frankenstein Napisano 31 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpień 2011 O ile mnie pamięć nie myli, jeśli nie uprzedzałeś o wykorzystaniu wersji audio w momencie nagrania, to musisz uzyskać zgodę przed umieszczeniem. To tak, by być w zgodzie z prawami autorskimi i osobistymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meqoq Napisano 31 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpień 2011 frankenstein napisał: O ile mnie pamięć nie myli, jeśli nie uprzedzałeś o wykorzystaniu wersji audio w momencie nagrania, to musisz uzyskać zgodę przed umieszczeniem. To tak, by być w zgodzie z prawami autorskimi i osobistymi Nie znam takiej wykładni. Co do praw autorskich, to sposób komunikacji nie ma tutaj znaczenia (choć sama koncepcja autorstwa wywiadu na gruncie pr. aut. dla mnie kuleje). Na gruncie prasowym jest taka zasada, ale w drugą stronę: Art. 14.1. Publikowanie lub rozpowszechnianie w inny sposób informacji utrwalonych za pomocą zapisów fonicznych i wizualnych wymaga zgody osób udzielających informacji. Autoryzacja nie wyróżnia formy, czyli jeśli rozmówca o to nie poprosił, to nie trzeba tego robić ani w wywiadzie mówionym, ani pisanym (nie wnikam tutaj, czy trzeba było mu to proponować). Jeśli chodzi o dobra osobiste, to wchodzi w grę ewentualnie uznanie, że głos jest dobrem osobistym i jego rozpowszechnienie będzie bezprawne, ale to bardzo skomplikowane i ewentualne szanse powodzenia powoda w sądzie są raczej nikłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 31 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpień 2011 Podcasty się gorzej komentuje (cytaty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meqoq Napisano 31 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpień 2011 pirat napisał: Podcasty się gorzej komentuje (cytaty)Ale my nie rozmawiamy czy lepszy podkast, czy tekst. My rozmawiamy, czy lepszy podkast, czy nic. Pisanie komentarzy z niczego jest jeszcze gorsze, o czym ostatnie wypadki nas świetnie przekonują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaki Napisano 31 Sierpień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpień 2011 Słuszna uwaga. Jeśli rozmówca nie wyrazi zgodę na publikację w wersji audio, to nie mogę tego zamieścić. Tak jak wywiad z Bauerem, który moim zdaniem było o niebo lepszy przed autoryzacją. Ale jeśli taka wola rozmówcy, trzeba ją uszanować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 31 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpień 2011 meqoq napisał: frankenstein napisał: O ile mnie pamięć nie myli, jeśli nie uprzedzałeś o wykorzystaniu wersji audio w momencie nagrania, to musisz uzyskać zgodę przed umieszczeniem. To tak, by być w zgodzie z prawami autorskimi i osobistymi Nie znam takiej wykładni. Co do praw autorskich, to sposób komunikacji nie ma tutaj znaczenia (choć sama koncepcja autorstwa wywiadu na gruncie pr. aut. dla mnie kuleje). Na gruncie prasowym jest taka zasada, ale w drugą stronę: Art. 14.1. Publikowanie lub rozpowszechnianie w inny sposób informacji utrwalonych za pomocą zapisów fonicznych i wizualnych wymaga zgody osób udzielających informacji. Autoryzacja nie wyróżnia formy, czyli jeśli rozmówca o to nie poprosił, to nie trzeba tego robić ani w wywiadzie mówionym, ani pisanym (nie wnikam tutaj, czy trzeba było mu to proponować). Jeśli chodzi o dobra osobiste, to wchodzi w grę ewentualnie uznanie, że głos jest dobrem osobistym i jego rozpowszechnienie będzie bezprawne, ale to bardzo skomplikowane i ewentualne szanse powodzenia powoda w sądzie są raczej nikłe.Nie chcę wchodzić w szczegóły, bo nie wiem jak Roman w ogóle zamierza to wykorzystać i nie znam tego również nawet we fragmencie. Głos i wypowiedź są dobrem osobistym, co prawda w tej chwili najbardziej naruszanym i nie chodzi mi wcale o internet. Po prostu sugeruję, żeby ktoś nie był zaskoczony, że nagranie z nim jest w internecie. W tej chwili mam do czynienia dużo z prawem autorskim (chodzi gł. o stare produkcje), więc wiem, że warto pewne rzeczy regulować zanim je się upubliczni. Co do postępowań w sprawach przed polskimi sądami, a w szczególności w sprawach dot. takich rzeczy to przed polskimi sądami dzieją się dziwne rzeczy, generalnie trzeci świat. Wiem co mówię, bo sam miałem sprawę ze słynnego art. 212 (wtedy jeszcze stary koedks), którą wytoczyła mi osoba skazana prawocnym wyrokiem i ścigana listem gończy. Z kolei ustawa prasowa jest taka jakby jej nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meqoq Napisano 31 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpień 2011 frankenstein napisał: Głos i wypowiedź są dobrem osobistym, co prawda w tej chwili najbardziej naruszanym i nie chodzi mi wcale o internet.Dobrem osobistym jest głos (wspomniałem już o tym). Sama wypowiedź już nie, choć może się zdarzyć, że jej rozpowszechnienie naruszy inne dobra mówiącego (m.in. po to wymyślono autoryzację). frankenstein napisał: W tej chwili mam do czynienia dużo z prawem autorskim (chodzi gł. o stare produkcje), więc wiem, że warto pewne rzeczy regulować zanim je się upubliczni.Co do tego pełna zgoda . frankenstein napisał: Z kolei ustawa prasowa jest taka jakby jej nie było.Bez przesady. Nie jest może idealna, ale 1. takiej jeszcze nie napisano, 2. jest lepsza niż większość projektów powstałych po '89 (i dlatego jeszcze jest), 3. jest stosunkowo użytecznym narzędziem w prowadzeniu sporu, niezależnie po której stronie się występuje. Żeby była jasność, nie bronię jej, ale nie mogę zgodzić się z twierdzeniem, że "jakby jej nie było". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 31 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpień 2011 meqoq napisał: Sama wypowiedź już nie, choć może się zdarzyć, że jej rozpowszechnienie naruszy inne dobra mówiącego (m.in. po to wymyślono autoryzację). (..) jest stosunkowo użytecznym narzędziem w prowadzeniu sporu, niezależnie po której stronie się występuje. Żeby była jasność, nie bronię jej, ale nie mogę zgodzić się z twierdzeniem, że "jakby jej nie było". 1. nie chcę wchodzić w szczegóły, bo to nie to forum, ale generalnie chodzi mi o skutki i sposób wykorzystania, a więc się mniej więcej zgadzamy. 2. nóż też jest użytecznym narzędziem prowadzenia sporu, ale znam lepsze i skuteczniejsze PS. co do projektów (niektórych!) mam odmienne zdanie, ale to kwestia na rozmowę przy kawie, do której mam nadzieję kiedyś dojdzie. Pozdrawiam przepraszając za OT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaki Napisano 23 Październik 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2011 Szarmant wystąpił wczoraj w Kurierze Warszawskim Od 8min42sek http://www.tvp.pl/warszawa/informacyjne ... 11/5517763 Jutro więcej o Szarmancie i Retro weekend także na TVP Warszawa w Qadrans qltury o 17.15 lub 18.15. Qadrans qltury z Szarmantem będzie również możliwy do obejrzenia od jutra w sieci http://www.tvp.pl/warszawa/kultura/qadrans-qltury Zapraszam do oglądania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4inHand Napisano 23 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2011 Brawo Roman! Chociaz meczylem sie 8 minut z jakas Pania, ktora mowi przez nos zeby zobaczyc Cie przez kilka sekund! No, ale zawsze cos! Go Szarmant! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NieMy Napisano 23 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2011 4inHand napisał: Brawo Roman! Chociaz meczylem sie 8 minut z jakas Pania, ktora mowi przez nos zeby zobaczyc Cie przez kilka sekund! No, ale zawsze cos! Go Szarmant! "Jakbyco" to działa przewijanie, przynajmniej u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaki Napisano 28 Październik 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2011 Zapraszam wszystkich do ogladania programu Kawa czy Herbata na TVP1 w poniedzialek 31.10 ok godziny 7.40 rano. Bedzie reportaz o Szarmancie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Nereusz Napisano 1 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Listopad 2011 Link do programu z Zakim: http://www.tvp.pl/styl-zycia/magazyny-s ... ni/5582418 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobe Napisano 1 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Listopad 2011 Szkoda, że tak króciutko. Cóż, prawa telewizji śniadaniowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gravis Napisano 1 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Listopad 2011 Spodziewałem się materiału trochę w innym stylu, ale i tak jest ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaki Napisano 1 Listopad 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Listopad 2011 Krótko, śniadaniowo ale do przyjęcia. Jak na pół roku istnienia bloga, nie mogę narzekać. W telewizji śniadaniowej nie ma miejsca na antropologiczne dyskusje na temat eleganckiego mężczyzny. No i oczywiście z tych wszystkich pytań najważniejsze było o kobietach, heh. Swoją drogą nie znałem terminu retro-nowocześni. Jest całkiem zgrabny. Niestety nie udało się przemycić nazwy bloga szarmant.pl, więc musieliśmy uciec się do dandys-elegant-walter szarmant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 1 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Listopad 2011 wyszło całkiem sympatycznie. pozdrawiam d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kynio Napisano 1 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Listopad 2011 zaki napisał: Krótko, śniadaniowo ale do przyjęcia. Jak na pół roku istnienia bloga, nie mogę narzekać. W telewizji śniadaniowej nie ma miejsca na antropologiczne dyskusje na temat eleganckiego mężczyzny. No i oczywiście z tych wszystkich pytań najważniejsze było o kobietach, heh. Swoją drogą nie znałem terminu retro-nowocześni. Jest całkiem zgrabny. Niestety nie udało się przemycić nazwy bloga szarmant.pl, więc musieliśmy uciec się do dandys-elegant-walter szarmant. Wystąpienie moim zdaniem bardzo udane. W programie nie podobało mi się postawienie stylu takiego jak Twój obok, a raczej wrzucenie go do worka z "modą na retro", w znaczeniu, że jest to tylko przemijający trend. A może ja jestem po prostu nadwrażliwy na tego typu sformułowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaki Napisano 1 Listopad 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Listopad 2011 Generalnie osoby prowadzące tego typu programy mają problem jak ugryźć męską klasyczną elegancję i przedstawić faceta zainteresowanego ubraniem. Jeżeli moda może mieć płeć, to na pewno byłaby kobietą. W przypadku mężczyzn jest wręcz niezalecane bycie modnym. My poszukujemy własnego stylu i staramy się być eleganckim. Tak czy siak mężczyzna w zestawie koordynowanym z krawatem i poszetką w sytuacji nieformalnej wywołuje u nas skojarzenia z retro i byciem vintage. Czy chcemy, tego czy nie, tak nas inni odbierają. Modne są dżinsy, podkoszulka i sneakersy i ewentualnie na to błyszcząca marynarka. Oczywiście mogłem zrezygnować z kaszkietu i kamizelki żeby zmniejszyć efekt retro, ale oba elementy są przede wszystkim praktyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sergiusz Napisano 1 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Listopad 2011 @Zaki Świetnie Pan wypadł! Popularyzacja Pańskiego bloga w TV wyjdzie Polakom na dobre . Oby więcej i częściej się Pan w mediach tradycyjnych pojawiał (nie tylko w TV). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaki Napisano 1 Listopad 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Listopad 2011 Dziękuję za miłe słowa. Wszystko tak naprawdę zależy od osób prowadzących tego typu programy, a ja "wejść" do mediów nie posiadam. Jeśli będą zaproszenia, to chętnie będę się pojawiać i szokować "rekreacyjnym wyglądem pod krawatem". a może reakcyjnym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 22 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2012 NEW! SZARMANT został angielskojęzycznym DANDYSEM: http://www.thefinedandy.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dsc Napisano 23 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2012 Milo widziec strone w tlumaczeniu, czasami zdarzaja sie pewne niedociagniecia (ah te articles:)) i zdania potrafia byc dziwacznie krotkie, ale oceniam na plus. Pozdrawiam, dsc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaki Napisano 23 Styczeń 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2012 Nie jest lekko z tym pisaniem po angielsku. Bym powiedział, że droga przez mękę. Tym bardziej, że wymaga to nie tylko doskonałego angielskiego ,ale także erudycji. W końcu to pisanie o stylu i elegancji. Ale próbuję. W świecie nauki jeśli nie piszesz po angielsku, nie istniejesz. To samo w świecie "eleganckich" blogerów. Z powodów językowych na blogu anglojęzycznym kładę nacisk na zdjęcia i krótkie wpisy. Z autorami anglojęzycznymi z London Lounge nie mam szans z językowego punktu widzenia. Na szczęście równie ważna jest oprawa wizualna. W bonusie dla polskich czytelników będą pojawiać się tam dodatkowe zdjęcia z sesji, więc zachęcam do monitorowania i bloga anglojęzycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dsc Napisano 23 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2012 To poprostu przychodzi z czasem, im wiecej sie pisze tym mniej czlowiek tlumaczy z polskiego, a wiecej skleca zdania w glowie od razu w jezyku angielskim. To samo jest zreszta z mowieniem, tyle, ze oczywiscie przy pisaniu mamy czas na poprawki:D Pozdrawiam, dsc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi