Skocz do zawartości

O brustaszy do fraka

Dr Kilroy

Rekomendowane odpowiedzi

Zerknąłem jak propozycje wyglądają w internecie. Na stronie My Tuxedo http://www.mytuxedo.co.uk/mens/formalwear-suits/white-tie propozycje są bez brustaszy.

Mnie sie to podoba!!!
I całkiem przystępne ceny :D

Staram się zawsze wyszukać i zaprezentować najlepsze wzory, a jednak cena czyni cuda, więc może bez brustaszy w ramach cięcia kosztów. :D

Zerknąłem jak propozycje wyglądają w internecie. Na stronie My Tuxedo http://www.mytuxedo.co.uk/mens/formalwear-suits/white-tie propozycje są bez brustaszy.

Zaiste ...ceny sa przystepne .... ale "swiatowcem nie bedac", zas wieczory w ciszy sielskiego klimatu wioski mej spedzajac, nawet przy wysilkach niemozebnych okazji dostrzec zdolny nie jestem; dzieki ktorej tak bym sie mogl przyodziac :D

Frak moich marzeń z pięknymi proporcjami wyłogów jest eksponowany w witrynie słynnej firmy Gieves & Hawkes na Savile Row 1 w Londynie:

Milosnicy frakow maja duzy problem... a jest nim mala ilosc okazji do uzywania tego rodzaju odzienia. Przyjmijmy, ze kupujesz ten frak u Gives & Hawkes. Ile razy w roku moglbys go uzywac (o ile nie jestes dyrygentem czy tez muzykiem etc.)? Poza przywdziewaniem go dla wlasnej przyjemnosci nie ma - niestety - wiele okazji aby "nacieszyc sie" tego typu przyodziewkiem.

Frak moich marzeń z pięknymi proporcjami wyłogów jest eksponowany w witrynie słynnej firmy Gieves & Hawkes na Savile Row 1 w Londynie:

Milosnicy frakow maja duzy problem... a jest nim mala ilosc okazji do uzywania tego rodzaju odzienia. Przyjmijmy, ze kupujesz ten frak u Gives & Hawkes. Ile razy w roku moglbys go uzywac (o ile nie jestes dyrygentem czy tez muzykiem etc.)? Poza przywdziewaniem go dla wlasnej przyjemnosci nie ma - niestety - wiele okazji aby "nacieszyc sie" tego typu przyodziewkiem.

Ten piękny frak z witryny Gieves & Hawkes nie był szyty na moją miarę, więc go nie kupię. ;) Z Krakowa mam jednak niedaleko do stolicy, w której wciąż królują fraki na balach. Szczegóły w moim poście pod tym linkiem:

viewtopic.php?f=2&t=456&p=5687&hilit=musikverein#p5687

Ten piękny frak z witryny Gieves & Hawkes nie był szyty na moją miarę, więc go nie kupię. ;) Z Krakowa mam jednak niedaleko do stolicy, w której wciąż królują fraki na balach. Szczegóły w moim poście pod tym linkiem:

http://forum.bespoke.pl/viewtopic.php?f ... rein#p5687

Jak czesto udajesz sie (udawalbys sie) na taki bal?

Gdybym się już zdecydował na frak, to raczej w kolorze ciemnogranatowym (ang. midnight blue). Co ciekawe na ilustracjach Laurence'a Fellowsa również ten kolor dominuje. Ponadto fraki na ilustracjach Fellowsa nie mają brustaszy. Poniżej jeden przykład z Esquire'a z października 1935 r. Pozostałe ilustracje można obejrzeć pod tym linkiem:

http://www.thelondonlounge.net/gl/forum ... php?t=5526

post-387-13658919866505_thumb.gif

Ja też lubię fraki w kolorze midnight blue, jednak są one mniej formalne od czarnych, przez co na początek wolę mieć ten drugi. :) Nie lubię jednak strojów standardowych, takich, jak wszystkie inne, stąd moje pytanie na temat aksamitnego kołnierza.

Pozdrawiam, Dr

P.S. Właśnie piszę notkę na Formal Style o moim stroju ślubnym, będzie zarówno o frakach jak i żakietach. Myślę, iż ukończę ją jeszcze dziś.

Nie jest to frak w klasycznym rozumieniu, a i całość trudno uznać za formalny zestaw ale zapisałem kiedyś to zdjęcie ze względu na genialną moim zdaniem kamizelkę i niebanalnie wykorzystany szal.

Zdjęcie pochodzi z cyfrowego archiwum muzeum strojów w Tokio, a datowanie jest na lata 1830.

Wrzucam Ci Doktorze ze względu na kołnierz ;)

Dołączona grafika

Pełen rozmiar:

http://i55.tinypic.com/29zo1z4.jpg

Nie jest to frak w klasycznym rozumieniu, a i całość trudno uznać za formalny zestaw ale zapisałem kiedyś to zdjęcie ze względu na genialną moim zdaniem kamizelkę i niebanalnie wykorzystany szal.

Zdjęcie pochodzi z cyfrowego archiwum muzeum strojów w Tokio, a datowanie jest na lata 1830.

Wrzucam Ci Doktorze ze względu na kołnierz ;)

Dołączona grafika

Pełen rozmiar:

http://i55.tinypic.com/29zo1z4.jpg

To jest akurat frak dzienny, ze złotymi guzikami. ;) Nie sprawia to, że nie jest klasyczny (choć nie jest już dziś używany). :) Kamizelka rzeczywiście bardzo ładna.

Pozdrawiam, Dr

Ja też lubię fraki w kolorze midnight blue, jednak są one mniej formalne od czarnych, przez co na początek wolę mieć ten drugi. :)

Czarny kolor jest PRZYGNĘBIAJĄCYM spadkiem po epoce wiktoriańskiej, a ja lubię modę męską okresu napoleońskiego. Współcześnie mamy dwa relikty z początku XIX w.:

a) szamerowany frak członków Akademii Francuskiej; więcej o nim w innym wątku na tym forum:

viewtopic.php?f=2&t=456&start=60

B) turniejowy frak jeździecki.

post-387-13658919879444_thumb.jpg

post-387-13658919879756_thumb.jpg

post-387-13658919879999_thumb.jpg