Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mógłbym tak zrobić, ale nie chcę też wyglądać jak klaun. 

Przypomniało mi się, że koszula jest z plisowanym przodem. W sklepie wyglądało to nie najgorzej, ale nie wiem czy do granatowego garnituru będzie pasować, a chciałbym być w musze na imprezie. 

Opublikowano

Koszula z wykładanym kołnierzykiem, bez "plisowanego przodu", na spinki, najlepiej z zakrytymi guzikami, bez kieszeni na klacie. Poszetka biała, najlepiej lniana, najlepiej ułożona w TV fold lub innego koloru (wtedy może być inny materiał i inne ułożenie) pasująca do muchy, mucha koloru innego niż czarny. 

Buty czarne z zamkniętą przyszwą, bez zbędnych zdobień, pasek czarny, klamerka bez zbędnych zdobień.

Opublikowano

Witam, Jaka koszula najlepiej będzie pasowała do muszki i do czarnego garnituru?

Chodzi mi o to czy biała koszula z kołnierzem włoskim będzie pasowała czy najlepiej kupić koszulę smokingową (o ile w ogóle wypada założyć taką do garnituru)?

Opublikowano

Dzięki, dzwoniłem do nich i powiedziałem, że rezygnuję z tej koszuli. Jutro sie jeszcze raz przejdę do sklepu tylko, że innego i mam nadzieję, że jeśli nie znajdę odpowiedniej koszuli pod muchę to kupię klasyczną pod krawat.

Opublikowano

Witam, Jaka koszula najlepiej będzie pasowała do muszki i do czarnego garnituru?

Chodzi mi o to czy biała koszula z kołnierzem włoskim będzie pasowała czy najlepiej kupić koszulę smokingową (o ile w ogóle wypada założyć taką do garnituru)?

biała koszula 

Opublikowano

Bardzo dziękuję za podpowiedź. Jeszcze tylko jedno pytanko, czy koszula załączona przeze mnie w poście jest zarezerwowana tylko do smokingu, czy można ją założyć do czarnego garnituru?

post-2996-0-75877600-1388159921_thumb.jp

Opublikowano

Wstyd się trochę tu przyznać ale kupiłem dziś marynarkę w... second handzie, albo jak kto woli, w lumpeksie. :)

Wełniana, tweed w szaro-czarną jodełkę. Firma St.Michael. Niespodziewanie dobrze na mnie leży a za 2 złote nie było co się zastanawiać.

Z oczywistych względów chciałbym ją odświeżyć i "odkazić". Oddać normalnie do pralni czy są jakieś domowe sposoby?

Opublikowano

Wstyd się trochę tu przyznać ale kupiłem dziś marynarkę w... second handzie, albo jak kto woli, w lumpeksie. :)

Wełniana, tweed w szaro-czarną jodełkę. Firma St.Michael. Niespodziewanie dobrze na mnie leży a za 2 złote nie było co się zastanawiać.

Z oczywistych względów chciałbym ją odświeżyć i "odkazić". Oddać normalnie do pralni czy są jakieś domowe sposoby?

Do pralni

Opublikowano

Dzięki, dzwoniłem do nich i powiedziałem, że rezygnuję z tej koszuli. Jutro sie jeszcze raz przejdę do sklepu tylko, że innego i mam nadzieję, że jeśli nie znajdę odpowiedniej koszuli pod muchę to kupię klasyczną pod krawat.

Kilka stron temu pytałem się forumowiczów o to samo i zdecydowanie odradzono mi połączenie łamanego kołnierzyka z garniturem (tak samo zresztą twierdził bodajże Macaroni na swoim blogu) Szczególnie w koszuli z plisami możesz wyglądać na "przebranego" a nie "ubranego". Sam zdecydowałem się na kołnierzyk typu kent i minimalistyczną granatową muszkę. Dodatkowo możesz przemyśleć dobranie poszetki. Z takim zestawem na pewno będziesz się wyróżniał na tle innych studniówkowiczów. :)

Opublikowano

Wstyd się trochę tu przyznać ale kupiłem dziś marynarkę w... second handzie, albo jak kto woli, w lumpeksie. :) [...]

Z tego, co wiem, odzież sprzedawana w SH powinna być zdezynfekowana. Tak czy owak, oddaj do pralni.

Opublikowano

Nie odbierać, bo będzie brzydko wyglądało, nie pasuje czy co?

Bardzo bym chciał iść w muszce :)

Nie pasuje. Koszula z łamanym kołnierzykiem, zwana koszulą frakową zakłada sie do fraka, ewentualnie smokingu.

Mucha do garnituru jest jak najabrdziej poprawna. Najlepiej wiązana, nie gotowa.

Chcesz sie wyróżnic koszulą to ubierz się  w koszule z podwojnymi mankietami na spinki, dobrze dopasowaną do Twojej sylwetki, najlepiej z zakrytymi guzikami plisą skoro ma być do muchy. Rodzaj kołnierzyka dobierz do kształtu twarzy, odrzuc pomysł z kołnierzykiem łamanym.

Opublikowano

Kołnierz łamany ma sens do fraka, bo tam jest biała mucha. Przy wszystkich innych kolorach wiązanie odznacza się od białej koszuli i wygląda kiepsko. Ergo mimo sprzedawania takich koszul jako "smokingowych", do smokingu też słabo wyglądają. Najlepszy zwykły klasyczny kent i tak jak wspomniał mój przepiśćca najlepiej z zakrytymi guzikami, ale bez ozdobnych plis po bokach.

Opublikowano

Skracanie spodni: lepiej na równo czy "na ukos" z dłuższym tyłem (spodnie w kant)? chodzi mi o uniwersalność do różnych wysokości butów. Drugą sprawą jest wszycie lamówki na dole, czy ukośne dla szwaczki jest to bułka z masłem, czy problematyczne? jadę jutro z dzisiejszymi zakupami na poprawki i zastanawiam się czy będzie dyskusja - "tak się nie robi"

Opublikowano

Witam, mam pytanie.

Po wbiciu szpilki (tie pin (takiej z perłową główką)) w krawat praktycznie zawsze zostaje dziurka (w jednokolorowych krawatach widać najbardziej, szczególnie w jasnych, natomiast we wzorzystych mniej, lecz dalej widać). I teraz co zrobić z tym "fantem"? Czy jestem skazany na noszenie takiego krawata już do końca jego dni ze szpilką wbitą dokładnie w tą samą dzurę za kazdym razem, czy można coś z tym zrobić (naprawić czy coś)?