Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W ten weekend spędziłem ponad 5 godzin szukając casualowej marynarki w Katowicach. Nie ma, po prostu nie ma mojego rozmiaru. Czy raczej był, ale okazało się, że to jakaś akrylowo-poliestrowo-azbestowa mieszanka od Lancerto, chyba z kolekcji studniówkowej.

Na odd jacket od SuitSuply mnie nie stać, choć ostatnio kupiłem tam prześliczny granatowy garnitur. Niestety, za bardzo obciążyło to budżet.

W mojej szafie wiszą jeszcze dwie, ale niestety to tzw koszmarki z czasów, kiedy nie odróżniałem kozy od kozerki.

Opublikowano

Na popularnym serwisie aukcyjnym można kupić marynarki MD za 100-200zl, warto wypatrywac. Dodatkowo ja w MD w przypadku marynarek mam taki komfort że rozmiar 52 pasuje na mnie bardzo dobrze i nic nie muszę zmieniać.

Opublikowano

Pytanie czy duży kontrast mieści się w granicach jakiejś szeroko pojętej sprezzatury albo kontrowersyjnego (smart-)casualu,

czy wchodzi już w kicz, tandete i nowomodę*.

Jestem smutny bo na moich brogsach zaczyna pękać(?) skóra i widać małe czarne plamki w kilku miejscach.

*właśnie to określenie wymyśliłem i strasznie mi się podoba.

Opublikowano

Myślę, że zamiast nad tym dywagować lepiej postawić na inną marynarkę(lub koszulę) ;)

Gdybym chciał ubrać białą koszulę z poszetką po prezydencku, bordowy krawat, granatowy garnitur i czarne wiedenki, to bym nawet nie wchodził na forum ;)

Dla mnie właśnie w kwestiach mniej lub bardziej kontrowersyjnych but w butonierce jest atrakcyjnym medium i w zasadzie jedynym miejscem, gdzie można otrzymać od ręki prawidłową odpowiedź. Prawidłową nie jako jedyną słuszną, ale od ludzi, którzy znają się na rzeczy i nie popełnią gafy w stylu polecenia czarnego garnitur i czerwonej koszuli "bo tak jest teraz modnie".

Postanowiłem spróbować z inną marynarką, ale wielkich nadziei nie mam.attachicon.gifDSC_0063.JPG

Tak jak ostatnio: jasno szare, prawie białe spodnie, koniakowe brogsy i pasek pod buty. Ma to sens?

Opublikowano

zwróć uwagę, że na wszystkich wklejonych zdjęciach krawat przykrywa listwę guzikową, co utrudnia eksponowanie takich rodzynków, jak guziki w stylu "country" :-) poza tym istnienie zdjęcia w sieci nie dowodzi dobrego gustu i udanych połączeń