Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Vaolin napisał:

Co sądzicie o takich penny loafers? Chodzi mi głownie o fason :)

http://www.massimodutti.com/pl/pl/c0p7363635.html

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Moja druga połówka by je określiła jako "człapaki" :) 

1 godzinę temu, Jamjest napisał:

Bardzo fajny. Chyba sam się nad nim zastanowię.

Opublikowano

Macie pomysł na coś niedużego i niedrogiego (do 20$) jako pamiątka ze Stanów? Myślałem o jakimś starociu "made in USA" ale ostatnio nastała moda na "starocie" i nie wiem czy coś w budżecie będzie można znaleźć. :)

Opublikowano

Ale to ma być taka pamiątka ze Stanów jak kamyk z Jasnej Góry?

Bo jeśli ze Stanów ze Stanów, to będąc na miejscu na pewno na coś wpadniesz. Poza tym nie znamy płci, wieku, pokrewieństwa itd. potencjalnego beneficjenta.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

MIał ktoś doczynienia z produktami marki Herse? Za dużo tego narazie nie ma, cenyraczej z wyższej półki z tego co widzę...

Btw, wiem , że jest to reaktywacja przedwojennej marki przez jakiegoś spadkobiercę, natknąłem sie na nich czytając o przedwojennych kamienicach jakiś czas temu. W artykule było o próbach reaktywacji i tu nagle 6 miesięcy później trafiam na ich stronę http://herse.pl/. Narazie tylko szale i krawaty.

Myślicie , że reaktywacja takich marek, jak to było z Baczewskim, ma sens? 

Opublikowano

Kiedyś miałem pisać jakie fatalne buty zrobił G&B ale mnie uprzedziłeś, brzydactwo straszne. 

Kolor spoko, trochę w brąz wpada, mnie się kolor bordo bardziej np. taki podoba https://sklep.klasycznebuty.pl/317,berwick-3577-bordeaux.html i jest w miarę uniwersalny.

Z broksów ale trochę bardziej w czerwone wino wpadających to są te spoko https://www.zalando.pl/bow-tie-polbuty-wsuwane-bordo-bq312c005-g11.html  mam bardzo podobne z Crownhilla.

Opublikowano

Zamówiłem koszule OSOVSKI I MR VINTAGE i wszystko byłoby wspaniale ale po dokładniejszym obejrzeniu zobaczyłem to. Jest na plecach w odcinku lędźwiowym mniej więcej na środku, długość ok. 3 cm. Zdjęcie jest zrobione po zewnętrznej stronie.  Widać nieznacznie ubytek jednej nici. Po prostu się przerwała i wyciągneła. Co o tym myślicie, reklamować? 

IMG_1581.JPG

Opublikowano

Cześć,

Krótkie pytanie - płaszcze jesienne, wełniane. Czy jest jakaś zasada odnośnie guzików?

Czy płaszcz z jednorzędowymi guzikami musi mieć 2 guziki, czy muszą być 3?

Czy płaszcz dwurzędowy może mieć po 2 guziki czy muszą być 3?

Opublikowano

Zależy od fasonu, ale przeważająca większość ma 3 żeby móc zapisać też górna część gdy zaczyna być naprawdę zimno. Dlatego 2,5 guzika jest doskonale dla płaszczy, nawet dwurzedowych, bo całość przy noszeniu na 2 zapiete guziki wygląda przeważnie lżej

Opublikowano
6 minut temu, musa19 napisał:

Na pogrzeb, do ciemnogranatowego garnituru czarny krawat czy czarny jednak tylko do czarnego? Do tej pory na pogrzeby chodziłem w czarnym garniturze, tym razem będzie to niewykonalne.

Moim zdaniem do granatowego garnituru granatowa/ciemnogranatowa grenadyna. Czarny mi jakoś nie pasuje, choć może matowy by nie raził. 

Opublikowano
34 minuty temu, musa19 napisał:

Na pogrzeb, do ciemnogranatowego garnituru czarny krawat czy czarny jednak tylko do czarnego? Do tej pory na pogrzeby chodziłem w czarnym garniturze, tym razem będzie to niewykonalne.

Według mnie czarny będzie ok.

Opublikowano
56 minut temu, Hush napisał:

Moim zdaniem do granatowego garnituru granatowa/ciemnogranatowa grenadyna. Czarny mi jakoś nie pasuje, choć może matowy by nie raził. 

Grenadyna moim zdaniem odpada. Mnie ten czarny (choć matowy) krawat jakoś zgrzyta z granatowym garniturem. Do tej pory nie zwracałem na to uwagi, bo nie miałem takiego problemu.

Opublikowano
3 minuty temu, francabezkrawata napisał:

Ja bym wybrał inny kolor, jeżeli garnitur nie jest bardzociemno granatowy to te kolory będą się gryzły - jakiś ciemno niebieski odcień będzie lepszy?

Jest bardzo ciemno, atramentowo rzekłbym, granatowy ale i tak mi się jakoś gryzie z czarnym krawatem. W zasadzie to jestem "wewnętrznie" pewny, że czarny jakoś nie pasuje ale ciekawy jestem, czy są jakieś "ustanowione prawidła" w tym zakresie?

Opublikowano
13 minut temu, musa19 napisał:

@Hush, dla mnie za mało formalna. Sama w sobie grenadyna jest fajna, ale ja jestem starej daty i na pogrzeb bym jej nie założył.

Doradziłem bo jest matowa i "skromna", co na pogrzebie wygląda stosownie. Dla mnie dostatecznie formalna, ale rozumiem - delikatna sprawa i każdy ma swoje wyczucie. 

• Oceniam pozytywnie 1