Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

10. Zamiast na ilość, postaw na jakość, mała szafa jest ideałem.

To chyba w większości przypadków nie przejdzie ;)

Anthony Joseph Drexel Biddl, jeden z najbardziej eleganckich mężczyzn w historii, miał w swojej szafie tylko siedem garniturów. Pisze o tym we wpisie zatytulownaym "A suitable wardrobe" autor znanego chyba wszystkim bloga http://asuitablewardrobe.dynend.com/200 ... drobe.html W poprzednim linku podanym przez Pirata, inny bloger zauważa, że przeciętny człowiek wykorzystuje 10 % swoich ubrań.

Sam przekonałem się o prawdziwości tego stwierdzenia. Przeprowadziłem się kilka miesięcy temu. dotychczas przeniosłem do nowego mieszkania mniej więcej 20 % ubrań. Nie odczuwam braku reszty. Zmieni się to trochę pewnie w lato, ale i tak daje to do myślenia.

• Odpowiedzi 116
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Też tak mam. Uzbierało mi się prawie 60 koszul, a chodzę (z różnych powodów - nie ten krój, materiał do kitu, wzór ochydny, gniecie się od samego patrzenia itp.) w góra 12-14. Niektórych rzeczy odsprzedać się nie da (jakoś nie potrafię ludziom wciskać kitu), a wywalić szkoda. I tak się tworzy niechciana kolekcja.

Opublikowano

Niektórych rzeczy odsprzedać się nie da (jakoś nie potrafię ludziom wciskać kitu), a wywalić szkoda. I tak się tworzy niechciana kolekcja.

Zapakuj je w karton i zawieź do jakiegoś domu opieki społecznej, czy czegoś takiego - szczególnie w zimie dodatkowa para ciuchów może się komuś przydać.

Opublikowano

Jeśli jesteś w okolicach Wawy, to z chęcią wezmę. Mam taką grupę wsparcia dla osób z Targówka, której czasem coś podrzucam. Zostawiłem tam wszystkie swoje przedforumowe marynarki. Ostała mi się jedna - garniturowa :).

Opublikowano

Panowie, może założymy osobny temat i zorganizujemy się w większym gronie? Ja też zamierzałem wietrzyć szafę w najbliższych tygodniach, więc myślę że znajdzie się jeszcze kilka osób. Moglibyśmy skrzyknąć się na jakiegoś kuriera i wysłać trochę rzeczy osobom, które bardziej ich potrzebują.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No nie, mam dwie nie na zbyciu, ale pytam serio - mam trochę ciuchów do oddania, ale czy emeryci nie mają, że tak to ujmę, węższego zakresu akceptacji ubrań? Czy np. letnie mokasynki w kolorze fioletowym to ktoś z nich założy?

Opublikowano

No nie, mam dwie nie na zbyciu, ale pytam serio - mam trochę ciuchów do oddania, ale czy emeryci nie mają, że tak to ujmę, węższego zakresu akceptacji ubrań? Czy np. letnie mokasynki w kolorze fioletowym to ktoś z nich założy?

W Warszawie bardzo często widuję bardzo ekstrawagancko ubranych "dziadków", a różowa marynarka może być letnim hitem :)

Opublikowano

Nie wiem, czy na każdą "kontrowersyjną" (wszak to kwestia gustu) rzecz znajdzie się chętna osoba, na którą będzie jeszcze pasował rozmiar, ale... mokasyny i marynarka różowa przejdzie. Jeśli to ułatwi, to z przyjemnością przejrzę listę "kontrowersyjnych" (wg mnie) ;) rzeczy i upewnię się, czy się nie zmarnują, zanim zostaną przekazane. Ale ze wszystkim, co ofiarujecie pewnie nie dam rady :).

Opublikowano

ciach Czy np. różowa marynarka przejdzie?

Wróciłem właśnie z nieformalnego spotkania, na którym królował zestaw: intrygująca śliwkowa (fioletowa?) marynarka jednorzędowa z klapami w szpic, szare spodnie, bordowy krawat, brązowy pasek, biała koszula. 8-)

To chyba jest najlepsza odpowiedź na Twoje wątpliwości ;).

post-2604-13658924285757_thumb.jpg