pewienpan.pl Napisano 15 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2012 Dla mnie muzyka musi mieć duszę, naturalność. Najwiecej tych cech odnajduję w muzyce jazzowej. Ostatnio odkryłem Monikę Borzym. To młoda i bardzo zdolna polska artystka, którą zachwycają się już nawet w USA choć płyta miała premierę pod koniec ubiegłego roku. Debiutancka płyta pod tytułem Girl Talk to jazzowe aranżacje utworów, które pierwotnie pochodzą z bardzo odmiennych gatunków. Serdecznie polecam anielski głos tej wokalistki, a szczególnie utwór Dido pt.: Thank You. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkrol Napisano 16 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2012 Czy polecicie mi jakiś kompozytorów muzyki klasycznej, jednak jakiejś bardziej żywiołowej, dynamicznej niż stereotypowe pojęcie. Zacząłem od klasyków typu Vivaldi, u którego "coś się dzieje". Jestem trochę zainspirowany też takimi płytami jak "Chris Botti in Boston" czy "Phoneheads with Dusseldorf Orchestra". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 16 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2012 Co przez to rozumiesz? Każdy kompozytor pisał zarówno wolne, jak i szybsze utwory, chociażby dlatego, że większość form, jak np. symfonia czy koncert, jest oparta na kontraście (naprzemienne występowanie części szybkich i wolnych). Może wymień przykłady tych utworów prezentujących mało żywiołowy i mało dynamiczny stereotyp muzyki klasycznej, żebym wiedział, czego Ci nie proponować. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkrol Napisano 16 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2012 Co przez to rozumiesz? Każdy kompozytor pisał zarówno wolne, jak i szybsze utwory, chociażby dlatego, że większość form, jak np. symfonia czy koncert, jest oparta na kontraście (naprzemienne występowanie części szybkich i wolnych). Może wymień przykłady tych utworów prezentujących mało żywiołowy i mało dynamiczny stereotyp muzyki klasycznej, żebym wiedział, czego Ci nie proponować. Oj, obawiam się, że zginę wtedy pod natłokiem tonacji i numerów To pokaż może 3 najfajniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 16 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2012 No wiesz, moje trzy ulubione utwory? To bardzo trudna sprawa dla mnie, wolę wymieniać kompozytorów. No ale dobrze, na początku spróbuj tego (nie trzy, ale po jednej z każdej epoki, żebyś wybrał ulubioną ): 1. Barok - słuchałeś już Vivaldiego, Haendel może zbyt sztywny biorąc pod uwagę te cechy, które wymieniłeś, może w takim razie Bach: Koncert na obój miłosny A dur BWV 1055 część III 2. Klasycyzm - sam niewiele słucham z tego okresu, ale może to: Mozart - Koncert podwójny na flet i harfę C dur KV 299 - część III (one z reguły są najszybsze ) To może nie do końca na poważnie, ale: (sprawdź też Menuet - może nie jest żywiołowy, ale jest w nim całkiem zabawny żart z waltorniami ) 3. Romantyzm - tu jest bardzo dużo, ale spróbuję się ograniczyć. Schumann - to mój ulubiony kompozytor romantyczny, ale jego muzyka jest przez niektórych uważana za nudną. Saint-Saens - mój ulubiony kompozytor romantyczny orkiestrowy. 4. Dwudziesty wiek - tutaj mam czterech ulubionych. Trochę więcej niż trzy, ale przynajmniej możesz wybrać to, co najbardziej Ci się spodoba. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 17 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2012 Mam nadzieję, że Cię nie zniechęciłem. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masoneryk Napisano 22 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2012 Wczoraj usłyszałem tę piosenkę w radiu i od razu pomyślałem, że może spodoba się kilku miłośnikom butów z forum:) http://www.youtube.com/watch?v=h27gjcJKmRI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 23 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2012 Ciekawy dodatek do IMSLP (Międzynarodowej Biblioteki Partytur Muzycznych) - nagrania transkrypcji na fortepian solo kilku piosenek George'a Gershwina w wykonaniu samego kompozytora. Na kilku nagraniach słychać nieco skrzypienie płyty, ale muzyka odciąga od niego uwagę. Do ściągnięcia z linków poniżej (dla ostrożnych - poświadczam o bezpieczeństwie ściągania z tej strony ): Swanee Maybe, Someone to Watch over Me, Do Do Do, Clap yo' Hands That Certain Feeling, When do we Dance?, Looking for a Boy, Sweet and Low Down, That Certain Feeling (inna wersja - nagranie wątpliwej jakości ) Trzy Preludia (to nie piosenki, ale też w wykonaniu Gershwina) Mam nadzieję, że komuś się to spodoba. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 28 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2012 Może coś innego Messiaena: Le banquet celeste: Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tabletka Napisano 1 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2012 Dziś przypada 75 rocznica powstania Programu 2 Polskiego Radia. Nienawidzę tego radia bo straciłem resztki tolerancji dla rytmów nadawanych w komercyjnej części eteru. Tam można na swoje nieszczęście zakochać się w klasyce, ale również w muzyce ludowej... a nawet (o zgrozo!) w muzyce nowoczesnej. http://www.polskieradio.pl/8,Dwojka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 5 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 5 Marzec 2012 Kolejny wpis o tematyce muzycznej na Formal Style: Link Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maldoror Napisano 8 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2012 Może ktoś lubuje się w mrocznym jazzie z elementami elektroniki ? Np.: The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble Pozdrawiam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NieMy Napisano 8 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2012 Z okazji Dnia Kobit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 20 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2012 Belgijski skrzypek Arthur Grumiaux gra Sonatę skrzypcową nr 2 Maurycego Ravela (przy fortepianie Isztwan Hajdu): Polecam zwłaszcza część II. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 21 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2012 Tak się składa, że dziś wypadają urodziny trzech muzyków. Pierwszy z nich to Arthur Grumiaux, o którym napisałem wczoraj w poście powyżej (zupełny zbieg okoliczności!). Drugi to Modest Musorgski, kompozytor słynnych "Obrazków z Wystawy". Moją ulubioną częścią tej suity jest numer 6 - Samuel Goldenberg i Szmul, ale myślę, że w tym wypadku odpowiedniejsza będzie Promenada. Trzecia postać to jeden z najwybitniejszych muzyków wszech czasów - oczywiście Jan Sebastian Bach. Z tej okazji: Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 23 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2012 Pozwolicie Koledzy, że nieco zaburzę naszą "playlistę" zebrało mi się na wspomnienie starych dobrych czasów ... ja wiem, że więcej wśród nas młodszych roczników ... ale może ktoś z Was pamięta ARMIĘ ??? To była muza Specjalnie z dedykacją dla tych którzy nie znają ... Opowieść zimowa http://www.youtube.com/watch?v=GeeNEQZO ... re=related Trzy bajki http://www.youtube.com/watch?v=8BfonLd6 ... re=related Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 31 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2012 Następny mało znany kompozytor na Formal Style: Link Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 1 Kwiecień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2012 Z okazji Prima Aprilis - . Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 1 Kwiecień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2012 Doktorze, podczas koncertu przyszedł mi pomysł na wpis do Twojego blogu, który byłby połączeniem Twoich dwóch pasji - strój formalny orkiestry oraz dyrygenta Co Ty na to? Przy okazji - jak powinna być ubrana orkiestra/chór, gdy koncert odbywa się przed 18? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 2 Kwiecień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2012 Na jakim koncercie byłeś? Co do samego pomysłu, to musiałbym chyba po prostu przedstawić zasady dotyczące stroju wieczorowego. Jeśli masz jakiś pomysł, co innego mógłbym zawrzeć w takim wpisie, to daj mi znać. Orkiestra na koncercie dziennym powinna być ubrana (jak z resztą na Wiedeńskim Koncercie Noworocznym) w żakiety lub strollery. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 2 Kwiecień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2012 Cóż... orkiestra była ubrana w czarne smokingi i czarne wiązane muchy. Dyrygent miał na sobie frak, koszulę z łamanym kołnierzykiem i czarną wiązaną muchę. Chór był ubrany w smokingi i bordowe niewiązane muchy oraz różnie ułożone poszetki z tego samego materiału i tego samego koloru. Jednak ponieważ zarówno chór, jak i orkiestra są i amatorskie, i lokalne, i niedofinansowane, nie spodziewam się, żeby mieli rozbudowaną garderobę, ani żeby przykładali dużą wagę do odpowiedniej formalności ubioru. Chociaż cholera powinni... Mam wrażenie (może mylne), że akurat chór może sobie pozwolić na większą swobodę w kwestii ubioru, szczególnie kobiety. Moja siostra śpiewa w chórze Akademii Morskiej i tam faceci mają fajne mundury Może obok znanych kompozytorów przedstawisz sylwetki znanych dyrygentów, w tym analizę ich ubioru? Do tego zdjęcia ze znanych bali, w tym historycznych. Co do koncertu - zadam Ci zagadkę. Co mogli grać, jeśli koncert odbył się w kościele w Niedzielę Męki Pańskiej (palmową)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 2 Kwiecień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2012 Zobaczymy, może coś napiszę odnośnie do stroju muzyków. Hm, skoro grali w Niedzielę Palmową, to zapewne jakaś Pasja. Bardzo prawdopodobne, że to któraś z Pasji Bacha. Jeżeli do tej pory miałem rację, to dalej raczej nie mam żadnych wskazówek; będę strzelał. Czy to może Pasja wg. św. Mateusza? Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 2 Kwiecień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2012 W kwestii muzyki klasycznej jestem amatorem w obu znaczeniach tego słowa, więc pewnie przesadziłem z oczywistością tej zagadki, sorry To było "Requiem" Mozarta (+ Süssmayra, oddajmy mu należne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 3 Kwiecień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2012 Szkoda, lubię Pasję. Ale Requiem też dobry. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 7 Kwiecień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2012 Przejrzałem cały wątek i czyżby wśród forumowiczów nie było miłośników opery? Co prawda Dr Kilroy wymienił Verdiego, Rossiniego, Beethovena czy Mozarta, ale wnioskuję z jego postów, że chyba bardziej chodziło mu o ich twórczość nie operową. Prawda Doktorze? Moim ulubionym kompozytorem operowym jest Puccini. Ostatnio natomiast po kilku latach wróciłem do "Rycerskości wieśniaczej" Mascaniego i przyznam, że wcześniej jej nie doceniałem, albo gust mi się trochę zmienił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi