Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki wszystkim za opinie (oraz ich brak Panie Kozioł ;))

Oczywiście zadając to pytanie chodziło mi o to czy te spodnie pasują do marynarki (bo tą akurat marynarkę odziewam całkiem często) a nie czy ona do czegoś pasuje.

Gatki faktycznie wyglądają na luźne (i od kolana w dół przydałoby się im zwężenie).

Mnie jakoś nie pasuje to zestawienie kolorystyczne. W ogóle jakoś te spodnie mnie nie przekonują, żeby grały z jakąkolwiek marynarką.

A co do grania tych spodni z marynarką to mam taką co pasuje - tą od kompletu bo to garniturowe spodnie są :) Oczywiście garniak kupowałem w zamierzchłych (czyt. złych) czasach.

Na ten moment w/w spodnie i marynarka z racji iż zalatuje koszmarem minionego (bardzo dawno) lata a była założona tylko raz jedyny to powędruje w dobre ręce (czyt. dla jakiegoś bezdomnego eleganta) ;)

Opublikowano

Marynarka nie jest koszmarna, a jeśli dobrze leży, to może się przydać. Po prostu ubieranie się na "pawia" (czyli z wykorzystaniem bardzo mocnych elementów) wymaga doskonałego dopasowania i wyczucia stylistycznego. No i nie każdemu pasuje bycie "na świeczniku", niektórzy wolą być dyskretnie eleganccy.

Opublikowano

Marynarka nie jest koszmarna, a jeśli dobrze leży, to może się przydać. Po prostu ubieranie się na "pawia" (czyli z wykorzystaniem bardzo mocnych elementów) wymaga doskonałego dopasowania i wyczucia stylistycznego. No i nie każdemu pasuje bycie "na świeczniku", niektórzy wolą być dyskretnie eleganccy.

Żeby była jasność, pisząc że marynarka "wyląduje na śmietniku" nie chodziło mi o tą czerwoną (bo ją uwielbiam i jest idealna) a marynarkę od kompletu (taką samą jak spodnie) - niestety jest za duża i ma jeszcze dość spore "poduchy" więc ew. koszty jej przeróbki mogą być nieopłacalne.

ps. kiedyś ją tu pokazywałem z prośbą o poradę, oto ona:

https://imageshack.com/i/mhtu2pj

Opublikowano

Panowie i Panie! Mam pytanie, które mam nadzieję zmieści się w tym wątku:

Zakupiłem jakiś czas temu garnitur Lagerfelda o dość nietypowym kroju: długość do zgięcia w kolanie, klapy frakowe, jeden guzik, kieszenie bez patek, proste niezaokrąglone poły jak w surducie, brustasza, kolor mało wieczorowy ( widać na zdjęciach).

Stąd moje pytanie: jaki charakter może posiadać podobny strój? Formalny czy też nie różni się niczym od garnituru? Jeśli formalny, to dzienny czy wieczorowy? Skojarzenie z surdutem bądź żakietem rodzi się samo, ale czy na pewno?post-5713-0-03122800-1405864551_thumb.jppost-5713-0-79010600-1405864551_thumb.jppost-5713-0-07059500-1405864554_thumb.jp

Opublikowano

To ubranie nie mieści się w kanonie klasycznej męskiej elegancji. Przypomina nieco surdut czy żakiet ale nie jest żadnym z nich (oba są inaczej krojone).

Jako hybryda łącząca cechy garnituru, surduta i żakietu wymyka się wszelkim klasyfikacjom.

Gdybyś skrócił to dziwadło do długości marynarki, miałbyś trochę ekstrawagancki garnitur.

Opublikowano

Wiele wyjaśnia fakt, że to stajnia K. Lagerfelda...on sam chodzi w tego typu garniturach dość często. Zapewne to jego inwencja, a przecież znany jest z przekraczania "klasycznej męskiej elegancji" :)
Co do skrócenia, -cięzka robota. Jest tak skrojony, że wyglądałby bardzo nienaturalnie skrócony do długści zwykłej marynarki.
A reasumując, -artystom wolno wiele, więc chyba zaakceptuję to dziwadło jako "dzienny strój koncertowy" :)
Dzięki za refleksje!

Opublikowano

Co do skrócenia to nie zgodzę się że byłoby to ciężkie. Wręcz przeciwnie, wydaje się, że guzik i kieszenie są w miejscach typowych dla marynarki więc po skróceniu proporcje nie byłyby zaburzone.

Jako strój koncertowy oczywiście może dawać radę bez zmian :)

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Co myślicie o takich butach? do krótkich spodenek będą pasować, czy tylko do długich?

Szkoda, że nie są trochę jaśniejsze, ale cóż:)

Po jakości asosa raczej nie można spodziewać się zbyt wiele, ale teraz w promocji jedynie 28 euro (a od tej ceny dodatkowe 10% w tym momencie)

post-5455-0-59164900-1405872410_thumb.jp

Opublikowano

Zakupiłem jakiś czas temu garnitur Lagerfelda o dość nietypowym kroju[...} widać na zdjęciach

Jeśli nie jesteś awangardowym muzykiem, albo innym artystą, to daruj sobie.

Opublikowano

Zostając w temacie. Z racji, że również jestem pianista to zastanawiam się jaki strój byłby odpowiedni na koncert w filharmonii, bądź innym miejscu. Jak myślicie? Smoking, a może frak byłby najodpowiedniejszy?

Opublikowano

Wydaje mi się, że "w innym miejscu" jest pojęciem zbyt obszernym, żeby podać jednoznaczną odpowiedź ;)

Klasyczne zasady wymagają - zdaje się - "white tie", a zatem frak. Jest to jedna z nielicznych dziedzin życia kulturalnego, gdzie frak jeszcze jako tako się trzyma ;) Ale to tylko kiedy mówimy o filharmoniach, galach itd. Na pewno dyrygenci bezwzględnie się tak ubierają. Widywałem pianistów w smokingach i widywałem ich w czarnych koszulach z rozpiętym guzikiem. Wszystko zależy od tego gdzie i dla kogo grasz (nikt nie spodziewa się, że Elton John wystąpi we fraku :)).

Opublikowano

Panowie potrzebuję rady w doborze poszetki, garnitur gładki ciemny granat, koszula niebieskie prążki i krawat ciemny granat grenadyna garza grossa. Garnitur i krawat są w innych odcieniach. Mniej więcej tak to wygląda (krawat jest bardziej granatowy niż ten ze zdjęcia):

post-2257-0-52772200-1406275672_thumb.jp

post-2257-0-33347100-1406275726_thumb.jp

post-2257-0-37075000-1406275895_thumb.jp