michasacuer Posted May 14, 2015 Report Share Posted May 14, 2015 Witam! Robimy z kolegami zrzutę na prezent dla kolegi na jego 18 urodziny. Wiemy, że chciałby dostać zegarek, bardziej elegancki, na pasku. Kompletnie się na tym nie znam (tak samo i znajomi ) tak więc zwracam się do was o pomoc, co w miare stylowego i dobrego jakościowo polecacie? Zegarek będzie równie noszony na codzień. Prosiłbym o linki do ciekawych marek czy modeli. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
damiance Posted May 14, 2015 Report Share Posted May 14, 2015 popatrz na Orienty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skalpel Posted May 14, 2015 Report Share Posted May 14, 2015 Z seiko też mieślibyście się w budżecie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paparazzo Posted May 14, 2015 Report Share Posted May 14, 2015 A jeśli się kolega lubuje w Vintage to i dawne (lata 60-70) Longines czy Omega też są w zasięgu ręki. W tej cenie dokupicie jeszcze do tego pudełko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RadekM Posted May 14, 2015 Report Share Posted May 14, 2015 Michasacuer, jeżeli zakup używanego zegarka wchodzi w grę to tak jak kolega Paparazzo polecam stare Longines's. Gdybyś chciał zobaczyć jak mniej więcej wyglądają to np. http://www.chrono24.pl/longines/les-grandes-classiques--id3109272.htm?manufacturerIds=149&picnum=5&sortorder=1&tab=details&urlSubpath=%2Flongines%2Findex.htm&usedOrNew=used lub http://www.chrono24.pl/longines/manual-winding--id3342650.htm?id=3342650&picnum=0&tab=details Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michasacuer Posted May 15, 2015 Author Report Share Posted May 15, 2015 Dzieki za pomoc. Niestety nie używki nie wchodzą w grę i zdecydowanie nie jest to osoba, którą można zaliczyć do lubujących się w takiej "półce towarowej" jaką są stare, sprawdzone sprzęty. Szukamy czegoś eleganckiego, ale z jajem. W Internecie naszą uwagę przykuły zegarki ZEPPELIN. Co powiecie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LXVII Posted May 15, 2015 Report Share Posted May 15, 2015 Witam, jeżeli jest jeszcze trochę czasu na zakupy to polecam Seiko SARG015 od Seiya: http://www.seiyajapan.com/collections/seiko/products/seiko-automatic-sarg015 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michasacuer Posted May 15, 2015 Author Report Share Posted May 15, 2015 Witam, jeżeli jest jeszcze trochę czasu na zakupy to polecam Seiko SARG015 od Seiya: http://www.seiyajapan.com/collections/seiko/products/seiko-automatic-sarg015 Mi się podoba ile trwa przesyłka? Impreza jest 4 lipca, tak wiec dobrze by było miec prezent pare dni wczesniej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LXVII Posted May 15, 2015 Report Share Posted May 15, 2015 Mi się podoba ile trwa przesyłka? Impreza jest 4 lipca, tak wiec dobrze by było miec prezent pare dni wczesniej Seiya to sprawdzony człowiek. Przesyłka pewnie nie dłużej niż dwa tygodnie (a i pewnie z tydzień). Pytanie jak długo potrwa odprawa celna, ponieważ zegarek z pewnościa trafi do celników. Musisz się liczyć z dodatkowymi kosztami - cena + cło 7%+VAT 23%+obługa agencji. Powinno się zamknąć w 1.500,- lub nieznacznie przekroczyć. Lxvii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Napoljon Posted May 15, 2015 Report Share Posted May 15, 2015 Seiya to sprawdzony człowiek. Przesyłka pewnie nie dłużej niż dwa tygodnie (a i pewnie z tydzień). Pytanie jak długo potrwa odprawa celna, ponieważ zegarek z pewnościa trafi do celników. Musisz się liczyć z dodatkowymi kosztami - cena + cło 7%+VAT 23%+obługa agencji. Powinno się zamknąć w 1.500,- lub nieznacznie przekroczyć. Lxvii Jak to wygląda w praktyce? Robi się przelew dla tego sklepu jako zapłatę za zegarek a potem Urząd Celny wydaje decyzje w przedmiocie cła i vatu ? Mógłbys opisać swoje doświadczenie w tej kwestii? Ten zegarek tak mi się spodobał że teraz i ja sie zastanawiam nad jego kupnem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paparazzo Posted May 15, 2015 Report Share Posted May 15, 2015 Polecam Seiya ale nie polecam tego zegarka Ani to świnka, ani morska. Nieudana hybryda, nieudany bezel, nieudany pasek, nieudana koronka, nieudany rozmiar.6R15 występuje w wielu ciekawszych modelach.No i nie jest to zegarek z jajem (jakkolwiek by to próbować definiować). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skalpel Posted May 15, 2015 Report Share Posted May 15, 2015 [...] Szukamy czegoś eleganckiego, ale z jajem. [...] Nie widzę innego rozwiązania... obawiam się jednak, że może być już niedostępny 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LXVII Posted May 15, 2015 Report Share Posted May 15, 2015 Polecam Seiya ale nie polecam tego zegarka Ani to świnka, ani morska. Nieudana hybryda, nieudany bezel, nieudany pasek, nieudana koronka, nieudany rozmiar. 6R15 występuje w wielu ciekawszych modelach. No i nie jest to zegarek z jajem (jakkolwiek by to próbować definiować). oj, no nie byłbym taki srogi Poleciłem coś, co mnie osobiście przypadło do gustu. Oczywiście jeżeli ktoś akceptuje mniejsze rozmiary to może poszukać z linii SARB (Alpinist czy Cocktail jest z jajem) czy w drugą mańkę Orient Star Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LXVII Posted May 15, 2015 Report Share Posted May 15, 2015 Jak to wygląda w praktyce? Robi się przelew dla tego sklepu jako zapłatę za zegarek a potem Urząd Celny wydaje decyzje w przedmiocie cła i vatu ? Mógłbys opisać swoje doświadczenie w tej kwestii? Ten zegarek tak mi się spodobał że teraz i ja sie zastanawiam nad jego kupnem. mam doświadczenia, ale z przed kilku lat. Może się coś zmieniło, zerknij na: zegarkiclub.pl sporo jest o tym wątków. Możesz czekać na kontakt ze strony celników lub agencji. Potrzebny będzie wyciąg z PayPal lub inny dokument potwierdzający poniesione koszty. Jeżeli faktura będzie na zaniżoną kwotę to może nie przejść, choć różnie z tym bywa. Do mnie po prostu zadzwoniła agencja celna (nie Urząd Celny!) i zaproponowała, że wyśle zegarek za pobraniem równym dodatkowym opłatom i koniec historii. Jak do niej trafił mój zegarek, nie mam pojęcia, ale formalności zostały szybko zakończone. Może dodam, że zakup odbywał sie bez żadnych kombinacji. W środku była faktura na rzeczywista wartość przedmiotu. Może inni sprostują, ponieważ faktycznie to było dobre 10 lat temu. Zakupy potrafiły także ominąć Urząd Celny, ale obecnie nie liczyłbym już na to. Lxvii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
123 Posted May 15, 2015 Report Share Posted May 15, 2015 Może Davosa Classic ? Elegancki na pewno, mieści się w budżecie tylko z jajem problem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michasacuer Posted May 15, 2015 Author Report Share Posted May 15, 2015 Z tym jajem chodzi mi o to, żeby trzymać sie w klasycznych normach (o zegarkowych klasykach nie mam zielonego pojęcia) ale też żeby nie przesadzić. Zegarek będzie noszony na codzien, niekoniecznie do garnituru. Za przykład podałem zegarki marki Zeppelin. Może zmieńmy kategorię, coś uniwersalnego, dobrego jakościowo i do tysiaka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hargin Posted May 15, 2015 Report Share Posted May 15, 2015 Orient Ray, który pokazałem ostatnio w wątku o pokazywanych zegarkach. Klasyczny w stylizacji nurek, automat, firma w miarę uznana, ale mieścisz się mocno w budżecie (od 600 do 800 zł w zależności od źródła). Fajnie świeci w nocy, nie jest przesadnie duży, a bransoleta stosunkowo uniwersalna. Do bardziej casualowych kombinacji zakłada pasek NATO za kilkanaście pln i obniża formalność. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skalpel Posted May 15, 2015 Report Share Posted May 15, 2015 Dobrze gada, polać mu! Mam ten sam model. Kupiony na orientuhren.de moim zdaniem super pomysł jak na pierwszy w miarę uniwersalny porządny zegar. Ja swój w tym sklepie kupiłem chyba za 120 euro. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hargin Posted May 15, 2015 Report Share Posted May 15, 2015 To samo źródło - w 4 dni zegarek w u nabywcy, taniej w Europie nie znalazłem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Napoljon Posted May 15, 2015 Report Share Posted May 15, 2015 To samo źródło - w 4 dni zegarek w u nabywcy, taniej w Europie nie znalazłem Czy mógłbyś powiedzieć jak wyglada cała procedura związana z dodatkowymi opłatami? Czy tak jak opisuje kolega LXVII? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hargin Posted May 15, 2015 Report Share Posted May 15, 2015 Nie ma opłat - to dostawa wewnątrzunijna - brak cła, a vat płacisz przy zakupie. Jedna korekta. Ja kupowałem tu https://www.schoeneuhren.de - przesyłka free. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hargin Posted July 31, 2015 Report Share Posted July 31, 2015 http://www.tissot.ch/products/tissot-quickster/T0954101703701.html Fajny? ? zacząłeś już weekend? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kyle Posted July 31, 2015 Report Share Posted July 31, 2015 Niefajny, wg mnie słabo wygląda wąski bezel, jakoś mało męsko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eye_lip Posted March 18, 2016 Report Share Posted March 18, 2016 Nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sanctim Posted March 18, 2016 Report Share Posted March 18, 2016 Czy warto to chyba źle postawione pytanie, bardziej pasuje: Czy w tej cenie dostanę zegarek lepiej wyglądający z lepszym mechanizmem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts