Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

Długa historia, potrzebuję barwnika (wybrałem tarrago quick color repair) oraz pasty która będzie miała możliwie taki sam kolor jak but. Muszę zamaskować spore, prawie białe, przebarwienia na boku buta. Kiedyś opiszę to na forum ku przestrodze, teraz panicznie szukam jakim kolorem barwnika, a następnie grubej warstwy pasty, to zamaskować . Dlatego kluczowy jest dla mnie idealny kolor, żeby nie odbijał się od reszty buta. 

Będąc na Twoim miejscu:

1. poważnie zastanowiłbym się, czy warto; jeżeli przebarwienia mają powierzchnię większą niż 1 cm2, jestem prawie pewien, że nic dobrego z tego nie wyjdzie, a gruba warstwa pasty to już IMO bardzo zły pomysł. Buty może profesjonalnie zafarbować co najmniej dwóch forumowych kolegów, ale na pewno nie zdążą do piątku.

2. w razie odpowiedzi twierdzącej, wziąłbym 612 (wood). Jest chyba o ćwierć tonu zbyt ciemny, ale kiedyś wykonywałem taką operację barwnikiem zbyt jasnym - wyszło fatalnie, lepiej było nic nie robić. 

• Oceniam pozytywnie 1

Przebarwienie jest wielkości połowy dłoni. Nie chciałbym tego zupełnie przefarbowywać, a tylko przejechać quick color repair do osiągnięcia barwy zbliżonej do oryginału, a następnie pastą do stanu gotowego. Samej farby użyłbym na jednym całym płacie skory, czyli około 1/5 całej powierzchni buta. Tak mi doradził szewc, spróbowałem zrobić to samą pastą i wyszło zaskakująco dobrze(tylko kolor chybiłem), z farbą jak dobrze podobieram powinno być ogólnie super, ale to tylko moje przypuszczenia. Niestety czas mam tylko do piątku rana. Dlatego potrzebuję konkretnego koloru, bądź innego rozwiązania ;).

Czesc,

prosze doradzcie, do szarych flanelowych spodni, trzewiki yanko, kolor: cuero, cambridge cuero, czy yes cuero? Trudno mi dostrzec roznice pomiedzy cuero i yes cuero na tych profesionalnych fotach. 

1. http://patine.pl/yanko-525o-cambridge-cuero.html

2. http://patine.pl/yanko-style-653-trzewiki-cuero.html

3. http://patine.pl/yanko-653yh-yes-cuero.html

Pozdrawiam,

lukee

dzieki Aron, rozwazalem testa de more, piekne. 

Chodze na co dzien w tym plaszczu http://eu.suitsupply.com/pl/coats/niebieski-płaszcz-dwurzędowy/J285.html?cgid=Coats 

troche sie obawiam, ze testa de more moze sie lekko gryzc ze wzgledu na "artystyczne mazniecie pedzlem" ;-) , ale moze jestem przewrazliwiony ;-)

20 godzin temu, Caporegime napisał:

Mam  cuero, mam  testa de more - stosunek wyjść między pierwszymi, a drugimi to jakieś 1:15 

Oceniam, że najbardziej przydatne trzwiki Yanko to czarne, potem testa de more, potem burgund, na samym końcu  cuero 

zakupilem wczoraj testa de moro ;) kolor cuero zostawie na letnia aure. 

dzieki wielkie za utwierdzenie w wyborze ;)

Witam, 

krótko - studniówka, granatowy garnitur, średnio ciemny i buty, Derby, w kolorze ciepłego, średniego brązu. Zestaw dobrany przez pracownika Vistuli. Kolorystycznie wydaje mi się genialny, ale dzisiaj zostałem ostro upomniany że studniówka to buty tylko i wyłącznie czarne, najlepiej oxfordy. Duże faux pa jak pójdę w moich brązowych?

Jeżeli planujesz jutro jeszcze gdzieś na szybko w CCC lub podobnym sklepie kupić 'butopodobne' oksfordy tylko aby były czarne to osobiście odpuściłbym sobie taki pomysł. W takim wypadku poszedłbym w brązowych butach które masz obecnie, świetnie się bawił, a do skarbonki odłożył pieniądze i w odpowiednim momencie kupił dobre (>Berwick) GYW czarne oksfordy.