Skocz do zawartości

Sklepy w Polsce: jakość, kompetencje sprzedawcy

gribojedow

Rekomendowane odpowiedzi

Oglądałeś metki składowe ich produktów? Elana (przede wszystkim), poliamid, poliester to dodatki powszechnie stosowane przez Próchnika. Abstrahuję już od tego jak te materiały się prezentują - lejące i świecące cienkie tkaniny. Moim zdaniem absolutnie nie warto - zarówno Vistula jak i Bytom są lepszej jakości.

Szczerze mówiąc kompletnie nie zwróciłem uwagi na metki. Sprzedawca zachwalał jakość wełny (garniak, który akurat mierzyłem uszyty był ponoć z 140s), a w dotyku wszystko wydawało się być naturalne. Poza tym przyjąłem, że przy takich cenach, nie może być mowy o jakichś sztucznych domieszkach. Ale tak naprawdę nie mam zbyt dużej wprawy w ocenie materiału "na dotyk", dlatego postanowiłem zapytać o jakość materiału na forum, bardziej doświadczonych kolegów. Dzięki za Wasze opinie. Rodzi się jednak dodatkowe pytanie: czy wybrać lepsze jakościowo materiały, czy dopasowanie garnituru? O Próchnika zapytałem właśnie ze względu na to, że w salonach Vistuli i Bytomia nie znalazłem nic, co leżało by na mnie co najmniej przyzwoicie, a w jednym z garniaków z Próchnika czułem się jak w drugiej skórze.

Szczerze mówiąc kompletnie nie zwróciłem uwagi na metki. Sprzedawca zachwalał jakość wełny (garniak, który akurat mierzyłem uszyty był ponoć z 140s), a w dotyku wszystko wydawało się być naturalne.

Znasz sprzedawcę, którego pracą byłoby informowanie klientów, że produkty które sprzedaje są złej jakości? Odnośnie skrętności wełny proponuję przeczytać ten wątek => Mit Wysokiej Skrętności - Skrętność Wełny A Przeznaczenie. Wydaje mi się bowiem, że nie do końca rozumiesz co oznacza indeks, którym chwalą się sprzedawcy.

Poza tym przyjąłem, że przy takich cenach, nie może być mowy o jakichś sztucznych domieszkach.

Taka zależność nie do końca istnieje.

Zamierzam kupić kilka koszul. Proszę powiedzieć jakie kolory będą najbardziej uniwersalne (największe zastosowanie do zestawów)?

Gładkie, czy wzorzyste?

Osobiście preferuje kolory jasne, pastelowe z delikatnym deseniem (kratka, paski), będą dobre?

Jasne, że będą. Białych możesz mieć kilka, rozejrzyj się za błękitem i różem - to podstawy. Paseczki i kratki, byle niezbyt pojechane na początek. Pomyśl o kratce i paseczkach jako o koszulach codziennych, a o jednobarwnych - na wieczór czy okazje. Ale to taka reguła kciuka.

Witam,

Czy beżowe chino są odpowiednimi spodniami na aktualną porę roku? Mam wrażenie, że ich charakter kłóci się nieco z panującą aurą.

Proszę o odpowiedź i witam jednocześnie forumowiczów.

A dlaczego nie? Beż do złotej polskiej jesieni pasuje idealnie :)

Ha, gdy jesień była złota i polska, nie było jeszcze moich wątpliwości. :)

Miałem na myśli pogodę dzisiejszą tj pochmurną i nieładną.

Zamierzam kupić kilka koszul. Proszę powiedzieć jakie kolory będą najbardziej uniwersalne (największe zastosowanie do zestawów)?

Gładkie, czy wzorzyste?

Osobiście preferuje kolory jasne, pastelowe z delikatnym deseniem (kratka, paski), będą dobre?

Jasne, że będą. Białych możesz mieć kilka, rozejrzyj się za błękitem i różem - to podstawy. Paseczki i kratki, byle niezbyt pojechane na początek. Pomyśl o kratce i paseczkach jako o koszulach codziennych, a o jednobarwnych - na wieczór czy okazje. Ale to taka reguła kciuka.

Pszemau, dzięki za rozwianie wątpliwości, choć od razu się do takich przymierzałem. Oczywiście na początek krawaty gładkie, również o podobnej teksturze do koszuli, lecz intensywniejszej barwie?

Co do marynarki na zimę, to też poszukuje, tyle tylko, że wolałbym unikać wełnianej, tweedowej, oraz sztruksowej.

Spodnie odd trousers, prócz bespoke, to jakie sklepy stacjonarne na terenie RP najlepiej polecacie?

Gładkie, czy wzorzyste?

Pszemau, dzięki za rozwianie wątpliwości, choć od razu się do takich przymierzałem. Oczywiście na początek krawaty gładkie, również o podobnej teksturze do koszuli, lecz intensywniejszej barwie?

Jak się o tym czyta, to brzmi dobrze, ale bezpiecznie. Zestawianie kolorów przychodzi z czasem, na początku ekstrawagancją wydaje ci się łączenie różu z błękitem, a potem zaczynasz poszerzać paletę. Tak samo, jak z tą czarną marynarką: daj sobie czas - oto moje zdanie.

Witam,

Czy beżowe chino są odpowiednimi spodniami na aktualną porę roku? Mam wrażenie, że ich charakter kłóci się nieco z panującą aurą.

Proszę o odpowiedź i witam jednocześnie forumowiczów.

Przy obecnej aurze chino moim zdaniem to niezbyt fortunny wybór, polecam spodnie z cięższych materiałów: flanela, gabardyna, cotton drill, wełna, tweed itp.

Co do pytania Apatura Iris. Dokładniej chodzi mi o odd-trousers.

Czy za takowe można uznać najzwyklejsze spodnie z Vistuli:

http://sklep.vistula.pl/product-pol-101 ... ntier.html

Daję je oczywiście jako przykład.

Czy definicją odd-trousers mogą być spodnie, że tak napiszę, "nie od kompletu". Czytając blog MT i temat o kompletowaniu garderoby wywnioskowałem że takie spodnie to kupione oddzielnie, nie od garnituru.

Krótkie pytanko. Ile mniej więcej metrów tkaniny potrzeba na uszycie spodni? Mam upatrzony ciekawy tweed o szerokości 150 cm ale, no właśnie, ile jej kupić?

Lepiej zapytaj krawca.

To zalezy od wzrostu, szerokosci nogawki, czy maja byc z niskim czy wysokim stanem, czy chcesz manszety czy nie, a jesli tak to jak szerokie itd.

Chciałem uzyskać informację z jakiego materiału z którego uszyta jest ta marynarka (na poniższym zdjęciu)?

Chodzi mi o dokładną nazwę (nie tylko jakie włókno),gramaturę, ścieg, że gdy pójdę do sklepu z tkaninami, to osoba obsługująca będzie wiedzieć o co chodzi.

Zdjęcie z działu CMDS.

Pozdrawiam

post-2267-13658920886656_thumb.jpg

Najlepiej to pojdz do dobrego krawca, ktory ma duzy wybor tkanin. Bedziesz mial dobry material - lepszy niz w sklepach. Oraz bedziesz mial jedna wycieczke mniej tj. Tylko krawiec a nie krawie i sklep albo kilka sklepow ;)

Jakieś namiary ktoś ma na takowego w Poznaniu, bo w Nowym Tomyślu to nie znajdę ani sklepu, ani krawca dobrego.

I oczywiście nie mów mu dokładnie tego, co napisałem, gdy będziesz wybierał materiał.

Tak naprawdę nie da się stwierdzić z takiego zdjęcia, jaka jest grubość materiału, typ wełny oraz skrętność włókna - wpisałem cokolwiek, co mieści się w granicach.

Jest to po prostu wzór Krata Księcia Walii - są w róznych kolorach (paleta szarości, granat, brąż, beż) i z różnymi 'overcheck' (błękit, czerwony, pomarańczowy, itp.). Gramatura - myslę, że max 350g, a skrętność nie ma znaczenia (ponad 120s IMO nie ma sensu).