Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w trybie wygranej na ebay'u licytacji wędruje do mnie taka marynarka z lżejszego tweedu:

Dołączona grafika

zbliżenie na deseń:

Dołączona grafika

przyznaję, że w zakresie dobierania zestawów marynarka-koszula-krawat jestem naśladowcą, raczej sam nie tworzę koncepcji, nie mam zmysłu. Z uwagi na dość skomplikowany wzór marynarki proszę o porady co do koszuli i krawata (oprócz tego zamirzam nosić do golfa, ale tu sobie poradzę :) ). Domyślam się tylko, że raczej nie delikatne tkaniny (cienkie jedwabne krawaty odpadają). Aha, i jeszcze spodnie - najlepsze będą gładkie w brązie?

dodam, że wprawdzie tylko kopiuję, ale nie boję się odważnych rozwiązań :)

Opublikowano

świetna marynarka. Ja bym wybieral krawaty w duże wzory. Kolorystyka- coż... ja zawsze eksperymentuję. Trudno coś doradzić, ale zdjęcie jakie sam dałeś może być wskazówką. Jasne i dość żywe barwy mogą być ok.

Opublikowano

Zgadzam się z Macaronim odnośnie krawatów w duże wzory. Mogą one być nieregularne (np. w Anglii często widywałem motyw zwierzęcy na krawacie noszonym właśnie w połączeniu z garniturem lub marynarką tweed'ową) lub geometryczne (gwiazdki, figury). Unikałbym tylko grochów i krawatów gładkich. Najtrudniej jest chyba dobrać tradycyjny 'regimental tie' w paski. Gra wzorów połączona z mnogością kolorów to w przypadku takiej kompozycji wyższa szkoła jazdy więc nie ryzykowałbym aż tak bardzo. Posiadam bardzo podobną marynarkę i w moim przypadku najlepiej sprawdzają się koszulę w dość szeroką kratę, najlepiej wielokolorową. Bardzo fajnie pasują tutaj koszule z domieszką wełny (np. Thyrwitt ma w swojej ofercie egzemplarze 90/95% cotton, 5/10% wool http://www.ctshirts.co.uk/men%27s-shirts/men%27s-formal-shirts?q=gbpdefault|||||||36,|||||||| ). Do tego noszę bordowo-brunatny lub zgniłozielony krawat w kontrastowe, jasne wzory.

Opublikowano

Aha, i jeszcze spodnie - najlepsze będą gładkie w brązie?

dodam, że wprawdzie tylko kopiuję, ale nie boję się odważnych rozwiązań :)

Piękna marynarka!

Jeśli chodzi o spodnie, to brąz będzie bezpiecznym rozwiązaniem. Jeśli nie boisz się odważnych rozwiązań, to ja sugerowałbym spodnie z gubej bawełny bądź sztruksu w kolorach:

1. Zgniła zieleń:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

2. Ostry pomarańcz wpadający w czerwień:

Dołączona grafika

3. Łagodny pomarańcz:

Dołączona grafika

Opublikowano

dziękuję za podpowiedzi Panowie

jeżeli chodzi o zdjęcie, to pochodzi z aukcji. Początkowo w nie byłem przekonany do takiego połączenia, ale po przemyśleniu - czemu nie. Co ciekawe sprzedawca, u którego kupiłem, używał tej samej koszuli i krawata przy zdjęciach wszystkich sprzedawanych marynarek i do każdej nieźle to pasowało (same angielskie tweedy)

co do spodni to dzięki mr. v za podpowiedź - biorę pod uwagę sztruksy w kolorze zgaszonej pomarańczy, podobne do kratki na marynarce. Zgniła zieleń też jest bardzo ciekawa

krawata w paski w ogóle nie biorę pod uwagę. Natomiast Immune - czemu nie gładki? Macaroni prezentował taki zestaw:

Dołączona grafika

i wydaje mi się, że - choć oczywiście inna kratka - można nosić spokojniejszą koszulę i gładki krawat dla zrównoważenia marynarki. Wydaje mi się nadto, że - tak jak na zdjęciu z aukcji -nieco mniejsza kratka na koszuli (ale nie bardzo mała) ze spokojnym krawatem też mogłaby być. Podobna bardzo marynarka w takim zestawie jest w książce Roetzel'a "Gentleman" (nie mam skanera, więc nie wkleję, strona 106), oczywiście na polowanie się nie wybieram ;)

Opublikowano

Dla mnie pomiędzy krawatem gładkim, a tym z wyraźną jednokolorową fakturą (np. kratka, jodełka, prążek) jest istotna różnica. Eksperymentowałem z wieloma kolorami gładkich krawatów w połączeniu z tartanowym wzorem kratki na tweed'owej marynarce i moim zdaniem wszystkie wyglądają na zbyt mięsiste i ciężkie. Alan Flusser w Clothes and the Man: The Principles of Fine Men's Dress podaje zasadę jakoby do kratek o ciaśniejszym i gęstszym splocie (marynarka Macaroniego) unikać gładkich krawatów w kolorach którejkolwiek z nici tworzących ścieg. Pozostają więc ewentualnie kolory komplementarne, choć tutaj polecałbym mimo wszystko krawaty z delikatną fakturą. Jeżeli zaś mamy do czynienia z luźniejszą kratą (marynarka Kyle'a) najbezpieczniej jest wybrać krawat w kolorze dominującym na marynarce.

Jak wiemy zasady i reguły są po to żeby je łamać, ale wydaje mi się że w przypadku osób które mają mniej wyrobiony zmysł stylu, warto zaadoptować część z nich. Ja osobiście mam problem kiedy wzorów i kolorów jest zbyt dużo, stąd posiłkowanie się autorytetami.

Opublikowano

Dla mnie pomiędzy krawatem gładkim, a tym z wyraźną jednokolorową fakturą (np. kratka, jodełka, prążek) jest istotna różnica.

chyba masz rację. Cóż, będę walczył ;)

Dr - spodniami też bym nie pogardził, ale wylicytowałem za taką cenę, że nie mam powodów narzekać :) , a spodni sprzedawca nie miał

Opublikowano

Mam prawie, że identyczną marynarkę, ale szczerze mówiąc spodni już bym nie chciał z tego materiału. Jakoś o ile w połączeniu z ciemnymi spodniami daje się w miarę stonowaną kompozycję ułożyć z tego typu marynarką, o tyle "garnitur" z tego materiału w moim odczuciu prezentowałby się trochę niepoważnie, wręcz jak z balu przebierańców.

A marynarkę też wylicytowałem na allegro i zadziwiająco jest dobrze dopasowana ( i ciepła ) :D

Opublikowano

Mam prawie, że identyczną marynarkę, ale szczerze mówiąc spodni już bym nie chciał z tego materiału. Jakoś o ile w połączeniu z ciemnym

wstaw jakieś zdjęcie swojego zestawu koszulowo-krawatowego do tej marynarki :roll:

Opublikowano

Szczerze powiedziawszy, marynarkę noszę rzadko, ponieważ nie czuję się w niej komfortowo, ze względu na kolor ( jednak trzeba przyznać, że trochę się w niej człowiek "świeci" ). Macaroni posiada marynarkę jednak o wiele bardziej stonowaną kolorystycznie. Ja preferuję stonowane, "nudne", ciemne kolory i wzory

Osobiście, jak już ją zakładam to do spodni grafitowych w mało wyróżniającą się kratkę księcia Walii ( z daleka wyglądają spodnie na jednolite ) + biała koszula ( przepraszam za "kryptoreklamę", ale właśnie dokładnie tę ). Zapewne jakaś koszula w kratę byłaby bardziej odpowiednia, jednak takowych nie lubię i nie posiadam. Krawatów nie noszę

Za to bardzo podoba mi się połączenie tej marynarki z jedwabną, białą poszetką złożoną w tv fold, aż cieszy oko ;)

Opublikowano

Zestawy tweedowe moim zdaniem powinny być kolorowe i wzorzyste, jak na stroje wiejskie. ;)

A propos tweedów, co sądzicie o kaszkiecie z tego samego materiału, co marynarka/garnitur? Mnie to się osobiście bardzo podoba, choć przeczytałem w Esquire, że to niepoprawne. :( Spodobały mi się takie kombinacje:

http://www.flickr.com/photos/helenyuetlingpang/2874495451/ (po prawej ;) )

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Pozdrawiam, Dr

Opublikowano

Jeżeli zestaw wygląda ciekawie i elegancko, dlaczego ma być niepoprawny? Pamiętajmy, że zasady elegancji są wskazówką, a nie niezaprzeczalnym dogmatem.

Chociaż o ile kaszkiet w przypadku pierwszego zdjęcia moim zdaniem pasuje do zestawu bardzo dobrze, o tyle już na drugim całość wygląda jak mundur zawiadowcy na kolei ( chociaż sam materiał bardzo mi się podoba )

Opublikowano

Obawiam się jednak, że w Polsce te zestawy byłyby bliżej 'przebraniu', niż 'ubraniu'.

Gdybym mieszkał w Wlk Brytanii, sam chętnie założybym kraciasty garnitur z tweedu (np. na festiwal w Goodwood), ale u nas to jednak za duża ekstrawagancja.

Opublikowano

Krawat mamy w kolorze "eleganckiej czekolady" podczas gdy poszetka jest ala "perski dywan"

Ja bym spróbował raczej z poszetką o jednolitym kolorze w którymś z kolorów krawata.

Jeżeli takowej nie posiadasz lub nie pasuje, to jak stwierdził macaroni, najlepiej użyć białej, która jest "ogólnego rażenia"