Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeszcze się dopytam Was przy okazji. Jakiej wysokości koszty trzeba ponieść przy takich przeróbkach wykonując je w Warszawie i okolicach?

Opublikowano

Biegnij szybciutko do Peeka - możesz coś w tych kosztach upolować.

Ciekawe czy bys spolszczyl i skrocil druga czesc nazwy :D

ja rozumiem doradzanie i jakies skomplikowane kwestie ale czyciezko jest wstac od komputera i przejsc sie po sklepach? Spacery sa zdrowe, podobno...

Opublikowano

Biegnij szybciutko do Peeka - możesz coś w tych kosztach upolować.

Ciekawe czy bys spolszczyl i skrocil druga czesc nazwy :D

ja rozumiem doradzanie i jakies skomplikowane kwestie ale czyciezko jest wstac od komputera i przejsc sie po sklepach? Spacery sa zdrowe, podobno...

mówisz i masz - Klopenburga :). Swoją drogą ciekawostką jest, że blisko 100% ludzi wymawia tę nazwę z angielska - "Pik" ;)

Jeszcze w "rojal kolekszyn" można spróbować :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie mam określonej kwoty, ale możecie mi proszę zasugerować kilka dobrych marek robiących spodnie chino?

Poszukaj na forum, byl o tym watek.

Jesli nie masz okreslonej kwoty, to moge podpowiedziec, ze prawie wszystkie marki robia chinosy.

Opublikowano

Witam,

Widział ktoś z Was może w którymś w polskich sklepów takie oksfordy lub jak najbardziej zbliżone do nich:

Crockett & Jones Connaught

Dołączona grafika

Mażą mi się dokładnie takie oksfordy, może nawet w nieco ciemniejszym brązie. Oczywiście nie chodzi mi o buty tej firmy. Myślę o butach w cenie gdzieś tak do okolic max 600-700 PLN. Na rodzimych producentów chyba nie ma co liczyć :( A wystarczyło by te poniższe Badury uszyć jako oksfordy, a nie derby i dołożyć nakładany nosek i już by było:

Badura model 8102-426

Dołączona grafika

--

Pozdrawiam,

Marcin

Opublikowano

Witam Państwa !

Jestem względnie młodym, początkującym chłopakiem. Mam niespełna 19 lat i chcę skompletować podstawową garderobę z zachowaniem elegancji.

W szafie mam biały, lniany garnitur, czarny w paski- z poliestru bodajże ( niestety, ma dziurkę na marynarce, na plecach ). Poza tym 1 parę mizernych pantofli, które stylizują na mokasyny, jednak nie są nimi. Poza tym 1 koszulę Kastor slim line, koloru brązowego.

Jednak nie w tym rzecz. Ostatnio kupiłem marynarkę BYTOM CLASSIC, koloru siwego z niebieską kratą ( mówią w domu, że jest to staroświecka, dziadkowa, nie pasująca do mnie marynarka ). Oddałem ją do krawca, na drobne poprawki. Chcę do niej dokupić coś, co by pasowało, a mianowicie myślę tutaj o czarnych spodniach i brązowych pantoflach. Jest to jednak przyszłość. Teraźniejszość jest taka, że mam 200 zł i zastanawiam się nad wydaniem ich, na elegancki element garderoby.

Czy moglibyście polecić mi jakąś koszulę lub inny, podstawową część stroju eleganckiego, który byłby komponował się z marynarką ?

P.S. Przepraszam, że nie przedstawiłem się, jednak nie wiem, gdzie znajduję się ów temat.

Z góry dziękuję za ewentualne porady.

Opublikowano

Łatwiej byłoby doradzać gdybyś zamieścił zdjęcia - jaki to "siwy"? jak niebieska jest to krata? co to za krata?

czarnych spodni nie kupuj - kup lepiej navy blue. Spodnie chinosy jesteś w stanie kupić w granicach 100 zł za parę, z butami do 200 zł może być ekstremalnie ciężko.

Opublikowano

Buty za 200 ?? Kategorycznie nie. Na buty mogę maksymalnie 260-300 zł, jednak nie w tym czasie. Teraz mam 200 zł. Zawsze marzyłem o materiałowych, jasnych spodniach. Takich, które pasują z marynarką i bez niej również. Do tego mokasyny. Jednak nigdy nie znalazłem takich spodni.

Zależałoby mi na koszuli i spodniach ( jeżeli jest to w ogóle możliwe w takiej kwocie ). U mnie w mieście jest popularny Sunset Suits, jednak nie wiem, jak z jakością koszul. Być może lepiej, byłoby kupić używaną, z lepszego materiału.

Zdjęcia wstawię na pewno, lub też znajdę na zacnym archiwum allegro i link również zamieszczę.

Mam ( jeżeli nie będzie wyświetlać, zrobię zdjęcia ):

http://allegro.pl/bytom-marynarka-w-kra ... 30291.html

W rzeczywistości jest bardziej urokliwa.

Opublikowano

W tej cenie kup chino w H&M, ja kupowałem w tym sezonie po bodajże 80zł. Koszula w tej cenie to się jeszcze może załapiesz na wyprzedaż Wólczanka, Vistula, ewentualnie w regularnej cenie można za około 130 zł kupić koszulę 100% bawełny w Willsoorze, albo Kastor też jest w podobnych cenach.

Opublikowano

Aktualnie Wólczanka ma przeceny - znajdziesz koszulę za 100 zł. Z tego co widziałem Cubus sprzedaje aktualnie chinosy po 50 zł za parę [średnia jakość], poszukaj w jakimś tkmaxx, h&m czy marks&spencer.

Opublikowano

Tak. Za swoją dałem bodajże 139 zł ( o zgrozo, miałbym Wólczankę za to ! ). Na dodatek jest to koszula slim line, nie nadająca się z krawatem i ledwo z białym garniturem.

Dziękuję za radę, jednak nie ma u mnie H&M, ewentualnie Reserved lub Top Secret, ale to chyba nie ten segment. Wszystkie wymienione marki koszul, musiałbym kupować przez internet.

A propos: czy takie chinosy, nie byłyby zbyt "sportowe" ( przepraszam za słowo ). ?

Opublikowano

Najważniejsze. Jaki kolor koszuli: jasnoniebieski czy biały ? guzik czy spinka ? Myślę że guzik bardziej pasuje, ze względu na brak krawatu ( chyba że obowiązkowy jest krawat w takiej marynarce ). Jaki kołnierz koszuli ?

Przepraszam za wszystkie te pytania, ale jestem naprawdę laikiem w tej dziedzinie.

Bardzo Panów przepraszam i dziękuję za informację dotychczasowe.

P.S. Niestety, mieszkam w małej miejscowości i nie ma u mnie Cubusa lub Cubusu.

Opublikowano

Ale kompletujesz zestaw, który będziesz zakładać na co dzień, czy tylko na formalne okazje?

Opublikowano

Na dodatek jest to koszula slim line, nie nadająca się z krawatem i ledwo z białym garniturem.

Dziękuję za radę, jednak nie ma u mnie H&M, ewentualnie Reserved lub Top Secret, ale to chyba nie ten segment. Wszystkie wymienione marki koszul, musiałbym kupować przez internet.

A propos: czy takie chinosy, nie byłyby zbyt "sportowe" ( przepraszam za słowo ). ?

Dlaczego koszula slim line nie nadaje się do noszenia z krawatem? ;)

Chinosy pasują jak najbardziej do sytuacji nieformalnych, casualowych, a tym bardziej do sportowej marynarki jaką zaprezentowałeś.

Opublikowano

Na dodatek jest to koszula slim line, nie nadająca się z krawatem i ledwo z białym garniturem.

Dlaczego koszula slim line nie nadaje się do noszenia z krawatem? ;)

Chinosy pasują jak najbardziej do sytuacji nieformalnych, casualowych, a tym bardziej do sportowej marynarki jaką zaprezentowałeś.

Myślę, że nie ten kołnierz.

Opublikowano

Powiedzmy, że do baru, 2-3 razy w tygodniu.

Hmm, napiszę Ci tak, aczkolwiek jestem przekonany, że pojawią się posty które to skrytykują i napiszą, że jest inaczej. W takiej marynarce, którą wkleiłeś, mając 19 lat, w barze z kolegami, rzeczywiście będziesz wyglądał "dziadkowo" Uważam, że jeżeli zaczynasz przygodę z elegancją, to nie popadaj od razu w skrajności i zacznij od skompletowania klasycznego zestawu tak jak jest to opisane tutaj: http://macaronitomato.blogspot.com/2010 ... eroba.html , który będziesz zakładał na formalne okazje. Zakładam, że nie posiadasz takiego zestawu i chcesz go skompletować, a że masz już marynarkę i ograniczone środki finansowe, to pytasz się co do niej dokupić. Nie twierdzę, że nie da się skompletować z tą marynarką Bytom zestawu, który będzie dobrze wyglądać w barze z kolegami w Twoim wieku, ale biorąc pod uwagę fakt, że dopiero zaczynasz przygodę z elegancją, to jest mocno wątpliwe, że Ci się to uda.

Opublikowano

Hmm, napiszę Ci tak, aczkolwiek jestem przekonany, że pojawią się posty które to skrytykują i napiszą, że jest inaczej. W takiej marynarce, którą wkleiłeś, mając 19 lat, w barze z kolegami, rzeczywiście będziesz wyglądał "dziadkowo" Uważam, że jeżeli zaczynasz przygodę z elegancją, to nie popadaj od razu w skrajności i zacznij od skompletowania klasycznego zestawu tak jak jest to opisane tutaj: http://macaronitomato.blogspot.com/2010 ... eroba.html , który będziesz zakładał na formalne okazje. Zakładam, że nie posiadasz takiego zestawu i chcesz go skompletować, a że masz już marynarkę i ograniczone środki finansowe, to pytasz się co do niej dokupić. Nie twierdzę, że nie da się skompletować z tą marynarką Bytom zestawu, który będzie dobrze wyglądać w barze z kolegami w Twoim wieku, ale biorąc pod uwagę fakt, że dopiero zaczynasz przygodę z elegancją, to jest mocno wątpliwe, że Ci się to uda.

Krótko mówiąc, marynarka w odstawkę ( no cóż, 100 zł przepadnie ) i 200 zł w oszczędności ?

P.S.: Nikt z moich kolegów nie nosi garnituru do baru, ani chociażby marynarki. Nie są to jednak bynajmniej osoby, które ubierają dresy.

Opublikowano

Krótko mówiąc, marynarka w odstawkę ( no cóż, 100 zł przepadnie ) i 200 zł w oszczędności ?

P.S.: Nikt z moich kolegów nie nosi garnituru do baru, ani chociażby marynarki. Nie są to jednak bynajmniej osoby, które ubierają dresy.

Nie w odstawkę, po prostu możesz do niej dokupić wspomniane chino i koszulę i będziesz miał zestaw, który będziesz nosił na różnego rodzaju bardziej formalne okazje. Przykładowo jakieś uczelniane inauguracje, egzaminy, różnego rodzaju święta, rodzinne uroczystości itp. W międzyczasie natomiast zbieraj pieniążki i zainwestuj w porządny wełniany, granatowy garnitur i dobierając odpowiednio akcesoria, będziesz miał w co się ubrać na praktycznie WSZYSTKIE okazje. Natomiast na piwo z kolegami, to moim zdaniem żaden problem dobrać garderobę (np. chino + koszula, albo dżins + koszula, albo chino/dżins + koszula + dzianina, do tego oczywiście może być i marynarka), był już ten temat zresztą wałkowany na forum.