Kamil_D Napisano 11 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2014 Czy prawidła cedrowe są w jakiś sposób lepsze od bukowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 11 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2014 Z tego, co wiem, cedr wydziela związki o własnościach bakteriobójczych, więc w ten sposób są lepsze. W dodatku, buty nawet po całym dniu na nogach pachną cedrem. Oczywiście musi to być nielakierowane drewno. Po pewnym czasie zapach (i, zapewne, własności) się ulatnia, ale i tak warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ogqozo Napisano 11 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2014 Z tego co szukałem wśród ludzi używających obu, raczej cedr jest nieco zmitologizowany marketingowo. Zapach, tak, ale jeśli to nie jest priorytet, oba te drewna podobnie wchłaniają wilgoć, a to jest najważniejsze. To zaś zależy przy tej alternatywie bardziej od jakości niż gatunku drewna. Jak pisze Ron Rider, moda na cedr zapanowała w USA z powodu niższych kosztów, nie wiem jak jest w Polsce, ale że buk u nas rośnie wszędzie, to zapewne stosunek cen jest znacząco inny od tego w USA. Podobnego typu opinie powtarzają się w necie, ale nie są jedynymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 11 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2014 Moim zdaniem poza zapachem który znika dość szybko nie ma różnicy, ostatnio kupuję już tylko bukowe, sprawdzają się dokładnie tak samo, a są często ponad dwa razy tańsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 16 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2014 Panowie, posiadam prawidła http://www.sklepszewski.pl/pl/p/PRAWIDLA-CEDROWE-4041/2446. Chciałem je włożyć do Meerminów na kopycie Olfe (tęgość E), ale wydaje mi się, że rozpychają but na boki. Czy jeśli kupię model skręcany np. ten http://www.sklepszewski.pl/pl/p/PRAWIDLA-CEDROWE-ROZM.-40/2518 jestem w stanie je tak wyregulować, by były odpowiednie? Czy może powinienem szukać jakichś specjalnych wąskich modeli? Ma ktoś doświadczenie w tej kwestii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pooshek Napisano 21 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2014 Do butów nr 43 lepiej wziąć prawidła oznaczone jako 42/43 czy 43/44 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pafcio0 Napisano 21 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2014 Zazwyczaj biorę te rozmiar mniejsze - niezależnie od firmy. Prawie zawsze te akuratne musiałem piłować. Czasem nawet te "niby" mniejsze wymagają doszlifowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CharleZ Napisano 17 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Kwiecień 2014 Podobno znalezienie prawideł do butów z wysoką cholewką, na dodatek w niskiej cenie, graniczy z cudem. Nie wiem jak z jakością ale cena i fakt, że są nowe wydaje się być kusząca: http://allegro.pl/prawidla-do-butow-drewniane-rozmiar-42-44-nowe-i4157032218.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 17 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Kwiecień 2014 Nie wiem, nie sprawdzałem, nie pytałem, ale swego czasu dostałem taki link ... może warto zapytać, jeżeli ktoś potrzebuje coś innego niż standard: http://prawidladooficerek.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz88 Napisano 6 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2014 Proszę o info. jeśli zamawiałby ktoś prawidła bexley'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inessa Napisano 9 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2014 Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów, Mam pytanie odnośnie cedrowych prawideł. Precyzując, chciałabym się dowiedzieć, czy wśród prawideł cedrowych wyróżnia się wariant męski i damski. Ponadto, czy klasyczne pełne prawidła (bez względu na wariant) mogą być stosowane do kozaków – mam na myśli rzecz jasna zapobieganie odkształceniom przedniej części buta, nie zaś cholewki, bo to odrębna sprawa. Z góry dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 9 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2014 1. Prawidła powinny pasować do kopyta (kształtu cholewki). Jeśli pasują, to jest ok, chociaż buty damskie na obcasach mają swoją specyfikę 2. Jeśli pasują do kozaków (można je włożyć i dobrze wypełniają wnętrze), to na pewno tak; ja przynajmniej stosuję zwykłe prawidła w wysokich butach. Jeśli jednak kozaki są na obcasach, to pełne prawidła raczej nie dadzą rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inessa Napisano 9 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2014 Prawidła tak ściśle wypełniają kozaki (oficerki, więc obcas symboliczny), że miałam problem z ich wyciągnięciem (ale to chyba kwestia wysokiej cholewki). Problem w tym, że umieszczenie prawidła w bucie spowodowało wybrzuszenie - rozmiarem, kształtem i lokalizacją odpowiadające deformacjom przy halluksach. Po wyjęciu ich z butów, wybrzuszenie wciąż było widoczne. Być może jestem przewrażliwiona (to nowe buty, tylko raz założone - dzięki praiwdłom miały zachować fason i spokojnie czekać na zimę), obawiam się jednak że źle dobranymi praodłąmi zniszczyłam świeżo nabytą parę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beere Napisano 9 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2014 Po jednokrotnym założeniu prawideł skóra powinna wrócić po paru godzinach/dniach do pierwotnego wyglądu. A do nowych butów możemy włożyć wymiętą makulaturę, i obstawiam, że efekt będzie lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steppenwolf Napisano 22 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2014 Mam pytanie odnośnie prawideł "rozkręcanych" - na czym właściwie polega ich "rozkręcanie"? Z tego co widzę, zarówno w części środkowej, (tam gdzie widać te dwa pręty) mają sprężyny, jak i również w części przedniej (tam gdzie palce). Na czym polega w takim razie to "rozkręcanie" czy po prostu regulacja? W jaki sposób to robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 22 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2014 Mam pytanie odnośnie prawideł "rozkręcanych" - na czym właściwie polega ich "rozkręcanie"? Z tego co widzę, zarówno w części środkowej, (tam gdzie widać te dwa pręty) mają sprężyny, jak i również w części przedniej (tam gdzie palce). Na czym polega w takim razie to "rozkręcanie" czy po prostu regulacja? W jaki sposób to robić? Regulacja polega na dostosowywaniu parametrów Bierzesz śrubokręt i zwiększasz lub zmniejszasz początkową wielkość prawidła tak aby dobrze wypełniało but ale go nie rozciągało. W celu lepszego rozchodzenia butów, aby zablokować sprężynę, włożyłem kilka monet do środka (pięciogroszówki są ok, choć eurocenty lepsze bo grubsze ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Foxter Napisano 3 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2014 A czy do butów, które się aktualnie używa trzeba wkładać prawidła? Jeśli buty nie są wilgotne, często się je nosi, wydawało mi się, że prawidła wkłada się do tych rzadko noszonych np. tych, które używam tylko na wyjątkowe okazje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 3 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2014 Tak, bo powodują rozprostowywanie się skóry - buty wracają do oryginalnego kształtu, fałdowania się zmniejszają, but wygląda znacznie lepiej. Drugi aspekt to higiena - wyciąganie wilgoci ze skóry (tylko drewno nielakierowane) i dezynfekcja (cedr). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sekret Napisano 3 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2014 W tę dezynfekcję, którą jakoby potrafi cedr, bym do końca nie wierzył... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 3 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2014 Jedni wierzą, inni nie ... ja znam takich, którzy zaczynali od prawideł kilka lat temu, a teraz w domu cedru od cholery ... uzależnili już się na dobre Już dawno zauważono, że ludzie stykający się z cedrem (snycerze, stolarze) mają świetne zdrowie. I nic dziwnego —strugi cedrowe posiadają antybakteryjne, aromatyczne i bioenergetyczne właściwości. Poduszka ze strugami cedrowymi wypełnia powietrze w pomieszczeniu aromatem lasu. Sen na takiej poduszce działa prozdrowotnie, poprawiając pracę układu oddechowego i naczyniowo-krwionośnego. Mikromasujące oddziaływanie na skórę twarzy poprawia obieg krwi, dzięki czemu zmniejsza obrzęki i tzw. worki pod oczami.Cedrowa poduszka - zdrowy senhttp://www.dzwoniacecedry.pl/poduszki-cedrowe/18-poduszka-wypelniona-strugami-cedrowymi.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sekret Napisano 3 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2014 Od nikotyny, alkoholu i innych rzeczy też się można uzależnić a zdrowia w tym za grosz:) Ale cedr za to ładnie pachnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 4 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Czerwiec 2014 Cedr ma właściwości bakteriobójcze, to jest fakt. Natomiast to, jak skuteczna jest dezynfekcja buta za pomocą prawideł i jak długo prawidła wykazują tę właściwość (zapach się stopniowo ulatnia), to już inna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remik Napisano 14 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Czerwiec 2014 Witajcie Forumowicze, po zaopatrzeniu się w przepiękne buty Yanko, chciałbym do nich dołożyć prawidła. Zastanawiam się nad prawidłami od Bexley (http://www.bexley.com/Bexley/en/p/shoecare_accessories/embauchoirs?coloris=red_cedar) lub ze sklepu dbamomojebyty.pl (http://dbamomojebuty.pl/pl/p/PRAWIDLA-DREWNIANE-CEDROWE-ROZM.-42/803). Możecie doradzić - odnośnie rozmiarówki - które prawidła najlepiej będą pasowały do Yanko w rozmiarze 42 (UK 8)? Czy wybrać prawidła w takim samym rozmiarze? I w ogóle generalnie, które z tych prawideł będą lepsze - od Bexley czy od dbamomojebuty? I mam jeszcze pytanie dotyczące tego uchwytu w prawidłach Bexley. Czy ich kształt wpływa na wygodę użytkowania (chodzi mi głównie o wyjmowanie prawideł z butów)? Pozdrawiam Remik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sekret Napisano 17 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Czerwiec 2014 Remik, Ja kupiłem prawidła wraz z butami Yanko i są idealnie dopasowane - Patine dopasowuje to przed wysłaniem. W przypadku droższych butów jak Yanko, uważam, ze oszczędzanie kilkudziesięciu zł na prawidłach jest bez sensu - prawidła od producenta będą idealnie pasować do buta. Do moich tańszych butów, kupilem ostatnio prawidła w dbamomojebyty.pl. Prawidła wydają się dobrej jakości, jak za tę cenę (chyba 69) ale nie pasują do butów tak idealnie jak prawidła Yanko do butów Yanko. Było ciężko dopasować na miejscu (jestem z WWA, więc pojechałem do nich), albo były za krótkie/długie, albo za tęgie. W przypadku budzetowychy butów jestem w stanie to znieść, w przypadku Yanko, nie spałbym dobrze wiedząc, że sa w nich niedopasowane perfekcyjnie prawidła. Kupując w Bexley, wydasz kase na przesyłkę, spore ryzyko, że prawidło będzie niedopasowane i wówczas ponosisz koszty. Brałbym więc albo Yanko albo dbamomojebyty.pl je sli koniecznie jednak chcesz przyoszczędzic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jradzio Napisano 27 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwiec 2014 A co myślicie o takich prawidłach cedrowych ? http://www.sklepszewski.pl/pl/p/PRAWIDLA-CEDROWE-4243/2481 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi