Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedzi i idąc za ciosem - czy któryś z Panów orientuje się może, czy jest jakaś różnica pomiędzy butami Cheaney dostępnymi w ich oficjalnym sklepie i tymi na stronie Herringa? Już pierwszy model(Lime in black calf), który oglądałem na stronie Cheaney miał - przynajmniej na zdjęciach - inną skórę na podeszwie oraz dodatkową aplikację z logo firmy. Obie pary butów różni też cena.

Pozdrawiam serdecznie,

W

Marka Camel już nie istnieje. Kilkanaście lat temu nastąpił rebranding na Camel Active, bo logo Camel było kojarzone z papierosami. Można zatem powiedzieć, że to te same produkty, ale z innym logo. Jednak nie do końca - jakość obecnych produktów jest dużo niższa niż produktów sprzed kilkunastu lat. Ale dotyczy to nie tylko tej marki.

Jeśli trafisz teraz na nowe produkty marki Camel (a widywałem takie w Turcji), to jest to podróbka/replika.

O marce Camel Active pisałem tutaj:

http://mrvintage.pl/2013/12/13-marek-niemiec-ktore-powinienes-znac.html

• Oceniam pozytywnie 1

Witam,
czy istniej możliwość "otworzenia" butonierki w marynarce Vistuli? W marynarce obecnie jest tylko atrapa butonierki (obszyty jest jedynie jej zarys). Boję się, że jeżeli natnę ten środek to po jakimś czasie  użytkowania butonierki (goździk bądź inny kwiatek) zacznie się pruć klapa z powodu za słabego zabezpieczenia/obszycia.

Zainteresowały mnie spodnie z moleskinu, np. takie:

http://www.ctshirts.co.uk/Navy-moleskin-classic-fit-5-pocket-trousers?q=frgob|Moleskine|hg001nav|||||||||||||

Pytanie - jak z z komfortem termicznym? Dobrze mi się wydaje, że mieszczą się w przedziale między chino a flanelowymi? Czyt. czy są dużo cieplejsze niż chino i dżinsy?

Co prawda o butach, ale na osobny temat za błache, a w dziale buty nie ma tematu krótkich pytań - czy może mi ktoś w paru zdaniach opisać czym charakteryzują się buty które są robione jako Custom Grade ? (nie mówie o żadnej konkretnej marce). Nie mogę znaleźć żadnych konkretów w internecie, poza parom wzmiankami że są to najwyższe serie.

W sumie sam sobie odpowiedzialeś "... że są to najwyższe serie"

Różnice w stosunku do niższych lini mogą być w jakości wykonania, np. podeszwa może być wykonana z lepszego kruponu, a  szew łączący z weltem może być w zamkniętym kanale. Jakość skóry cholewkowej może być lepsza ale czy zawsze tak jest to osobny temat....  Sam oceniasz jaki jest dla ciebie stosunek ceny do jakości jaką chciałbyś mieć.  Fakt, że buty są z najwyższej lini danego producenta nie musi oznaczać, że są od razu mistrzostwem świata. Przykładowo Loake 1880 pewnie nie będą tak dobre jak Crockett&Jones z lini handgrade itd....

Ja uważam, że nie ma co za bardzo się ekscytować takim czy innym nazewnictwem, bo to jest kwestia względna (w sensie firmy i oferowanej jakości). Na przykład linia Custom Grade firmy Church to niby najwyższa linia, ale jest ona mocno zróżnicowana; poza butami za 390 funtów (RRP) na zamówienie Church robi (albo niedawno robił) znacznie droższe buty z tzw. Royal Collection (kopyto 002 i nieco inaczej wykończona podeszwa). Z kolei linia CG ta jest mniej więcej na poziomie C&J Bench Grade, a wyraźnie poniżej C&J Hand Grade. Jeśli interesuje Cię konkretna linia danej firmy, to szukaj opinii na naszym forum lub na styleforum.

@Breslauer

Loake 1880 nie ma co porównywać do C&J Bench Grade, a Hand Grade to zupełnie inna bajka.