Miro Napisano 18 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2016 Tak samo pomyślałem. Spytałem ich, czy mogą zrobić mały inicjał na froncie, ale tak, by go zakrywała klapa. @swordfishtrombone, co masz na myśli, mówiąc, że języczek przy cienkiej skórze nieodzowny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 18 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2016 Darek mi kiedyś tłumaczył, nie wiem, czy dobrze zapamiętałem. Otóż zamek ma swoją głębokość, większą od grubości cienkiej skóry. O ile tę część przymocowaną do panelu można po prostu wpuścić do środka, o tyle ta część mocowana do klapy przy cienkiej skórze by wystawała. Powstałą dziurę, czyli różnicę między grubością skóry a głębokością zamka, trzeba czymś wypełnić. Po to dodaje się ten języczek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 18 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2016 Rozumiem, lecz tu skóra jest gruba i w modelu seryjnym omawianej torby nie ma tego języczka. Ale może jest jakiś niewidoczny podkład z kawałka skóry w środku. W każdym razie czekam na ich odpowiedź, czy zrobią inicjał w innym miejscu. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 19 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2016 Teczek nie widziałem na oczy, ale stawiam, że w prototypie jest to rozwiązane od spodu, na poziomie podklapy. Albo jest inny, płytszy zamek. Zapytać można, ale stawiam, że inicjały na języczku są dlatego, ze ten języczek to ostatni element, jaki się montuje (wraz z górną częścią zamka) w ich procesie produkcyjnym. To są jednak teczki RTW, a nie MTO, więc wyobrażam sobie, że stoją już na 99% gotowe, a tylko przed wysłaniem montuje im się te ostatnie elementy. Ale może się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 21 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2016 Bezproblemowo dadzą mi inicjał z przodu pod klapą, w wybranym miejscu - do wyboru też parę wielkości czcionek. Niestety nie przyglądałem się mocowaniu zamka, a miałem już tę teczkę w ręku, rozmiar 13, jednak odesłałem do wymiany na 14. Wrażenie robi dobre (mimo drobnych niedociągnięć w wykończeniu szwów), choć się obawiałem, że brak usztywnień nie przyczyni się do słabego trzymania formy po dłuższym używaniu. Ale skóra jest tak gruba, że powinno być ok. Więcej napiszę, jak już 14-stka przyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 29 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2016 Kiedyś ktoś szukał torby na garnitur, ale nie pamiętam kto, więc ku potomnym: http://www.torbysamochodowe.pl/product-pol-4536-TORBA-NA-GARNITUR.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 4 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2016 Baron z kodem rabatowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elvis185 Napisano 4 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2016 Również polecam torbę Barona-mam używam. Co jakiś czas można trafić na zniżkę 30 %, wtedy się zmieścisz w tej kwocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropek Napisano 5 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2016 @Agerak jest jeszcze taka torba: https://shopmiler.com/pl/torby/torba-codzienna-brazowa w pre orderze można ją dostać bodaj za 500zł i ja sam się zastanawiam, którą wybrać - od Milera czy od Barona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apik Napisano 5 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2016 A co Panowie sądzicie o linii Gold marki Solier? http://sklep.solier.pl/pol_m_Solier-Gold-650.html Ja wiem, większość wyrobów wcześniej obok skóry nie stała. Niemniej jednak, niektóre okazy z powyższego linku, na przykład 4 pierwsze modele (bardzo przypominające torby Tomka), robią całkiem dobre wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 9 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2016 Dnia 5.12.2016 o 18:54, Apik napisał: A co Panowie sądzicie o linii Gold marki Solier? http://sklep.solier.pl/pol_m_Solier-Gold-650.html Ja wiem, większość wyrobów wcześniej obok skóry nie stała. Niemniej jednak, niektóre okazy z powyższego linku, na przykład 4 pierwsze modele (bardzo przypominające torby Tomka), robią całkiem dobre wrażenie. Skóra, wymiary. uchwyty wyglądają identycznie jak w torbach Tomka. Ośmielę się wyrazić podejrzenie, że to mogą być torby robione w tym samym zakładzie, tylko z innymi szczegółami (podszewki, kieszenie, długość naszytych pasków zewnętrznych itd.) Ale te Soliera są znacznie tańsze. Trzy dni temu kupiłem w Kalta.pl rękawiczki ze skóry łosia - cena 235 zł i dali mi jeszcze rabat 10%. Te rękawiczki wyglądają identycznie (kolor, rozmiarówka, wkład, ściągacz, szczegóły szycia) jak rękawiczki z łosia oferowane przez Tomka - tylko że u niego cena znacznie wyższa... Laptopówkę od Tomka kupiłem dziewczynie, być może dla siebie kupię tę od Soliera - i je drobiazgowo porównam. Jestem bardzo wyczulony na pozycjonowaniem cen nazwiskiem i niewiedzą klientów. Ale tak to już jest na wolnym rynku - nic w tym zdrożnego (powiedzmy...), jeśli w granicach umiaru i akceptacji klienta. Teraz widzę, że nawet kolory skór laptopówek Miler i Soliera są identyczne (w realu koniakowa jest bardziej pomarańczowa niż na fotkach na stronie Milera). No nie... u mnie krecha... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 9 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2016 Porównaj. Sam jestem ciekaw. Warto też zauważyć, że nawet przy tym samym producencie na cenę mogą wpływać detale wykonania - właśnie inna podszewka, szwy, dodatki itp. A z innej beczki - zastanawiałem się nad zakupem tych rękawiczek od "Kuca" z łosia. Mógłbyś wrzucić fotkę jak już dojdą? Może być na PW. Jeżeli masz już jakieś inne ich wyroby to może pokusisz się o porównanie? Samemu mam ich rękawiczki - modele z jeleniej skóry oraz ze skóry jagnięcej i mogę z czystym sumieniem polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 9 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2016 Na zdjęciach nie widać, żeby torby Soliera były gorzej wykonane pod względem detalów - wyglądają tak samo. Podszewki też wyglądają na uszyte z tej samej tkaniny. Jeśli te torby robi ten sam zakład, to jest mało prawdopodobne, by zmieniali technologię przy bardzo podobnych torbach. Mogli by ja zmienić, jeśli wspomniane sklepy zamówiłyby torby bardzo różniące się jakościowo ("półkowo"). Zatem jeśli są to torby z tych samych skór od tego samego producenta - to po prostu jeden sklep stosuje lepszy (chytrzejszy) marketing - i tyle. Przy tym to forum jest świetnym kanałem medialnym dla takich produktów, bo łatwo uderzać poprzez nie w strunę snobizmu oraz poczucia wyjątkowości. Wolny rynek, jak powiedziałem, lecz jeśli ja kilka razy zauważę, że dany producent mocno winduje w ten sposób ceny - to go skreślam ze swojej listy. W tym wypadku na razie mam bardzo mocny materiał poszlakowy Są takie marki niedrogich narzędzi - TOYA oraz YATO. Kilka lat temu wyśledziłem, że często (nie zawsze) np. ich klucze są robione w identycznej fabryce (jestem tego pewny, poza tym porównywałem te klucze (choćby cale zestawy walizkowe) - identyczne surowcowo, wizualnie itd. Ale YATO 2-3 razy droższe i sprzedawane w lepszych sklepach. YA-TO. TO-YA - nawet się nie kryją za bardzo Odtąd czasami sobie pozwalam na takie male śledztwa w gąszczu globalnego konsumpcjonizmu i robienia w konia... Bo jedyną bronią przeciw ściemom producenta jest wiedza konsumenta. Ciągła walka ............. @White Haven, rękawiczki będę miał w poniedziałek, oczywiście je opiszę w stosownym wątku. Ale dam Ci też znać na PW, tylko mi przypomnij. Nie mam jeszcze niczego od nich. Też chciałem kupić z jelenia śliwkowe, bo z łosia mój rozmiar i kolor był wyprzedany. Ale coś mnie tknęło i zadzwoniłem spytać, kiedy będzie nowy rzut. Tymczasem pan Kuc poszperał i znalazł jeszcze jedną zapodzianą parę i na dodatek omyłkowo uszytą w nieco mniejszym rozmiarze niż podaje rozmiarówka. 19.5 - zamiast 20 (a normalnie 19.5 nie szyją seryjnie. I wszystko wskazuje na to, że takie mniejsze właśnie będą na mnie lepsze niż 20 A jako że to była para niewymiarowa - pojawiał się rabat.To się nazywa traf 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropek Napisano 10 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2016 Na zdjęciach nie widać, żeby torby Soliera były gorzej wykonane pod względem detalów - wyglądają tak samo. Podszewki też wyglądają na uszyte z tej samej tkaniny. Jeśli te torby robi ten sam zakład, to jest mało prawdopodobne, by zmieniali technologię przy bardzo podobnych torbach. Mogli by ja zmienić, jeśli wspomniane sklepy zamówiłyby torby bardzo różniące się jakościowo ("półkowo"). Zatem jeśli są to torby z tych samych skór od tego samego producenta - to po prostu jeden sklep stosuje lepszy (chytrzejszy) marketing - i tyle. Przy tym to forum jest świetnym kanałem medialnym dla takich produktów, bo łatwo uderzać poprzez nie w strunę snobizmu oraz poczucia wyjątkowości. Wolny rynek, jak powiedziałem, lecz jeśli ja kilka razy zauważę, że dany producent mocno winduje w ten sposób ceny - to go skreślam ze swojej listy. W tym wypadku na razie mam bardzo mocny materiał poszlakowy Są takie marki niedrogich narzędzi - TOYA oraz YATO. Kilka lat temu wyśledziłem, że często (nie zawsze) np. ich klucze są robione w identycznej fabryce (jestem tego pewny, poza tym porównywałem te klucze (choćby cale zestawy walizkowe) - identyczne surowcowo, wizualnie itd. Ale YATO 2-3 razy droższe i sprzedawane w lepszych sklepach. YA-TO. TO-YA - nawet się nie kryją za bardzo Odtąd czasami sobie pozwalam na takie male śledztwa w gąszczu globalnego konsumpcjonizmu i robienia w konia... Bo jedyną bronią przeciw ściemom producenta jest wiedza konsumenta. Ciągła walka ............. @White Haven, rękawiczki będę miał w poniedziałek, oczywiście je opiszę w stosownym wątku. Ale dam Ci też znać na PW, tylko mi przypomnij. Nie mam jeszcze niczego od nich. Też chciałem kupić z jelenia śliwkowe, bo z łosia mój rozmiar i kolor był wyprzedany. Ale coś mnie tknęło i zadzwoniłem spytać, kiedy będzie nowy rzut. Tymczasem pan Kuc poszperał i znalazł jeszcze jedną zapodzianą parę i na dodatek omyłkowo uszytą w nieco mniejszym rozmiarze niż podaje rozmiarówka. 19.5 - zamiast 20 (a normalnie 19.5 nie szyją seryjnie. I wszystko wskazuje na to, że takie mniejsze właśnie będą na mnie lepsze niż 20 A jako że to była para niewymiarowa - pojawiał się rabat.To się nazywa traf Takich sytuacji jak TOYA i YATO można znaleźć całe mnóstwo. Swego czasu w Lidlu były dostępne kaski rowerowe w bardzo dobrej cenie. Ludzie znaleźli, że są identyczne jak kaski sprzedawane w sklepach rowerowych tylko 3x droższe. Też jestem przewrażliwiony na tym punkcie.. Ale to nie temat na ten dział. Koniecznie daj znać jak kupisz tą tańszą torbę Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apik Napisano 10 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2016 @Miro Też jestem bardzo ciekaw takiego testu porównawczego Ta w kolorze koniakowym, jeszcze w momencie wklejania przeze mnie odnośnika, była dostępna w cenie 349zł z groszami, czyli 2 x mniej niż standardowa cena u Tomka i nie trzeba czekać na żadne preordery Przy zapisie do newslettera dostajemy dodatkowo 5% rabatu i dostawa od 100zł wzwyż jest darmowa (kolejna oszczędność w porównaniu do, drogiego, kuriera Tomka). Torba od Tomka czeka na wysyłkę do mnie, ale jeśli Solier stanie na wysokości zadania, to następne zamówienie z pewnością złożę właśnie u nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NieMy Napisano 10 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2016 16 godzin temu, Miro napisał: Są takie marki niedrogich narzędzi - TOYA oraz YATO. Kilka lat temu wyśledziłem, że często (nie zawsze) np. ich klucze są robione w identycznej fabryce (jestem tego pewny, poza tym porównywałem te klucze (choćby cale zestawy walizkowe) - identyczne surowcowo, wizualnie itd. Ale YATO 2-3 razy droższe i sprzedawane w lepszych sklepach. YA-TO. TO-YA - nawet się nie kryją za bardzo Odtąd czasami sobie pozwalam na takie male śledztwa w gąszczu globalnego konsumpcjonizmu i robienia w konia... Bo jedyną bronią przeciw ściemom producenta jest wiedza konsumenta. Ciągła walka @White Haven. Toya S.A. sprowadzała na początku istnienia chłam z Chin i firmowała to własnym logo TOYA. Po kilku latach sprzedaż im zaczęła spadać ponieważ polski konsument, przede wszystkim profesjonalny, zrozumiał że na narzędziach nie ma sensu oszczędzać. W odpowiedzi na ten trend Toya S.A. wprowadziła nową, dużo lepszą jakościowo linię narzędzi. Aby podkreślić jej zdecydowanie lepszą jakość w stosunku do linii TOYA nazwała ją YATO. Nie jest to więc jak piszesz żaden spisek Pomiędzy tymi dwoma liniami narzędzi była jakościowa przepaść . Obecnie linia YATO stała się standardem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 10 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2016 Czyli wpierw były podróby, dopiero potem oryginały? Sprytne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 10 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2016 Nie, to tak jak Yanko kiedyś i Yanko teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 10 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2016 1 godzinę temu, NieMy napisał: Toya S.A. sprowadzała na początku istnienia chłam z Chin i firmowała to własnym logo TOYA. Po kilku latach sprzedaż im zaczęła spadać ponieważ polski konsument, przede wszystkim profesjonalny, zrozumiał że na narzędziach nie ma sensu oszczędzać. W odpowiedzi na ten trend Toya S.A. wprowadziła nową, dużo lepszą jakościowo linię narzędzi. Aby podkreślić jej zdecydowanie lepszą jakość w stosunku do linii TOYA nazwała ją YATO. Nie jest to więc jak piszesz żaden spisek Pomiędzy tymi dwoma liniami narzędzi była jakościowa przepaść . Obecnie linia YATO stała się standardem. Dzięki za doinformowanie. W takim razie ja musiałem trafić na okres przejściowy, bo jestem przekonany, że klucze YATO i TOYA, które miałem w ręku, były takie same. Z drugiej strony mam też inne zestawy kluczy YATO, które są bardzo przyzwoite, oraz jakieś śrubokręty TOYA - wybitnie tandetne. Więc, być może, w okresie transformacji marki zdarzały się czasem rotacje asortymentu, które potem zanikły. Zatem mój przykład jest niemiarodajny. Ale OK - to nie o kluczach forum Ja chcę tylko się przyjrzeć rzeczonym torbom oraz rękawiczkom, żeby nie płacić za logo marki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dariusz36 Napisano 17 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2016 Dnia 10.12.2016 o 00:20, Miro napisał: Na zdjęciach nie widać, żeby torby Soliera były gorzej wykonane pod względem detalów - wyglądają tak samo. Podszewki też wyglądają na uszyte z tej samej tkaniny. Jeśli te torby robi ten sam zakład, to jest mało prawdopodobne, by zmieniali technologię przy bardzo podobnych torbach. Mogli by ja zmienić, jeśli wspomniane sklepy zamówiłyby torby bardzo różniące się jakościowo ("półkowo"). Zatem jeśli są to torby z tych samych skór od tego samego producenta - to po prostu jeden sklep stosuje lepszy (chytrzejszy) marketing - i tyle. Przy tym to forum jest świetnym kanałem medialnym dla takich produktów, bo łatwo uderzać poprzez nie w strunę snobizmu oraz poczucia wyjątkowości. Wolny rynek, jak powiedziałem, lecz jeśli ja kilka razy zauważę, że dany producent mocno winduje w ten sposób ceny - to go skreślam ze swojej listy. W tym wypadku na razie mam bardzo mocny materiał poszlakowy Dnia 10.12.2016 o 11:42, Apik napisał: @Miro Też jestem bardzo ciekaw takiego testu porównawczego Ta w kolorze koniakowym, jeszcze w momencie wklejania przeze mnie odnośnika, była dostępna w cenie 349zł z groszami, czyli 2 x mniej niż standardowa cena u Tomka i nie trzeba czekać na żadne preordery Przy zapisie do newslettera dostajemy dodatkowo 5% rabatu i dostawa od 100zł wzwyż jest darmowa (kolejna oszczędność w porównaniu do, drogiego, kuriera Tomka). Torba od Tomka czeka na wysyłkę do mnie, ale jeśli Solier stanie na wysokości zadania, to następne zamówienie z pewnością złożę właśnie u nich. Mogę w pełni rozwiać wszelkie wątpliwości w tej kwestii - torby Tomka są szyte w tym samym zakładzie, który szyje torby dla Soliera. Nazywa się KOGA i mieści się w Białymstoku. Swojego czasu szukałem zakładu, który byłby w stanie uszyć torbę na moje indywidualne zamówienie. Trafiłem m.in do nich i w trakcie bardzo miłej rozmowy dowiedziałem się, że jeden z ich gotowych modeli z półki, po wytłoczeniu odpowiedniego logo, jest sprzedawany m.in. Tomkowi Milerowi. Nie miałem co prawda okazji zobaczyć obok siebie egzemplarza z logo Solier i egzemplarza z logo Miler Spirits&Style, ale z rozmowy wynikało że wszystkie użyte materiały są dokładnie takie same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apik Napisano 17 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2016 @Dariusz36 A orientujesz czy oni są w stanie stworzyć pojedynczy egzemplarz na indywidualne zlecenie? Albo jeszcze inaczej, może są skłonni z takiego wzorca stworzyć kilka/naście toreb na jakieś wspólne zamówienie grupowe?:D (To wszystko oczywiście pod warunkiem, że cena byłaby właściwa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 17 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2016 Godzinę temu, Dariusz36 napisał: Mogę w pełni rozwiać wszelkie wątpliwości w tej kwestii - torby Tomka są szyte w tym samym zakładzie, który szyje torby dla Soliera. Nazywa się KOGA i mieści się w Białymstoku. Swojego czasu szukałem zakładu, który byłby w stanie uszyć torbę na moje indywidualne zamówienie. Trafiłem m.in do nich i w trakcie bardzo miłej rozmowy dowiedziałem się, że jeden z ich gotowych modeli z półki, po wytłoczeniu odpowiedniego logo, jest sprzedawany m.in. Tomkowi Milerowi. Nie miałem co prawda okazji zobaczyć obok siebie egzemplarza z logo Solier i egzemplarza z logo Miler Spirits&Style, ale z rozmowy wynikało że wszystkie użyte materiały są dokładnie takie same. Hehe. Nie jestem zaskoczony - zdjęcia nie kłamią. Pewnie to samo jest z wieloma innymi produktami MM (wspomniane rękawiczki i inne). Potężna (patrząc proporcjonalnie) przebitka cenowa za logo, wspierana preorderowymi "okazjami" oraz pompatycznymi opisami na temat hiper surowców oraz unikalnych (samodzielnie projektowanych...) form Jeden klient definitywnie dziękuje firmie za uwagę Ok, koniec antyreklamy, bo robię się nieelegancki @Apik - to jest dobry trop Ktoś by się musiał tej inicjatywy podjąć, nawiązać kontakt itd. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 17 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2016 @Apik najszybciej będzie, korzystając z - http://koga-produkcja.pl/kontakt/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apik Napisano 17 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2016 Na święta zamierzam (no w zasadzie dziewczyna zamierza) sprawić sobie kosmetyczkę Soliera z tej samej linii Gold (wygląda, że to ta sama skóra). Mam torbę Milera, więc będę miał okazję porównać skórę jak i ogólnie samą jakość/staranność wykonania. A o takim zamówieniu w nowym roku można pomyśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 17 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2016 W takim razie Ty zrób test porównawczy, a ja się wstrzymam z zakupem torby Soliera, bo ona jest prawie taka sama jak Milera, którą kupiłem dziewczynie więc mielibyśmy prawie klony, tylko w innych kolorach A ja poczekam, aż się zamówienie grupowe wykluje po nowym roku Może go zainicjujesz w stosownym wątku, a ja Cię zaraz wesprę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi