Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 godzin temu, Velahrn napisał:

Kolejny ultimate dandy item:

Dwurzędowy oczojebny żółty garnitur, 90 % wełna + 10 % kaszmir (ej, naprawdę dobry skład)

https://www.otrium.pl/product/yellow-tailored-fit-havana-suit-yellow

72afef55-7197-4ab1-83c7-05cbe4b7641f.jpg

f2934e92-f235-49fc-8b89-d378c4089b7a.jpg

Coś trzeba ubrać przecież pod ten płaszcz w kolorze electric orange ;) a ten garnitur z kory też zamówiłem na próbę, ze zniżką dodatkową był zbyt kuszący? zdań relację.

Zamówienie spływa etapami, na razie przyszły te dwie pary butów:

https://www.otrium.pl/product/loafers-light-brown?utm_source=share button&utm_medium=user generated&utm_campaign=android app

https://www.otrium.pl/product/off-white-high-top-sneaker-off-white?utm_source=share button&utm_medium=user generated&utm_campaign=android app

W tej cenie myślę, że spokojnie mogę polecić w zakresie wygody i jakości wykonania na pierwszy rzut ok/przymiarki, jeżeli komuś stylistyka się podoba, ja raczej na pewno zostawię.

Opublikowano

@dragonek

W tabeli rozmiarów masz podane dokładne wymiary danego płaszcza, a to "jaki powinieneś wybrać", to już zależy od Twoich preferencji i potrzeb, bo nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi.

Mogę się jedynie podzielić jedną z zasad, którą sam się kieruję - jeśli chcę kupić płaszcz stricte do noszenia z cieńszymi swetrami, to wybieram rozmiar z podobnymi wymiarami do marynarki, w której jest mi na tych topach wygodnie.

Trzeba jedynie pamiętać, by podczas takiej próby robić to na marynarce z materiału o podobnej gramaturze. ?

Opublikowano
W dniu 3.11.2025 o 08:58, Coven napisał:

@dragonek

W tabeli rozmiarów masz podane dokładne wymiary danego płaszcza, a to "jaki powinieneś wybrać", to już zależy od Twoich preferencji i potrzeb, bo nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi.

Mogę się jedynie podzielić jedną z zasad, którą sam się kieruję - jeśli chcę kupić płaszcz stricte do noszenia z cieńszymi swetrami, to wybieram rozmiar z podobnymi wymiarami do marynarki, w której jest mi na tych topach wygodnie.

Trzeba jedynie pamiętać, by podczas takiej próby robić to na marynarce z materiału o podobnej gramaturze. ?

Planuje kupić na Otrium, a tam tabela rozmiarów niestety wiele nie powie. Z mojego doświadczenia wynika, że większość firm dla płaszczy i kurtek stosuje zawyżoną rozmiarówkę. Mój rozmiar to Havana 44 ale np. Sienna 44 już będzie za luźna i obawiam się, że to samo może być z płaszczem.

Opublikowano (edytowane)

Teraz jest WELCOME30 na 30%, ale on rzadko jeśli w ogóle działa na rzeczy SuSu. Ewentualnie będzie dostawa za darmo, ale z kodem BLACK też teraz jest.

//Edit

Kod BLACK nie działa, ale WELCOME daje darmową dostawę.

Edytowane przez dragonek
  • Like 1
Opublikowano

Wrzuciłem do Forumowej poradni stylistycznej fotki marynarki z tego garnituru seersucker, choć niestety w słabym świetle. Materiał jak dla mnie nie jest przesadnie prześwitujący w marynarce, ale w spodniach np. niebieska koszula, którą założyłem do przymiarki prześwitywała przez spodnie. No cóż - to chyba standard w tego typu białych/kremowych spodniach, chyba że mają jakąś wielką gramaturę czy też ciasny splot. Mnie to finalnie nie przeszkadza raczej, natomiast bardziej się zastanawiam nad tym, że jednak jest to dość "wyrazisty" seersucker, tzn. marszczenie/gofrowanie tkaniny jest sporo większe, niż w innych przypadkach, gdy miałem styczność z tym materiałem (widać choćby w kontraście do spodni, które mam na zdjęciach w FPS). W każdym razie, gdyby ktoś rozważał, to faktycznie spodnie prześwitują nieco (ale nie w stopniu większym niż inne białe/kremowe lniane/bawełniane), ale zwróćcie też uwagę na ten duży stopień marszczenia - nie każdemu to będzie pewnie odpowiadać. 

Ja się trochę waham, choć za 265 zł trochę mi bliżej do zostawienia go ;)

Opublikowano

@MarianoItalianomam i u mnie on akurat zostaje. Prześwit dla mnie to trochę normalna sprawa bo len noszę kilka miesięcy w roku codziennie, dlatego też tutaj nie znajduję nic dla siebie nadzwyczajnie uderzającego. Mi akurat stopień marszczenia odpowiada, natomiast faktycznie jako całość garnitur jest mocno dandy. Niemniej życie też po to jest by czasami wg mnie poeksperymentować w duchu odwagi. 

• Like 1
Opublikowano
52 minuty temu, Kyle napisał:

ja chciałbym odkryć źródełko krawatów Marinelii pewnego użytkownika Vinted...

Opublikowano

Mnie bardziej ciekawi, dlaczego SuSu taki polar w takim kolorze wyprodukowało.

Alpakę można ufarbować, można to zrobić nawet w pralce, używając barwników z popularnej sieciowej drogerii lub od naszego forumowego partnera, szerzej znanego jako dystrybutor butów na Y. Niegdyś, kiedy forum było forum, a nie głownie tubą zniżkową w stylu Pepper, odważnie bawiliśmy się np. w malowanie butów.

Wnioskuję o zmianę nazwy wątku (niech go sponsoruje literka O), bo w ostatnim roku postów o SuSu jako takim (aktualna oferta, kroje itd.) jest tu góra 10%.

Opublikowano
28 minut temu, lubo69 napisał:

Alpakę można ufarbować, można to zrobić nawet w pralce, używając barwników z popularnej sieciowej drogerii lub od naszego forumowego partnera, szerzej znanego jako dystrybutor butów na Y. Niegdyś, kiedy forum było forum, a nie głownie tubą zniżkową w stylu Pepper, odważnie bawiliśmy się np. w malowanie butów.

Wnioskuję o zmianę nazwy wątku (niech go sponsoruje literka O), bo w ostatnim roku postów o SuSu jako takim (aktualna oferta, kroje itd.) jest tu góra 10%.

Jak możesz mieć garnitur za 300 zł od Susu z Otrium, to nie dziw się, że forumowi wyjadacze nie chcą za 2500 zł.

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
16 godzin temu, lubo69 napisał:

Może temat odżyje na nowo jak suitsupply otworzy w końcu sklep w Polsce 

Opublikowano
59 minut temu, michasacuer napisał:

Może temat odżyje na nowo jak suitsupply otworzy w końcu sklep w Polsce 

No wlaśnie. Susu traktuje nas jak bantustan, więc nie żywie do tej marki jakichś ciepłych uczuć.

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

A ja myślę, że Twoje uczucia są odwrotnie proporcjonalne do ceny?

Jeśli sklep powstałby, temat mógłby odżyć na jakiś czas. Później sytuacja wróciłaby do „normy”. Dla „wyjadaczy” sklep byłby głównie oglądalnią / przymierzalnią, a prawdziwe interesy robiłoby się na Otrium i Vinted, jak przystało na sigmy.

Opublikowano

Bez przesady. Wybór na Otrium jest bardzo ograniczony. Sama okoliczność, że można coś wyjątkowo nabyć za cenę znacznie obniżoną, nie jest czymś złym (czy zawsze w takim przypadku powinniśmy z obrzydzeniem odmówić i udać się do oficjalnego sklepu celem zakupu za cenę regularną?), a dodatkowo pokazuje, za ile sprzedawcy są gotowi pozbyć się towaru (zakładam, że nie dokładając do interesu, tzn. przynajmniej mając pokryte koszty).

Vinted to jeszcze inna historia. SuSu tam jest robione na nie wiadomo jak prestiżową markę. A już najbardziej frapuje mnie nadanie tamże całkowicie nowego znaczenia słowom "nowy bez metki". Ja tam bardziej wykorzystuję tę platformę do upłynniania rzeczy po dzieciach, ale przy okazji coś mi się wyświetli z męskich kategorii, i czasem skorzystam, sprzedałem choćby i tak spisaną na straty (z powodu nadmiernego wyslimowania) koszulę MTM od makarona, a jednocześnie nabyłem za 15 zł nowy krawat od Nunes Correa (kto pamięta? :-) )

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, Kyle napisał:

Bez przesady. Wybór na Otrium jest bardzo ograniczony. Sama okoliczność, że można coś wyjątkowo nabyć za cenę znacznie obniżoną, nie jest czymś złym (czy zawsze w takim przypadku powinniśmy z obrzydzeniem odmówić i udać się do oficjalnego sklepu celem zakupu za cenę regularną?), a dodatkowo pokazuje, za ile sprzedawcy są gotowi pozbyć się towaru (zakładam, że nie dokładając do interesu, tzn. przynajmniej mając pokryte koszty).

Vinted to jeszcze inna historia. SuSu tam jest robione na nie wiadomo jak prestiżową markę. A już najbardziej frapuje mnie nadanie tamże całkowicie nowego znaczenia słowom "nowy bez metki". Ja tam bardziej wykorzystuję tę platformę do upłynniania rzeczy po dzieciach, ale przy okazji coś mi się wyświetli z męskich kategorii, i czasem skorzystam, sprzedałem choćby i tak spisaną na straty (z powodu nadmiernego wyslimowania) koszulę MTM od makarona, a jednocześnie nabyłem za 15 zł nowy krawat od Nunes Correa (kto pamięta? :-) )

Vinted to HIV. Mówię zarówno jako kupujący, jak i sprzedający (jak już pisałem, próbuję odchudzić szafę). W ogóle rynek rzeczy używanych oszalał i, dla konsumenta, niezwykle się popsuł. Jest to związane głównie z jego profesjonalizacją, albo pseudo-profesjonalizacją, bo masa osób na na vinted lewe, nielegalne biznesiki. Rzeczy nowe albo "nowe bez metki" (hehe) sprzedawane za 95 % ceny RPP (Recommended Retail Price). Rzeczy używane tańsze o stówkę albo dwie od RPP.

Poluje od pewnego czasu na Paraboot Michael (brzydkie jak cholera, taka guilty pleasure) i tak sobie przeglądam różne stronki. Doszło do takiego absurdu, że te buty w sklepie można kupić TANIEJ  niż na vinted. Bo sklepy regularnie mają promocje, zniżki za newslettery itd., a vintedziarz z#$ra się, ale nie obniży. Bo ta rzecz jest, według vintedziarza, tyle warta, bo za tyle inni wystawiają, bo jeśli by zszedł z ceny, to zupełnie jakbyś go okradł.  Taka mentalność.

Nie to, żeby kupujący vintedziarzy rozpieszczali. Regularnie jako. tym razem jako sprzedający, dostaje propozycje kupna za 60 % ceny (bo mniej się nie da wpisać) albo komentarze typu "dzindobry, ile najtaniej pan sprzeda??/". Ech...

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
2 godziny temu, Velahrn napisał:

No wlaśnie. Susu traktuje nas jak bantustan, więc nie żywie do tej marki jakichś ciepłych uczuć.

Jak dobrze pamiętam, numer jeden w ich kanale internetowym to sprzedaż do PL. Co do sklepu stacjonarnego to w ich przypadku głównym źródłem dochodu jest MTM. Sklep stacjonarny zapewne otworzył by się w Warszawie a tam konkurencja w tym zakresie jest raczej silna. Zresztą w Warszawie swoich sił próbowało już wiele znanych zachodnich brandów czy to obuwniczych czy odzieżowych i długo w większości nie podziałały.

Opublikowano

Oczywiście, że nie ma nic złego w "wyjątkowym" nabyciu czegoś taniej. Sam mam wielbłądzi płaszcz SuSu właśnie z Otrium (nie za 300 zł, ale 5 razy tyle); nie wydaje mi się jednak, abym był hipokrytą (pomijam fakt, że kupiłem na Otrium, bo w SuSu już nie było). Chodzi bowiem o efekt skali, mentalność i rolę edukacyjną forum.

Pamiętam Nunes Correa i pamiętam forum, na którym cena nie czyniła cudów, tylko uczyliśmy się wszyscy terminologii i zasad. W którymś momencie niepostrzeżenie zadziało się tak, że wszechobecne ożywienie powodowały już nie konkurs czy spotkanie forumowe (bo tych nie ma), ale wyłącznie jakaś duża zniżka czy odkrycie marki produkującej kserokopie droższych rzeczy. Jednocześnie, może nie expressis verbis, ale na pewno między wierszami, można odczuć politowanie, a w najlepszym razie brak zrozumienia, dla tych, którzy po prostu weszli do sklepu i kupili to, co im się podobało, bez kombinowania z kodami i bez kaca, że właśnie nabijają kabzę potomkom p. Pietro Loro Piany, jakby im jeszcze czegoś brakowało. Takiej mentalności nie widzę na forach zagranicznych, choć widzę tam i bazarki, i kody rabatowe. Może to więc po prostu "Polak potrafi", może jakieś złożone zaszłości socjoekonomiczne, a może indywidualny czynnik ludzki - wszak jest tu nas już bardzo mało.

• Oceniam pozytywnie 1