Skocz do zawartości

Buty, trochę taniej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie jest takie: z czym to się je, czyli do czego pasuje kolor amarantowy? Chyba zaryzykuję z tymi butami wyłącznie z czystej przyjemności i w efekcie impulsu.

Dołączona grafika

Troche amatorsko wyglada to dziurkowanie na nosku - chyba, ze to kwestia zdjecia.

Opublikowano

Pytanie jest takie: z czym to się je, czyli do czego pasuje kolor amarantowy? Chyba zaryzykuję z tymi butami wyłącznie z czystej przyjemności i w efekcie impulsu.

Do dzinsow, do bialych spodni i oczywiscie do amarantowych spodni ... i bardziej zalezac od reszty zestawu do zoltych i jasno zielonych ...do granatowych, jezeli amarant pojawi sie jeszcze gdzies w calosci kombinacji ...
Opublikowano

Troche amatorsko wyglada to dziurkowanie na nosku - chyba, ze to kwestia zdjecia.

Co to znaczy amatorsko? Być może zdjęcie rzeczywiście jest słabej jakości, ale jeżeli masz na myśli estetykę wzoru to jest idealnie.
Opublikowano

pięć dni jak z bicza strzelił … i mam je na stopach :D

Dołączona grafika

pierwsze wrażenia jedne z najwygodniejszych butów, jakie kiedy kiedykolwiek kupiłem (nie muszę ich poddawać zabiegowi „rozchodzenia”), kopyto nie jest wąskie i porównywalne do Church’s Last 73 G (minimalnie węższe, jednak z uwagi na konstrukcję, jeden kawałek skóry – buty są dużo wygodniejsze)

Sadze, ze musisz wziasc UK size 9 ze wzgledu na szerokosc. Barker Black Wolfe, ktore posiadam sa robione (najprawdopodobniej) na tym samym kopycie co Straton. Jest ono smukle i tylko troche szersze i krotsze od C&J 348 E. C&J 348 jest najzwyczajniej w swiecie waskie. Dlugosc 348 w rozmiarze 8.5 jest taka sama jak BB w rozmiarze 9. Te ostatnie sa szersze jak C&J. (takie rozmiary nosze)

A moze lepsze porownanie to ... C&J handgrade UK 9 (last 337) jest podobny do BB UK 9

Church last 73 (73 jest strasznie krotkim kopytem) UK size 9.5E bedzie podobny do BB UK size 9

Dlugosc podeszwy BB Wolfe UK 9 to 31 cm (dosc dlugi nosek)

Szerokosc podeszwy (najszersze miejsce) to ok 10.3 mm

@gccg miałeś racje co do rozmiaru, „normalnie” kupuję 8,5UK w przypadku Barker Black należy kupić 0,5 numeru większe (BB 9UK są identyczne z 8,5UK Church’s G … no może różnica 2-3 mm na długości i 2-3mm na szerokości/w najszerszym miejscu buta)

po testach „terenowych” napiszę coś więcej i ewentualnie dokupię czarne … a motyw czaszki i skrzyżowanych piszczeli powala ;)

Opublikowano

Widziałem TK Maxx monk shoes firmy "Lazzeri manifatture". Ponieważ wyglądały całkiem nie brzydko i cena akceptowalna, postanowiłem wpisać nazwę w necie i jakie było moje zdziwienie, gdy nie znalazłem praktycznie nic, poza wyjątkowo paskudną, średniowieczną pseudo stroną-wizytówką. Wzbudziło to moje mocne podejrzenia, więc ostatecznie ominąłem je szerokim łukiem, ale spytam tu: czy ktokolwiek słyszał/wie coś na temat lazzeri manifatture?

Opublikowano

Na deszcz Pirelki, na szuter BFGoodrich (Michelin), na zimę Nokiany, jaki tam znowu Goodyear ??:)

xkoziol, a skąd te doświadczenia jeśli mogę spytać? Moje są zgoła inne:).

Opublikowano

Widziałem TK Maxx monk shoes firmy "Lazzeri manifatture". Ponieważ wyglądały całkiem nie brzydko i cena akceptowalna, postanowiłem wpisać nazwę w necie i jakie było moje zdziwienie, gdy nie znalazłem praktycznie nic, poza wyjątkowo paskudną, średniowieczną pseudo stroną-wizytówką. Wzbudziło to moje mocne podejrzenia, więc ostatecznie ominąłem je szerokim łukiem, ale spytam tu: czy ktokolwiek słyszał/wie coś na temat lazzeri manifatture?

Byłem kiedyś w TKMaxx raz (pierwszy i ostatni) i buty, które są tam oferowane (wyłączając jakieś wyjątki, bo niektórzy piszą o Loake i innych ugruntowanych producentach) są produkowane przez quasi-włoskie firmy typu krzak. Radzę trzymać się z daleka, bo design może i jest włoski, ale gwarantuję że 90% tych butów nie jest produkowanych w Europie. Buty są skonstruowane w koszmarny sposób. Zdecydowanie lepiej jest kupować buty sprawdzonych polskich marek takich jak chociażby Ryłko.
Opublikowano

pięć dni jak z bicza strzelił … i mam je na stopach :D

pierwsze wrażenia jedne z najwygodniejszych butów, jakie kiedy kiedykolwiek kupiłem (nie muszę ich poddawać zabiegowi „rozchodzenia”), kopyto nie jest wąskie i porównywalne do Church’s Last 73 G (minimalnie węższe, jednak z uwagi na konstrukcję, jeden kawałek skóry – buty są dużo wygodniejsze)

Sadze, ze musisz wziasc UK size 9 ze wzgledu na szerokosc. Barker Black Wolfe, ktore posiadam sa robione (najprawdopodobniej) na tym samym kopycie co Straton. Jest ono smukle i tylko troche szersze i krotsze od C&J 348 E. C&J 348 jest najzwyczajniej w swiecie waskie. Dlugosc 348 w rozmiarze 8.5 jest taka sama jak BB w rozmiarze 9. Te ostatnie sa szersze jak C&J. (takie rozmiary nosze)

A moze lepsze porownanie to ... C&J handgrade UK 9 (last 337) jest podobny do BB UK 9

Church last 73 (73 jest strasznie krotkim kopytem) UK size 9.5E bedzie podobny do BB UK size 9

Dlugosc podeszwy BB Wolfe UK 9 to 31 cm (dosc dlugi nosek)

Szerokosc podeszwy (najszersze miejsce) to ok 10.3 mm

@gccg miałeś racje co do rozmiaru, „normalnie” kupuję 8,5UK w przypadku Barker Black należy kupić 0,5 numeru większe (BB 9UK są identyczne z 8,5UK Church’s G … no może różnica 2-3 mm na długości i 2-3mm na szerokości/w najszerszym miejscu buta)

po testach „terenowych” napiszę coś więcej i ewentualnie dokupię czarne … a motyw czaszki i skrzyżowanych piszczeli powala ;)

Gratuluje ... fantastyczne buty! :D
Opublikowano

Gratuluje ... fantastyczne buty! :D

masz spory udział w tym zakupie :D , jeszcze raz dziękuje!

Ciesze sie, ze przyczynilem sie do zakupu przez Ciebie naprawde fantastycznych butow! Duzo przyjemnosci z ich noszenia! Trupie glowki z pewnoscia zadzialaja, wywierajac niezapomnieane wrazenia na kobietach niezaleznie od ich wieku, pochodzenia i spolecznego statusu. :D
Opublikowano

Kompletnie do mnie nie przemawiają te trupie główki - kojarzą mi się z wielką klamrą do paska DG. W związku z tym mam pytanie - jak i gdzie zamierzasz je nosić? Z powodu owych główek są bardzo nieformalne, więc...

Opublikowano

Kompletnie do mnie nie przemawiają te trupie główki - kojarzą mi się z wielką klamrą do paska DG. W związku z tym mam pytanie - jak i gdzie zamierzasz je nosić? Z powodu owych główek są bardzo nieformalne, więc...

kwestia gustu i percepcji ...

ale po kolei

jak? w tej chwili przychodzi mi do głowy tylko tradycyjna metoda - na nogach a będąc precyzyjny na stopach, ale kto wie ...

gdzie? jak zauważyłeś w sytuacjach nieformalnych (czyli w moim przypadku zdecydowana większość czasu w pracy i poza nią) plus kiedy będę odczuwał nieodpartą potrzebę

a ponieważ naprawdę to jedne z najwygodniejszych butów jakie nosiłem zamierzam jeszcze dokupić czarne plus coś jeszcze ... może pasek DG :D

Opublikowano

kwestia gustu i percepcji ...

ale po kolei

jak? w tej chwili przychodzi mi do głowy tylko tradycyjna metoda - na nogach a będąc precyzyjny na stopach, ale kto wie ...

gdzie? jak zauważyłeś w sytuacjach nieformalnych (czyli w moim przypadku zdecydowana większość czasu w pracy i poza nią) plus kiedy będę odczuwał nieodpartą potrzebę

a ponieważ naprawdę to jedne z najwygodniejszych butów jakie nosiłem zamierzam jeszcze dokupić czarne plus coś jeszcze ... może pasek DG :D

Oczywiście, gustu nie krytykuję. Po prostu zastanawiam się co można począć z takim stylem butów. Czy Twoim zdaniem ten wzór sprawia, że stają się uniwersalniejsze w zastosowaniu więc i klasyczny garnitur i sportowa marynarka i nawet koszulka polo, czy raczej ucodzienniło je więc garnitur raczej nie, ale codzienna elegancja tak? Zastanawiam się też na ile wzór jest czytelny przy pierwszym spojrzeniu a na ile subtelny (wydaje się, że nie widać przy pierwszym rzucie oka co przedstawia perforacja).

Poza tym bardzo ładny kształt kopyta i kolor :)

Opublikowano

Oczywiście, gustu nie krytykuję. Po prostu zastanawiam się co można począć z takim stylem butów. Czy Twoim zdaniem ten wzór sprawia, że stają się uniwersalniejsze w zastosowaniu więc i klasyczny garnitur i sportowa marynarka i nawet koszulka polo, czy raczej ucodzienniło je więc garnitur raczej nie, ale codzienna elegancja tak? Zastanawiam się też na ile wzór jest czytelny przy pierwszym spojrzeniu a na ile subtelny (wydaje się, że nie widać przy pierwszym rzucie oka co przedstawia perforacja).

Poza tym bardzo ładny kształt kopyta i kolor :)

oczywiście żartowałem, wzór jest bardzo mało czytelny zwłaszcza z perspektywy "linia wzroku/stopy" i jeżeli ktoś nie jest zorientowany ciężko zobaczyć czaszkę plus skrzyżowane piszczele (chociaż to raczej kości udowe - moja znajomość anatomii jest nikła i dotyczy raczej moich licznych kontuzji :) ), w związku z powyższym buty są dosyć uniwersalne

ale muszę Ci przyznać rację w kwestii nazwijmy to syndromu "klamry do paska D&G", te buty jak większość ubrań noszących piętno USA mają coś takiego (nie potrafię do końca to nazwać) może to ten przesadnie wyeksponowany motyw "british 17th lancers", może kształt noska a może ta nie do końca uzasadniona otoczka "czegoś wyjątkowego" ... tym niemniej są bardzo wygodne, aczkolwiek nie warte swojej ceny detalicznej :)

Opublikowano

ciężko zobaczyć czaszkę plus skrzyżowane piszczele (chociaż to raczej kości udowe

Udowa to raczej nie, bo nie widać tam tzw. głowy, czyli części stykającej się z biodrem: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%9B%C4%87_udowa .

Kształtem najbliżej jej do kości ramiennej: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%9B%C4%87_ramienna .

jak patrzę do wnętrza buta, jak pokazał @andershep byłbym za udową (kształt głowy jest widoczny), ale tak jak pisałem anatomia nie jest moja szczególnie mocną stroną ;)

edit. @meqoq rozminąłem się z Twoim postem, skoro jest nas dwóch to musi być udowa :D

przepraszam za OT

Opublikowano

(...)(chociaż to raczej kości udowe

(...) .
(...)

edit. @meqoq rozminąłem się z Twoim postem, skoro jest nas dwóch to musi być udowa :D

tak - macie rację - udowa. pisząc piszczel wyobrażałem sobie udową, nie wiedzieć czemu :) .