Adi78 Napisano 1 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2015 Ja szukam typowej dyplomatki camelowej , dlugosc do kolana ewentualnie lekko nad SS miał lub ma , ale kieszenie skośne jakoś do mnie nie przemawiają , no i chyba trochę za krótkie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 1 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2015 Ponowię swoje pytania: budrysówka camelowa może być, czy musowo granat? Na reklamowych zdjęciach wygląda świetnie, ale w prawdziwym życiu (z racji na bardziej casualowy charakter) będzie jeszcze cięższa do utrzymania w czystości przy regularnym użytkowaniu niż płaszcz w takim kolorze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 2 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2015 Hm, faktycznie - tłumaczyłem sobie, że mieszanka z 70% wełny zapewni trwałość i poprawi komfort codziennego użytkowania, ale jak takie coś wyczyścić chemicznie, żeby nie uszkodzić skórzanych pasków od zapięć!... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artisan Napisano 2 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2015 Ja na codzień użytkuje granatowa budrysowke gloverall i sprawdza się b. dobrze jako uniwersalne okrycie wierzchnie. Klasyczny kolor duffle coat to jednak właśnie camel oryginalnie używany przez Royal Navy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 2 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2015 Ja na codzień użytkuje granatowa budrysowke gloverall i sprawdza się b. dobrze jako uniwersalne okrycie wierzchnie. Klasyczny kolor duffle coat to jednak właśnie camel oryginalnie używany przez Royal Navy. nadal używają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artisan Napisano 2 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2015 No przecież... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 3 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2015 wg. ANNEX 39 - RN DRESS TABLES - duffle coat nie jest użytkowany obecnie w marynarce UK. Nie mam pewności (brak źródła), ale wojskowa kariera tego płaszcza skończyła się niedługo po II WŚ. Ciekawostką jest jego nawiązanie do polskiego akcentu, jakim jest polska kurtka sukienna http://www.gentlemansgazette.com/wp-content/uploads/2013/01/Polish-Frock-Coat-at-around-1850-predecessor-of-the-duffle-coat-with-toggles-hood.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artisan Napisano 4 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2015 No jasne że tak, ja twój poprzedni post odebrałem po prostu jako żart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 4 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2015 Brytole są dość praktyczni, ale też bardzo przywiązani do tradycji - stąd nie wykluczyłem z góry, że burdysówka wypadła z tabeli mundurowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cmon Napisano 12 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2015 Widzę często kurtki puchowe w TK Maxx, cienkie jeśli chodzi o grubość. Podobne wizualnie do tej na zamieszczonym zdjęciu (nie od Tommiego). I teraz pytanie. Czy jest to kurtka do zestawu casualowego czy tylko zeby dojechać do siłowni na trening? I czy mimo swojej cienkości, bedzie dawać dużo ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 12 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2015 Nie zawsze cienka kurtka oznacza że daje słabą zdolność do utrzymania ciepła. To już nie te czasy że kurtka grubaska, ważąca 3kg daje gwarancję że będzie nam ciepło. Sporo również zależy od zdolności ciała do "samoregulacji" temperatury. Ja w husky jestem w stanie chodzić przy -10 i jest mi ok, ale też w zimie jeżdżę na rolkach w krótkim rękawie z cienką bluzą z kapturem. Ot taki jestem gorący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 12 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2015 chaud lapin . Nie mam doświadczenia z takimi kurtkami, ale pasjami noszę husky i choć cienkie grzeje znacznie lepiej niż można by się spodziewać. Dlatego nie zdziwiłbym się w ogóle, gdyby się okazało, że w takiej kurtce jest przeciętnemu nosicielowi cieplutko i przytulnie nawet przy -15 stopniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PantaRhei Napisano 14 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2015 Krótkie pytanie pierwszy płaszcz (karmelowy) dwurzędowy czy jedno rzędowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 14 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2015 dwu! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 14 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2015 Dwurzędowy, ale nie karmelowy. Mało uniwersalny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 14 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2015 Ile rzędów, to moim zdaniem obojętne. Tyle tylko, że płaszcz jednorzędowy równie dobrze wygląda dobrze, gdy jest rozpięty, dwurzędowy niekoniecznie. W kwestii koloru, akurat uważam, że kamelowy/beżowy (chyba nie karmelowy) jest właśnie bardzo uniwersalny. Kolor pasuje do najpopularniejszych spodni szarych i granatowych, nie zlewa się z nimi. Krój (zakładam, że dyplomatka) powoduje, że płaszcz jest ubraniem postrzeganym jako eleganckie, a jednocześnie kolor pozwala go połączyć nawet ze swobodniejszymi strojami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 14 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2015 Ale będzie się łatwo brudził i kiepsko wygląda wieczorem, jakoś nie widzę połączenia go z czarnymi butami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 14 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2015 A ja myślę, że beż to taki kolor-wyjątek. Jeśli nosi się odpowiednio długi beżowy płaszcz (czy to dyplomatkę, czy trencz), można go założyć absolutnie do wszystkiego. To nie znaczy, że pasuje stricto sensu, ale jak widzę kogoś w czarnych butach i klasycznym trenczu, to wybaczam, bo beżowy trencz to ikona. To samo się tyczy beżowej (kamelowej) dyplomatki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PantaRhei Napisano 14 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2015 Pięknie dziękuję za opinie. Pozwolę sobie jeszcze inaczej... dla wysokiej szczuplej osoby ma to znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 14 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2015 jeśli płaszcz będzie odpowiedniej długości - nie ma (okolice kolan) aczkolwiek ja za najbardziej praktyczny i uniwersalny uważam granat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 14 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2015 To prawda, najbardziej praktyczny i uniwersalny jest granat. Kamel jest tylko najładniejszy . Odkąd mam oba, częściej noszę jednak granatowy, przyznaję bez bicia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 14 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2015 ja sobie dwurzędowego "camela" wyszukiwałem 2 lata temu... miałem na sobie raz... wydaje mi się trochę zbyt "wsiowy" w milerowskim słowa znaczeniu (to w nawiązaniu do ostatnich kreacji Tomka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rogas2000 Napisano 14 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2015 Co do ilości rzędów - z mojego doświadczenia wiem, że u wysokich i szczupłych (chudych) osób zdecydowanie lepiej wyglądają dwa rzędy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 15 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2015 Co do koloru beżowego mam akurat odmienne wrażenia niż @Hargin. Taki płaszcz pasuje mi właśnie do miasta, na co dzień, na pewno wybija się na tle najczęściej chyba spotykanych czarnych okryć wierzchnich. Kwestia gustu, jak zwykle. Najlepiej mieć 2 płaszcze, albo 3, bo jeszcze szary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 15 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2015 Ja również nie mam żadnych "wiejskich" skojarzeń z camelem. Mnie się ten kolor płaszcza kojarzy z "bogactwem" i dobrym stylem, bo imituje naturalny kolor camel hair, bodaj najzacniejszego włosia na płaszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi