Skocz do zawartości

Płaszcz, kurtka, itd. - dyskusje i porady

jachobs

Rekomendowane odpowiedzi

Ponowię swoje pytania: budrysówka camelowa może być, czy musowo granat?

Na reklamowych zdjęciach wygląda świetnie, ale w prawdziwym życiu (z racji na bardziej casualowy charakter) będzie jeszcze cięższa do utrzymania w czystości przy regularnym użytkowaniu niż płaszcz w takim kolorze... 

wg. ANNEX 39 - RN DRESS TABLES - duffle coat nie jest użytkowany obecnie w marynarce UK. Nie mam pewności (brak źródła), ale wojskowa kariera tego płaszcza skończyła się niedługo po II WŚ.

Ciekawostką jest jego nawiązanie do polskiego akcentu, jakim jest polska kurtka sukienna

http://www.gentlemansgazette.com/wp-content/uploads/2013/01/Polish-Frock-Coat-at-around-1850-predecessor-of-the-duffle-coat-with-toggles-hood.jpg

• 2 weeks later...

Widzę często kurtki puchowe w TK Maxx, cienkie jeśli chodzi o grubość. Podobne wizualnie do tej na zamieszczonym zdjęciu (nie od Tommiego).

I teraz pytanie. Czy jest to kurtka do zestawu casualowego czy tylko zeby dojechać do siłowni na trening? I czy mimo swojej cienkości, bedzie dawać dużo ciepła?

full_img_316919.jpg

Nie zawsze cienka kurtka oznacza że daje słabą zdolność do utrzymania ciepła. To już nie te czasy że kurtka grubaska, ważąca 3kg daje gwarancję że będzie nam ciepło. Sporo również zależy od zdolności ciała do "samoregulacji" temperatury. Ja w husky jestem w stanie chodzić przy -10 i jest mi ok, ale też w zimie jeżdżę na rolkach w krótkim rękawie z cienką bluzą z kapturem. Ot taki jestem gorący ;)

chaud lapin :).

Nie mam doświadczenia z takimi kurtkami, ale pasjami noszę husky i choć cienkie grzeje znacznie lepiej niż można by się spodziewać. Dlatego nie zdziwiłbym się w ogóle, gdyby się okazało, że w takiej kurtce jest przeciętnemu nosicielowi cieplutko i przytulnie nawet przy -15 stopniach.

Ile rzędów, to moim zdaniem obojętne. Tyle tylko, że płaszcz jednorzędowy równie dobrze wygląda dobrze, gdy jest rozpięty, dwurzędowy niekoniecznie. W kwestii koloru, akurat uważam, że kamelowy/beżowy (chyba nie karmelowy) jest właśnie bardzo uniwersalny. Kolor pasuje do najpopularniejszych spodni szarych i granatowych, nie zlewa się z nimi. Krój (zakładam, że dyplomatka) powoduje, że płaszcz jest ubraniem postrzeganym jako eleganckie, a jednocześnie kolor pozwala go połączyć nawet ze swobodniejszymi strojami.

• Oceniam pozytywnie 1

A ja myślę, że beż to taki kolor-wyjątek. Jeśli nosi się odpowiednio długi beżowy płaszcz (czy to dyplomatkę, czy trencz), można go założyć absolutnie do wszystkiego. To nie znaczy, że pasuje stricto sensu, ale jak widzę kogoś w czarnych butach i klasycznym trenczu, to wybaczam, bo beżowy trencz to ikona. To samo się tyczy beżowej (kamelowej) dyplomatki.

• Oceniam pozytywnie 1

Co do koloru beżowego mam akurat odmienne wrażenia niż @Hargin. Taki płaszcz pasuje mi właśnie do miasta, na co dzień, na pewno wybija się na tle najczęściej chyba spotykanych czarnych okryć wierzchnich. Kwestia gustu, jak zwykle. :) Najlepiej mieć 2 płaszcze, albo 3, bo jeszcze szary.