Skocz do zawartości

Patynowanie oraz repatynowanie obuwia

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Interesuje mnie różnica między jednym a drugim butem. Gość napisał, że but tak wygląda po woskowaniu (ten bardziej wykończony) - różnica jest duża, ale raczej nie jest to sam wosk, więc co?

Dołączona grafika

@saphir - u Was są tylko 4 tintury na stronie, czy reszta kolorów będzie dostępna?

zapragnąłem mieć buty w tym kolorze :shock: rewelacyjne... tylko czy to jest robota właściciela czy szewca?

Opublikowano

Właściciela, który jest obecnie profesjonalnym patyniarzem. Praktycznie żaden szewc nie zajmuje się taką robotą. W większych zakładach jest specjalne stanowisko, na którym pracuje taka osoba. W Polsce do eksperymentów ciężko kogokolwiek namówić, a próbowałem. Najszybciej pomoże Ci w tej kwestii Kielman.

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Dopiero tu na forum sie dowiedzialem ze to sie nazywaja buty patynowane :D a mam kilka par tego typu ... i nosilem je nieswiadomie ;)

Jaka bylaby najlepsza pasta do nich?

Jest duza roznica pomiedzy patynowaniem farbami, a opalaniem reagujacych na cieplo chemicznych odczynnikow w procesie sznytowania skory. Buty, ktore pokazales w innym temacie nie sa recznie malowane, tylko byly wyprodukowane na tzw. hand-burnished leather, czyli skorze, ktorej wzbogacone ziarno w licu przebarwia się powierzchniowo bedac poddane dzialaniu wysokiej temperatury (np. podczas procesu palnikowania).

Patynowanie w procesie fabrycznym to oprocz automatycznego doboru odpowiedniego koloru z palety barw proces w duzej mierze reczny, wymagajacy sporej wprawy i bardzo czasochlonny, dlatego prozno szukac cholewek zabarwianych w ten sposob wsrod butow z polki budzetowej. Nawet proces repatynacji potrafi kosztowac tyle co przyzwoite zagraniczne buty dostepne u polskich dystrybutorow (np. Loding).

Opublikowano

Buty, ktore pokazales w innym temacie nie sa recznie malowane, tylko byly wyprodukowane na tzw. hand-burnished leather, czyli skorze, ktorej wzbogacone ziarno w licu przebarwia się powierzchniowo bedac poddane dzialaniu wysokiej temperatury (np. podczas procesu palnikowania).

... po czym to mozna poznac czy sa recznie malowane czy robione metoda hand-burnished leather? Moze uda mi sie zrobic jeszcze jakies inne zdjecie w lepszym swietle ale z gory mowie ze nie jest to latwe bo elektroniczne przetwarzanie obrazu przeklamuje bardzo kolory.

Ponizej kilka fotek z Internetu, czy to jest hand made czy hand-burnished leather?

Dołączona grafika

Opublikowano

Tu w naturalnym swietle + wspomaganie blyskiem.

Dołączona grafika

A tu jeszcze inne moje buty wydaje mi sie ze rowniez recznie malowane, pewnosci nie mam ale jak sie odegnie troche skore w miejscach laczenia warstw cholewki to widac ze pod spodem nie jest malowana, jest surowa biała.

Dołączona grafika