Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

Dorabiałem ostatnio mankiety we flanelowych spodniach, jednak niestety wygląda na to, że są one za wąskie względem szerokości nogawki (problem ten opisywał Jan Adamski na blogu: https://janadamski.eu/2019/07/spodnie-z-mankietami/

Waszym zdaniem warto iść na poprawkę w celu poszerzenia mankietu, czy jest ok?

IMG_0406.jpeg

IMG_0407.jpeg

35 minut temu, me.spoke napisał:

Pytanie czy poszerzyć się da (nie wiem czy krawiec celowo dołożyłby sobie roboty żeby zwęzić nogawkę czy jest to efekt losowy). Jeśli jest zapas to ok. Teraz wyglada na efekt joggerow ;)

Znowu odwolujac sie do tego co pisal na blogu Jan Adamski, to po prostu kwestia tego, ze jak jest zwezana nogawka i ktos ja po prostu podwinie, to zawsze bedzie taki efekt (podwinieta czesc jest wezsza niz nogawka w miejscu podwiniecia). W teorii z tego co pisal to jest to kwestia lekkiego rozprucia nogawki na szwie, bo roznica jest raczej niewielka. No nic, zobaczymy. :) 

20 godzin temu, kubaba5 napisał:

Tzn? To zdjęcia po dorobieniu mankietów, po prostu zdjęcia jednej i drugiej nogawki. Nie poszerzałem jeszcze mankietów, stąd pytanie czy sądzicie, że jest potrzeba.

Byłem pewien, że to dwa zdjęcia - przed i po przeróbce. Bo na górnym wygląda znacznie gorzej niż na dolnym.

• 2 weeks later...

A dokładnie Lhasa, stolica Tybetu zresztą🙂 Tych nie mam, ale przy rozmiarze 41.5-42 wełniane skarpetki Falke w rozmiarze 39-42 są na mnie po wielu praniach w pralce OK, chociaż na styk. Jednak 43-46 nosiłbym raczej w wersji kaszmirowej po domu, bo w butach mogłyby się fałdować i powodować pęcherze.

• Like 1

Mam tylko jedną rzecz, spodnie z cavalry twill z przeceny. Moim zdaniem są warte najwyżej tyle, ile za nie zapłaciłem, na pewno nie pełnej ceny. Cavalry twill sam w sobie jest super, ale odszycie i wykończenie modni nie jest na poziomie marki premium.

• Like 1

15 minut temu, lubo69 napisał:

Mam tylko jedną rzecz, spodnie z cavalry twill z przeceny. Moim zdaniem są warte najwyżej tyle, ile za nie zapłaciłem, na pewno nie pełnej ceny. Cavalry twill sam w sobie jest super, ale odszycie i wykończenie modni nie jest na poziomie marki premium.

Dzięki, to mi wystarczy aby się wstrzymać.

Udało mi się kupić w fajnej cenie buty które chodziły za mną od wielu lat – zamszowe Tricker'sy Bourton i WOW. Nigdy nie miałem tak wygodnych butów gyw od nowości. Pięta trzyma się zaskakująco dobrze jak na ogólną obszerność buta jak i na to że mam z tym zawsze problem przy swojej szczupłej pięcie. Jest minimalny luz, ale akceptowalny

No i to pojawia się pewien dysonans - o ile czuję przyjemne dopasowanie i okalanie mojej stopy w śródstopiu i w palcach z jednoczesnym, jak mi się wydaje, zapasem, tak zastanawiam się czy buty nie rozciągną się za bardzo? Już teraz obłożyny schodzą się bardzo wyraźnie i nie ma tutaj żadnej przerwy na ewentualne ułożenie się w wyniku pracy buta podczas chodzenia.

Nie skończy się to luźnym papciem za pół roku i latającą stopą?

20241024_182452.jpg

PA240314.JPG

• Like 3