Skocz do zawartości

Poszetka (chusteczka w kieszonce) - dyskusje i porady

Gość egon

Rekomendowane odpowiedzi

Chodziło mi o szerokość. Wygląda młodzieżowo. Mr. V - dla mnie słowo "hipsterski" jest etykietką, a nie terminem operacyjnym. Nie będę się bawił w spory o jego "właściwym" znaczeniu, bo jest to termin, którego pozytywnie zdefiniować się nie da - por. dyskusję o hipsterskości hipster cop na portalu hipsterjew.com, linkowaną tutaj.

• 4 weeks later...

Ciekawostka:

taką oto poszetkę można było nabyć w tym sezonie, w polskich sklepach sieci H&M (39,90 PLN)post-2109-13658921281251_thumb.jpg

a tu, proszę (8$) - http://www.thetiebar.com/tie-bar-produc ... nValueIds=

:roll:

Czy te firmy są jakoś czytelnie powiązane, czy też zwyczajnie (globalizacja) - mają tego samego dostawcę?

A propos - co Panowie myślicie o samej poszetce?

• 3 weeks later...

Witam wszystkich Forumowiczów!

Jest to mój pierwszy wpis na forum, gdyż swoją przygodę z poszetkami dopiero zaczynam.

Chodzi o prezent dla mojego narzeczonego, któremu planuję uszyć kilka takich chusteczek.

Byłam dzisiaj w sklepie z materiałami w poszukiwaniu tak pięknych tkanin, jakie widziałam na Waszych zdjęciach, drodzy Forumowicze. Niestety odstraszyła mnie zarówno cena jak i wzornictwo. Gdzie w Warszawie dostanę ładne, męskie materiały na poszetki? I ile powinnam zapłacić za jedwab/len/bawełnę czy cokolwiek z czego się to szyje ;)

Gorąco pozdrawiam,

Monika

• 2 weeks later...

Witam wszystkich!

Po kilku nieprzespanych nocach, wreszcie dotarlem do konca watku... :)

Latwo nie bylo, ale przyznam szczerze, ze czytalem wasze wypowiedzi, niczym dobra ksiazke!

W swojej kolekcji posiadam kilka poszetek, lecz zadna nie jest recznie robiona. Czytajac ten watek uswiadomilem sobie, ze musze to zmienic! Tak bardzo mnie wciagnal temat recznego wykonania poszetki, ze postanowilem sobie sam taka zrobic! Dzieki waszym cennym informacjom, wydaje mi sie, ze jestem gotowy!

Materialy mam juz zakupione, niedlugo biore sie do pracy! Obiecuje, ze jak tylko obszyje kilka chusteczek, to podziele sie z Wami moimi wynikami. Licze na Wasza konstruktywna krytyke/pomoc.

Serdecznie pozdrawiam i bardzo dziekuje Wam wszystkim, za taka skarbnice wiedzy!

Witam wszystkich!

(...)

W swojej kolekcji posiadam kilka poszetek, lecz zadna nie jest recznie robiona. Czytajac ten watek uswiadomilem sobie, ze musze to zmienic! Tak bardzo mnie wciagnal temat recznego wykonania poszetki, ze postanowilem sobie sam taka zrobic!(...)

Brzmi, jak komunikat podprogowy dla nowego biznesu ;). Tak, czy inaczej, powodzenia. :)

Jako, że to mój pierwszy wpis to witam serdecznie wszystkich użytkowników forum!

Od jakiegoś czasu przeglądam to forum i przyznam, że zdobyłem dzięki niemu nie jedną ciekawą informację odnośnie ubioru.

Ale do rzeczy:

Rozważam zakup pierwszej poszetki, ze względów praktycznych chcę kupić poszetkę białą, która może mi służyć na te bardziej, jak i mniej formalne okazje.

I tutaj mam do Państwa pytanie - z jakiego materiału?

Najbardziej interesująca wydaje się być poszetka jedwabna - zwłaszcza na ważne uroczystości, ale gdzieś czytałem (pisał o tym Mr. Vintage bodajże), że najlepiej na początek kupić poszetkę lnianą.

Jednak obawiam się że poszetka lniana może być mało "elegancka" np. na ślub, uroczyste przyjęcie etc.

W grę wchodzi jeszcze poszetka bawełniana - jest nieco tańsza, poza tym wydaje mi się być pośrednia w hierarchii formalności między lnianą a jedwabną.

Zastanawia mnie również czy poszetkę jedwabną, można prać jakimiś domowymi sposobami (z lnem czy bawełną nie widzę problemu), bo jakoś nie widzi mi się oddawać kawałka materiału do pralni ;).

Będę wdzięczny za porady,

pozdrawiam!

Jeśli pierwsza, to biała lniana - wbrew pozorom jest bardzo formalna, ale też bardzo uniwersalna. Przy lnie kwestią zasadniczą będzie staranność odprasowania. Do strojów wieczorowych musi być idealnie gładko, do casualu nawet lepiej będzie wyglądać nieco pognieciona.

Jedwab można prać ręcznie, najlepiej w zimnej wodzie z delikatnym płynem do prania.

Moja pierwsza poszetka to biały jedwab z poszetka.com. Uważam, że świetny wybór dla początkującego. Na początku nie miałem odwagi zakładać poszetki do mniej formalnych strojów, stąd jedwab pasował idealnie do moich potrzeb. A potem... doszedł jedwab we wzory, wełna (zresztą kapitalna, wogóle się nie gniecie - magia po prostu :) ). A teraz dojrzewa kolejne zamowienie. :)) Oczywiście z poszetka.com. Nie płacą mi za reklamę, jakby co :).

Witam

Tak jak juz wczesniej wspomnialem, postanowilem uszyc wlasnorecznie kilka poszetek :)

Spodziewalem sie, ze bedzie trudno, ale ze az tak! ;>

Po kilkugodzinnej walce z igla, nitka i materialem, prezentuje efekt mojej pierwszej sztuki.

Przepraszam za jakosc zdjec, ale to jedyn "aparat" ktorym dysponuje na obecna chwile.

https://picasaweb.google.com/lh/photo/Kvsslw1eN2sgauSdEljssRwdaImBL4ikedNIwNTmyKk?feat=directlink

https://picasaweb.google.com/lh/photo/EONw010cFylby77u-NAk1BwdaImBL4ikedNIwNTmyKk?feat=directlink

https://picasaweb.google.com/lh/photo/MpRGnDa58FXMOpf5_QK4CxwdaImBL4ikedNIwNTmyKk?feat=directlink

https://picasaweb.google.com/lh/photo/LpSiRfbmnzoSqH-k7ZmRABwdaImBL4ikedNIwNTmyKk?feat=directlink

Pozdrawiam

Ten rulonik taki wątły, ale to pierwsza poszetka, więc i tak jest super. Gratuluje :)

Co rozumiesz przez określenie "wątły"?

Uważam, że jest nieźle. Szew jest dobrze schowany, narożniki wyprowadzone. Jedynie miejscami wygląda na świat krawędź materiału.

Pierwsze koty za płoty - gratuluję.

pozdr.Vslv