Skocz do zawartości

Muzyka dla naszych uszu

booe

Rekomendowane odpowiedzi

A ja Panowie w ten mglisty poranek proponuje coś takiego :

Rewelacja! Damian Marley i Nas użyli tego jako sampla na swojej wspólnej płycie

, nawet nie przyszło mi na myśl żeby to sprawdzić - rewelacyjny kawałek!. Sam utwór nie za bardzo ma cokolwiek wspólnego z muzyką prezentowaną na ogół w tym temacie, ale chyba warto usłyszeć, w jaki ciekawy sposób czasami muzyka może być reinterpretowana i zyskiwać nowy wymiar. Wyborny przykład ciągłości sztuki.

Przypomina mi trochę Avishai Cohen.

ad. Dr Kilroy

Nawiasem mówiąc, minimalizm był sporą inspiracją dla twórców muzyki elektronicznej lat, powiedzmy, 90. Co oczywiście ma wpływ również na muzykę dzisiejszą.

A ja Panowie w ten mglisty poranek proponuje coś takiego :

Rewelacja! Damian Marley i Nas użyli tego jako sampla na swojej wspólnej płycie

, nawet nie przyszło mi na myśl żeby to sprawdzić - rewelacyjny kawałek!. Sam utwór nie za bardzo ma cokolwiek wspólnego z muzyką prezentowaną na ogół w tym temacie, ale chyba warto usłyszeć, w jaki ciekawy sposób czasami muzyka może być reinterpretowana i zyskiwać nowy wymiar. Wyborny przykład ciągłości sztuki.

Przypomina mi trochę Avishai Cohen.

ad. Dr Kilroy

Nawiasem mówiąc, minimalizm był sporą inspiracją dla twórców muzyki elektronicznej lat, powiedzmy, 90. Co oczywiście ma wpływ również na muzykę dzisiejszą.

Mulatu Astatke jest genialnym muzykiem. Byłam na jego koncercie, jeśli będzie Panowie mieli okazje to polecam. Trafiłam na jego twórczość dzięki filmowi "Broken flowers"

Ciekawe :) To są głównie triole (wokal) nałożone na rytm 4/4 (perkusja).

Jeśli lubisz zabawy z nieparzystymi podziałami rytmicznymi, tu masz teoretycznie połykane szesnastki (15/16, 17/16), ale w sumie okazuje się, że całość da się zapisać w 4/4 :D

Vinnie Colauita - I'm Tweaked

http://youtu.be/OlOU2X1hn6c

ad. Dr Kilroy

Akurat Adams, jak mi się wydaje, jest z tych mniej minimalistycznych minimalistów. :) Glass i Reich to takie nazwiska, które kojarzą mi się z minimalizmem, takim "czystym", natomiast Adams, moim zdaniem, czerpie też sporo innych rodzajów muzyki, np. twórczości Ivesa czy Słonimskiego.

Pozdrawiam, Dr

Dziś polecam to:

i to

http://www.youtube.com/watch?v=4HPduuPI ... re=related

Doktorze, polecam. Chyba jednak go nie doceniałem. Z drugiej strony Symfonia nr 3 zupełnie mi się nie podoba. Czekam na wolną chwilę, żeby zabrać się za resztę. Co do Williamsa, na razie przerobiłem 1, 7 i 4. Czwórka zdecydowanie najlepsza, i tu niespodzianka, do tej pory to 7 zwracała moją szczególną uwagę.

Dziś polecam to:

i to

http://www.youtube.com/watch?v=4HPduuPI ... re=related

Doktorze, polecam. Chyba jednak go nie doceniałem. Z drugiej strony Symfonia nr 3 zupełnie mi się nie podoba. Czekam na wolną chwilę, żeby zabrać się za resztę.

Dziękuję! Pewnie wypróbuję, bo jestem nieco chory i mam sporo wolnego czasu. :roll:

Co do Williamsa, na razie przerobiłem 1, 7 i 4. Czwórka zdecydowanie najlepsza, i tu niespodzianka, do tej pory to 7 zwracała moją szczególną uwagę.

Też wczoraj słuchałem czwartej, mój ulubiony fragment to zdecydowanie niespodziewanie liryczny drugi temat z pierwszej części, grany na skrzypcach. Następnym razem zwróć na niego uwagę. ;)

Jeśli podobają Ci się czwarta i siódma, to prawdopodobnie przypadną Ci do gustu także szósta i dziewiąta.

Pozdrawiam, Dr

Proszę o większy odzew. :) Chyba muzyka, o której ostatnio pisałem, nie jest aż tak trudna. ;)

Dziś są 75. urodziny Nikołaja Kapustina, więc może zapoznajmy się z kilkoma z jego ośmiu etiud koncertowych:

1. Preludium (link)

3. Toccatina (link)

4. Wospominanje ;) (link)

6. Pastorale (link)

7. Intermezzo (link)

Płyty z jego muzyką stanowią rzadkość, szczególnie, gdy "Kapustin igrajet Kapustina", a jest to preferowane. :) Stąd więc być może będą stanowić mój gwiazdkowy prezent. ;)

Pozdrawiam, Dr

Są lepsze słowa i na pewno bliższe rzeczywistości. Mam kolegę ze licealnej ławy, który ma czelność mienić się "pedagogiem", choć jest po prostu lektorem, bywał nauczycielem. Podobnie ze wszystkimi finansowymi "specjalistami" i "ekspertami" w każdym oddziale banku.

Może i jestem przewrażliwiony językowo, ale onomastyka, a konkretniej (z braku lepszego słowa) profesjonimy, dewaluują się.

PS Jakby co możemy przerzucić ten OT do tematu o poprawności językowej.

Pewnie masz rację, ale to już tak jest współcześnie w języku że wszystko się dewaluuje, wystarczy włączyć telewizor, serialowy pseudo-aktor jest od razu "gwiazdą", marna piosenkarka jest "artystką" (Wszak artystą się bywa, a nie jest, ale to już inna kwestia), a Radosław Majdan jest "ekspertem" i to od wszystkiego, nie tylko piłki nożnej.

A żeby całkiem nie of-topować to jakaś muzyka, kolejna odmiana rocka progresywnego, tym razem tzw Zeuhl i jego twórca i główny przedstawiciel, francuski zespół Magma:

http://www.youtube.com/watch?v=g9A-gPOq1OQ

Mój znajomy kiedyś stwierdził że oni i zespół Gentle Giant to wyjątek w muzyce rockowej, bo jako jedyni brzmią jakby jakiś kompozytor muzyki dawnej (czyt "poważnej") wziął się za komponowanie rocka.