Gość gccg Napisano 1 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2011 Znalazłem śliczne nakrycie głowy do pływania Nie sadzisz, ze uszy powinny byc zakryte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bar_open Napisano 1 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2011 Krykiet „The Economist” ocenił, iż z angielska criket to najszlachetniejszy ze wszystkich sportów! - i jak patrze na to zdjęcie nie mogę się nie zgodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 1 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2011 Nie wiedziałem że krykiet jest taki fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 1 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2011 Nie wiedziałem że krykiet jest taki fajny A ja bardziej przyziemnie - fascynuje mnie ten niezwykle plastyczny materiał, z którego uszyto spodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 1 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2011 Znalazłem śliczne nakrycie głowy do pływania Nie sadzisz, ze uszy powinny byc zakryte? Pokazujemy piękne uszy przy okazji nasłuchując, czy nie nadpływa ludojad. W sensie: rekin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zinkar Napisano 1 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2011 Nie wiedziałem że krykiet jest taki fajny Photoshop też, ale mimo wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 1 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2011 Znalazłem śliczne nakrycie głowy do pływania Nie sadzisz, ze uszy powinny byc zakryte? Pokazujemy piękne uszy przy okazji nasłuchując, czy nie nadpływa ludojad. W sensie: rekin. Czy antenki pomagają szybciej rozpoznać niebezpieczeństwo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 1 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2011 „The Economist” ocenił, iż z angielska criket to najszlachetniejszy ze wszystkich sportów! - i jak patrze na to zdjęcie nie mogę się nie zgodzić Też mnie to zdjęcie bardzo poruszyło, są to - niestety - fanki, nie graczki. Ale biorąc pod uwagę moje doświadczenie krykietowe, chyba na trybunie lepsze miejsce. Przy okazji zauważyłem, że krykiet to rzeczywiście rozwojowa dyscyplina... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 3 Kwiecień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2011 kolarstwo, piłka nożna ... - to sporty masowe, "ludowe" Będę bronił kolarstwa, bo jego początki były jak najbardziej eleganckie, a nawet arystokratyczne. Pierwsze welocypedy, które nie miały jeszcze pedałów i przekładni łańcuchowej, były używane przez angielskich dandysów do wyścigów i przejażdżek. Nawet nazywano je "hobbyhorse" lub "dandy-horse". Welocypedy były używane przez warstwy wyższe, bo nowy rower kosztował tyle co koń a więc była to droga zabawka dla "złotej młodzieży". Rowery, które mógł kupić chłop lub robotnik pojawiły się na przełomie XIX i XX wieku dzięki przejęciu rynku opanowanego wcześniej przez małe manufaktury przez fabryki rowerów. Pozdr, wojvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
antolll Napisano 4 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2011 Dla mnie doskonałym przykładem "eleganckiej dyscypliny sportowej" są rajdy samochodów zabytkowych, gdzie poza samym autem oceniany jest strój kierowcy i pasażera, i jego zgodność z epoką z której pochodzi pojazd. (oczywiście jak na złość nie mogę teraz znaleźć zdjęcia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roland Napisano 4 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2011 Generalnie każdy sport starszy niż 100 lat wywodził się z arystokracji, bowiem chłopi zapieprzali w polu pana, a nie się ścigali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falk Napisano 4 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2011 Z wyjątkiem karate, które było uprawiane jako samoobrona Okinawczyków przed Japończykami Ale karate to wyjątek nawet wśród sztuk walki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fingor Napisano 4 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2011 Najprostszy kontrprzykład - piłka nożna. Na Wyspach zaczynała jako sport dla plebsu, pierwsze zasady pochodzą z połowy XIX wieku. Chłopi może i niezbyt przyczynili się do rozwoju sportu (chociaż myślę, że znalazłoby się parę dyscyplin z nimi związanych, zwłaszcza na południu Europy), nie można jednak zapomnieć o mieszczaństwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trybek Napisano 6 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Misza Napisano 9 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Kwiecień 2011 Ja polecam Rugby, sam trenowałem od 7 roku życia, ale w wieku 16 lat uległem kontuzji i tak się to wszystko skończyło, niemniej jednak to bardzo ciekawy sport, co do jego elegancji nie ma nawet dyskusji, w Wielkiej Brytanii najwyższe głowy państwa trenowały ten sport, np. Tony Blair, sport ten moim zdaniem jest o wiele ciekawszy od footballu, nie ujmując nic oczywiście skórokopom, ale w Rugby jest zupełnie inna atmosfera, moim zdaniem ten sport buduje nie tylko fizycznie, ale także tworzy dobry grunt psychiczny, to sport dla dżentelmenów, zdecydowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemko Napisano 9 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Kwiecień 2011 Ja kilka lat trenowałem szermierkę. Ale nie tę sportową jak obecnie tylko średniowieczną, traktatową, czyli w pełnym uzbrojeniu kolesie okładali się po pyskach. Ale z powodu kontuzji nogi musiałem zrezygnować bo obciążenie nogi było zbyt duże. Teraz mam zamiar właśnie zająć się szermierką sportową. Jakiś floret albo rapiery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 10 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2011 Ja kilka lat trenowałem szermierkę. Ale nie tę sportową jak obecnie tylko średniowieczną, traktatową, czyli w pełnym uzbrojeniu kolesie okładali się po pyskach. Ale z powodu kontuzji nogi musiałem zrezygnować bo obciążenie nogi było zbyt duże. Teraz mam zamiar właśnie zająć się szermierką sportową. Jakiś floret albo rapiery.Szpada, nie rapier... Ponieważ za młodu trenowałem szermierkę, to tylko powiem, że ważna jest praca nóg. Ona decyduje o szybkości, odpowiedniej reakcji na ruchy przeciwnika i pracy całego ciała (tzw. skoczność), szczególnie w szpadzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemko Napisano 10 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2011 Szpada, nie rapier... Rapier, rapier, tylko nie w szkole a prywatnie. No i to już bez ochraniaczy . Szpada również jak najbardziej. I tak najlepsza jest nasza polska czarna szabla. Zastanawiam się nad powrotem. Dla mnie snooker i szermierka to chyba jedyne normalne sporty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Misza Napisano 10 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2011 Też mam znajomego który trenuje szpadę, ale tą sportową w tych białych uniformach, szanuje te sporty, tzn takie jak szermierka, jazda konna, snooker, szachy, etc. Jednakowoż to nie dla mnie Te sporty po prostu cierpią na brak adrenaliny, wychodząc na boisko do rugby i stając przed facetem który waży 100-120 kg i 100m biega w przeciągu 11-12 sekund, jednak czuje się tą adrenalinę, rugby to nie tyle sport, co styl życia, bo rugbista jest na boisku rugbistą, ale także poza nim, musi być po prostu gentlemanem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 10 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2011 Też mam znajomego który trenuje szpadę, ale tą sportową w tych białych uniformach, szanuje te sporty, tzn takie jak szermierka, jazda konna, snooker, szachy, etc. Jednakowoż to nie dla mnie Te sporty po prostu cierpią na brak adrenaliny, wychodząc na boisko do rugby i stając przed facetem który waży 100-120 kg i 100m biega w przeciągu 11-12 sekund, jednak czuje się tą adrenalinę, rugby to nie tyle sport, co styl życia, bo rugbista jest na boisku rugbistą, ale także poza nim, musi być po prostu gentlemanem...Kocham rugby, to wspaniały sport, zawsze żałowałem, że nie uprawiłem... ale zapewniam w szermierce też masz adrenalinę i ostrą walkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemko Napisano 10 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2011 ale zapewniam w szermierce też masz adrenalinę i ostrą walkę. Dokładnie. Ale z jednej strony strasznie denerwuje mnie to "odskakiwanie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 10 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2011 ale zapewniam w szermierce też masz adrenalinę i ostrą walkę. Dokładnie. Ale z jednej strony strasznie denerwuje mnie to "odskakiwanie". To szybko się dzieje. Nie odczuwasz tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemko Napisano 10 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2011 ale zapewniam w szermierce też masz adrenalinę i ostrą walkę. Dokładnie. Ale z jednej strony strasznie denerwuje mnie to "odskakiwanie". To szybko się dzieje. Nie odczuwasz tego. Wiem. Tam przede wszystkim przeważa tam technika walki. Dlatego szabla jest trochę żywsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 10 Kwiecień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2011 Czasami możemy spotkać się z opiniami, że pierwszą prawdziwie elegancką i ogólnoeuropejską "dyscypliną" sportową były.. turnieje rycerskie. Tu starcie na kopie w, hmm... trochę uwspółcześnionej wersji: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=162wi_dlUq4 Pozdr, wojvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falk Napisano 10 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2011 O, Henryk IV Prawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi