Skocz do zawartości

Tkaniny i inne materiały: wzory, sploty i inne

Bartek

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki jest stopień formalności garnituru z flaneli?

Nie podobają mi się szare wełniane garnitury, więc chce kupić takowy z flaneli (którą uwielbiam).

Jaki jest jednak stopień jej formalności? Na wyczucie wydaje mi się, że jest taki sam jak wełnianego, ale wolę zapytać

Tak jak Eye-lip piszę szczebel niżej, ale nie sądzę żeby spotkały Ciebie nieprzyjemności z tego powodu ;) Flanela to ciepła tkanina, nie wiem jak zimą będzie się sprawdzać w polskich mocno nagrzewanych biurach.

Miałem okazję ostatnio oglądać na żywo tkaniny Lesser & Sons. Robią ogromne wrażenie. Wspaniałe wzory i kolory, duża gramatura, która jednak nie sprawia ciężkiego wrażenia. To mój faworyt, gdy będę szył następny garnitur. Wstępnie wymarzyłem sobie jeden z odcieni ciemnego grafitu w widoczną tylko z bliska jodełkę...

• 3 weeks later...

Skąd u nas taka popularność krepy na ubrania wizytowe? Moje konsultacja z Anglią dała odpowiedź że krepa jest tam niestosowana w ubraniach dla mężczyzn. Nie mogli uwierzyć, że jest coś takiego jak krepa smokingowa?! Na smoking rekomendują tkaninę baratea. W Anglii krepę stosuje się na garsonki dla kobiet. W Polsce w każdym sklepie bławatnym rekomendują krepę na garnitury i smokingi. Nie bardzo to rozumiem.

Skąd u nas taka popularność krepy na ubrania wizytowe? Moje konsultacja z Anglią dała odpowiedź że krepa jest tam niestosowana w ubraniach dla mężczyzn. Nie mogli uwierzyć, że jest coś takiego jak krepa smokingowa?! Na smoking rekomendują tkaninę baratea. W Anglii krepę stosuje się na garsonki dla kobiet.

Hmm, w sklepach oferujących polskie tkaniny jest to najdroższy rodzaj materiału stąd musi najlepszy. To oczywista oczywistość :D

U nas te tradycje krepowe ciągną się od lat. Widziałem garnitur ślubny jednego z krawców i był z...krepy. Jest to zastanawiające, że krepa zyskała taką popularność w zasadzie tylko w Polsce. Najdroższa krepa w Polsce i tak jest najtańsza w stosunku do tkanin z oferty Harrisona.

Wniosek jest taki, że krepa jest tak tanim materiałem że Anglicy jej nawet nie chcą produkować?! Nie trzyma się to kupy. Może krepę jest łatwiej wyprodukować niż inne tkaniny garniturowe? Może w ustroju socjalistycznym krepa była jednym z nielicznych szerzej dostępnych materiałów i powstał polski fenomen krepa smokingowa?

Może w ustroju socjalistycznym krepa była jednym z nielicznych szerzej dostępnych materiałów i powstał polski fenomen krepa smokingowa?

I to jest prawidłowa odpowiedź. Był to materiał zastępczy, bo i smokingi to był luksus. Handel też ma u nas blade pojęcie na temat mody męskiej. Dziwią się, że chcesz podwiązki na przykład, do skarpet lub koszuli. Szkoda gadać.

co się tak na tą krepę (a może tę krepę?) zżymacie? zrobiła wam coś :D? przecież to tylko sposób tkania wełny... ja tam z mojej jestem zadowolony, a i nikt na forum nie stwierdził, że materiał kiepski, jak smoking prezentowałem. (aczkolwiek i tak uważam, że najważniejsze jest to, żebym ja był zadowolony) :)

Chciałem zapytać jak oficjalnie sprawa stoi w takiej kwestii.

Mam marynarke z dosyć klasycznej ciemno szarej flaneli i chciałbym sobie uszyć do niej spodnie co by mieć z tego garnitur.

Chcę zatem wybrać się do krawców, miejsc gdzie mają stosy tkanin, aby dobrać identyczny materiał. (jeszcze raz podkreślam, że ta flanela jest dosyć klasyczna, więc zadanie powinno być ułatwione). Mam również osobny skrawek tego materiału, aby np. zostawić jako próbkę.

Zastanawia mnie jak będą na mnie patrzeć, czy takie wyszukiwanie materiału do części istniejącej garderoby jest standartową usługą?

• 2 weeks later...