Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Różnie można opisać te kolory. :) Ja na przykład najbardziej dostrzegam w nich nutę czerwieni i pozostaję przy nazwie "kolor rokokowych obić". ;)

Pozdrawiam, Dr

PS Jeszcze zobaczę na innym komputerze i dam znać. :P

Opublikowano

Mnie wydaje się, że jest wprost przeciwnie, a trochę znam się na strojach ślubnych. :) Poszetka właśnie wydaje mi się niezbyt pasująca do stroju bardziej formalnego (jest niebiesko-brązowa, tak?). Proponowałbym poszetkę białą, lnianą, najbardziej oficjalną. Natomiast muszka, jak mi się zdaje, jest bardzo odpowiednia do stroju ślubnego, o ile zdjęcie dobrze oddaje jej kolor. Mnie wydaje się, że jest ona w kolorze piaskowoczerwonym, piaskoworóżowym, w stylu obić rokokowych mebli. :) Taki kolor oraz wzór tej muszki wydają mi się bardzo dobre, nawiązują nieco do strojów dziewiętnastowiecznych. Natomiast jeśli mucha jest brązowa, to faktycznie pasuje dość średnio. ;)

Alternatywnie, jeśli zmieniłeś już zdanie co do muszki, na ślub zazwyczaj najlepsza jest srebrna lub czarno-biała, w drobny wzór.

Czy w skład Twojego stroju będzie też wchodziła kamizelka? Bo w tym polu też jestem w stanie doradzić. ;)

Pozdrawiam, Dr

Na chwilę obecną kamizelki nie mam w planach choć finalny skład mojej garderoby weselnej pewnie się jeszcze zmieni, na chwilę obecną chcę wybrać poszetkę i muchę. Co do niej to faktycznie kolor to beż/ecru a wzór powiedziałbym kwiatowy a nie jak ktoś pisał "kropki".

Opublikowano

Podtrzymuję moje zdanie - poszetka biała, lniana, muszka srebrna lub czarno-biała w drobny wzór. To najbardziej tradycyjny zestaw ślubny. Oczywiście jeśli masz jakieś preferencje, to można by je wziąć pod uwagę. ;)

Pozdrawiam, Dr

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Pirat, zgoda, ale tu mamy konkretny kontekst. Świadek, ślub. Biały len będzie dobrym pomysłem. Zresztą w sumie tu zasada "poszetka kolorystycznie do krawata" też obowiązuje. Biała pasuje do wszystkiego. :D

Opublikowano

Podtrzymuję moje zdanie - poszetka biała, lniana, muszka srebrna lub czarno-biała w drobny wzór. To najbardziej tradycyjny zestaw ślubny. Oczywiście jeśli masz jakieś preferencje, to można by je wziąć pod uwagę. ;)

Pozdrawiam, Dr

Właśnie chodzi mi o to, czy jest jakaś kombinacja kolorów poszetka/muszka którą mógłbym zastąpić tradycyjne czerń/biel i wyglądać przy tym elegancko i taktownie. Rozumiem, że zestaw który podesłałem zbytnio nie pasuje dla pana młodego.

Opublikowano

Czerń i biel to niekoniecznie tradycyjne kolory na ślub dzienny. Wówczas królują szarości. :) Co do poszetki to naprawdę, najlepsza będzie biała. Z muszką można kombinować - srebrna, czarno-biała, granatowa, pastelowe kolory też mają szansę wyglądać dobrze. Nie polecam za to bordowej gładkiej satyny - najczęściej takie muchy widuje się w wersji fabrycznie zawiązanej i z taką quasi-muchą będzie się kojarzyć. ;)

Pozdrawiam, Dr

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Widziałem taki bordowy zestawik poszetka /mucha i dość dziwnie pan młody wyglądał. Więc w tym temacie mniej więcej sobie już poukładałem, teraz mam problem z koszulą a konkretnie nie wiem jaki kołnierzyk wybrać, szczerze mówiąc to łamany mi się w ogóle nie podoba wolałbym np. włoski. Co doradzacie, który będzie odpowiedni do muchy ?

Opublikowano

Widziałem taki bordowy zestawik poszetka /mucha i dość dziwnie pan młody wyglądał. Więc w tym temacie mniej więcej sobie już poukładałem, teraz mam problem z koszulą a konkretnie nie wiem jaki kołnierzyk wybrać, szczerze mówiąc to łamany mi się w ogóle nie podoba wolałbym np. włoski. Co doradzacie, który będzie odpowiedni do muchy ?

Więc wybierz np. włoski. Będzie to świetny wybór w szczególności, że planujesz garnitur.

Poza tym o koszulach wizytowych możesz poczytać u Romana: http://www.szarmant.pl/koszula-smokingo ... a-wizytowa

Opublikowano

Łamany nie jest odpowiedni, jeśli Twój strój jest współczesny stylistycznie i nie jest ani frakiem, ani smokingiem. ;) Wykładany będzie w porządku. Kolor oczywiście biały. :)

Pozdrawiam, Dr

Opublikowano

Łamany nie jest odpowiedni, jeśli Twój strój jest współczesny stylistycznie i nie jest ani frakiem, ani smokingiem. ;) Wykładany będzie w porządku. Kolor oczywiście biały. :)

Pozdrawiam, Dr

Doktorze dodaj na wszelki wypadek, że kolor biały nie odnosi się tylko do kołnierzyka ale całej koszuli :D
Opublikowano

Pozdrawiam, Dr

Doktorze dodaj na wszelki wypadek, że kolor biały nie odnosi się tylko do kołnierzyka ale całej koszuli :D

Panowie, bez przesady. ;)

Opublikowano

No ale w sumie istnieją koszule z białym kołnierzykiem i mankietami, a resztą w innym kolorze i na dodatek są dość formalne, ale nie nadają się za bardzo do stroju ślubnego, więc lepiej jednak uściślić wypowiedź. ;)

Pozdrawiam, Dr