Skocz do zawartości

Ciekawe buty - fotografie, opisy ...itp,itd

Gość gccg

Rekomendowane odpowiedzi

Przykład ekstremalnie wąskiego glanka + wysoki obcas (4-5 cm) z Japonii.

attachicon.gifmonki.jpg

Ogólnie to mam mieszane uczucia:

obcas - imo w ogóle nie widać wysokości - na zdjęciu wygląda podobnie, do mojego 2,5/3 cm. Co do beveled waist to jest chyba "za dobrze", przez co sprawiawrażenie obuwia wykonanego na nienaturalną stopę, względnie po prostu przesadzonego...

ten mistrz już nie żyje więc trudno mówić o pracowni mistrza ... SB to teraz brand z inwestorami ...

Pozostają jednak majstersztyki do podziwiania oraz wzory godne naśladowania dla następców o większych ambicjach niż krojenie kaski na modzie związanej obecnie z ręcznym rzemiosłem. Ciepłe wspomnienie o Stefano zamieścił na swoim blogu Justin (The Shoe Snob):

http://www.theshoesnobblog.com/2012/07/a-tribute-to-stefano-bemer.html

post-202-0-63863000-1379779566_thumb.jpg

ten mistrz już nie żyje więc trudno mówić o pracowni mistrza ... SB to teraz brand z inwestorami ...

Nie wiem czy to coś złego np. kiedy rodzina chce dalej prowadzić/ rozwijać biznes. Przykłady takiej działalności można znaleźć na świecie.

Poza tym jeśli dzieło powstało za życia... Trochę jak z lotnikami z nieistniejącej pracowni Sikory.

Dwa ostatnio tutaj zamieszczone przeze mnie zdjęcia Japończyków zaliczam do szewskich dziwotworów. :P  O tym, że glanek ekstermalnie wąski może jednak pięknie wyglądać przekonuje poniższy przykład z pracowni florenckiego mistrza Stefano Bemera. Dla mnie jest to obuwiniczy Graal. :wub:

nic tylko wstawić do gabloty i podziwiać. :) 

chodzenie w takich butach grozi rychłym złamaniem podeszwy.

@pirat

nie trzeba cofać się do nieistniącego od dawna zakładu Sikory. Zresztą te wystawowe lotniki są dziełem Jana Wielądka. ;)  Chyba nie muszę ciągle przypominać, że pod szyldem rodzinnego biznesu "Jan Kielman" pracują inni szewcy. Powracając do Stefano Bemera to po dłuższej chorobie odszedł 29 lipca 2012 r.  w wieku zaledwie 48 lat. Link do wywiadu ze Stefano:

To mi podsunęło pomysł jak rozwiązać problem ryski na moich Churches'ach http://forum.butwbutonierce.pl/topic/871-renowacja-i-naprawa-obuwia/page-16#entry108877

Ponabijać ćwieki - nie dość, że odwrócą uwagę od skazy, to jeszcze wartość buta wzrośnie trzykrotnie :)