Krzysiek_W Napisano 12 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2014 Ja w sprawię prania swetrów wełnianych: 3. Jak z suszeniem? Zwykle rozkładam na ręczniku i rękawy kładę wzdłuż bocznej linii swetra, na plecach (tak jak się składa fachowo w kostkę). Ale nie wiem jak z wyżymaniem - raczej wykręcanie jest niewskazane? Połóż sweter na dużym i czystym ręczniku w formie "wałeczka". Zawiń ręcznik na swetrze i wyżymaj ręcznik z wnętrzem. Dzięki temu ręcznik zmniejszy możliwe naciągnięcie swetra i ładnie przejmie wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil_D Napisano 12 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2014 Ręcznika nie zawijam jednocześnie ze swetrem, tylko sam sweter w wałek, na to ręcznik i wyżymać, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Papryk Napisano 12 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2014 Ja piorę wszystkie wełniane swetry (kaszmir, alpaka itd.) na trybie wełna, 30 stopni i na mniejszych obrotach. Do tej pory nie miałem żadnych problemów. Suszę rzeczy wełniane tak samo jak wszystkie inne wieszając na sznurkach/wieszakach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil_D Napisano 13 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2014 @Papryk, nie wiem jak Tobie, ale ja już pożegnałem się z jednym wełnianym swetrem susząc go na sznurku - rozciągnął się do rozmiaru XL, z M... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K Napisano 13 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2014 Ja w sprawię prania swetrów wełnianych: 1. Prać ręcznie czy w pralce (program do prania wełny 15/30 stopni Celsjusza)? 2. Do tej pory prałem ręcznie, ale po każdym praniu na dłoniach zostają mi wełniane włókna i trochę się niepokoję mimo, że piorę w małej temperaturze przy użyciu płynu do prania wełny - czy coś jest nie tak, czy też "ten typ tak ma"? 3. Jak z suszeniem? Zwykle rozkładam na ręczniku i rękawy kładę wzdłuż bocznej linii swetra, na plecach (tak jak się składa fachowo w kostkę). Ale nie wiem jak z wyżymaniem - raczej wykręcanie jest niewskazane? 4. Jakieś inne wskazówki, sugestie i uwagi a propos czynności pielęgnacyjnych wobec wełnianych swetrów? Ja piorę w następujący sposób i swetry wyglądają nawet po kilkunastu praniach jak nowe. 1. Wrzucam sweter do zimnej wody z dodatkiem płynu do prania delikatnych tkanin. (woolite perła) 2. Zostawiam go swobodnie w tej wodzie na godzinkę. Plamy puszczają same bez szorowania. 3. Płuczę go dwa razy w letniej wodzie. Nie wykręcam tylko gniotę tak jak hmm ciasto na pizze. 4. Rozkładam go na płasko na ręczniku ale nie składam w kostkę. 5. Gdy już wyschnie to aby usunąć z niego zapach płynu którego nie lubię wkładam go do szczelnego worka i ląduje w lodówce na pół godziny. 6. Po wyjeciu kładę go na balkonie/przy otwartym oknie na godzinę. W efekcie mam uprany sweter bez zapachu płynu do prania, bez pozostałości zapachu po perfumach i co najważniejsze bez zabrudzeń i żadnego ubytku na kolorze. Ważne jest to aby w czasie suszenia na ręczniku położyć go tak aby rękawy nie dotykały tułowia. Unikniesz tym sposobem tych wszystkich "małych niteczek, kulek itp" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ati Napisano 13 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2014 Chciałbym zweryfikować pewną informację, którą gdzieś kiedyś wyczytałem. Czy w celu zniwelowania naturalnych zagnieceń na wełnianej marynarce, które pojawiają podczas normalnego użytkowania, można powiesić ją w łazience np. na czas prysznica w gorącej wodzie, tak aby wytworzyć parę wodną? Czy jest to bezpieczne dla marynarki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 13 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2014 Można, jest to bezpieczne, Moim zdaniem niewiele to pomaga w przypadku zagnieceń pojawiających się w przypadku normalnego użytkowania, ale jest to świetne rozwiązanie dla marynarek, które np spakowaliśmy do walizki i po wyjęciu wyglądają, jak psu z gardła wyjęte. Wtedy efekty są zauważalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 13 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2014 Pamiętam, że ktoś na forum pisał, że nie powinno się tak robić - marynarka może się zdefasonować. Samemu w każdym razie nie próbowałem. Zaraz postaram się ten post odnaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 13 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2014 Wiesz, dla mojej marynarki godzina w łaźni parowej jest niczym w porównaniu ze spędzeniem całej nocy na parkiecie na moich plecach. W pierwszym przypadku można mówić co najwyżej o zwiększeniu wilgotności powietrza, w drugim mamy do czynienia z oberwaniem chmury. I nic się nie defasonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 13 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2014 Tak jak mówiłem - samemu nie próbowałem. A dyskusje znalazłem tutaj - od postu Mr Vintage w dół: http://forum.butwbutonierce.pl/topic/185-kąpiele-parowe-garnituru/#entry4574 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 13 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2014 Spróbuj, wezmę za to odpowiedzialność (o ile nie zrobisz z tego trudnej do wyobrażenia hardcorowej sauny, która pochłonie każdą uformowaną tkaninę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ati Napisano 13 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2014 No to teraz mam zagwozdkę Dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Awopiotr Napisano 13 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2014 Kiedyś po wyjęciu smokingu z walizki musiałem w hotelu doprowadzić go do możliwie najlepszego stanu, a nie dysponowałem żelazkiem. Nalałem więc gorącej wody do wanny i powiesiłem smoking nad nią. Efekt był niezły. Odpowiadając zaś na pytanie Ati - nic się złego nie stało z wełną smokingu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Awopiotr Napisano 13 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2014 Czy ktoś widział film "Wielkie piękno"? Jest tam taka scena, gdy główny bohater zdejmuje koszulę a pod spodem ma coś na kształt gorsetu. Czy ktoś wie czy to faktycznie jest gorset? Może jakieś zdjęcia tego typu narzędzia tortur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 13 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2014 Nie widziałem filmu, ale owszem, gorsety bywały kiedyś używane także przez mężczyzn. Gorset po pradziadku. Bardzo istotna rzecz. Sznuruje kibić i zapewnia nienaganną figurę w każdej sytuacji. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil_D Napisano 13 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2014 Czy ktoś widział film "Wielkie piękno"? Jest tam taka scena, gdy główny bohater zdejmuje koszulę a pod spodem ma coś na kształt gorsetu. Czy ktoś wie czy to faktycznie jest gorset? Może jakieś zdjęcia tego typu narzędzia tortur? Nie oglądałem, ale czy chodzi Ci o gors (http://en.wikipedia.org/wiki/Dickey_(garment) )? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Awopiotr Napisano 13 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2014 Nie, nie chodzi o gors. Wyglądało to trochę jak pas smokingowy, ale było sztywne, nałożone na gołe ciało i schowane w spodnie. Z przodu było rozcięcie. Przypominało to trochę kołnierzyk frakowy, tyle że umieszczony w pasie i bez wygiętych wyłogów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 13 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2014 To był pas ściągający / modelujący sylwetkę (zapinany na rzepy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciejj Napisano 13 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2014 Witam. Czy takie buty jak na zdjęciu poniżej nadadzą się do strojów ekstremalnie nieformalnych, ale jednocześnie klasycznych ? (jeansy, chinosy + koszula + knit, np. zakończenie roku w szkole) ? http://i2.ztat.net/large/RI/91/2A/00/DC/11/RI912A00D-C11@1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.mateusz Napisano 13 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2014 Do chinosów są bardzo dobre. Można się zastanowić, czy zakończenie roku jest sytuacją ekstremalnie nieformalną, na którą taki strój jest odpowiedni, ale do chodzenia na co dzień zdecydowanie się nadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Federalles Napisano 13 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2014 Pytanie potrzebujące szybkiej odpowiedź zważywszy na nieodlegle wyjście do opery, czy założenie na taką okazję tych ciemno brązowych brogsów G&B będzie dużym błędem (inną opcją są nie najpiękniejsze ecco) czy zważywszy na ich ciemny kolor takie połączenie "ujdzie w tłoku" i obejdzie się bez publicznego linczu aha były by one w zestawie z granatowym garniturem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 13 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2014 Do opery ludzie ubierają się różnie - bywa, że w sweter i dżinsy. Jeśli chcesz być elegancko ubrany, to buty powinny być czarne i odpowiednio "hierarchiczne" (vide wątek obok). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Federalles Napisano 14 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2014 Do opery ludzie ubierają się różnie - bywa, że w sweter i dżinsy. Jeśli chcesz być elegancko ubrany, to buty powinny być czarne i odpowiednio "hierarchiczne" (vide wątek obok). Podziękował Oczywiście wiem jak się ludzie stroją na przeróżne "okazyje". Oczywiście że chcialbym wyglądać elegancko i dobrze, dlatego właśnie zawitałem na łono forum. Chciałem się tylko wywiedzieć co wybrać mając do dyspozycji, ładne klasyczne buty (tyle że ciemno brązowe) a czarne (ale niemieszczące się w kanonach klasyki). Twója odpowiedź tylko mnie upewniła (w tej czerni) i niejako pogoniła me myśli o zakupie porządnych czarnych butów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalpel Napisano 14 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2014 Czy ktoś korzystał, użytkował, miał styczność? http://www.handmadebrogues.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciejj Napisano 14 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2014 Zapytam jeszcze: który kolor będzie bardziej uniwersalny (dalej jeansy i chinosy): szary: http://i2.ztat.net/large/RI/91/2A/00/DC/11/RI912A00D-C11@7.jpg ; czy: http://i2.ztat.net/large/RI/91/2A/00/EO/11/RI912A00E-O11@7.jpg ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi