Loom Napisano 17 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 17 Maj 2013 Zgadzam się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 20 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Maj 2013 "Zwykły garnitur zamienia w strój na specjalne okazje. Najprostszym rozwiązaniem będzie wybór kamizelki z tego samego materiału co reszta zestawu. Ale kamizelka pozostawia nam większe pole manewru. Osobiście uważam, że na ślub warto zdecydować się na kamizelkę kontrastującą. I nią właśnie można dowolnie kształtować charakter całego zestawu, w zależności od tego jaką konwencję ma ślub.Na ślub w katerze, z chórem śpiewającym do mszy, zaproponowałbym po prostu kamizelkę popielatą, ewentualnie w kratę księcia Walii. Stworzy piękny, prosty, zanurzony w tradycji zestaw. W pewnym sensie zbliży zestaw do morning coat, do którego zawsze nosimy kontrastującą kamizelkę." Więcej na macaronitomato 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 20 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Maj 2013 "Po wakacjach Macaroni Tomato ruszy w całkiem nowej odsłonie. " Resztkami sił wierzę, że nowa odsłona bloga będzie wiązała się z częstymi i dobrymi wpisami... /-/ Były Uzależniony 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 21 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Maj 2013 Faktycznie ładna ta kamizelka. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bluetake Napisano 7 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2013 Zaczynam domykać temat mojego ślubnego wdzianka, i potrzebuję małej porady. Garnitur w kolorze długo szukanym (wszędzie oferowali granatowy w odcieniu czerni). Do kompletu brakuje tylko poszetki (na zdjęciu zwykła jedwabna, ale zbyt żółta) oraz jasnej kamizelki (jutro zaczynam jej "produkcję"). To właśnie w temacie kamizelki mam największy dylemat, zakładam, że będzie z fresco lub tropicu- by się nie ugotować. Na co powinienem zwrócić uwagę przy składaniu zamówienia? Jakieś sugestię, co do rozwiązań lb kolorów? Trochę boje się odważnej kraty, więc chyba będzie to gładka tkanina. Z góry dziękuję za wszelkie uwagi, co do mojego zestawu. W całej okazałości (wiązanie krawata- tragedia..): Detale: p.s. Jeśli kogokolwiek to interesuje to garnitur z wieszaka kupiony w Albione- wełna 150, dosyć cienka. W stanie na zdjęciu jest bez jakichkolwiek przeróbek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 7 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2013 Krawat zlewa się z koszulą i robi się "ślubnie". Postarałbym się o krawat bardziej kontrastujący (np. srebrny). Kamizelkę zamówiłbym albo awangardową (w stylu z postu Macaroniego) albo wcale - jasna kamizelka tylko pociągnie zestaw w stronę "mody ślubnej" Poszetka - tu nie ma innej opcji - biały len, goździk do butonierki, nogawki i (chyba) rękawy do skrócenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 7 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2013 Popieram - krawat szary, granatowy itp., nie taki jasny. Rękawy wg mnie dobre, spodnie do skrócenia i (ewentualnie) lekkiego zwężenia na dole. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał1969 Napisano 8 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2013 Krawat zlewa się z koszulą i robi się "ślubnie". Postarałbym się o krawat bardziej kontrastujący (np. srebrny). Kamizelkę zamówiłbym albo awangardową (w stylu z postu Macaroniego) albo wcale - jasna kamizelka tylko pociągnie zestaw w stronę "mody ślubnej" Poszetka - tu nie ma innej opcji - biały len, goździk do butonierki, nogawki i (chyba) rękawy do skrócenia. Dlaczego poszetka nie może być bawełniana, a kamizelka żakietowa (szara, żółta)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 8 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2013 Michał, dyskusje o materiale na poszetki były już na forum. Oczywiście możesz włożyć bawełnianą (albo taką bawełnianą udającą len ) do kieszonki ale len jest fajniejszy, msz, przede wszystkim ze względu na splot i fakturę materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 8 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2013 Len wprowadzi nowa fakture, poszetka nie bedzie wygladac jak zrobiona z kawalka koszuli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 8 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2013 Zwęzić spodnie poniżej kolana i koniecznie mniejszy węzeł. Swoją drogą bardzo dobrze leży ten garnitur jak na produkt z wieszaka i bez żadnych przeróbek. Jedynie marynarka mogłaby być dłuższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał1969 Napisano 8 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2013 Przepraszam, jeśli dubluję dyskusję o poszetkach. Nie zgadzam się po prostu z tym, że len i "nie ma innej opcji". Po pierwsze, z większej odległości nie da się nawet stwierdzić, co to jest za materiał. Mogłaby to być nawet wiskoza. Po drugie, wolę bawełnę, bo jest bielsza. Len mimo usilnego stosowanie detergentów, barwników i innych nie jest w stanie dorównać kolorem do śnieżnej bieli bawełny. Generalnie myślę, że to jest kwestia gustu i osobistego wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigbadwoof Napisano 8 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2013 (...)Generalnie myślę, że to jest kwestia gustu (...) Myślę, że lepiej tego ująć nie można 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abishai Napisano 8 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2013 .... Jakieś sugestię, co do rozwiązań lb kolorów? Trochę boje się odważnej kraty, więc chyba będzie to gładka tkanina. Z góry dziękuję za wszelkie uwagi, co do mojego zestawu.... Czy przypadkiem "mniej biała" koszula niż śnieżnobiała nie byłaby lepsza(zakładam że typ urody jest mało kontrastowy, oczywiście cieżko to ocenić po zdjęciu)? (Mówiąc precyzyjniej chodzi mi o tak zwane Écru.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 8 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2013 Ecru ... nie, nie byłaby lepsza. Koszule ecru to fatalny pomysł "biznesu ślubnego". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 8 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2013 Michał, generalnie Twoja sprawa co włożysz do kieszonki. Po pierwsze, z większej odległości nie da się nawet stwierdzić, co to jest za materiał. Będąc panem młodym nie zawsze można ustawić się z dala od wiwatującego tłumu Czasami trzeba przyjąć życzenia, gratulacje etc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 8 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2013 Michał, czy też wkrótce bierzesz ślub, czy tylko tak chciałeś pogadać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abishai Napisano 8 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2013 Ecru ... nie, nie byłaby lepsza. Koszule ecru to fatalny pomysł "biznesu ślubnego". "Ślubne Ecru" czyli kolor zbliżony do żółtego to nie do końca dobry pomysł. Ecru rozumiane jako jasny odcień beżu może być(dla niektórych) lepszym rozwiązaniem niż czysta biel. W praktyce chodzi mi o koszule "mniej białą" niż ta widoczna na zdjęciach. Twierdzę że może być to dobry pomysł, ponieważ prezentowany zestaw wydaje się zbyt mocno kontrastowy dla domniemanego typu urody. Oczywiście za sprawą zdjęcia i cenzury nie wiemy jak sytuacja wygląda na żywo Nie piszę tego jako "wybitny teoretyk", mam mało kontrastową urodę i wydaje mi się że śnieżna biel mi nie służy tak dobrze jak ta "dyskretna"(oczywiście w zestawieniu z ciemniejszymi kolorami). Dowcip polega na tym że ciężko to uchwycić (kiepskim, np. moim) aparatem, czego żałuję bo na poparcie mojej tezy mam tylko tekst a tego typu problem jest dla większości ludzi abstrakcyjny. Swoją drogą faktyczną długość rękawów marynarki ciężko ocenić przy lekko zgiętych łokciach, możliwe że zakrywają mankiety koszuli w (bardziej naturalnej pozycji). P.S.:Moja robocza hipoteza odnośnie genezy wypaczenia terminu Ecru, przez branżę ślubną, jest następująca: Popularne suknie szyte są z kiepskiego materiału, łatwo w tym wypadku o zakłamanie barw, a ponieważ mamy również modę na wspólny motyw kolorystyczny, to w efekcie ten niefortunny odcień przeszedł do ślubnej mody męskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bluetake Napisano 8 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2013 Krawat zlewa się z koszulą i robi się "ślubnie". Postarałbym się o krawat bardziej kontrastujący (np. srebrny). Kamizelkę zamówiłbym albo awangardową (w stylu z postu Macaroniego) albo wcale - jasna kamizelka tylko pociągnie zestaw w stronę "mody ślubnej" Poszetka - tu nie ma innej opcji - biały len, goździk do butonierki, nogawki i (chyba) rękawy do skrócenia. Rękawy są dobrej długości (kwestia ułożenia rąk). Nogawki faktycznie trochę skrócę. Zwęzić spodnie poniżej kolana i koniecznie mniejszy węzeł. Swoją drogą bardzo dobrze leży ten garnitur jak na produkt z wieszaka i bez żadnych przeróbek. Jedynie marynarka mogłaby być dłuższa. Dziękuję, wybierany zgodnie z zasadami, tylko w tym sklepie marynarki leżały poprawnie na mnie. Przy dłuższej marynarce pojawiał się problem rękawów, a ta i tak sięga teoretycznie tam gdzie ma sięgać. Zwężenie nogawek? To muszę przemyśleć faktycznie. Czy przypadkiem "mniej biała" koszula niż śnieżnobiała nie byłaby lepsza(zakładam że typ urody jest mało kontrastowy, oczywiście cieżko to ocenić po zdjęciu)? (Mówiąc precyzyjniej chodzi mi o tak zwane Écru.) Ta koszula nie jest śnieżno biała, to jest "kość słoniowa- ivory", ma to do siebie, że do czasu zestawienia go z śnieżną bielą wygląda na biały. Dla mnie to taki śmietanowy kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal1969 Napisano 9 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Lipiec 2013 Michał, czy też wkrótce bierzesz ślub, czy tylko tak chciałeś pogadać? Tak chciałem pogadać Lubię gadać. A jak ktoś tu gada, to musi ślub brać? Sam miałem na swoim ślubie lnianą poszetkę, ale uważam, że bawełna może być pod pewnymi względami lepsza. Chociażby dlatego, że jest bielsza. Choćby nie wiadomo jak wybielić len, to bawełna ma szansę być jaśniejszą bielą. W zależności od rodzaju bawełny może również odróżniać się od faktury bawełnianej koszuli. W końcu bawełna bawełnie nierówna. Mam wrażenie, że ktoś kiedyś na forum gdzieś napisał, że bawełniana poszetka wygląda jak wycięta z koszuli i teraz niektórzy powtarzają to niemal tak samo jak twierdzenie, że przy białej koszuli pana młodego suknia ecru będzie "brudna". Ciężar jednego i drugiego argumentu jest bardzo podobny. Uważam po prostu, że lansowanie tezy, iż tylko len w przypadku poszetki jest szukaniem sztywnej zasady tam, gdzie wcale nie jest konieczna. Dużo ważniejsza jest moim zdaniem sprawa kamizelki, która dobrze by było, gdyby na ślubie się pojawiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 9 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Lipiec 2013 Ale o co Ci właściwie chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal1969 Napisano 10 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 10 Lipiec 2013 Ale o co Ci właściwie chodzi? O to, że do eleganckiego stroju biała poszetka może być bawełniana, a lniana nie jest jedyną opcją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 10 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 10 Lipiec 2013 Zgadzam się, może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekdyl Napisano 19 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Lipiec 2013 Zamiast krawata lub muchy mozna załozyć ascot. Sa teraz bardzo modne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 19 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Lipiec 2013 Myślę że już czas na: (Janie, gdzie przelać tantiemy?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi