Skocz do zawartości

Mam do wydania ____ na ____. Co radzicie?

Jan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

To moje poczatki w taka garderoba wiec jeszcze malo wiem:)

Zgodnie z tematem watku

szybko i na temat

szukam butow do ok 1000 zl. maksymalnie klasycznych ( to chyba oxfordy?? podobaja mi sie tez niektore dziurkowane) , najlepiej ciemny braz lub czern.

moge kupic przez internet ale musze wczesniej gdzies przymierzyc live ( czyli marka najlepiej zeby byla dostepna w PL - chyba ze przy dobrych butach rozmiar roznych marek jest taki sam?) - mam dosc wysokie podbicie i boje sie ze bez przymiarki nie zle wybiore rozmiar.

Co byscie mi polecili ? jak i gdzie sie zabrac do szukania?

za chwile bede tez szukal garnituru wiec bede pytal:)

pozdrawiam

Dobrym rozwiązaniem będą buty marki Loding. Sklep mieści się w Galerii Mokotów gdzie buty możesz przymierzyć. Kupić radzę przez internet bo zaoszczędzić na tym +-150 zł (to zależy od kosztów przesyłki). Marka była opisywana na forum i również Macaroni pisał o nich na swoim blogu.

Witam

To moje poczatki w taka garderoba wiec jeszcze malo wiem:)

Zgodnie z tematem watku

szybko i na temat

szukam butow do ok 1000 zl. maksymalnie klasycznych ( to chyba oxfordy?? podobaja mi sie tez niektore dziurkowane) , najlepiej ciemny braz lub czern.

moge kupic przez internet ale musze wczesniej gdzies przymierzyc live ( czyli marka najlepiej zeby byla dostepna w PL - chyba ze przy dobrych butach rozmiar roznych marek jest taki sam?) - mam dosc wysokie podbicie i boje sie ze bez przymiarki nie zle wybiore rozmiar.

Co byscie mi polecili ? jak i gdzie sie zabrac do szukania?

za chwile bede tez szukal garnituru wiec bede pytal:)

pozdrawiam

Poczytaj jeszcze to forum, jest ranking angielskich marek, sa wpisy dot. dostepnosci butów w Warszawie.

Zamawiajac przez internet nie musisz sie martwic, bo zawsze mozesz zwrocic i zamowic pasujace buty w cenie.

• 3 weeks later...

Witam.

Zastanawiam się nad zakupem poniższych butów:

http://www.grenson.co.uk/shop/sharp-245

Czy buty warte są obniżonej ceny ? Wprawdzie kolega "gccg" wypowiadał się pozytywnie odnośnie tego modelu, ale może można w tej cenie znaleźć coś lepszego ?

Czy ktoś może ma doświadczenie z tym rodzajem podeszwy, jak się sprawdza ?

Może ktoś jest w posiadaniu kodu rabatowego, moje poszukiwania takiego kodu na nic się zdały.

Witam.

Zastanawiam się nad zakupem poniższych butów:

http://www.grenson.co.uk/shop/sharp-245

Czy buty warte są obniżonej ceny ? Wprawdzie kolega "gccg" wypowiadał się pozytywnie odnośnie tego modelu, ale może można w tej cenie znaleźć coś lepszego ?

Czy ktoś może ma doświadczenie z tym rodzajem podeszwy, jak się sprawdza ?

Może ktoś jest w posiadaniu kodu rabatowego, moje poszukiwania takiego kodu na nic się zdały.

ponieważ sam szukam trzewików i zmarnowałem na to już sporo godzin wędrowania po sieci:) zaryzykuję tezę, że nie znajdziesz lepszych w tej cenie. Grenson ma bardzo dobrą opinię. Jeżeli but Ci się podoba to bierz! też się nad nimi zastanawiałem, ale ostatecznie chcę kupic tzw. cap toe boots.

Kompletuję swoją garderobę stąd mój budżet jest ograniczony.

Na pasek do garnituru chciałbym przeznaczyć do 70zł. Jeżeli da się taniej z zachowaniem priorytetów - tym lepiej. :)

Poszukuję eleganckiego, BARDZO DOBRZE wykonanego paska. Zwykle chodzę w garniturze granatowym, ale czasami zdarza się również wyjść w czarnym. Pracuję w banku w pionie korporacyjnym, więc musi być elegancko.

Proszę o rady i sugestie. Nie zależy mi na firmie, chodzi raczej o ekonomiczną cenę i przede wszystkim bardzo dobrej jakości wyrób. Myślę, że kolor czarny będzie najodpowiedniejszy (uniwersalniejszy).

Poszukuję eleganckiego, BARDZO DOBRZE wykonanego paska. Zwykle chodzę w garniturze granatowym, ale czasami zdarza się również wyjść w czarnym. Pracuję w banku w pionie korporacyjnym, więc musi być elegancko.

Myślę, że kolor czarny będzie najodpowiedniejszy (uniwersalniejszy).

W jakim kolorze buty nosisz najczęściej?

Polecam: http://www.kapcie.eu/sklep/Paski/T/off/2

Sprzedają też na allegro: http://allegro.pl/listing.php/user?cate ... d=11740522

Paski nie są klejone i moim zdaniem przez to o wiele wygodniejsze w noszeniu ( lepiej się opinają ), niż te np. ze sklepu na Hożej, które są klejone z dwóch kawałków skóry.

Gość Nereusz

Nie za bardzo rozumiem o co chodzi z tymi "BARDZO DOBRYMI" paskami, które to ostatnio są wałkowane na forum. Przecież spokojnie można kupić przez internet paski polskich producentów po około 35-40zł, które będą wykonane z naturalnej skóry i z gustowną, klasyczną klamrą. Oczywiście będą to paski no name, ale tutaj raczej nie ma osób, których podnieca widoczne logo producenta. Ja przykładowo kupiłem pasek tutaj i jestem zadowolony: http://stylowepaski.pl/pl/pasek-meski-b ... mod33.html . Nie wiem, być może paski nie służą jedynie do włożenia ich w szlufki spodni, tylko spełniają jeszcze inne funkcje wymagające towaru jedynie z najwyższej półki, który jest w stanie wykonać kilku rzemieślników w Polsce, a których to zastosowań jeszcze nie odkryłem? :lol:

Nie za bardzo rozumiem o co chodzi z tymi "BARDZO DOBRYMI" paskami, które to ostatnio są wałkowane na forum. Przecież spokojnie można kupić przez internet paski polskich producentów po około 35-40zł, które będą wykonane z naturalnej skóry i z gustowną, klasyczną klamrą. Oczywiście będą to paski no name, ale tutaj raczej nie ma osób, których podnieca widoczne logo producenta. Ja przykładowo kupiłem pasek tutaj i jestem zadowolony: http://stylowepaski.pl/pl/pasek-meski-b ... mod33.html . Nie wiem, być może paski nie służą jedynie do włożenia ich w szlufki spodni, tylko spełniają jeszcze inne funkcje wymagające towaru jedynie z najwyższej półki, który jest w stanie wykonać kilku rzemieślników w Polsce, a których to zastosowań jeszcze nie odkryłem? :lol:

Pasek skórzany paskowi nie równy - co innego paski z kawałka litej skóry, co innego najpopularniejsze (i najtańsze) paski, które również są oznaczone jako naturalna skóra, ale są wykonane z jakiejś takiej masy (taka mielonka) i do tego mają przyklejony wierzch. Takie chętnie pękają, wyrabiają się bardzo szybko przy oczkach i nawet rozklejają się pomiędzy warstwą właściwą i wierzchnią.

Jest różnica :)

W jakim kolorze buty nosisz najczęściej?

Do garniturów tylko i wyłącznie czarne buty. Co do samego paska chcę by posłużył trochę, a nie żebym za parę miesięcy musiał wykładać kolejną gotówkę na lepszy towar.

Wejdź do Przewodnika miejskiego, tam jest wątek o paskach i wpis Zakiego o sklepie w Gdyni - tam znajdziesz swój pasek. Nie podaje linka bo pisze z telefonu.

Dzięki za wskazówkę. Niestety nie mogę odnaleźć tego wątku. Będę wdzięczny za podesłanie linka, jeżeli znajdziesz chwilę.

Gość Nereusz

Pasek skórzany paskowi nie równy - co innego paski z kawałka litej skóry, co innego najpopularniejsze (i najtańsze) paski, które również są oznaczone jako naturalna skóra, ale są wykonane z jakiejś takiej masy (taka mielonka) i do tego mają przyklejony wierzch. Takie chętnie pękają, wyrabiają się bardzo szybko przy oczkach i nawet rozklejają się pomiędzy warstwą właściwą i wierzchnią.

Jest różnica :)

W porządku, tylko że wszystkie cechy o których wspominasz spełniają paski ze strony przeze mnie wklejonej, czy też wklejonej przez Caporegime, co tylko potwierdza moje słowa, że porządny pasek można nabyć za około 40zł bez większego kombinowania.

Oczywiście, jeżeli ktoś ma jakieś nietypowe żądania, czy to niespotykany kolor, czy to egzotyczna skóra, to może jest sens odwiedzać rzemieślników, ale w przypadku absolutnej większości zastosowań, to myślę, że przytoczone źródła w pełni wystarczą. :)

Ze swojej strony powiem, że dwa paski z podanej przeze mnie strony użytkuje już ponad rok, bardzo często, ponieważ posiadam jedynie trzy paski ( dwa wspomniane i jeden brązowo-wiśniowy z Hożej ) i trzymają się perfekcyjnie. To, że nie są klejone, a wykonane z jednego kawałka skóry, miałem okazję się przekonać na oczy, kiedy własnoręcznie skracałem pasek, tnąc go przy klamrze. Pasek jest wykonany z jednolitego kawałka skóry, którego kolor wewnątrz jest taki sam jak na zewnątrz, nie jest to "mielonka" obwinięta cienką warstwą prawdziwego materiału.

Kosztuje około 50 zł, a zaś pasek z Hożej, który kosztował około 130 zł jest twardy oraz nie wykonany z jednolitego kawałka skóry, już po tygodniu użytkowania wyszła "mielonka" przy jednym z końców. Paski regularnie konserwuje kremem i pastą w odpowiednim kolorze, więc prosto było ukryć tę skazę, jednak nie jestem z niego zadowolony, porównując do innych z przytoczonego przeze mnie wcześniej źródła.

W porządku, tylko że wszystkie cechy o których wspominasz spełniają paski ze strony przeze mnie wklejonej, czy też wklejonej przez Caporegime, co tylko potwierdza moje słowa, że porządny pasek można nabyć za około 40zł bez większego kombinowania.

Oczywiście, jeżeli ktoś ma jakieś nietypowe żądania, czy to niespotykany kolor, czy to egzotyczna skóra, to może jest sens odwiedzać rzemieślników, ale w przypadku absolutnej większości zastosowań, to myślę, że przytoczone źródła w pełni wystarczą. :)

Ok, absolutnie nie twierdziłem, że te paski mają taką właściwość :)

Ze swojej strony powiem, że dwa paski z podanej przeze mnie strony użytkuje już ponad rok, bardzo często, ponieważ posiadam jedynie trzy paski ( dwa wspomniane i jeden brązowo-wiśniowy z Hożej ) i trzymają się perfekcyjnie. To, że nie są klejone, a wykonane z jednego kawałka skóry, miałem okazję się przekonać na oczy, kiedy własnoręcznie skracałem pasek, tnąc go przy klamrze. Pasek jest wykonany z jednolitego kawałka skóry, którego kolor wewnątrz jest taki sam jak na zewnątrz, nie jest to "mielonka" obwinięta cienką warstwą prawdziwego materiału.

Kosztuje około 50 zł, a zaś pasek z Hożej, który kosztował około 130 zł jest twardy oraz nie wykonany z jednolitego kawałka skóry, już po tygodniu użytkowania wyszła "mielonka" przy jednym z końców. Paski regularnie konserwuje kremem i pastą w odpowiednim kolorze, więc prosto było ukryć tę skazę, jednak nie jestem z niego zadowolony, porównując do innych z przytoczonego przeze mnie wcześniej źródła.

Zachęciliście mnie - jako, że pasek, który ostatnio kupiłem (ok. 50zł, posiada wszystkie opisane przeze mnie objawy) za chwilę będzie do wyrzucenia, zainteresuję się tamtymi.

Swoją drogą, nakremowany i wypastowany pasek nie brudzi później spodni? Używasz akcesoriów do butów?

Swoją drogą, nakremowany i wypastowany pasek nie brudzi później spodni? Używasz akcesoriów do butów?

Tak, tłuszczu do skór, kremu do skór delikatnych oraz bardzo rzadko pasty z woskiem. Podobnie postępuje z rękawiczkami skórzanymi, dzięki temu wolniej i dostojniej się starzeją, a wyznaję taką niby to angielską zasadę, że lepiej wyglądają zadbane, stare rzeczy, niż pachnące świeżością nowe.

Raz w miesiącu je konserwuje kremem albo tłuszczem w zimę, raz na dwa, trzy miesiące pastą poleruję, aby przykryć możliwe ubytki i odzyskać kolor ( krem i tłuszcz tworzą trochę matową powłokę ).Jednakże trzeba właśnie dość solidnie je po paście szlifować, aby nie pobrudziły spodni i rękawów płaszcza w przypadku rękawiczek, dlatego robię to stosunkowo rzadko ;)

Dziękuję bardzo za rady Panowie. Idąc za ciosem - przydałaby mi się również wymiana, a raczej zakup garnituru z prawdziwego zdarzenia. Do wydania posiadam ok. 900-1000zł. Mam 171cm wzrostu i wysportowaną sylwetkę (szersza góra). Szukam garnituru o raczej dopasowanym kroju, eleganckiego, wykonanego z lepszego materiału przez co trwalszego; preferowany kolor: granat.

W większości "wieszakowych" produktów wyglądam jak w worku - góra marynarki opięta, dół wisi, dosyć nieestetycznie to wygląda. Do tej pory jedyny model jaki na mnie leżał wręcz idealnie był produkt firmy Albione (w Fashion House, Piaseczno). Cena niestety 1250zł. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Gość Nereusz

Dziękuję bardzo za rady Panowie. Idąc za ciosem - przydałaby mi się również wymiana, a raczej zakup garnituru z prawdziwego zdarzenia. Do wydania posiadam ok. 900-1000zł. Mam 171cm wzrostu i wysportowaną sylwetkę (szersza góra). Szukam garnituru o raczej dopasowanym kroju, eleganckiego, wykonanego z lepszego materiału przez co trwalszego; preferowany kolor: granat.

W większości "wieszakowych" produktów wyglądam jak w worku - góra marynarki opięta, dół wisi, dosyć nieestetycznie to wygląda. Do tej pory jedyny model jaki na mnie leżał wręcz idealnie był produkt firmy Albione (w Fashion House, Piaseczno). Cena niestety 1250zł. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

A patrzyłeś w Vistuli?

Nie, póki co sprawdzałem kilka sklepów z bardziej klasycznymi modelami (np. Bytom, Sunset Suits). Co oprócz Vistuli polecilibyście? Chciałbym ustrzelić garnitur wełniany w tej cenie. Orientuje się ktoś czy już zaczynają się jakieś wyprzedaże? Ew. przejadę się do outletu. Ceny w galeriach jednak mnie niec przytłaczają, więc celuję w przeceny, outlety.

Nie, póki co sprawdzałem kilka sklepów z bardziej klasycznymi modelami (np. Bytom, Sunset Suits). Co oprócz Vistuli polecilibyście? Chciałbym ustrzelić garnitur wełniany w tej cenie. Orientuje się ktoś czy już zaczynają się jakieś wyprzedaże? Ew. przejadę się do outletu. Ceny w galeriach jednak mnie niec przytłaczają, więc celuję w przeceny, outlety.

W ramach przecen, powinieneś się zmieścić w przedziale w Royal Collection i u nich Oscar Jacobson.

Natomiast jeżeli chodzi o dopasowanie, to po prostu po zakupie udaj się do sensownego krawca (szyjącego a nie "przeróbkarza") i dopasuj garnitur do swojej sylwetki, wyobrażeń, potrzeb itp.

Ja po lekturze forum wszystkie swoja nadające się do noszenia garnitury przerobiłem i naprawdę widzę różnicę.

W tej chwili w kolejce do krawca czekają koszule

;)

@Arros: już dawno nie byłem w outlecie. Niemniej jednak z reguły dobrą ofertę ma Próchnik (garnitury z włoskich wełen w granicach 700-800 zł), w dodatku można było dobrać spodnie z innego kompletu. Bytom szyje klasycznie, na sylwetkę "B", więc tam nic nie znajdziesz. Bardzo dopasowane modele ma Vistula (sylwetki slim i super-slim). Garnitur powinien się w podobnej cenie znaleźć.

Pamiętaj, że krawiec może "dotaliować" marynarkę, jeśli jest nieco za szeroka w talii.