Hargin Napisano 2 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2015 @Siata: bez mierzenia nie zweryfikujesz. Dwa tygodnie temu, przy zakupie Tonaka - mierzyłem różne wersje kolorystyczne. Każdy, ale to każdy egzemplarz (mierzyłem 4) w moim rozmiarze (57) - bez względu na kolor był ciut inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siata Napisano 2 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2015 @Hargin: to mnie nie pocieszyłeś Zapewne zamówię dwa rozmiary - 58 i 59 - i wybiorę ten lepiej pasujący. Muszę tylko doczytać w regulaminie kwestie zwrotu produktu na zamównienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 2 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2015 Już o tym było w tym wątku, ale powtórzę: polecam zakup kapelusza ciut obszerniejszego. Jeśli np. jesteśmy między rozmiarami, weźmy większy. Cykle mokry-suchy (i nie potrzeba do tego deszczu, wystarczy wilgoć z głowy nosiciela) obkurczają kapelusze z filcu z sierści, i to dość szybko i dość radykalnie. Poza tym, za mały kapelusz to utrapienie, a odrobinę za duży łatwo można uratować wsadzając coś pod potnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 2 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2015 Mi raczej chodziło o brak kalibracji rozmiaru pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami. Cztery kapelusze z etykietą "rozmiar 57" - cztery różne obwody (większe, mniejsze, akurat). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 2 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2015 Możliwe, że jak wychodzą z fabryki (a niektóre wyszły pewnie wiele lat temu), wszystkie 57 mają dokładnie, co do milimetra identyczny obwód. Później się to rozregulowuje. Rozmiar kapelusza ustala się przy doborze odpowiedniej formy, tak jak kopyta dla buta. Natychmiast po zdjęciu z formy kapelusze, jeśli się różnią, to minimalnie. Filc, czyli sprasowana sierść, ma jednak spory "margines", na którym może pracować. Tak mi się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Denior Napisano 2 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2015 Jasne, że chce Forumowy ma być brązowy, a we własnym zakresie biorę szary. Poza tym chcę zweryfikować rozmiar kapelusza, bo z tym różnie bywa. Jak już otrzymasz kapelusz(e) to prosze zrób zdjęcie. Zależy mi na tym jak wygląda "realnie" kolor szary, bo nad taki myślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrJacob Napisano 2 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2015 Być może pomogę w tej kwestii. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 3 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2015 To wszystko jest filc z sierści króliczej? Spory wybór mają. Dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrJacob Napisano 3 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2015 Osobiście, zbędne uważam sygnowanie marki na wstążce, kojarzy się mi z logiem na butach. Co do filcu, z tego co wiem to z sierści króliczej powinny być wszystkie załączone powyżej kapelusze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 3 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2015 Ten z logiem to pierre cardin . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 4 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2015 Pacjent uratowany. Przysiadłem wczoraj z igłą, nitką i taśmą rypsową, w celu odtworzeniu brzegu ronda. Nie wyszło źle, a nawet pokuszę się, że lepiej niż w fabrycznym (maszynowym wydaniu). Następnie przeformowałem koronę na "tea drop", za pomocą stacji parowej, manuala z YT i własnych rąk Tu też jestem zadowolony z efektu. Trudno uchwycić na zdjęciu, ale efekt końcowy jest następujący: ps. przy formowaniu domowym sposobem w "tea drop" jest potrzebny model "głowy", aby dobrze wykonać krzywizny - tu warto znaleźć coś odpowiedniego wcześniej. Mi posłużył obły wazon, ale nie była to wymarzona forma. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 4 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2015 Ładnie wyszło, ale czy nie zbyt trójkątny ten teardrop? Powinien być łezkowaty, stąd nazwa. Mnie się zawsze udaje uformować ręcznie, chociaż przyznaje, że dobrze byłoby mieć czym wypchnąć środek, żeby się ładnie wybrzuszył jak u Ciebie. Jak mi broda odrośnie jeszcze parę cm i twarz z trójkątnej zrobi się prostokątna, dam teardropowi kolejną szansę. Czy ten kapelusz tak w ogóle nie jest z wełny? Witleather ma filc króliczy w tym kolorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 4 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2015 @swordfishtrombone: 1. Tak krawiec kraje, jak mu materiału staje, ale łezka jest - na zdjęciu jej nie widać dobrze. Musiałbym ujęcie z góry zrobić. Nie było łatwo, bo kapelusz jest podszewkowany, co utrudnia nadanie mu odmiennej formy. 2. Wełna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 4 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2015 A, to super się uformował jak na wełnę. Filc króliczy to zupelnie inna bajka jeśli chodzi o formowanie. Mnie się na wełnie nigdy nie udało osiągnąć przyzwoitego i trwałego rezultatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 4 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2015 Jako, że początkowo spisywałem ten kapelusz na zesłanie na dno szafy, również jestem zadowolony. Mankamenty wyjdą w trakcie noszenia. Na pewno jego jasny kolor nie sprzyja intensywnemu użytkowaniu. Czy utrzyma kształt? Zobaczymy, formowanie to 5 minut roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 4 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2015 Christys' Hats Cenią się absurdalnie, ale czasem warto zaszaleć. To najlepiej wykonany kapelusz jaki posiadam, a filcu z którego jest zrobiony nawet nie mam do czego porównać. Brak mi doświadczenia z taką jakością. Gdyby ktoś rozważał, szczerze polecam pomimo ceny. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 4 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2015 Bardzo efektowny. Bardzo mi się podoba, jak rondo się układa - równomiernie podwinięte na całej długości. Wykończenie overwelt? Cenią się, ale bez przesady. To wciąż ułamek ceny topowego Borsalino (650 EUR?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 4 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2015 Bardzo efektowny. Bardzo mi się podoba, jak rondo się układa - równomiernie podwinięte na całej długości. Wykończenie overwelt? Po wyjęciu z pudełka miał rondo równo podwinięte na całym obwodzie. Jest jednak wykonany z tak ścisłego, zbitego filcu, że bez problemu daje się trwale kształtować wedle uznania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 4 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2015 @Whitesnake: kozak Kolor też ponadprzeciętny Pilnuj w szatni Jak z rozmiarem? Trzymają się? Który to model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
musa19 Napisano 4 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2015 Czy mogę wiedzieć, który to model oraz jakie ma wymiary ronda i korony? Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 4 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2015 To ten model: https://www.christys-hats.com/men/shop-by-style/trilby-hats/bond-trilby-hat Wymiary to ok 11cm w koronie i 6 cm w rondzie. Jakość i wymiary są powtarzalne. Przez przypadek zrealizowali mi zamówienie dwa razy, więc mogłem się o tym przekonać. Zdarzają się jednak wpadki; drugi kapelusz, który zamawiałem, w jednej z przesyłek miał ukształtowaną koronę na niewłaściwej prasie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 4 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2015 To duże to rondo jak na trilby Te 11 cm to oczywiście korony uformowanej, a nie open crown? Często z tego wynikają nieporozumienia. Osobiście wolałbym, żeby zawsze podawano wymiar open crown. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
musa19 Napisano 4 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2015 To duże to rondo jak na trilby To samo miałem właśnie napisać Ale na fedorę w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 4 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2015 Rondo spore, na naszym rynku może spokojnie robić za fedorę. Widocznie w UK 6cm nie wystarczy, żeby nabrać cech formalnego kapelusza . Zresztą z moich obserwacji wynika, że oni w ogóle fedor i trilby nie traktują jako formalnych kapeluszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 4 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2015 Rondo spore, na naszym rynku może spokojnie robić za fedorę. Widocznie w UK 6cm nie wystarczy, żeby nabrać cech formalnego kapelusza . Zresztą z moich obserwacji wynika, że oni w ogóle fedor i trilby nie traktują jako formalnych kapeluszy. U nich nadal "formalne" kapelusze są w użytku. Nawet mają zakładkę "formal", a tam meloniki i top hat's. U nas kapelusz to oznaka nie wiadomo jakiej elegancji, a jeszcze 40 lat temu nosiłby go byle furman. Nic tylko płakać nad naszą kulturą ubioru. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi