inspiration-the-black-grenadine-tie/

Super artykuł.

5 godzin temu, tsz napisał:

Duży wybór grenadyn i szycie na wymiar oferuje w Warszawie Aleksander Grekowicz (Tiestore.pl).

Dziękuję za link do strony. Chyba o niej zapomniałem.

3 godziny temu, Velahrn napisał:

Zamiast czarnego ja bym wziął ciemny granat, i problem rozwiązany.

Zarówno Dignito, jak i Tiestore, to bardzo dobre krawaty - znam i cenię obie firmy.

Okay, dziękuję.

Dzięki jeszcze raz wszystkim.

W dniu 25.09.2024 o 08:48, lubo69 napisał:

Na koniec norweski Cavour, bardzo drogi, ale na przecenie 50% (a często 65-70%) trudno znaleźć coś lepszej jakości:

https://www.cavour.com

A jeszcze dopytam. Na co przekłada się tutaj jakość względem choćby takiego sklepu pewienpan czy podobnych cenowo? 
Czy mowa o lepszej jakości, to kwestia lepszego wyglądu takiego ubioru, lepszej prezentacji takiego ubioru czy również wytrzymałości i tego, że taki ubiór "pożyje" dłużej zanim będą widoczne zużycie. 

Wszystko razem. Koszule (niektóre) szyte w Amritsar, czyli tam gdzie 100 hands (dla mnie najlepsze koszule na świecie, a miałem m. in. Kitona; zresztą moja opinia nie ma znaczenia, ale tak się składa, że podobną ma Simon Crompton); marynarki z tkanin od renomowanych producentów. Wszystko bardzo starannie odszyte, dobre kroje, konstrukcja marynarek full canvas (tego nie oferuje Pewien Pan). Mam od kilkunastu miesięcy kilka różnych rzeczy i na żadnej się nie zawiodłem.

Dorabiałem ostatnio mankiety we flanelowych spodniach, jednak niestety wygląda na to, że są one za wąskie względem szerokości nogawki (problem ten opisywał Jan Adamski na blogu: https://janadamski.eu/2019/07/spodnie-z-mankietami/

Waszym zdaniem warto iść na poprawkę w celu poszerzenia mankietu, czy jest ok?

IMG_0406.jpeg

IMG_0407.jpeg

35 minut temu, me.spoke napisał:

Pytanie czy poszerzyć się da (nie wiem czy krawiec celowo dołożyłby sobie roboty żeby zwęzić nogawkę czy jest to efekt losowy). Jeśli jest zapas to ok. Teraz wyglada na efekt joggerow ;)

Znowu odwolujac sie do tego co pisal na blogu Jan Adamski, to po prostu kwestia tego, ze jak jest zwezana nogawka i ktos ja po prostu podwinie, to zawsze bedzie taki efekt (podwinieta czesc jest wezsza niz nogawka w miejscu podwiniecia). W teorii z tego co pisal to jest to kwestia lekkiego rozprucia nogawki na szwie, bo roznica jest raczej niewielka. No nic, zobaczymy. :) 

20 godzin temu, kubaba5 napisał:

Tzn? To zdjęcia po dorobieniu mankietów, po prostu zdjęcia jednej i drugiej nogawki. Nie poszerzałem jeszcze mankietów, stąd pytanie czy sądzicie, że jest potrzeba.

Byłem pewien, że to dwa zdjęcia - przed i po przeróbce. Bo na górnym wygląda znacznie gorzej niż na dolnym.

• 2 weeks later...