4inHand Napisano 31 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2012 @ Sorge Właśnie to próbuję Ci powiedzieć, że nie możesz mierzyć wszystkich swoją miarą. Jak dla mnie możesz nosić futro. Możesz też wstydzić się nosić starego płaszcze bo nie masz statusu. Tylko prosze nie zmuszaj innch do futra albo do rezygnowania z płaszcza ---> lub do zakładania szala, rękawiczek lub noszenia aktówki. To tyle z mojej strony. Pozdrawiam! BTW Pamiętacie tę czapkę? W tym roku planuję podobną w brązie ... a może dwie w różnych odcieniach? Zaczynam też mieć poważne ciągoty do płaszcza z futrzanym kołnierzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SORGE Napisano 31 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2012 @ SorgeTylko prosze nie zmuszaj innch do futra albo do rezygnowania z płaszcza ---> lub do zakładania szala, rękawiczek lub noszenia aktówki. To tyle z mojej strony. Pozdrawiam!Bądź spokojny. Nie mam takich ciągot. Dlatego swój komentarz na forum dotyczący kreacji kolegi w płaszczu opatrzyłem na początku zwrotem "Brak chyba...". Prywatnie też nie wymuszam na nikim przestrzegania zasad nawet w sytuacji, gdy wkłada koniak do lodówki, którym mnie później będzie częstował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SORGE Napisano 31 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2012 Innymi słowy - najpierw trzeba znać przepisy, umieć jeździć samochodem, mieć licencję rajdową, wiedzieć gdzie można autem "zaszaleć" świadomie łamiąc przepisy (trasa rajdu), a dopiero później szaleć i mimo to uniknąć mandatu! Mam. Czyli mogę ubierać się kolorowo i nie zawsze odpowiednio Oczywiście. Możesz ubierać się jak chcesz. To nie samochód... nikt nie zginie. Swoją drogą jestem ciekaw jak koledzy interpretują hasło przewodnie forum: " Klasyczna męska elegancja"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 31 Październik 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2012 ciach Swoją drogą jestem ciekaw jak koledzy interpretują hasło przewodnie forum: " Klasyczna męska elegancja"? Jeśli masz ochotę o tym podyskutować, zacznij nowy wątek we właściwym temacie. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
123 Napisano 3 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2012 Panowie, szukam ciepłej kurtki (zimowej) w mniej więcej takim tonie jak ta z linka jednak w bardziej atrakcyjnej cenie. Odwiedziłem kilka sklepów i ku mojemu zdziwieniu, albo nie ma nic takiego albo jest ale w cenach mocno wygórowanych jak na kurtkę. Jeśli ktoś widział coś w podobnym stylu, będę wdzięczny za informację. Oto link: http://sklep.vistula.pl/product-pol-232 ... stula.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wlf Napisano 3 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2012 Niedawno kupiłem bardzo podobną w TKMaxx za 199, ale wiadomo jak to z tym sklepem - trzeba trafić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 3 Listopad 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2012 Buty na zimę - ponadczasowe klasyki "Niewiele osób o tym wie, ale buty zimowe powinno się kupować nieco większe (ok. pół rozmiaru) niż te, na cieplejsze pory roku. Nie chodzi tutaj tylko o możliwość założenia grubszej skarpety, ale o to, że but nie powinien zbyt ściśle przylegać do stopy przy bardzo niskich temperaturach, gdyż łatwo może dojść do odmrożeń, a nawet jeśli nie, to po prostu stopa będzie szybciej marznąć. Jeśli pomiędzy stopą a wnętrzem buta będzie wolna przestrzeń, to będzie tam krążyć ciepłe powietrze, które jak wiadomo z lekcji fizyki, jest najlepszym izolatorem. Skutecznie ochroni stopę przed niską temperaturą z zewnątrz buta." http://mr-vintage.blogspot.com/2012/11/ ... asyki.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 3 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2012 Z całym szacunkiem do działalności i wiedzy Michała, ale moim zdaniem ten pogląd jest nieprawdziwy. Nigdy w życiu nie kupiłem butów zimowych (niesportowych), które byłyby większe niż zazwyczaj kupowane przeze mnie buty. Dużo ideologii i naukowych wyjaśnień nie rozwiązuje sprawy. Poza tym pytanie o jakim obuwiu mówimy i czy to co Michał pokazuje na ilustracjach współgra z jego własnymi doświadczeniami. Nigdy w życiu nie spotkałem się z opinią sprzedawcy w sklepie Church's lub Crockett and Jones, lub ludźmi z wysyłkowych Herring lub Pediwear, którzy sami z siebie, bez dodatkowych informacji i występujących innych zdarzeń, sugerowali zakup obuwia w nieodpowiadającym naszej numeracji rozmiarze. Buty typu eleganckie trzewiki zimowe, tak popularne na tym forum mają już same z siebie inną wewnętrzną numerację rozmiarową, niż letnie buty tego samego producenta. Nie ma żadnej potrzeby kupowania modelu o rozmiar większego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B.B. Napisano 3 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2012 Ale to jest prawda, bo poza kwestią "izolatora", luźniejszy but mniej ogranicza krążenie w stopie. Wiec może nie "pół rozmiaru większe", ale luz jest dość istotny, latem dużo mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 3 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2012 Jak nie ma odpowiednio "dużo" luzu w bucie, to but jest za mały i trzeba wybrać rozmiar większy. Najpierw była tendencja na forum do kupowania zbyt obszernego obuwia, a teraz widzę że godzimy się na to, iż but będzie nas dusił i zatykał naczynia krwionośne, więc w przypadku trzewików gdzie dochodzą niskie temperatury - może jednak wybrać ten rozmiar większy. Ludzie, nie twórzmy mitów, zwłaszcza że wiele z modeli, które poleca Michał to obuwie z otwartą przyszwą (w przypadku marki Herring 90% to w dodatku wysoka tęgość). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 3 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2012 O wiele lepszym izolatorem, ze znanych mi, jest futerko. Czy co bardziej technologicznie innowacyjni wykonawcy obuwia nie wykorzystują innych materiałów do dodatkowego ocieplenia obuwia? Istnieje przecież masa "nowoczesnych" materiałów do ocieplania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B.B. Napisano 3 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2012 Każdy but w mniejszym lub większym stopniu ogranicza krążenie w stopach, nie da się tego uniknąć, nawet jeżeli wszystkie "wymiary" są dobrane odpowiednio, kwestia jak bardzo będzie to robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelR Napisano 3 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2012 Za to łatwo przesadzić w drugą stronę pamiętam jak kupiłem kiedyś skoczki większe żeby mieć właśnie luz. Ślizgałem się w nich bo stopa latała we wszystkie strony i w końcu oddałem kuzynowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 3 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2012 http://mr-vintage.blogspot.com/2012/11/buty-na-zime-ponadczasowe-klasyki.html Najlepsze rozwiązanie to grubsze podeszwy gumowe bądź kauczukowe, z perforacją gwarantującą stabilność na śliskiej powierzchni. Btw czy 'commando sole' to jest tylko taka podeszwa: Czy też jest to synonim 'traktorka'? Tudzież 'traperowej'? EDIT: Również sztyblety mam w wersji zimowej. W moim zastosowaniu nie oznacza to żadnych ociepleń, lecz po prostu solidne skórzane buty o rozmiar większe, niż w cieplejszej porze roku. Zazwyczaj noszę rozmiar 41-42, te są 43. Dzięki temu mogę przyodziać grubą parę wełnianych skarpet i wciąż jeszcze mam luz zapobiegający marznięciu stóp. http://vslvstyle.blogspot.com/2012/10/d ... lotka.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 6 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2012 Przy okazji dyskusji o rozmiarze butów zimowych nasunęło mi się pytanie - czy spodnie zimowe powinny być (dla zapewnienia lepszego komfortu cieplnego) nieco szersze w nogawkach od standardowych? Powiedzmy tytułem przykładu 22 cm dołem zamiast standardowych 19? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The-Bigwig Napisano 6 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2012 Przy okazji dyskusji o rozmiarze butów zimowych nasunęło mi się pytanie - czy spodnie zimowe powinny być (dla zapewnienia lepszego komfortu cieplnego) nieco szersze w nogawkach od standardowych? Powiedzmy tytułem przykładu 22 cm dołem zamiast standardowych 19? Ja zawsze w zimie lepiej czuję się w ciuchach leżących blisko ciała, nawet bliżej niż w lecie. Dla mnie komfort termiczny 100% lepszy niż przy luźnych. Przy luźnych robisz sobie stałą cyrkulację powietrza, np. na udach co w zimie nie pomaga. Przy wąskich spodniach ogrzane przez ciało powietrze ma trudniejszą ucieczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 6 Listopad 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2012 Przy okazji dyskusji o rozmiarze butów zimowych nasunęło mi się pytanie - czy spodnie zimowe powinny być (dla zapewnienia lepszego komfortu cieplnego) nieco szersze w nogawkach od standardowych? Powiedzmy tytułem przykładu 22 cm dołem zamiast standardowych 19? W butach masz obieg (prawie) zamknięty. A w spodniach nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 7 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Listopad 2012 Temat o kalesonach wydzielony do viewtopic.php?f=7&t=2879 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 15 Styczeń 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2013 "A zatem futro jako ciuch już jest i jest to wybór genialny. Mądrzyłem się już, że z okazji mrozu lepiej jest przedłużyć płaszcz, niż dobierać grubsze spodnie. Wiadomo też, że futro do wewnątrz to bodaj najlepszy izolator od zimna, jaki masz pod ręką. Więc co powstrzymuje cię przed zakupem kożucha? ciach Absolutnie nie zgadzam się z Mr. Vintage, że czapka w kształcie prezerwatywy jest dobrym rozwiązaniem na większość okazji, a tym bardziej do płaszcza. Przywołane przez niego stylizacje (te z Suit Supply) wyglądają przyzwoicie, ale to stylizacje. My tu mówimy o życiu. Mężczyzna nie powinien się kończyć tak banalnie, zwłaszcza jeśli mowa o górnym końcu." http://smaknabyty.pl/ubranie/jak-nosic-kozuch/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 15 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2013 Takie moje ostatnie okrycie przy okazji (nie mam na szczescie blohga by ludzi nim katowac) - bardzo fajnie na zime sprawdza sie... marynarka z fresco na pol podszewce. Dlaczego? Bo mozemy zalozyc wtedy kamizelke, bezrekawnik albo golf, co daje bardziej rownomierne ocieplenie, a przy okazji utrzymywac staly poziom termiczny, co jest wazne jezeli ktos czesto sie przemieszcza. Kolejny powod moim zdaniem do tego, aby osobom, ktore dopiero kompletuja garderobe, doradzac letni garnitur na polpodszewce z fresco jako 3 zakup / zamowienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 15 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2013 Capo, chcesz powiedziec, ze dopiero ostatnio odkryles ubieranie sie 'na cebulke'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 15 Styczeń 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2013 W czym marynarka z pełną podszewką z "normalnej" wełny będzie gorsza od tej z fresco w zimie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 15 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2013 Capo, chcesz powiedziec, ze dopiero ostatnio odkryles ubieranie sie 'na cebulke'? Nie, "odkrylem" jak to zastosowac tak by sie nie przegrzewac. Normalna marynarka sama w sobie blokuje juz przeplyw powietrza, a ta z fresco doskonale je przepuszcza, dzieki czemu realnie staje sie tylko "dekoracja". Nie wiem jak pozostali, ale ja w ocieplanych budynkach sie poce w marynarce i kamizelce pod spodem, ale z drugiej strony na zewnatrz sie ona bardzo przydaje. Czyli taka super letnia marynarka moze sluzyc przez caly rok, nawet w zime. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 15 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2013 Kamizelke tez masz na polpodszewce? Mozna tez zalozyc swetterek z cienkiego merino i jak sie wchodzi do biura to zjac jak jest za goraco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 15 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2013 Kamizelke tez masz na polpodszewce? Mozna tez zalozyc swetterek z cienkiego merino i jak sie wchodzi do biura to zjac jak jest za goraco. Na tym zresztą polega idea cebulki - zakładaniu i zdejmowaniu kolejnych warstw w zależności od temperatury, deszczu i wiatru . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi