Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Gość sancho

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję bardzo! Niestety moge pozwolić sobię jedynie na jeden krawat typu knit i zastanawiam się czy sensowniej jest kupic "gładki" czy też w paski bądź surówkę. Co byś doradził? 

Pytanie nie jest do mnie, ale pozwolę sobie odpowiedzieć: zależy od preferencji. Ja bym wybrał gładki.

Polecam również zajrzeć do tkmaxxa, miesiąc temu, kupiłem ciemno zielony jedwabny knit za 20zł. (przed przeceną 256 zł.) ... i zostawiłem go w hotelu :cry:  

Skąd zaczerpnąłeś inspirację do kryteriów, którymi się kierujesz? :)

Z poczucia, że świat jednak się zmienia i pojęcie bycia "formalnym" ewaluuje i ma różne oblicza. Osadzenie "złotych zasad" w XIXw. w epoce edwardiańskiej zobowiązuje. Zatem nie ma mowy o "obniżaniu formalności" w przypadku konkretnych okoliczności. Albo jest się "formalnym", albo nie. Jeśli nie, to jakie obowiązują zasady nie bycia do końca formalnym? I tu wchodzi w grę poczucie estetyki. Dla mnie gładkie derby bez jakichkolwiek zdobień, w ciemnym brązie wyglądają lepiej niż czarne oxfordy full brogue - dla gościa na ślubie. Czy sam bym takie założył? Pewnie nie, bo założyłbym czarne oxfordy bez zdobień. Dla przypomnienia dyskusja wzięła się od orzechowych oksfordów. 

Natomiast jak dokonać przeglądu zdjęć ze ślubów w UK i IT czy Hiszpanii - widać różnicę w podejściu do rozumienia formalności, nie tylko w kwestii doboru obuwia. Inna mentalność, inna estetyka i inne wzorce kulturowe. 

• Oceniam pozytywnie 1

To nie moda damska, że mini wyglądają dobrze wyłącznie panie o zgrabnych i długich nogach :) W modzie męskiej istotne jest dobre dopasowanie do sylwetki - dwurzędówka przyzwoicie skrojona będzie równie atrakcyjna na panu z brzuszkiem, jak i na szczupłym "adonisie". 

• Oceniam pozytywnie 1

Moim zdaniem wybierz typ płaszcza który ci się podoba a potem pochodź po sklepach i zobacz który krój ci najbadziej odpowiada. Ale nie generalizuj aż tak, raczej dopasuj konkretny model do sylwetki.

W polskich sklepach jak trafisz na dwurzędowy, to będziesz miał sporo szczęścia :) W ostatnim czasie to wyłącznie Próchnik wypuścił kilka modeli w chwilowym przebłysku zrozumienia potrzeb bardziej wymagających klientów. Jest jeszcze pare sztuk w ich sklepie internetowym. Sam posiadam jeden z nich i tak jak straciłem zaufanie do Próchnika, to o płaszczu złego słowa nie powiem :)

Trencz to grubszy temat. Burberry w cenie wyjściowej to oczywiście przesada i w zależności od tego jaki model

Cię interesuje, możesz dostać go dużo taniej lub tylko trochę taniej :)

Ale wracając do tematu, jeśli faktycznie brzuch nie sterczy jak piłka wsadzona pod koszulę to może określ do czego go potrzebujesz/chcesz nosić i wtedy będzie łatwiej naprowadzić.

możesz dostać go dużo taniej lub tylko trochę taniej :)

Możesz dokładniej napisać, co masz na myśli?

określ do czego go potrzebujesz/chcesz nosić

W pierwszej kolejności chcę mieć płaszcz na wypadek gorszej pogody w dniu ślubu.