zaki Napisano 20 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 20 Lipiec 2011 Jaki jest stopień formalności garnituru z flaneli? Nie podobają mi się szare wełniane garnitury, więc chce kupić takowy z flaneli (którą uwielbiam). Jaki jest jednak stopień jej formalności? Na wyczucie wydaje mi się, że jest taki sam jak wełnianego, ale wolę zapytać Tak jak Eye-lip piszę szczebel niżej, ale nie sądzę żeby spotkały Ciebie nieprzyjemności z tego powodu Flanela to ciepła tkanina, nie wiem jak zimą będzie się sprawdzać w polskich mocno nagrzewanych biurach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzydalllo Napisano 20 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 20 Lipiec 2011 Tak jak Eye-lip piszę szczebel niżej, ale nie sądzę żeby spotkały Ciebie nieprzyjemności z tego powodu Flanela to ciepła tkanina, nie wiem jak zimą będzie się sprawdzać w polskich mocno nagrzewanych biurach. Flanela najbardziej odpowiednia jest do casualu. Panie zaki, na lato też dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 25 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Lipiec 2011 Miałem okazję ostatnio oglądać na żywo tkaniny Lesser & Sons. Robią ogromne wrażenie. Wspaniałe wzory i kolory, duża gramatura, która jednak nie sprawia ciężkiego wrażenia. To mój faworyt, gdy będę szył następny garnitur. Wstępnie wymarzyłem sobie jeden z odcieni ciemnego grafitu w widoczną tylko z bliska jodełkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaki Napisano 16 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpień 2011 Skąd u nas taka popularność krepy na ubrania wizytowe? Moje konsultacja z Anglią dała odpowiedź że krepa jest tam niestosowana w ubraniach dla mężczyzn. Nie mogli uwierzyć, że jest coś takiego jak krepa smokingowa?! Na smoking rekomendują tkaninę baratea. W Anglii krepę stosuje się na garsonki dla kobiet. W Polsce w każdym sklepie bławatnym rekomendują krepę na garnitury i smokingi. Nie bardzo to rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 16 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpień 2011 Skąd u nas taka popularność krepy na ubrania wizytowe? Moje konsultacja z Anglią dała odpowiedź że krepa jest tam niestosowana w ubraniach dla mężczyzn. Nie mogli uwierzyć, że jest coś takiego jak krepa smokingowa?! Na smoking rekomendują tkaninę baratea. W Anglii krepę stosuje się na garsonki dla kobiet.Hmm, w sklepach oferujących polskie tkaniny jest to najdroższy rodzaj materiału stąd musi najlepszy. To oczywista oczywistość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaki Napisano 16 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpień 2011 U nas te tradycje krepowe ciągną się od lat. Widziałem garnitur ślubny jednego z krawców i był z...krepy. Jest to zastanawiające, że krepa zyskała taką popularność w zasadzie tylko w Polsce. Najdroższa krepa w Polsce i tak jest najtańsza w stosunku do tkanin z oferty Harrisona. Wniosek jest taki, że krepa jest tak tanim materiałem że Anglicy jej nawet nie chcą produkować?! Nie trzyma się to kupy. Może krepę jest łatwiej wyprodukować niż inne tkaniny garniturowe? Może w ustroju socjalistycznym krepa była jednym z nielicznych szerzej dostępnych materiałów i powstał polski fenomen krepa smokingowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 16 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpień 2011 Może w ustroju socjalistycznym krepa była jednym z nielicznych szerzej dostępnych materiałów i powstał polski fenomen krepa smokingowa?I to jest prawidłowa odpowiedź. Był to materiał zastępczy, bo i smokingi to był luksus. Handel też ma u nas blade pojęcie na temat mody męskiej. Dziwią się, że chcesz podwiązki na przykład, do skarpet lub koszuli. Szkoda gadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 16 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpień 2011 Był to materiał zastępczy.Coś jak sznycel wieprzowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabberwocky Napisano 16 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpień 2011 Sznycel, czyli ukrojony i przyrządzony plaster mięsa może być i wieprzowy Ba, nawet w Austrii istnieje 'Wiener Schnitzel vom Schwein', prawnie legalny w tej formie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 16 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpień 2011 Sznycel wieprzowy kojarzy mi się jako surgoat sznycla z czasów słusznie (podobno) minionych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 16 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpień 2011 Nie o sznycel wam chodzi, a o legendarny bryzol, który udawał, że jest koltletem i jedzeniem w ogóle. To wynalazek z PRL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaki Napisano 16 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpień 2011 Czyli krepa smokingowa to taki wyrób czekoladopodobny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 16 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpień 2011 Ok moze cos na mieszalem. Bryzol tak. Chyba kotlet schabowy rowniez jest wynalazkiem gomulkowskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kset Napisano 16 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpień 2011 co się tak na tą krepę (a może tę krepę?) zżymacie? zrobiła wam coś ? przecież to tylko sposób tkania wełny... ja tam z mojej jestem zadowolony, a i nikt na forum nie stwierdził, że materiał kiepski, jak smoking prezentowałem. (aczkolwiek i tak uważam, że najważniejsze jest to, żebym ja był zadowolony) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kset Napisano 16 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpień 2011 wiem właśnie. ale ciągle brzmi to dla mnie dziwnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaki Napisano 22 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2011 Jak wyglądała tkanina na ubrania męskie z wełny czesankowej znana tylko w Polsce pod nazwą rapaport? Skąd się wzięła ta nazwa? Czym się wyróżniała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 22 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2011 Kiedyś p. Janusz Wiśniewski w rozmowie ze mną określił tak tkaninę podobną do tej na tym zdjęciu. Nie dopytywałem o szczegóły ale wydaje mi się że chodzi właśnie o deseń uzyskany wyłącznie splotem jednokolorowych włókien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol606 Napisano 22 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2011 Cała zabawa przy tej wełnie to to że ma podwóją osnowe, czyli można tworzyć ciekawe np materiały o dwóch odcieniach. Podobno swojego czasu najlepsza wełna, z niej szyto najdroższe garnitury. Oczywiście polska z polskich owiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spadolini Napisano 23 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2011 Panowie, gdzie w Warszawie mogę obejrzeć próbniki sztruksu? pozdrawiam S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaki Napisano 23 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2011 Panowie, gdzie w Warszawie mogę obejrzeć próbniki sztruksu? pozdrawiam S. Harrisons ma w ofercie sztruksy i moleskiny. Mogę wypożyczyć próbniki na weekend. Proszę o pm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ryshard Napisano 27 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpień 2011 Chciałem zapytać jak oficjalnie sprawa stoi w takiej kwestii. Mam marynarke z dosyć klasycznej ciemno szarej flaneli i chciałbym sobie uszyć do niej spodnie co by mieć z tego garnitur. Chcę zatem wybrać się do krawców, miejsc gdzie mają stosy tkanin, aby dobrać identyczny materiał. (jeszcze raz podkreślam, że ta flanela jest dosyć klasyczna, więc zadanie powinno być ułatwione). Mam również osobny skrawek tego materiału, aby np. zostawić jako próbkę. Zastanawia mnie jak będą na mnie patrzeć, czy takie wyszukiwanie materiału do części istniejącej garderoby jest standartową usługą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 27 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpień 2011 Ryszardzie, moim zdaniem znalezienie identycznej tkaniny jest praktycznie niewykonalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 27 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpień 2011 Ryszardzie, moim zdaniem znalezienie identycznej tkaniny jest praktycznie niewykonalne. Co więcej można osiągnąć efekt naprawdę tragiczny, jeśli to będzie tkanina prawie identyczne. Prawie czasami czyni kolosalną różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 27 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpień 2011 Co więcej można osiągnąć efekt naprawdę tragiczny, jeśli to będzie tkanina prawie identyczne. Prawie czasami czyni kolosalną różnicę.To co napisał Franky jest bardzo ważne. Warto zapamiętać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marbej Napisano 6 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Wrzesień 2011 Jaki materiał proponujecie do uszycia spodni na zimę? Myślałem o szewiocie lub gabardynie? Macie jakieś inne propozycje? Spodnie mają być do pracy, więc tweed nie za bardzo chyba. Pewnie jakaś wełna, ale jaka? Nie znam się na tym -- Pozdrawiam, Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi