Skocz do zawartości

Przedstaw się na forum

macaroni

Rekomendowane odpowiedzi

Pozwolę sobie wedrzeć się w te miłe powitania, by zwrócić uwagę na jedną rzecz, co zapewne niejednego zirytuje jako nadmierny puryzm, ale może jednak ktoś się zgodzi. Otóż niesamowicie drażniąca jest maniera pisania "Witam" przez ludzi, którzy tu przybywają. "Witam" mówi gospodarz przyjmując gości w swe progi, w tym wypadku mógłby to być np. moderator. Co się stało z prostym, acz przecież ładnym i przyjemnym "Dzień dobry"? Skąd to wszechobecne "Witam"?

Pomarudziwszy, niniejszym wypowiadam gromkie "Dobry wieczór" pod adresem wszystkich nowoprzybyłych ;)

Robert, zapewne chodzi o pewną czasową nieokreśloność jaką wymusza internet. Tj. nie wiemy kiedy ktoś przeczyta nasze słowa, może powiem "Dzień dobry", a ktoś przeczyta to o północy? ;) Oczywiście nie zmienia to faktu, że nadużywanie słówka "Witam" jest brzydkim nawykiem, który się w ostatnim czasie pojawił.

Dzień dobry :D

zgadzam się ze stanowiskiem  Roberta, aczkolwiek nie do końca. Przede wszystkim podoba mi się, że w ogóle zwrócił na to uwagę, bo zdecydowanie uważam, że elegancja to szersze pojęcie, które nie powinno odnosić się tylko do ubioru i gadżetów, ale dotyczy też innych dziedzin, w tym języka. Skoro więc jesteśmy na takim forum, to warto podyskutwać i na taki temat, choć nie musimy się oczywiście w swoich poglądach zgadzać.

Sądzę, że jest tak jak ze strojem formalnym i nieformalnym - jest dostosowany do okoliczności. Internet ma swoją specyfikę, swoje zwroty potoczne, skróty, kody. Myślę, że "witam" jest w tym przypadku czymś właśnie takim i nie jest ani zaniedbaniem językowym, ani czymś rażącym :)

Cześć,

tak jak każdy, czytam od dawna, rejestrowałem się całkiem niedawno, dziś się witam. Mam sporo pytań, większość pewnie zadam na shoutboxie. Jestem z Olsztyna, widzę, ze przewodnik po Warmii i Mazurach jest bardzo ubogi, więc postaram się dać jak najwięcej od siebie.

Pozdrawiam

Bardzo miło mi, w końcu, przywitać się ze wszystkimi formumowiczami.

Trafiłem tu pewien czas temu, śledzę na bieżąco, dziś nadszedł czas na rozpoczęcie aktywności. Dopiero rozpoczynam poznawanie zasad męskiej elegancji, mam nadzieję, że z Wami będę się tylko rozwijał. 

Pozdrawiam, 

Aleksander

• 2 weeks later...

Cóż, najpierw przeglądałem forum raz na jakiś czas, potem coraz częściej, aż postanowiłem się zarejestrować, ale po fakcie naszła refleksja, że chyba zrobiłem to niepotrzebnie - jakoś zawsze, kiedy chciałem coś napisać, stwierdzałem, że za mało wiem, to zbyt błahe albo i tak zaraz to samo napisze ktoś znany i uznany. Teraz doszedłem do tego etapu, że czuję się na siłach tu i ówdzie zabrać głos...

Co też czynię, mówiąc dzień dobry! ;)

• Oceniam pozytywnie 1

Skoro to mój pierwszy post na forum, chciałbym wszystkim powiedzieć: Dzień dobry!.

Dopiero wchodzę w świat klasycznej elegancji, jeszcze długa droga przede mną, ale staram się jak mogę. W obecnej chwili jestem studentem, ale kiedy nie zmienić stylu na bardziej poważny jak nie teraz? Niby jak się nie zmieni stylu ubierania podczas studiów to już zawsze się będzie chodziło w źle dobranym garniturze  :).

Pozdrawiam.

Swoją drogą to dość ciekawy trend, że wielu - stosunkowo wielu - młodych ludzi skręca w kierunku klasycznej elegancji. Ostatnio nawet odnoszę wrażenie, że jeśli spotykam kogoś klasycznie ubranego to jest to osoba już w poważnym wieku albo młoda (nawet bardzo młoda). Nie jest to oczywiście zalew dobrze ubranej młodzieży i seniorów, ale coś chyba w tym jest. Tak jakbyśmy mieli swego rodzaju "przerwę pokoleniową" w doborze ubioru.

Żeby nie było całkiem off to witam nowych użytkowników :)

Zdaje mi się, że zainteresowanie tym tematem w kręgu młodszego pokolenia rośnie wraz z rozpowszechnianiem informacji w przystępny dla odbiorcy sposób, wykorzystując odpowiednie ku temu narzędzie m.in. to forum jak i wszelkie blogi skupiające się nie tylko na aspektach związanych z moda, ale również oscylujące wokół całego męskiego świata. Poczta pantoflowa to potężna rzecz, nie ma dla niej lepszej pożywki jak połączenie mediów społecznościowych z przystępnie przedstawionymi informacjami, okraszonymi kolorowymi zdjęciami i laickim językiem wprowadzającym w świat fachowej terminologii i zasad. Rośnie świadomość, że dobry wygląd jak i ogólne zasady dobrego wychowania nie są dostępne jedynie dla tzw. elit. Chociaż przyglądając się mojej najbliższej okolicy mam czasem ku temu pewne wątpliwości ;) 

Jeśli chodzi o ludzi w poważnym wieku, stosują się oni do tego co było kiedyś pewną normą, nie zwracając tak bardzo uwagi na fakt że butonierka jest brustaszą czy na odwrót. W wielu wypadkach i tak wyglądają lepiej niż moi rówieśnicy i nie tylko. Osobiście, nie spotkałem się jeszcze z drastyczną zmianą wizerunku w takim wypadku, co wcale mnie nie dziwi. Będą szczerym nie wiem czy mi samemu po kilkudziesięciu latach chciałoby się zmieniać w jakikolwiek sposób mój wizerunek. 

Wspomniana przerwa pokoleniowa traci tu najwięcej. Nie opanowała tak dobrze nowszych technologi za sprawą których dostęp do tego świata jest ułatwiony, zarazem może jej brakować pewnych standardów z minionych czasów które zostały wyparte na rzecz komfortu połączonego z wizją niektórych celebrytów-projektantów kształtujących specyficzny obraz elegancji.
Oczywiście to moja subiektywna opinia.

Wracając do mertium witam się ze wszystkimi- dzień dobry/ dobry wieczór. W szczególności jednak pozdrawiam brać studencką. 
Adam ;)