Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

Dość sporo się pocę.

Ale ostatnio pierwszy raz mi się zdarzyło, by garnitur (Vistula, Lantier), lekko przebarwił mi koszulę pod pachami. Pod pachami zrobiła się lekka plama o nieco niebieskawym odcieniu (kolor podszewki). Na podszewce w tych samych miejscach lekko widoczne zacieki.

Co jest przyczyną?

BrotherM, może to nie jest odpowiedź na Twoje pytanie poście. Ale polecam np. Antidral. Smarujesz raz na kilka dni i kłopot z poceniem się pod pachami znika. Nie chcę reklamować produktu, jednak sam go używam i jest dla mnie skuteczny, a skóry w danym miejscu nie podrażnia.

Poszukuję krawata na niezobowiązujące okazje, najlepiej pasującego do obu poniższych marynarek:

granat.pngszary.png

Na razie posiadam bordową grenadynę, pomyślałem, że dobrym pomysłem na drugi byłby jeden z tych:

https://embassyofelegance.com/pl/p/Krawat-z-welny/566

https://shopmiler.com/pl/akcesoria/krawaty/krawat-brazowy-jedwabny

Czy macie jakieś uwagi, spostrzeżenia na temat dwóch powyższych, lub inne propozycje?

@pmichalak

Ta brązowa wełna raczej sprawdzi się tylko w zimowe miesiące. Pierwsza marynarka ma białe guziki, które z kolei lepiej wyglądają latem. Jeżeli nie planujesz wymieniać w niej guzików to trochę będzie się to gryzło. Jeżeli wymienisz guziki, to te wełniane krawaty będą OK na niezobowiązujące okazje, z tym że wciąż raczej tylko zimowe. Jeżeli chcesz coś bardziej uniwersalnego, weź jakąś grenadynę np. zieloną lub brązową. Albo zaszalej i weź grenadynę w paski :) 

https://embassyofelegance.com/pl/p/Grenadyna-grossa-w-paski/812

https://embassyofelegance.com/pl/p/Grenadyna-grossa-w-paski/814

• Oceniam pozytywnie 1

Kupiłem za grosze na Allegro marynarkę Zary skuszony sensownym materiałem (100 % wełna, podszewka 100 % wiskoza). Nie jestem jednak pewien, czy dobrze wygląda. Guziki na pewno są do wymiany, chętnie też usunąłbym u krawca wypełnienie z ramion. Najbardziej zastanawia mnie kozerka. Czy nie jest za nisko? Mam wrażenie, że marynarka wygląda przez to na starą.

P1040584.JPG

7 minut temu, Aron napisał:

Suitsupply, Massimo Dutti.

Tylko nie Copenhagen, a chyba głównie te są bawełniane - udziwniony, młodzieżowy krój i (przynajmniej w tej którą mam) przeciętny materiał. Zdecydowanie nie są warte ponad 200 euro (a tyle sobie życzy SS). CT ma też bawełniane marynarki, w sekcji Clearance chyba nawet niektóre w cenach poniżej 100 funtów za sztukę.

Jako że jest to mój pierwszy post na tym forum to witam Wszystkich serdecznie.

Dopiero zaczynam przygodę z odzieżą dla mężczyzn ;-) kończąc etap sportowo-młodzieżowy. Forum But w Butonierce jest dla mnie obecnie skarbnicą wiedzy.

Niestety trafiłem na problem którego nie jestem w stanie samodzielnie rozwiązać.

Czeka mnie zakup garnituru na własny ślub.

Chciałbym kupić garnitur w kolorze granatowym (nie czarno granatowym ani nie zbyt zbliżonym do niebieskiego)

Największy problem stanowi dobranie rozmiaru, w rodzimych sklepach doradzano mi 50 a nawet 52 na 188 albo 182 tymczasem z moich pomiarów wynika że rozmiar 48 lepiej się sprawdzi.

To są moje wymiary w centymetrach:

Klatka 95

Talia 80

Pas 86

Szerokość w ramionach (zdjęta z marynarki na płasko) 50

Wzrost 188

Poprosiłem o sprowadzenie kilku garniturów w Vistuli pod moje wymiary bo to co mieli na stanie nie zbyt dobrze układało się w ramionach i zawsze było za szerokie w talii.

Nadmienię że robił bym tam zakupy z kolegą i mielibyśmy rabat 40% lub 50%

Czyli tańsze modele za około 600zł a droższe Lantiera za 1000zł

Zastanawiam się również poważnie nad garniturem od SS tylko nie wiem który rozmiar wybrać...

Dodam że nie chciałbym przekraczać 1200zł

Proszę o jakąś radę bo zaczynam się gubić w tym wszystkim...

Pozdrawiam

Krzysiek 

@kylo116 na pewno dobrze mierzysz szerokość ramion? Mam podobne wymiary (w klatce dwa centymetry więcej, w pasie to samo, ramiona jeśli dobrze pamiętam 44). Generalnie nie ma się co skupiać na mierzeniu siebie bo bywa to zgubne, najlepiej iść i przymierzyć. Jeśli rzeczywiście masz tak szerokie ramiona to może być problem, jeżeli nie to garnitur o rozmiarze 50 będzie na pewno za duży, 52 będzie wisiał jak worek. Ja noszę 46 lub 48. W Vistuli rozmiarówka i tak jest oparta na centymetrach, proponuje zobaczyć jak wygląda na Tobie 188/96/82. Spodnie można poszerzyć te 4 cm, marynarka prawdopodobnie będzie i tak do taliowania. Co do kosztów to garnitury w Vistuli na pewno nie są warte cen standardowych, nie wiem kiedy masz ślub, ale proponuje poczekać na promocje (jeżeli to ma być Vistula).

Bytom przy takich wymiarach bym sobie darował, nie mam zbyt wielkiego doświadczenia z tą marka, ale przymierzając garnitury w podobnym rozmiarze były zdecydowanie zbyt obszerne.

O plusach i minusach poszczególnych marek sobie poczytasz na forum. Jeśli nie wiesz jaki rozmiar wybrać w SS to załóż konto, size advisor podpowiada (nie zawsze dobrze). Zwroty są darmowe w razie czego, także metodą prób i błędów dojdziesz do prawidłowego rozmiaru. Jeśli masz wątpliwości co do dopasowania to możesz wrzucać zdjęcia w odpowiednim dziale.

Pozdrawiam, Przemek.

• Oceniam pozytywnie 1