Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

Pokaż jeszcze fotografię szarych butów.

Buty mam kupione w Badurze. Dokładnie ten model. http://badura.pl/buty-meskie,polbuty-wizytowe,1447,373-278

Byłem już zdecydowany na brązowe, ale nie było rozmiaru interesującego mnie modelu i stwierdziłem, że kupię te, a kupno brązowych odłożę w czasie.

Czy da się zmatowić skórę? przyszła do mnie torba z Debenhams, ale niestety jest troszkę błyszcząca, co nie do końca mi odpowiada. Czy da się tak zrobić żeby mniej to było widoczne? ubiegając pytania, przyszła z małą wadą, co skutkowało bardzo dużym upustem, więc nie mogę jej już oddać.

Co robić z krawatem jak zakładam szelki. Kiedy zakładam szelki, włozenie go w spodnie, wydaje się najlepszym sposobem.  Zawsze jednak się czuję nieswojo, kiedy muszę rozpiąć marynarkę, dlatego jeśli wiem że będę musiał ją rozpiąć zwykle rezygnuję z szelek na rzecz paska.

Co robić z krawatem jak zakładam szelki. Kiedy zakładam szelki, włozenie go w spodnie, wydaje się najlepszym sposobem.  Zawsze jednak się czuję nieswojo, kiedy muszę rozpiąć marynarkę, dlatego jeśli wiem że będę musiał ją rozpiąć zwykle rezygnuję z szelek na rzecz paska.

Przeczytałem ale widocznie bez zrozumienia tekstu ( wybacz) w czym problem , bo nie miewam takowych a nigdy nie noszę szelek bez krawata:)

Noszenie krawata w spodniach jest dla mnie rozwiązaniem mało eleganckim. Szczególnie jeżeli nie chodzi jedynie o cieńszą końcówkę. Oprócz zabiegu skrócenia krawata masz jeszcze do wyboru: przypięcie go szpilką, lub spinką na określonej wysokości co powinno zapewnić ubytek kilku cm (2-3), lub testowanie innych węzłów, które "skonsumują" całkowicie lub w dużej części ten nadmiar. Oczywiście najlepiej jest kupować tylko te krawaty, które odpowiadają nam swoją długością, bo do noszenia z paskiem nigdy nie będzie zbyt krótki, ale może być za długi do szelek.

• Oceniam pozytywnie 1

Jaki pasek do granatowych penny loafers? Zakładam, że nie granatowy? I czy wspomniane buty będą kosher do granatowej aktówki forumowej (kolor wydaje się być bardzo podobny)?

Buty tu: http://www.spartoo.pl/Fabi-REM-x113845.php

Jeżeli to o te Fabi się pytałeś to nie wiem czy jest sens kupować te buty. Niestety wydaje mi się, że pokazany model nie jest produkowany w UE. W ogóle jest jakiś wysyp butów tej marki, którą ja kojarzę jedynie z linią handmade (buty, które ma bartazz).

Stoję przed koniecznością zakupu pierwszego garnituru typu "wół roboczy" w moim życiu. Garnitur ma służyć głównie do pracy w biurze, ale również będzie używany na wszelkie poboczne okazje.

Sam mój problem w tej kwestii to połączenie dwóch czynników - mojej niewymiarowości i budżetu.

Niewymiarowość jest taka, że przy trochę ponad 170 cm wzrostu jestem, hmm, nienajszczuplejszy, delikatnie rzecz ujmując (85 kg). Jestem świadom, że po zakupie czegokolwiek, co na mnie chociaż trochę się dopasuje, konieczne będą niemałe poprawki u krawca.

I teraz kwestia wyboru i prośba o pomoc. Na sam garnitur chciałbym wydać do 1000 złotych plus poprawki krawieckie. Chciałbym, żeby był to granatowy garnitur. I teraz pytania:

- Wśród jakich marek szukać? Kto może mieć takie niewymiarowe garnitury? 

- Na co przede wszystkim zwrócić uwagę przy dopasowywaniu? Wiem, ze na pewno będą za długie rękawy - o ile krawiec może je w praktyce skrócić?

- Na co przede wszystkim zwrócić uwagę przy dopasowywaniu? Wiem, ze na pewno będą za długie rękawy - o ile krawiec może je w praktyce skrócić?

Było sporo na ten temat, przejrzyj wątki o dopasowaniu. Wg mnie kluczowa jest linia ramion i prawidłowe proporcje (nie za krótka i nie za długa; jeśli masz standardową sylwetkę - ma zakrywać tyłek).

A rękawy można skrócić maksymalnie o długość rękawa, o ile są imitacje guzików. Na dobrej jakości wełnie nie będzie widać sprutych i przeniesionych w nowe miejsce obszyć "dziurek".