Wodzu Napisano 7 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 7 Grudzień 2014 Czy skarpety z wełny merynosów będą się "gryzły" ze stopami? Szukam czegoś ciepłego na zimę i mam wątpliwości, z jakiego materiału skarpety kupić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 7 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 7 Grudzień 2014 Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 14 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2014 Swetry w renifery, włóczkowe czapki oraz skarpetki są niemal synonimami niechcianych prezentów bożonarodzeniowych. Ale może się to zmienić. Na targach Slow Fashion znalazłem trzy polskie firmy projektujące skarpetki, co najmniej tak samo ładne, jak popularne na forum szwedzkie Happy Socks. 1. Pan Krok 2. Kabak 3. Cup of Sox (skarpetki sprzedawane zapakowane w kubeczki jak do napojów z fast foodów) Cup of Sox ma na swojej stronie instrukcję jak dbać o skarpety z zabawnymi ilustracjami: Aby Twoje świeżo zakupione skarpetki cieszyły się długim i beztroskim żywotem, warto żebyś wiedział o kilku rzeczach: Najlepszym sposobem aby mieć ładne i gładkie skarpety, jest ich złożenie na płasko zaraz po wysuszeniu. Nie eksperymentuj z żelazkiem – a jeśli już – to nastaw je na najniższą możliwą temperaturę. W skład skarpet wchodzą włókna syntetyczne – poliamidy i elastan. Narażenie ich na działanie wysokich temperatur doprowadzi do zniekształcenia całej dzianiny. Straci ona swoją elastyczność i „pamięć kształtu”. Link do pełnej instrukcji w wątku Humor. Pozdr, wojvv 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artisan Napisano 14 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2014 Fajne, dzięki za linki, cieszę się że są też polskie firmy mające sympatycznie odjechane skarpetki, chyba coś nabędę z ciekawości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
metius Napisano 23 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2014 Dziś dotarły do mnie dwie pary cup of sox "na próbę". Próba udana, wrócę po więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artisan Napisano 23 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2014 Oprócz wyżej wymienionych polskich firm trafiem na jeszcze jedną - nanushki https://nanushki.com/4-world-edition żona zakupiła na próbę dla całej rodziny po 2 pary tych skarpetek, dzisiaj przyszły (wysyłka darmowa i odbiór w 24 godziny to nie DPD) Jeszcze ich nie nosiłem ale pierwsze oględziny wskazują że będą ok, jakość nie gorsza niż happy socks. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 23 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2014 Akurat happy socks to jakiejś super jakości nie jest (raczej typowo sklepowa półka). U mnie połowa przetarła się po 7 miesiącach już co jest bardzo mizernym wynikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artisan Napisano 23 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2014 Podałem przykład happy socks jako popularnej marki żeby w przybliżeniu mieć odniesienie do jakości (przynajmniej w kwestii materiału) bo i tak wszystko wyjdzie w codziennym użytkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wolti Napisano 24 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2014 Daj znać po świętach, jak wypadają rozmiarowo Pod względem wzorów, zdjęć i strony najbardziej przypominają Happy Socks z ostatnich podanych, dlatego chyba też się skuszę na próbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artisan Napisano 24 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2014 Co do rozmiarów to już mogę napisać. Rozmiarówka jest bardziej zróżnicowana niż Happy Socks. Kupiłem skarpetki 40-43, noszę rozmiar 43 i skarpetki pasują idelnie. W Happy Socks wziąłem przedział 41-46 i skarpetki są na mnie zdecydowanie za duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skr Napisano 24 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2014 Posiadam 3 pary skarpet nanushki. Jakościowo ciężko mi ocenić po 2-3 praniach, ale póki co, nic się z nimi nie dzieje. Mam rozmiar 43 i wziąłem na próbę 2 przedziały 40-43 i 44-46. Z racji, że jestem na granicy, to nie odczuwam drastycznej różnicy, ale w następnych zamówieniach brałbym 40-43, lecz takowych zamówień nie planuje. Firma dosyć mocno zraziła mnie do siebie swoimi "promocjami". Kupiłem swoje skarpety pod koniec października w regularnej cenie 18zł za parę. Po jakimś czasie wszedłem na stronę, aby sprawdzić nową dostawę i pierwsze co zobaczyłem to "PROMOCJA", "NOWOŚĆ" i "promocyjne", regularne ceny. Skarpety wystawione pod hasłem "promocja" wciąż w cenie 18 zł, a obok przekreślona cena 23zł. Nie jest to jakiś majątek, ale taka polityka bardzo mnie drażni i raczej były to moje ostatnie zakupy w tym sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skr Napisano 24 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2014 Zawsze byłem takim małym buntownikiem, dlatego tak właśnie zrobię i ich "ukarzę", gdyż skarpety nie są na tyle wybitnej jakości, abym cierpiał z powodu podjętej decyzji. Dlatego też wolę skorzystać z oferty konkurencji, która jakościowo z pewnością nie odstaje, a jednocześnie "nie leci w ciula". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 24 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2014 ...wolę skorzystać z oferty konkurencji, która jakościowo z pewnością nie odstaje... np.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skr Napisano 24 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2014 np. firmy wymienione przez wojvv w poście #475, wiele razy wspominane happy socks, sneaky socks oraz kilka innych sklepów. Do tego co jakiś czas pojawią się ciekawe modele w vistuli, wólczance, bytomiu oraz sklepach wielobrandowych typu answear, zalando. Wszystkie w podobnych cenach i o podobnym składzie. Skarpetkowy rynek to nie monopol, także mam wystarczający wybór, aby móc zrezygnować ze sklepu w którym coś mi nie odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 25 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2014 Przy takim podejściu niedługo będziesz zmuszony do chodzenia bez skarpetek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 25 Grudzień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2014 Posiadam 3 pary skarpet nanushki. Jakościowo ciężko mi ocenić po 2-3 praniach, ale póki co, nic się z nimi nie dzieje. Mam rozmiar 43 i wziąłem na próbę 2 przedziały 40-43 i 44-46. Z racji, że jestem na granicy, to nie odczuwam drastycznej różnicy, ale w następnych zamówieniach brałbym 40-43, lecz takowych zamówień nie planuje. Firma dosyć mocno zraziła mnie do siebie swoimi "promocjami". Kupiłem swoje skarpety pod koniec października w regularnej cenie 18zł za parę. Po jakimś czasie wszedłem na stronę, aby sprawdzić nową dostawę i pierwsze co zobaczyłem to "PROMOCJA", "NOWOŚĆ" i "promocyjne", regularne ceny. Skarpety wystawione pod hasłem "promocja" wciąż w cenie 18 zł, a obok przekreślona cena 23zł. Nie jest to jakiś majątek, ale taka polityka bardzo mnie drażni i raczej były to moje ostatnie zakupy w tym sklepie. Nie posiadam skarpet tej firmy ale kiedy widzę stronę internetową ,na której nie ma żadnego adresu i numeru telefonu to zaczynam się zastanawiać co to za geszeft. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 27 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2014 np. firmy wymienione przez wojvv w poście #475... Właśnie takiej odpowiedzi się obawiałem - marki podane w tym poście mają (moim zdaniem) dość siermiężną stylistykę; nieprzystającą do takiego HS... Nanushki to jedyna z marek zaprezentowanych tu ostatnio, których wyroby 'jakoś' wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xyz Napisano 28 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2014 https://nanushki.com http://www.archiduchesse.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 28 Grudzień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2014 Rynek skarpet w Polsce jest dość monotematyczny,praktycznie poruszamy się w segmencie bardzo ekonomicznym(kiepskie przędze oraz wzornictwo próbujące w najlepszym razie naśladować Happysocks).Kilka miesięcy temu miałem okazję odwiedzić dwie nowoczesne firmy w rejonie Lowicza i ze smutkiem muszę napisać,że na dzień dzisiejszy nikt nie jest w stanie wyprodukować skarpety o podobnej stylistyce i jakości jak we Włoszech.Cały czas brakuje na rynku dobrych skarpet w cenie około 40zł,nie sądzę aby skarpety bawełniane w cenie 90zł znalazły zbyt wielu amatorów a takie są w tech chwili w pewnym butiku w Warszawie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szego Napisano 28 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2014 Jest miejsce na dobry biznes jakby się ktoś postarał i dobrze wszystko zorganizował. Tylko że niewielu chętnych by się znalazło, przynajmniej tak mi się wydaję. Dla ilu osób poza tym forum kupienie skarpet za 30-40 zł jest czymś normalnym? Moja rodzina była mocno zaskoczona jak się dowiedziała, że kupiłem skarpetki za 25 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 28 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2014 Jest w tym zdaniu drobna, acz zasadnicza sprzeczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szego Napisano 28 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2014 W sensie, że dobry biznes, a jednak jest mało chętnych? Jakoś tak mi się napisało z tym dobrym biznesem. Dobry w sensie, że przydatny i pożądany dla określonej grupy ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pakistanek Napisano 2 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2015 W Tk Maxx w Krakowie można teraz kupić skarpety firmy Missoni z wełny w ciekawych kolorystykach, nie pamiętam niestety ceny. Widziałem również dwupaki firmy Pantharella w cenie około 36zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarloS Napisano 6 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2015 W Tk Maxx w Krakowie można teraz kupić skarpety firmy Missoni z wełny w ciekawych kolorystykach, nie pamiętam niestety ceny. Missoni w cenie 69,- PLN za dwupak. Skład: 90% wełna albo bawełna i 10% nylon. W Poznaniu w Malcie też są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciejj Napisano 8 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2015 Lepiej kupić skarpety wełna+jedwab (70+30), 100% bawełna, czy bawełna z dodatkiem nylonu ? Do granatowego garnituru na okazję mocno wieczorową lepiej czerń, granat czy grafit ? (buty czarne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi