Skocz do zawartości

Smoking (tuxedo), frak, surdut, itd. - dyskusje i porady

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post na tym forum (mam nadzieję, że piszę w odpowiednik wątku) i chciałbym zapytać was o opinię w pewnej kwestii. Otóż mam zamiar skompletować sobie stroller. Marynarka czarna jednorzędowa, z dwoma lub trzeba guzikami, klapy otwarte, do tego biała koszula na spinki, spodnie szare w kratkę księcia Walii z delikatnym pojedynczym różowym prążkiem. Mam jednakże dylemat co do kamizelki oraz tego co przyodziać pod szyję. Poza czarnymi kamizelkami jednorzędowymi zastanawiam się czy pasowała by tu kamizelka w kolorze złotym z lekkimi zielonymi wzorkami (coś w ten deseń), lub też biała pikowana jak do fraka. Jeśli wybrał bym krawat, to zapewne jakiś jasny, jednak preferowałbym w tym przypadku muszkę. Również zastanawia mnie wybranie białej muchy, czarna wydaje mi się nieco zbyt wieczorowa przy takim stroju, co o tym sądzicie?

Opublikowano

Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post na tym forum (mam nadzieję, że piszę w odpowiednik wątku) i chciałbym zapytać was o opinię w pewnej kwestii. Otóż mam zamiar skompletować sobie stroller. Marynarka czarna jednorzędowa, z dwoma lub trzeba guzikami, klapy otwarte, do tego biała koszula na spinki, spodnie szare w kratkę księcia Walii z delikatnym pojedynczym różowym prążkiem. Mam jednakże dylemat co do kamizelki oraz tego co przyodziać pod szyję. Poza czarnymi kamizelkami jednorzędowymi zastanawiam się czy pasowała by tu kamizelka w kolorze złotym z lekkimi zielonymi wzorkami (coś w ten deseń), lub też biała pikowana jak do fraka. Jeśli wybrał bym krawat, to zapewne jakiś jasny, jednak preferowałbym w tym przypadku muszkę. Również zastanawia mnie wybranie białej muchy, czarna wydaje mi się nieco zbyt wieczorowa przy takim stroju, co o tym sądzicie?

Z ciekawości: na jaką okazję?

Kamizelki we wzory nie mają zbyt dobrej renomy ;)

Opublikowano

Na żadną okazję, tak po prostu żeby mieć w przypadku jakiegoś ważniejszego spotkania, czy przyjęcia w ciągu dnia.

Specem nie jestem, ale taki stroller będzie chyba wygladał mniej elegancko niż porządny jednolity ciemny garnitur :)

Opublikowano

Nieprawda. :) Oczywiście to subiektywne spostrzeżenie, ale stroller wygląda moim zdaniem o wiele lepiej niż garnitur.

Co do kamizelki - nie ma co wydziwiać, szara lub płowa będzie najlepsza. Powinna mieć ona mniejsze wycięcie niż kamizelka do fraka.

Co do muszki - świat nie kończy się na czarnej i białej. :) Ani jedna, ani druga nie jest najlepszym pomysłem. Proponuję czarno-białą w drobny deseń, srebrną lub ewentualnie granatową bądź bordową.

Pozdrawiam, Dr

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Doktorze,

zielona kamizelka, spodnie w kratkę, na to ciemna marynarka plus mucha nie będą wyglądać schludniej niż granatowy garnitur ze srebrnym klasycznym krawatem. Dla wielu ludzi ten stroller będzie wyglądał jak zestaw skombinowany i całkiem słusznie.

Natomiast klasyczny stroller (spodnie sztuczkowe, jednolita kamizelka) już wygląda bardziej elegancko i tu się zgadzam ;)

Mi chodzi o to, że założenie jakiegokolwiek strollera nie oznacza od razu ładniejszego stroju niż porządny jednolity garnitur. Nie mam tu racji?

Opublikowano

Napisałem czym aktualnie dysponuję w szafie, natomiast będę się dopiero rozglądał za jakąś szarą kamizelką wg. porady. Z ciekawą muszką może być trudniej, ponieważ większość w sklepach to muszki zawiązane fabrycznie a tych nie trawię.

Również uważam, że mężczyzna w strollerze wygląda dużo bardziej elegancko, jest to oznaka dobrego gustu. Już same szare spodnie sztuczkowe z czarną marynarką są ciekawe, wyróżniają się na tle sztampowych jednokolorowych garniturów. Dlatego też chcę zasięgnąć porady co waszym zdaniem będzie najlepiej współgrało.

Opublikowano

Rozmowa była o konkretnym strollerze, spodnie w różową kratkę, zielona kamizelka we wzory.

To przegrywa zarówno z jednolitym garniturem jak i z klasycznym strollerem (spodnie sztuczkowe, szara kamizelka).

Co do tego, że klasyczny stroller jest bardziej elegancki i gustowny niż garnitur nie mam wątpliwości ;)

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie, chciałbym podpytać o kwestię mocowania guzuików szlek do spodni.

W którym miejscu, z przodu, powinny być wszyste - na przedłużeniu kantu spodni?

To że od środka, to wiem.

Pozdrawiam.

Opublikowano

sorry, że w języku obcym  :)

Alan Flusser correctly notes that there should be four buttons in the front: one over each of the main pleats, the other two just forward of the side seam. Depending on the brace connection, I find that 3.5-4 inches from pleat to side seam is comfortable and provides superior support. In the back, there should be two buttons (for Y-back and X-back style), equidistant from the center of the fork of the braces, so it falls naturally. Here it depends on the style of braces you plan to wear – Y-back braces require buttons closer together (about 2 inches on each side of the middle seam) while buttons for X-back braces should be spaced a little farther apart. I’ve found that 3-4 inches on each side of middle seam is comfortable

Opublikowano

tłumacząc w skrócie
wg AF z przodu powinne być cztery guziki, po jednym nad każdą główną zakładką (lub zaszewką). 

pozostałe w odległości 3,5 - 4 cale licząc od wskazanej zakładki w stronę bocznego szwu.

teraz jak obejrzałem swoje spodnie - to widzę, że nie mam zakładek, ani zaszewek,

a guziki wszyte ok 3cm od linii pionowej kantów spodni w stronę bocznego szwu, rozstaw ok 7cm.