Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, GrafZero napisał:

panowie

wiem że garnitur czarny czarny jest mało uniwersalny ale coś takiego charcoal to już wpada troche w szary więc jako garnitur codzienny dałby rade ?

Chce uszyć coś na miare i wiem że powinienem pojść w jakiś uniwersalny granat :?

s-l1600.jpg

co

Grafitowy do biznesu jest drugim najbardziej uniwersalnym kolorem po granatowym. Spodnie do wszystkiego dopasujesz. 

• Oceniam pozytywnie 1

Dnia 28.11.2016 o 09:41, GrafZero napisał:

Panowie...

Przegladałem koszule w tk maxx i znalazłem jedną z materiałem cotonificio albini druga z thomas mason ale jak czytalem sklad to wyszło

75% cotton

21% poliamid nylon

4% elastyna

Czy taką koszulę da się w ogóle nosić ?

Da się, ale lepiej kupić 100% cotton. 

Dość sporo się pocę.

Ale ostatnio pierwszy raz mi się zdarzyło, by garnitur (Vistula, Lantier), lekko przebarwił mi koszulę pod pachami. Pod pachami zrobiła się lekka plama o nieco niebieskawym odcieniu (kolor podszewki). Na podszewce w tych samych miejscach lekko widoczne zacieki.

Co jest przyczyną?

BrotherM, może to nie jest odpowiedź na Twoje pytanie poście. Ale polecam np. Antidral. Smarujesz raz na kilka dni i kłopot z poceniem się pod pachami znika. Nie chcę reklamować produktu, jednak sam go używam i jest dla mnie skuteczny, a skóry w danym miejscu nie podrażnia.

Poszukuję krawata na niezobowiązujące okazje, najlepiej pasującego do obu poniższych marynarek:

granat.pngszary.png

Na razie posiadam bordową grenadynę, pomyślałem, że dobrym pomysłem na drugi byłby jeden z tych:

https://embassyofelegance.com/pl/p/Krawat-z-welny/566

https://shopmiler.com/pl/akcesoria/krawaty/krawat-brazowy-jedwabny

Czy macie jakieś uwagi, spostrzeżenia na temat dwóch powyższych, lub inne propozycje?

@pmichalak

Ta brązowa wełna raczej sprawdzi się tylko w zimowe miesiące. Pierwsza marynarka ma białe guziki, które z kolei lepiej wyglądają latem. Jeżeli nie planujesz wymieniać w niej guzików to trochę będzie się to gryzło. Jeżeli wymienisz guziki, to te wełniane krawaty będą OK na niezobowiązujące okazje, z tym że wciąż raczej tylko zimowe. Jeżeli chcesz coś bardziej uniwersalnego, weź jakąś grenadynę np. zieloną lub brązową. Albo zaszalej i weź grenadynę w paski :) 

https://embassyofelegance.com/pl/p/Grenadyna-grossa-w-paski/812

https://embassyofelegance.com/pl/p/Grenadyna-grossa-w-paski/814

• Oceniam pozytywnie 1

Kupiłem za grosze na Allegro marynarkę Zary skuszony sensownym materiałem (100 % wełna, podszewka 100 % wiskoza). Nie jestem jednak pewien, czy dobrze wygląda. Guziki na pewno są do wymiany, chętnie też usunąłbym u krawca wypełnienie z ramion. Najbardziej zastanawia mnie kozerka. Czy nie jest za nisko? Mam wrażenie, że marynarka wygląda przez to na starą.

P1040584.JPG

7 minut temu, Aron napisał:

Suitsupply, Massimo Dutti.

Tylko nie Copenhagen, a chyba głównie te są bawełniane - udziwniony, młodzieżowy krój i (przynajmniej w tej którą mam) przeciętny materiał. Zdecydowanie nie są warte ponad 200 euro (a tyle sobie życzy SS). CT ma też bawełniane marynarki, w sekcji Clearance chyba nawet niektóre w cenach poniżej 100 funtów za sztukę.