Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Whitesnake Napisano 10 Grudzień 2014 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2014 Bałem się trochę o dopasowanie bo zamawianie na odległość, jedynie na podstawie wymiarów stopy, różnie się kończy. Na szczęście, wszystko się udało. But jest dopasowany niemal jak szyty na miarę zdejmowaną przez szewca. Mocny chwyt w kostce, trochę swobody w palcach, tak jak powinno być. Wyglądu i doboru materiałów nie poddaje ocenie, bo to taka moja własna wizja na podstawie tego, czego mi brakuje w szafie. Pewnie pojedyncza podeszwa i skóra w koniaku nadałaby butom bardziej elegancki wygląd, ale przy prawie 2m wzrostu szukam mocnej podstawy, więc jestem fanem szycia norweskiego w każdym casualowym bucie. A kolor jak kolor, unikałem długo "nudnego" brązu i jak przyszła jesień okazało się, że prawie "nie mam co na siebie włożyć" Jeśli chodzi o wykonanie nie mam się do czego przyczepić. Wszystkie fanaberie zostały zrealizowane bez zarzutów. Skóry dobrze dobrane, podkucia świetnie osadzone. Jakość skóry ocenię po kilku założeniach i pierwszym czyszczeniu, na pierwszy rzut oka jest ok.. Zobaczymy jak będą pracowały w miejcu zginania. Na uznanie zasługują świetne prawidła. Rewelacyjnie wypełniają cały but. 1 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pepenix Napisano 10 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2014 Wow! Rewelacyjnie prezentują się na żywo! To kopyto z frontu!! O_O Jestem niemal przekonany! Teraz tylko przymiarka, żeby nie wtopić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 10 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2014 świetne są! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 10 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2014 Wyglądają świetnie! No i chyba mój rozmiar Czy kopyto jest standardowe czy były jakieś modyfikacje względem wymiarów stopy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 10 Grudzień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2014 Wyglądają świetnie! No i chyba mój rozmiar Czy kopyto jest standardowe czy były jakieś modyfikacje względem wymiarów stopy? Przed chwilą sam o to pytałem bo aż zaskakują dopasowaniem. Z tego co usłyszałem, jest to standardowe kopyto. Zwróć uwagę, że sam but nie jest bardzo szeroki. To gruba i wystająca poza obrys buta podeszwa sprawia takie wrażenie. Są za to świetnie wyprofilowane pod wysokie podbicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 10 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2014 Jeśli możesz, dorzuć proszę do kompletu zdjęcie podeszwy. Buty bardzo ładne. PS. No i jeszcze jedno - ze względu na funkcję wątku wydzielę post i dalszą dyskusję w dedykowany wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Embassy of Elegance Napisano 10 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2014 Przed chwilą sam o to pytałem bo aż zaskakują dopasowaniem. Z tego co usłyszałem, jest to standardowe kopyto. Zwróć uwagę, że sam but nie jest bardzo szeroki. To gruba i wystająca poza obrys buta podeszwa sprawia takie wrażenie. Są za to świetnie wyprofilowane pod wysokie podbicie. Widzę, iż kolega Whitesnake mnie uprzedził. Potwierdzam, że jest to standardowe kopyto i nie było żadnych dodatkowych zmian. Dodatkowo mogę napisać, iż są to buty MTO, których w standardzie nie ma. Jeśli chodzi o wystający rant podeszwy, to musiał być on większy, ze względu na goyser stitching. P.S. Właśnie otrzymałem informację, ze buty zostały wysłane z Budapesztu i powinienem otrzymać przesyłkę w piątek - jeśli nic się po drodze nie wydarzy:). Następnie czeka mnie intensywny weekend i mam nadzieję, że od poniedziałku w końcu ruszymy oficjalnie. Pozdrawiam, Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 10 Grudzień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2014 Jeśli możesz, dorzuć proszę do kompletu zdjęcie podeszwy. Proszę bardzo. Podeszwa po pierwszym spacerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathcliff Napisano 10 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2014 Piękne buty... A można spytać ile taka przyjemność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arsen Napisano 10 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2014 Czy wszystkie buty Vass posiadają podeszwę ze skóry Rendenbach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Embassy of Elegance Napisano 10 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2014 Wszystkie skórzane podeszwy są Rendenbacha. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pepenix Napisano 10 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2014 Widzę, iż kolega Whitesnake mnie uprzedził. Potwierdzam, że jest to standardowe kopyto i nie było żadnych dodatkowych zmian. Dodatkowo mogę napisać, iż są to buty MTO, których w standardzie nie ma. A MTO to o ile wiecej i co mozna zmieniac w MTO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zyygy1 Napisano 11 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2014 Piękna rzecz:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Embassy of Elegance Napisano 11 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2014 A MTO to o ile wiecej i co mozna zmieniac w MTO? Regularna cena rozpoczyna się od 2549 zł. W ramach zamówienia MTO można wybrać: - dowolne kopyto, - rodzaj skóry (cielęca, cordovan, egzotyczna, itp.), - dodatkowo rodzaj podeszwy (skóra, dainite, vibram), - grubość podeszwy: pojedyncza, podwójna, podwójna taperowana do pojedynczej (dotyczy skórzanych podeszw), - kolor skóry, - łączenia różnych skór (zarówno rodzajów, jak i kolorów), - podkucia, - zdobienia według własnego pomysłu, Chyba o niczym nie zapomniałem:). Pozdrawiam, Paweł 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 20 Grudzień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2014 Zakochałem sie w tym kopycie! Napiszę coś wiecej jak będę miał okazję je założyć. Kolejny powód żeby czekać na wigilię w tym roku 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombar Napisano 20 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2014 Zakochałem sie w tym kopycie! Napiszę coś wiecej jak będę miał okazję je założyć. Kolejny powód żeby czekać na wigilię w tym roku A czy mógłby kolega pokusi się na porwanie ich z butami Yanko oraz ewentualnie wyrobami warszawskich szewców? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 20 Grudzień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2014 Postaram się im przyjrzeć i napisać kilka słów. Jakiś aspekt szczególnie cię interesuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateo_belmondoo Napisano 20 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2014 Zakochałem sie w tym kopycie! Napiszę coś wiecej jak będę miał okazję je założyć. Kolejny powód żeby czekać na wigilię w tym roku ten model jest przepiękny. Gdyby nie obecne wydatki niezwiązane z modą i ubiorem to już bym je miał. Zastanawiam się na d nimi jako nad butami do ślubu, który biorę w przyszłym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombar Napisano 20 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2014 Postaram się im przyjrzeć i napisać kilka słów. Jakiś aspekt szczególnie cię interesuje? Przede wszystkim o moim potencjalnym wyborze zadecyduje: a) kształt kopyta (stopę mam w moim przekonaniu "średnio" ale chociażby po niektórych Brexley-ach wiem że może być naprawdę przyzwoicie bez zaniżania komfortu. W Vass-ach podoba mi się bardzo kopyto U), b)komfort noszenia, c) jakość materiałów. Zdjęcia porównawcze bardzo mile widziane . Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 21 Grudzień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2014 Kilka pierwszych spostrzeżeń na temat kopyta U. Buty wykonane na tym kopycie wyglądają przepięknie. Mają proporcje, ktrórych nie spotkałem u żadnego innego producenta RTW. Nadają butom bardzo dynamiczny wygląd, ale i tworzą pewne wyzwanie w kwestii dopasowania. Nie są to buty na każdą stopę. Przy mojej, o dość standardowych rozmiarach (105mm szerokości przy rozmiarze 44), lotniki są odczuwalnie wąskie i mocno dopasowane. O ile w butach MTO mam sporo miejsca na palce, to standardowa konstrukcja będzie wymagała lekkiego rozchodzenia. Kilka, doświadczonych osób ze styleforum (a wątek o Vass ma tam prawie 900 stron) pisze, że szycie goyser poszerza but w palcach o jakieś 2 mm. Niby tylko 2 mm, a różnicę czuć. Nie jest to jednak ciasność w standardowym ujęciu. Patrząc na wymiary czuć najlepiej niepowtarzalność proporcji. But jest wąski, ale wysoki. Mam wysokie podbicie a w lotnikach Vass'a, pomimo mocnego dopasowania, nie mam żadnych problemów żeby zawiązać je bez V'ki. Wrażenie trochę przypomina użytkowanie butów na miarę, szczególnie robionych przez TJ'a. W momencie pierwszego wkładania, masz wrażenie, że chyba coś się nie udało. Ja przynajmniej, zawsze odnoszę wrażenie, że te buty chyba są za małe. Mocno opinają, podpierają nawet od spodu wewnętrzną część stopy stanowiąc prawie drugą skórę. Dopiero po godzinie odczuwasz, że nic ci nie przeszkadza. Tutaj jest podobnie. Vass'y są ciasne, ale przemyślane i bardzo wygodne, nawet jeśli czuć to dopiero po godzinie. Ogólnie, cały but jest wyprofilowany bardzo "fizjologicznie". Dla mnie cechą charakterystyczną dobrych i mocno pasowanych butów bespoke jest ich asymetria. Jeśli weźmiemy np. oksfordy z Massimo to, mniej więcej ich obwód będzie stanowił owal z osią symetrii przebiegającą przez sródek czubka, przez sznurowadła aż do pięty. Spójrzcie teraz na zdjęcie lotników Vass'a od frontu. Widać tam wyraźnie kształt stopy. Pytanie tylko, czy każdej? Nie znam się na szyciu butów, nie wiem czy istnieje coś takiego jak standardowa stopa. Moja na szczęście mieści się w nich idealnie . Kilka szybkich wskazówek dot. potencjału dopasowania. Buty U 44 Vass'a, są: - na szerokość w palcach zbliżone do Meermina na kopycie Hiro, ale z wyższym podbiciem. - ciaśniejsze od Loake na kopycie Capitol - ciaśniejsze w palcach od Crockett & Jones na 348, choć z wyższym podbiciem. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombar Napisano 21 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2014 Dziękuję i gratuluję zakupu. A jak wygląd kwestia jakości wykonania i kształtu kopyta w porównaniu z butami TJ-a? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueloafers Napisano 29 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2014 Dawno mnie nie bylo, a tu takie nowosci na forum i rynku butow RTW. Brawa za sklep z oferta Vass'a - to moja ulubiona marka. Jestem ich wilekim fanem i przyznaje ze polski sklep oferuje je w dobrych cenach. Gdyby ktos mial pytania odnosnie porownania/rozmiarowki kopyt U i F to chetnie odpowiem. Moim zdaniem dla kogos komu dobrze pasuje konkretny rozmiar na kopycie U powinien wybrac 0.5 rozmiaru mniejsze F. Jest wyraznie mniej miejsca w okolicy palcow. Pieta nie wydaje sie szczegolnie rozna. Ostatnio robilem troche zdjec swoich loafersow na kopycie F i napisalem tez nie dlugi post na ich temat. Link tutaj: http://blueloafers.com/shoes-2/blue-loafers-laszlo-vass/ O czarnych oksfordach na kopycie U pisalem troche tutaj: http://blueloafers.com/tailoring-2/cad-dandy-jacket-2-pl/ Gratuluje koledze (powyzej) zamowienia tych brazowych butow z skory licowej i 'scotch grain'. Zdecydowanie sa na mojej liscie Edit: Zdj dodaje tutaj, zeby nie trzeba bylo 'klikac' w linki 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Embassy of Elegance Napisano 1 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń 2015 Dzięki bardzo za wsparcie. Mamy nadzieję, że buty Vass zjednają sobie wielu zwolenników w Polsce. Oferta butów od ręki na razie jest skromna, jednak chcemy sukcesywnie wprowadzać nowe modele i powiększać asortyment. Pozdrawiam, Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 26 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2015 Czy ktoś ma jakieś doświadczenia i mógłby porównać kopyto U i K jeżeli chodzi o "obszerność"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueloafers Napisano 26 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2015 Nie mam K ale mowi sie ze sa dla osob o wyzszym podbiciu niz U. To raczej jest glowna roznica. Z tego tez powodu trzymam sie U Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi